Смекни!
smekni.com

Стан мінерального обміну у бичків та шляхи його корекції (стр. 15 из 18)

Взагалі недоліки потенційно впливають на стан виробничого травматизму, але на цьому підприємстві випадки травматизму лікаря ветеринарної медицини протягом останніх п’яти років не відмічали.

Працівники господарства, незалежно від виду робіт, один раз на рік, на початку березня, проходять медичний огляд у Вирівській сільській лікарняній амбулаторії. Виняток становлять працівники, які пов’язані із харчовими продуктами (кухарки), вони проходять медичний огляд два рази на рік – на початку березня та на початку вересня. Медичний огляд проводять за запрошенням спеціалісти із Миргородської центральної районної лікарні.

В цілому аналіз стану охорони праці на виробничій сільськогосподарській дільниці вказує на ряд позитивних моментів, а саме задовольняє організація виконання робітниками своїх обов’язків, є в наявності засоби індивідуального захисту та пожежної безпеки, проводяться інструктажі з охорони праці.

Територія ферми з усіх боків обнесена парканом і оточена ровом, має два в’їзди (головний і запасний) для автотранспорту, при цьому дороги для транспорту хоча і асфальтовані, але потребують ремонту. Також є спеціальна дорога для прогону тварин на пасовище. На території ферми розміщені три приміщення для тварин, біля двох із них обладнані майданчики для вигулу, санітарний забійний пункт, цех для приготування концентрованих кормів, навіси для зберігання сіна та соломи, дві траншеї для силосу та сінажу і водонапірна башта.

Приміщення для утримання дійних корів являє собою дворядковий комплекс з прив’язним утриманням. Інші два приміщення для тварин являють собою однорядні комплекси з прив’язним утриманням для молочних телят та телят старших вікових груп. Приміщення добре оснащені ліхтарями для штучного та здоровими вікнами для природного освітлення, і пристроями для природної вентиляції. Хоча штучна вентиляція відсутня, але рівень загазованості приміщення в межах норми. Приміщення взимку не опалюється, проте його досить добре утеплюють. Система видалення гною у всіх приміщеннях механізована, а для доїння використовується стаціонарна вакуумна установка. У кожному приміщенні встановлені електричні нагрівачі води для обробки молочного посуду, прибирання приміщень та душу.

Незважаючи на задовільне упорядкування, існує ряд прихованих небезпек, насамперед це ті небезпечні фактори, які мають місце при виконанні технічного процесу: пошкодження лікаря ветеринарної медицини і робітників самими тваринами, травмування під час різноманітних лікувальних та діагностичних маніпуляціях, враження лікаря збудниками зооантропонозів. Лікар ветеринарної медицини і обслуговуючий персонал може заражатися при обслуговуванні хворих тварин.

При цих умовах до роботи допускаються особи, які не мають медичних протипоказань, які пройшли виробниче навчання. Для безпеки і зручності роботи з тваринами в господарстві ветеринарні фахівці їх фіксують. Тварин фіксують одним із способів фіксації чи у фіксаціонному станку. Використовують такі способи як повал по Гессу, повал за допомогою кілець, фіксація кінцівок по Гессу, повал за допомогою путового ременя і підпруги з кільцями, кавказським способом і фіксація за допомогою носових щіпців.

При обслуговуванні кнурів дотримуються граничної обережності. Ікла у кнурів по досягненню ними случного віку і надалі в міру відростання спилюють і загладжують напилком.

Де містяться кнурі-плідники верстатах, годівниці і напувалки влаштовані так, щоб робітники свинарника, котрі їх обслуговують, могли роздавати корм і наливати воду з боку проходу, не заходячі у верстат.

Поголів’я корів утримують на прив’язі, яка вільно знаходиться на шиї. Биків утримують окремо на прив’язі, у 8-ми місячному віці їм вставляють носове кільце для кращого приборкування.

При лікувальній роботі лікар ветеринарної медицини повинен застосовувати ретельну фіксацію за допомогою обслуговуючого персоналу або станків, якщо тварини дуже буйні, то потрібно застосовувати нейролептики для заспокоювання тварин, застосовувати необхідні лікувальні засоби у відповідній концентрації і дозі безпечній для здоров’я тварини, застосовувати індивідуальні засоби захисту зокрема при ректальному дослідженні те відбиранні посліду, по можливості користуватися одноразовими шприцами та голками для запобігання перенесення збудників хвороби. Після проведення обстежень спецодяг міняти на інший. Після завершення роботи працівники знімають робочу одежу і приймають душ.

На даній фермі добре розроблена система протипожежної безпеки. Відповідальність за протипожежну безпеку покладена на завідуючого фермою. Також організована добровільна пожежна дружина не тільки виробничої сільськогосподарської дільниці, а й кожної окремої ферми. Серед працівників тваринництва регулярно проводиться інструктаж з протипожежної безпеки інженером з техніки безпеки виробничої сільськогосподарської дільниці. Для попередження пожеж у тваринницьких приміщеннях забороняється палити. Для паління організовані спеціальні місця, біля яких вивішені таблички: “Місце для паління”.

На кожному тваринницькому приміщенні ферми установлений щит з набором протипожежного інвентарю – лопати, відра, сокира, багор, вогнегасники та ящики з піском. Крім того виробнича сільськогосподарська дільниця має пожежне депо.

Для запобігання ударам блискавки на тваринницьких приміщеннях встановлені громовідводи, біля яких вивішені надписи, які попереджують про недопустимість наближення до них під час грози.

При проведенні відбору проб молока від корів використовувалися пластикові стаканчики. Проби відбирали під час доїння доярки, які були закріплені за даною групою тварин,.

Під час проведення лабораторних досліджень дотримувалися загальноприйнятих правил роботи з хімічними реактивами та електроприладами, уникали контакту проб молока з руками використовуючи склянні піпетки. Перед роботою з електроприладами проводили перевірку справності приладу – заземлення, пошкодження ізоляції та корпусу. Під роботи з електроприладом дотримувалися сухості рук, ноги ставили на гумовий килимок. Досліджені проби молока знезаражувалися кип’ятінням.

Під час проведення діагностичних заходів були помічені як позитивні, так і негативні результати. Тому надали рекомендації щодо безпечної роботи лікаря ветеринарної медицини та організації охорони праці на виробничій сільськогосподарській ділянці.

Зокрема необхідно забезпечити лікаря ветеринарної медицини всіма необхідними засобами. Відвести значну роль профілактиці хвороб, для цього потрібно регулярно проводити ретельну дезинфекцію приміщення, інвентарю та вигульних майданчиків, дезакаризацію, дезинсекцію, дератизацію, а головне при нашому завданні – проводити періодичну дегельмінтизацію тварин, які забезпечать розрив ланки між збудником і твариною. Також потрібно звернути увагу на забезпечення тварин якісними кормами та чистою питною водою, особливо в літньо-весняний період. Задля цього необхідно, щоб сам керівник виробничої сільськогосподарської дільниці був зацікавлений в цьому. Також керівнику для покращення охорони праці на виробництві необхідно розглянути ряд невідкладних питань, таких як ремонтування тваринницьких приміщень, вигульних дворів та поліпшити випасні площі з дотриманням пасовищної культури, забезпечення обслуговуючого персоналу новішим спецодягом, а також обов’язковій оплаті праці, ввести грошові премії.

Аналіз потенційно небезпечних та шкідливих виробничих факторів.

Технологічнаоперація Небезпечна умова Небезпечна дія Небезпечна ситуація Наслідки Заходизахисту
1 Огляд тварини 1.Не використання ЗІЗ* рук.2.Незафіксована тварина.3.Хвора тварина Проведення огляду тварини 1.Травмування вет. лікаря.2.Зараження мікроорганізмами 1.Травми.2.Зараження лікаря 1.Фіксація тварини.2. Використання ЗІЗ
2 Проведення необхідних маніпуляцій 1.Незафіксовані тварини.2.Хворі тварини. Введення лікарських засобів. 1.Травми.2.Інфікування. 1.Травмування вет. лікаря.2.Зараження мікроорганізмами. Фіксація тварини, дотримання правил безпеки.
3 Рентгенологічнедослідження Незастосування ЗІЗ Вимушена фіксація 1.Шкідливадоза випромінювання.2.Травми. 1.Опромінення2. Травмування вет. лікаря. Застосування седативних препаратів
4 Оперативне втручання 1.Не використання ЗІЗ рук.2.Незафіксована тварина. 1.Задавання болю тварині.2.Застосування ветінструменттів. 1.Травмування вет. лікаря.2.Зараження мікроорганізмами. 1.Травми.2.Зараження лікаря. Фіксація тварини, застосування наркозу.
5 Розтин трупів 1.Незастосування ЗІЗ.2.Хворі тварини. Недотримання техніки безпеки при розтині 1.Травмування вет. лікаря.2.Зараження мікроорганізмами. 1.Травми.2.Зараження лікаря. Дотримання правил санітарії, наявність спецодягу.
6 Дезинфекція Незастосування ЗІЗ Недотримання правил роботи з деззасобами Шкідливий вплив на організм Опіки, отруєння Наявність спецодягу, дотримання правил санітарії

*ЗІЗ – засоби індивідуального захисту.

Аналізуючи таблицю видно, що при дотриманні правил внутрішнього розпорядку, виконання інструкцій, правил та норм з техніки безпеки та виробничої санітарії знижує виробничий травматизм до мінімуму.