Смекни!
smekni.com

Фізична реабілітація при патології черевної порожнини (стр. 3 из 8)

Палатний режим дотримується в різний термін, у залежності від виду операції: 2-5-і доба після апендектомії, 5 - , 10-і доба - після операції на шлунку, 5-8-і доба - після грижесічіння, 6-12-і доба - після холецистектомії й операцій на кишечнику. У заняттях використовуються рухи, адекватні для всіх суглобів і м'язових груп, дихальні вправи статичного і динамічного характеру, вправи для м'язів тулуба. Вихідні положення лежачи, сидячи, коштуючи. Тривалість занять - 12-15 хв., 2-3 рази в день індивідуальним чи малогруповим методом.

Вільний режим призначається на 6-12-і доба в залежності від стану: 6-8-і доба - після апендектомії; 11 - 12-і доба - після операцій на шлунку, грыжесечении; 12 - 14-і доба - після операцій на кишечнику й в ослаблених хворих. Заняття проводяться в залі малогруповим чи груповим методом протягом 15-20 хв. Використовуються динамічні і статичні вправи для всіх груп м'язів, суглобів, кінцівок, тулуба, без і з гімнастичними снарядами, у гімнастичної стінки; малорухомі ігри, дозована ходьба. При атонії кишечнику застосовується масаж живота (не торкають області операційного рубця).

У віддаленому післяопераційному періоді (через 3-4 тижні після операції) задачами ЛФК є: тренування серцево-судинної і дихальної систем до зростаючого навантаженням і відновлення працездатності хворого. Після виписки зі стаціонару хворої повинний продовжувати заняття в чи поліклініці санаторії. У заняттях використовуються загальтонізуючі вправи, вправи на зміцнення м'язів черевного преса (профілактика післяопераційних гриж), дозована ходьба, теренкур, ближній туризм, елементи спортивних ігор, ходьба на лижах. [3, 7]

2.2 Показання і протипоказання до занять лікувальною фізкультурою в післяопераційному періоді після операцій на органах черевної порожнини

Показання до занять лікувальною фізкультурою визначаються тими задачами, рішенню яких вона може сприяти. Лікувальна фізкультура, масаж і фізіотерапевтичні методи лікування в післяопераційному періоді мають ряд загальних задач.

1. Підвищення загального тонусу й опірності організму.

2. Поліпшення настрою хворого.

3. Сприяння ліквідації порушень кровообігу на місці оперативного втручання.

4. Попередження і боротьба з різними післяопераційними ускладненнями: застійні явища в легень, запори, метеоризм, затримка газів, порушення сечовипускання, тромбоемболії, флеботромбози, набряки кінцівок, артрогенні контрактури, м'язові гіпоатрофії й ін.

5. Профілактика спайок у грудній і черевній порожнинах.

6. Відновлення нормальної постави.

Перераховані задачі визначають показання, терміни і форми застосування лікувальної фізкультури і масажу в післяопераційному періоді. Очевидно, що чим раніш вони застосовуються, тим кращого ефекту можна екати.

Але можливість їхнього застосування визначається ще станом хворого, ступенем порушення його фізіологічних функцій, плином післяопераційного періоду і встановленим для хворого руховим режимом.

Відповідно до розходження можливостей і задач у кожнім з названих періодів післяопераційного періоду використовують різні комплекси лікувальної фізкультури. Деякі стани хворих виключають доцільність застосування лікувальної фізкультури і є протипоказанням доти , поки ситуація не стане сприятливої. Крім загальних протипоказань (перерахованих вище) у передопераційному періоді не рекомендують лікувальну фізкультуру призначати хворим з різко вираженим стенозом (звуженням) атріовентрикулярних (предсердно-желудочкових) отворів і стенозом легеневого стовбура, при підозрі на наявність тромбів у чи серці судинах, різко виражених порушеннях ритму скорочень серцевого м'яза. Якщо протипоказань немає, то лікувальну фізкультуру (з урахуванням загальних принципів) можна застосовувати вже в першу добу після операції, відразу після припинення дії наркозу. У ранньому післяопераційному періоді (до зняття швів) варто виключати фізичні вправи, що викликають механічне розтягання тканини в області швів щоб уникнути порушення їхнього зрощення й ускладнень, а пізніше - щадити, поки не відбудеться міцне зрощення.

Різноманіття захворювань і ушкоджень внутрішніх органів, індивідуальних особливостей операцій і особливостей післяопераційного плину захворювання вимагає індивідуалізації методики лікувальної фізкультури. Тому зовсім необхідна тісний зв'язок у рішенні питань про терміни, величину навантаження, вихідних положеннях, виборі засобів, формах застосування лікувальної фізкультури з хірургом. У процесі занять лікувальною фізкультурою хворий у ранньому післяопераційному періоді не повинний випробувати стомлення і сильного болю. Лікувальний масаж у цей період включає прийоми поглажувания й обережного розтирання тканин обома долонями, легку вібрацію за допомогою кистей. [6, 7]

2.3 Фізична реабілітація в післяопераційному періоді

У залежності від характеру захворювання і ваги операції, стану хворого і призначеного рухового режиму лікувальну фізкультуру і масаж застосовують у терміни від перших годин до 1-2 днів після операції, коли ще чітко виражений вплив операції. Варто враховувати, що при неповноцінному протіканні регенеративних процесів підвищення внутрішньочеревного тиску під час кашлю, при натуживані, необережних поворотах у ліжку може викликати розбіжність країв рані. Більшість хворих перші 2-4 дня після операції навіть при гладкому плині післяопераційного періоду знаходяться на постільному режимі, лише з 5-7-го дня їхній переводять на палатний, а потім на вільний режим. У багатьох хворих формується порочна постава.

Задачами лікувальної фізкультури в післяопераційному періоді (крім зазначених раніше загальних задач) є: максимально рання активізація подиху для виведення наркотичних речовин з дихальних шляхів (попередження післяопераційної блювоти), попередження застійних явищ у серцево-судинної системи, дихальному і травному апараті, відновлення черевного подиху попередження утворення спайок у черевній порожнині. З метою профілактики легеневих і серцевих ускладнень призначають дихальні вправи і вправи для рухів дистальних відділів кінцівок

З 1-го дня після операції хворого навчають відкашлюванню спочатку з притисканням черевної стінки на місці операції для зменшення хворобливості і розтягання країв операційної рані.

Масаж кінцівок і спини в перші дні застосовують у виді поглажування і слабкого придавлювання (розминання). З 3-4-го дня включають масаж усієї грудної клітки. З 1-го дня навчають поворачиванію з допомогою на бік, з 3-4-го дня призначають активне поворачиваніє, згинання кінцівок у ліктьових і колінних суглобах, підняття таза при упорі на ноги і лікті. Послідовно використовують вихідне положення лежачи на боці, до 4-6-му дня - сидячи, після 6-го дня - стоячи. З 6 - 8-го дня призначають дозовану ходьбу в палаті чи коридорі. Спочатку застосовують індивідуальні короткочасні заняття (10-15 хв) з використанням невеликих м'язових груп у повільному темпі, а потім середніх м'язових груп і середнього темпу рухів. Особливу увагу приділяють вправам на розслаблення і дихальні вправи.

Протягом раннього післяопераційного періоду уникають призначення вправ, що супроводжуються істотним підвищенням внутрішньочеревного тиску. Для активізації перистальтики кишечнику і попередження спайок використовують згинання ніг у колінних і тазостегнових суглобах, погойдування ними в сторони, повороти на бік.

Протягом пізнього післяопераційного періоду вживають заходів для стимуляції регенерації в зоні операції, нормалізації діяльності серцево-судинної системи і дихального, травного апарата, зміцнення м'язів черевного преса. З цією метою використовують загальзміцнювальні вправи з помірним навантаженням на всі основні м'язові групи в В.П. лежачи, сидячи і стоячи. Навантаження на м'язи черевної стінки збільшують поступово, не заподіюючи болю. Далі призначають лікувальну ходьбу. Заняття проводять груповим методом, тривалість кожного заняття доводять до 20 хв. Наприкінці етапу включають вправи на координацію, що коригують вправи, вправи на розтягування післяопераційного рубця. Продовжують масаж.

Після хірургічних утручань на органах черевної порожнини виникає небезпека появи такого серйозного ускладнення як тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок - частіше в чоловіків, чи вен таза - переважливо в жінок, і емболії галузей легеневої артерії. Цьому ускладненню також сприяє операційна травма, змушене положення хворого, його обездвиження й уповільнення кровотоку. Уведення вже в першу добу після операції вправ для м'язів ніг і таза протидіє виникненню тромбозу.

У цих цілях використовуються вправи для що відводять, що приводять м'язів, ротаторів стегна і внутрітазової мускулатури. Істотне значення має зміцнення м'яза, що піднімає задній прохід. Для цього більшість спеціальних вправ повинне сполучатися з одночасним утягуванням заднього проходу (наприклад, при підніманні таза, напрузі сідничних м'язів, прогинанні в поперековому відділі хребта й ін.).

Рухові при виконанні вправ проводять з досить великою амплітудою. Виключають вправи, що сполучаються з натужуваням. Вправи, зв'язані з напругою м'язів черевного преса і, отже, підвищенням внутрішньочеревного тиску, виконують тільки з вихідного положення лежачи. При виконанні вправ з положення лежачи на спині доцільно підкладати під таз подушку чи ножной кінець кушетки піднімати на 10-15 см. для "розвантаження" тазового дна.

Усі вправи виконують повільно, не затримуючи подиху. Кожну вправу повторюють 4-8 разів. Протягом одного заняття використовують від 4 до 8 спеціальних вправ. Заняття починається з 2-3 загальрозвиваючих вправ, потім виконують спеціальні вправи з включенням між ними дихальних вправ, вправ на розслаблення і відпочинок у положенні лежачи.