Смекни!
smekni.com

Фізична реабілітація при патології черевної порожнини (стр. 6 из 8)

В. п. - лежачи на спині, ноги прямі, руки уздовж тулуба.

1. Спокійний подих змішаного типу з трохи подовженою фазою видиху.5-7 разів.

2. Стискання і розтискання пальців рук у кулаки.10 - 12 разів.

3. Згинання і розгинання ніг у гомілковостопних суглобах.10 - 12 разів.

4. Зігнути ноги в тазостегнових і колінних суглобах; поставити стопи на ліжко. Подих диафрагмальное.5-7разів (мал.1).

5. Почергове підтягування ніг по постелі, згинаючи їх у колінному і тазостегновому суглобах (стопи сковзають по постелі). По 4-5разів кожною ногою.

6. Згинання і розгинання рук у ліктьових суглобах.6-8 разів.

7. Руки до пліч; розведення ліктів - вдих; повернутися в і. п. - видихнув.4-5разів. [10]

Комплекс вправ лікувальної гімнастики у ранній післяопераційний період (мал. 1.)

1. В. п. - лежачи на спині (хворий прикритий легкою чи ковдрою простирадлом, стопи оголені, руки уздовж тулуба поверх простирадла)

2. Подих середньої глибини - спокійний вдих, трохи подовжений видих, 4-6разів.

3. Стискання і роз стискання пальців рук у повільному темпі, при розтисканні розслабити м'язи рук, 8 - 10разів.

4. Згинання і розгинання в гомілковостопних суглобах одночасно правої і лівої ноги. По 10 - 12 разів.

Хворий дотримує руками область післяопераційного шва, методист охоплює нижні ребра хворого з боків. Вдих середньої глибини через ніс, видихнув легенями кашлевими поштовхами (при наявності мокротиння прагнути до її відкашлювання). Методист злегка стискає ребра хворого при кожнім кашлевому поштовху.

5. Почергове згинання і розгинання рук у ліктьових суглобах правої і лівої руки, 6-8 разів кожної.

6. Кисть лівої руки на животі, правої на груди - заглиблений подих грудного типу, 6-7 разів.

7. Почергове згинання правої і лівої ноги в колінному і тазостегновому суглобах, сковзаючи стопою по постелі. По 4-5разів. Ослаблені хворі вправи виконують за допомогою методиста, що допомагає згинати і розгинати ногу.

8. Кругові рухи в гомілковостопних суглобах по черзі правою і лівою ногою. По 8-9 разів.

9. Розведення пліч, прагнучи з'єднати лопатки, - вдих, розслабити м'яза - видихнув, 5-6 разів.

10. Ноги зігнуті, стопи коштують на постелі. Невелике погойдування з'єднаними ногами вправо і вліво.5-6 разів у кожну сторону.

11. Поворот рук долонями нагору, злегка при цьому, розводячи плечі, - вдих; повернутися в і. п., розслабивши м'яза рук, - видихнув.6-7разів.

Мал.1. Вправи зі зразкового заняття лікувальною гімнастикою в ранній післяопераційний період

Комплекс вправ з діафрагмальним диханням для м'язів черевного преса на 4-5-й день після операції (мал.2)

1.В. п. - лежачи на спині, кисті рук на животі, лікті розведені. Натиснення руками на живіт під час виконання глибокого видиху, повернутися в і. п. - вдих.4 - 6 разів. Темп повільний.

2. В. п. - лежачи на спині, руки уздовж тулуба, ноги разом; одночасне згинання ніг з підтягуванням їх до живота. При підтягуванні ніг - видихнув, при випрямленні - вдих.4-6 разів. Темп повільний.

3. В. п. - лежачи на спині, кисті рук над головою, ноги зігнуті, стопи на постелі. Нахили зігнутих ніг у сторони. Подих довільне.5 - 7разів. Темп середній.

4. В. п. - лежачи на спині, руки уздовж тулуба, ноги разом. Підйом нагору (до 90°) випрямленнях ніг по черзі, потім разом. При піднятті ніг - видихнув, при опусканні - вдих.4-6разів. Темп повільний.

5. В. п. - лежачи на спині, руки на поясі, ноги разом. Перехід з положення лежачи в положення сидячи. При переході в положення сидячи - видих, при опусканні в положення лежачи - вдих.4-6 разів. Темп повільний.[10]

Мал. 3 Комплекс вправ з діафрагмальним диханням

Комплекс дихальних вправ

1. В. п. - лежачи на спині з зігнутими ногами

2. Максимальний вдих через ніс, видих - через ніс.

3. Вдих - через ніс, видихнув через ніс з легким пальцевим притисненням його крил, методист прикладає долоні до реберних дуг хворого з метою контролю правильного подиху.

4. Вдих через ніс - посилений видих через рот, контрольований за допомогою підвішеного листа папера.

5. Вдих - видих - пауза, видих - пауза - видихнув аж до глибокого видиху, що завершується кашлем; долоні хворого розташовані на області операційної травми. [10]

Комплекс фізичних вправ для профілактики післяопераційних тромбоемболій вен таза і зміцнення м'язів тазового дна

В. п. - лежачи на спині

1. Ноги схрещені, руки уздовж тулуба; підведення таза з одночасним утягуванням заднього проходу.

2. Ноги зігнуті, стопи коштують на кушетці; розведення колін з одночасним підніманням таза.

3. Ноги зігнуті, стопи коштують на кушетці, руки за головою; піднімання таза з одночасним утягуванням заднього проходу.

4. Ноги зігнуті, стопи коштують на кушетці; розведення і зведення колін з опором (хвора сама робить собі опір руками).

5. Колоподібні рухи прямою ногою (по черзі правої і лівий), змінюючи напрямок руху.

6. Розведення ніг, злегка піднімаючи їх, з наступним схрещуванням ніг (при схрещуванні ніг - утягувати задній прохід, напружувати сідничні м'язи і м'язи промежини).

7. Ноги зігнуті, стопи коштують на кушетці; підведення зігнутих ніг (стегна до живота), розведення колін, повернення у вихідне положення (і. п).

8. Підведення зігнутих ніг з наступним опусканням колін на кушетку праворуч і ліворуч від тулуба, повернення в і. п.

9. Піднімання правої (лівої) прямої ноги (до кута 45°) з одночасним відведенням її вправо, що сполучиться з ротацією в тазостегновому суглобі усередину і назовні; повернення в і. п.

10. Підтягування п'ят до таза, сковзаючи по кушетці, з одночасним розведенням колін; повернення в і. п.

11. Імітація ногами плавання стилем брас.

12. Ноги прямі і широко розведені; повороти ніг п'ятою усередину і назовні.

13. В. п. - ноги прямі, між стопами лежить легкий м'яч; підведення прямих ніг на 10-20 см., від кушетки, утримуючи стопами м'яч; повернення в в. п.

14. В. п. - те ж; підведення прямих ніг, утримуючи стопами м'яч, відведення їх вліво й опускання на кушетку; повернення в в. п.; те ж - вправо.

15. В. п. - те ж, злегка піднявши голову і плечі (напівсидячи); зігнути ноги, відриваючись стопи від кушетки, утримувати стопами м'яч; розлучити коліна і взяти м'яч у руки; ноги випрямити й опустити на кушетку. Повторити те ж у зворотній послідовності. [10]

Засоби фізіотерапії:

Призначають при асептичних ранях з наявністю невеликого бактеріального забруднення, при гнійних (але не інфікованих) ранах.

Електрофорез антибактеріальних препаратів (пеніцилін 5000-10 000 ОД/мол, тетрациклін 5000-10 000 ОД/мол, неоміцин 5000-10 000 ОД/мол, 20 % розчин левоміцетину 2-5 мол, стрептоміцин 5000-10 000 ЕД/мол, 1-2 % розчин сульфадимезіна, 1- 2 % розчин фурадоніна. Процедури проводять на раневу поверхня після попередніх алергійних проб, щодня, по 15-20 хв.; курс 5-10 процедур.

Протизапальні методи УВЧ-терапія. Цей метод прискорює регионарну гемо- і лімфодинаміку, у тому числі в судинах мікроциркуляторного русла; усуває спазм гладких м'язів судин, сприяє збільшенню змісту фібриногену, активації плазменного попередника тромбопластина і зростанню толерантності плазми до гепарину в перші 2-3 добу після утворення рани, а в наступному активації плазминогена, що збільшує розплавлювання фібрину. Електричне поле УВЧ сприяє отграничению запального вогнища, підвищенню проникності ендотелія, міграції в рань поліморфно-клітинних лейкоцитів, макрофагів з активацією лейкоцитарних і лизосомальних ферментів - протеаз, кислих фосфотаз. В другій фазі ранєвого процесу застосування електричного полючи УВЧ стимулює функціональну активність, ріст судинних елементів грануляційної тканини. У першій фазі раневого процесу УВЧ-терапію призначають у нетеплових дозуваннях, у другий - у субтеплових і теплових. Можливе застосування цього методу в третій фазі - для поліпшення епителизації (теплові дозування). Застосовують электрическоеполе УВЧ із частотою 40,68 і 27,12 МГЦ, потужністю 20-40 Ут. Призначають щодня по 10-12 хв.; курс від 5 до 10 процедур (у залежності від фази запалення - при призначенні тільки в першій фазі курс коротше).

Парафінотерапія. Поліпшує кровообіг у рані, що приводить до розсмоктування інфільтратів і стимуляції пролиферативних і репаративних процесів у тканинах. Застосовують переважно в третій фазі загоєння раней, однак для прискорення росту грануляцій допускається застосування в другій фазі. У таких випадках роблять аплікацію парафіну на очищену ранєву поверхня із широким захопленням навколишньої здорової шкіри через 2-3 шаруючи стерильної марлевої серветки на 1-3 ч (щодня; курс 6-10 процедур) чи тривалі аплікації (до 4-7 діб): свіжий парафін, двічі профільтрований і прокип'ячений, наносять на рань пульверизатором, потім зверху шар парафіну кюветно-апплікаціонним способом (аплікацію прибинтовують). Цей метод фізичного лікування підсилює стимуляцію тканин під парафінової «пломбою» продуктами розпаду, тому що вони не можуть бути вилучені з ексудатом. Процедури не проводять при рясній гнійній відокремлюваному, наявності сірих грануляцій із гнійним нальотом, запальних змінах шкіри навколо рані. З появою ознак інтоксикації (підвищення температури тіла, озноб) аплікацію необхідно негайно зняти. Можливе застосування суміші Лепского (75 % парафіну, 25 % рослинної чи олії риб'ячого жиру, з додаванням 0,1 м риванолу), що наносять у розігрітому виді і залишають на кілька днів. Процедури проводять щодня; курс 8-10 процедур. [5, 8]

У кінці експерименту, проводимо вимір показників в обох групах. Дані показників заносимо до таблиць експериментальна група таблиця 3.3, контрольна таблиця 3.4:

Таблиця 3.3 Показники експериментальної групи в кінці експерименту.

Показники 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Проба Штанге 40,4 42,5 48,0 41,5 45,6 47,8 44,2 43,0 44,1 45,0
Проба Генче 25,7 26,5 28,4 26,4 28,2 28,5 26,8 26,0 26,9 27,2

Таблиця 3.4 Показники контрольної групи в кінці експерименту.