Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансових показників та зовнішньоекономічної діяльності ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" (стр. 10 из 10)


Рис. 5.5 – Товарна структура експорту металопрокату, %

У 1 кварталі 2008 року вжиток металу в Україні зріс на 9,4 % в порівнянні з аналогічним періодом 2007 років - до 2,387 млн. т. У 2007 році Україна наростила споживання металопрокату в порівнянні з 2006 роком на 26,5 % - до 9,453 млн. т. Ґрунтуючись на заявах крупних металовиробників можна чекати зростання вжитку металопрокату в країні до 15 млн. тонн в 2012 році.

Рис. 5.6 – Споживання металопрокату на внутрішньому ринку, млн. т.

Найбільшу долю в закупівлі металопрокату займають: машинобудівні підприємства, виробники труб, виробники метизів і металотрейдери. Найбільш швидко зростаючий сегмент: роздрібна, середньо- і дрібнооптова металоторгівля.

Найактивніше працюють на вітчизняному ринку АрселорМіттал Кривий ріг, Азовсталь (на внутрішній ринок за 1 квартал продано 229 тис. тонн або 16% від загальних продажів підприємства), ДМК ім. Дзержінського (275 тис. тонн продано на внутрішній ринок, що складає 32% від продажів).

Швидко зростаючий вітчизняний ринок забезпечить додатковим попитом українських металургів і частково вирішить питання із завантаженням нових потужностей, які планують ввести (до 2012 року металургійні підприємства планують збільшити потужності по виробництву сталі на 14 млн. тонн в рік).


РОЗДІЛ 6. ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ВПРОВАДЖЕННЯ ВЛАСНИХ ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ В ПРАКТИКУ ЗЕД ВАТ «АМК»

Аналіз організації і управління ВЕД ВАТ «АМК» дозволяє дати наступні рекомендації по вдосконаленню управління ЗЕД. Підприємство повинне:

- правильно і самокритично визначити мету і напрям зовнішньоекономічній діяльності (експорт, імпорт, іноземні інвестиції і тому подібне);

- необхідно оцінити свої експертні можливості: об'єктивно оцінити свій виробничий потенціал, реальні перспективи його розвитку, забезпеченість необхідною сировинною базою, наявний і перспективний рівень кваліфікації робітників, компетентність керівного складу, можливість якісного вигляду підмета реалізації товару, його упаковки, транспортування;

- розглянути питання, які структурні зміни усередині підприємства необхідно здійснити, щоб бути готовим до експортної (зовнішньоекономічною) роботи з врахуванням всієї її специфіки і складності;

- створити окремий відділ маркетингу або доручити вести цю службу спеціалізованій організації на договірних умовах. Тобто, зробити так, щоб основним завданням маркетингу було в забезпеченні орієнтації підприємства на споживача, його потреби, здійснювати моніторинг конкурентів, визначати сильне і слабкі сторони, надавати інформацію іншим відділам підприємства;

- скласти і підготувати рекламні матеріали з врахуванням специфіки товарів (буклети, каталоги, листівки, прейскуранти і тому подібне);

- вивчити внутрішнє законодавство, що стосується зовнішньоекономічної діяльності;

- визначити, чи може підприємство забезпечити виробництво експортного товару в об'ємах, які потрібні для опанування запланованої частки ринку, для забезпечення рентабельності збуту;

- створити на підприємстві банк даних по товару і партнерам, конкурентам;

- знайти хорошого консультанта по питаннях ЗЕД; - провести активну роботу на виставках;

- проводити заходи щодо формування попиту і стимулювання збуту експортного товару (включаючи рекламу, її методи, виставки і ярмарки).


ВИСНОВКИ

Таким чином, ВАТ «Алчевський металургійний комбінат» - це потужне промислове підприємство з повним металургійним циклом виробництва, яке має в своєму складі 7 основних цехів: доменний, мартенівський, агломераційний, обжимний, товстолистовий №1, 2 і сортопрокатний. Комбінат в своєму складі не має дочірніх підприємств.

Основною діяльністю ВАТ «АМК» є виробництво такої продукції, як: чавун передільний, листовий і сортовий прокат, сляби і блюмси обтискового цеху, безперервно литі сляби МНЛЗ, заготівка трубна і квадратна. Другорядною продукцією комбінату є виробництво гранульованого шлаку в цеху переробки шлаку, товарів народного вжитку в цеху товарів народного вжитку.

Також комбінат займається зовнішньоекономічною, комерційною, торгівельною і посередницькою діяльністю. Надає автотранспортні послуги, теле- і радіомовлення, надання побутових послуг населенню.

Завдяки високій якості вироблюваної прокатної продукції, в комбінату є можливість отримувати сертифікати схвалення на виробництво продукції по вимогах національних норм і правил країн споживачів.

Особливість сертифікованої продукції полягає в тому, що рівень якості продукції, що випускається, яке регламентується зарубіжними стандартами, повністю відповідає їх вимогам. Продукція ОАО «АМК» є конкурентоздатною на міжнародному ринку. Алчевський металургійний комбінат поставляє свою вироблювану продукцію більш, ніж в 60 країн світу.

Звідси можна зробити висновок, що попит на продукцію Алчевського металургійного комбінату різко збільшився на ринках далекого зарубіжжя. Ця тенденція пов'язана з великою конкуренцією металевої продукції нашого виробника з виробниками Німеччини, Данія, Японії і так далі.

Взагалі високий попит на продукцію Алчевського металургійного комбінату на ринках далекого зарубіжжя обумовлюється низькою ціною вироблюваної продукції і її високою якістю. Що стосується чисельності трудових ресурсів, то в 2008 році на підприємство прибуло 773 людини, що на 658 чоловік менше, ніж прибулих в 2007 році. І вибули в 2008 році також менше чоловік, чим в 2007 році. Це 1737 чоловік в 2008 році проти 1846 чоловік в 2007 році.

На даному етапі комбінат знаходиться в числі підприємств, що реалізовують найбільш ресурсоємні інвестиційні проекти серед всіх українських підприємств. Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" продовжує, що почалася в 2004 році, реалізацію широкомасштабної інвестиційної програми по корінній реконструкції і модернізації ОАО "Алчевський металургійний комбінат", яка дозволить даному українському металургійному гігантові стати, як очікується, одними з лідерів в Східній Європі як з технологічною, так і екологічною точок зору.

Головною метою реконструкції підприємства є будівництво нових об'єктів і установка сучасного устаткування, з впровадженням сучасних технологій і засобів контролю, значне збільшення обсягів виробництва, підвищення якості, поліпшення товарних властивостей, зниження витрат енергії на одиницю продукції і, що не менше важливий, поліпшення екологічної обстановки в місті і регіоні.

На даному етапі розвитку підприємства, керівництву необхідно розглянути питання, що можна змінити усередині підприємства (фірми), щоб бути готовим до експортної (зовнішньоекономічною) роботи з врахуванням всієї її специфіки і складності. Також не обходжений визначити оптимальний випуск продукції при мінімальних витратах в процесі виробництва і ефективний продаж продукції комбінату, і на міжнародному ринку.


ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАННИХ ДЖЕРЕЛ

1. Воронкова, В.Г -. Кадровий менеджмент : навч. посібник для студ. вищих навч. закладів / В.Г. Воронкова . ─ К. : Професіонал, 2004

2. Дубич, К.В. Основи теорії управління та менеджменту : навч.посібник для студ.вищих навч.закладів / К.В. Дубич, О.Г. Кірічок, В.К. Процюк . ─ К. : Пектораль, 2005

3. Шегда, А.В. - Менеджмент : Підручник / А.В. Шегда . ─ К. : Знання, 2004

4. Абчук, В.А.- Менеджмент : Учеб. ─ СПб. : Союз, 2002

5.Гуріна Г.С., Луцький М.Г., Мостенська Т.Л., Новак В.О. Основи зовнішньоекономічної діяльності.- Підручник..- К.: Сузір’я, 2007.- 425с.

6.Щур Д. Л., Трухановіч л.В. Кадри підприємств: 300 зразків посадових інструкцій: Практ. пособ. -3-е видавництво, стер. - М.: Справа і Сервіс, 2001. -910 с.

7.Гуріна Г.С., Луцький М.Г., Мостенська Т.Л., Новак В.О. Основи зовнішньоекономічної діяльності.- Підручник..- К.: Сузір’я, 2007.- 425с.

8. www.smida.gov.ua

www.amk.lg.ua