Смекни!
smekni.com

Просування імпортованого товару на території України (стр. 13 из 14)

Для персоналу необхідні 5 робочих місць: 5 комплектів меблів, 5 комп’ютерів, 4 телефону, 1 телефон-факс. Орієнтовно основні засоби будуть коштувати фірмі 30 000,00грн.

Ще однією досить вагомою статтею витрат при організацію франчайзингового розвитку буде витрати на рекламу. Вони сягнуть позначки 25 000,00 грн. щомісячно. Фірмі необхідно буде після завершення підготовчого процесу та розробки усієї документації по франчайзингу, донести до активного населення про бажання співпрацювати. А для цього необхідно приймати участь у спеціалізованих виставках присвячених франчайзингу у всіх обласних центрах. Регулярно друкуватися у відповідних виданнях, де яскраво та у повній мірі розкривати усі переваги співпраці з ТОВ «Екос-торг». Витрати на виставку складають 5000,00 - 7000,00 грн. Тоді як участь у спеціалізованих виданнях присвячених франчайзингу обійдеться у 3000,00 – 5000,00 грн.

Із практики видно, що після запуску проекту перші франшизи продаються на 2-3 місяць. Отже, ми вже в змозі вирахувати економічний ефект від впровадження франчайзингу, як надійної системи просування імпортованих товарів на ринку України. Результат підрахунків наведені у таблиці 3.8. Введемо вихідні дані: франчайзі придбало франшизу на 2 місяці з моменту запуску проекту, повноцінно працює з 3 місяця. Данні наведені на останній день 3 місяця. Прибуток фірми від проекту за період розрахований виході з того, що франчайзі закуповує товар на суму 150 000,00 грн. торгівельна націнка фірми складає у середньому 50%. Відповідно 150 000,00* 0,5 = 75 000,00 грн. з однієї точки.

Таблиця 3.8

Економічний ефект від впровадження франчайзингу

№ п/п Найменування Сума, грн.
1 2 3
Єдине разові витрати
1 Придбання основних засобів 30 000,00
Постійні витрати
2 На утримання персоналу (за 3 місяця) 171 000,00
Зміні витрати
3 Реклама (за 3 місяця) 75 000,00
Усього витрат 276 000,00
Прибуток
4 При умові співпраці з одним франчайзі 75 000,00
5 При умові співпраці з трьома франчайзі 225 000,00
6 При умові співпраці з пятьма франчайзі 375 000,00
Усього

Виходячи з вищезазначеного у таблиці 3.8, можливо зробити висновок що ТОВ «Екос-торг»необхідно продати на найменше 5 франшиз, щоб проект став рентабельним.

3.5 Стратегія активного зростання – як доповнення до стратегії франчайзингу у просуванні імпортованих товарів

Для реалізації стратегії активного зростання доцільніше всього буде розширення асортименту товару за рахунок нових брендів. Необхідно скористатися дослідженнями ринку які проводила компанія у 2010 році.

Згідно з дослідженнями, що проводяться компанією, купівельні переваги розподілилися наступним чином:

Таблиця 3.9

Обсяги продажів стратегічних груп товарів побутової хімії компанії

№ п/п Найменування групи товару Обсяги продажів в % відношенні до загального обсягу реалізації товарів
1 2 3
1 Гель для душу 19
2 Шампунь для волосся 12
3 Вологі серветки 14
4 Освіжувачі повітря 15
5 Мило 21
6 Крем для гоління 10
7 Зубна паста 6
8 Жіночі засоби гігієни 3
Всього 100

Таблиця 3.10

Загально ринкові показники обсягів продажу стратегічних груп товарів побутової хімії

№ п/п Найменування групи товару Обсяги продажів в % відношенні до загального обсягу реалізації товарів
1 2 3
1 Гель для душу 15
2 Шампунь для волосся 14
3 Вологі серветки 10
4 Освіжувачі повітря 32
5 Мило 13
6 Крем для гоління 17
7 Зубна паста 5
8 Жіночі засоби гігієни 4
Всього 100

Підсумки досліджень (табл. 3.9 та 3.10) внесені в матрицю для проведення SWOT-аналізу (таблиця 3.11.).

Таблиця 3.11

SWOT- таблиця

Сильні сторони Слабкі сторони
Можливості Висока якість при оптимальній ціні продукту Відносно не значна доля у загальному обсязі реалізації товарів, але є тенденція до зростання на ринку побутової хімії
Загрози Висока конкуренція. Але і високі обсяги продажів товару. Сформовані вподобання покупців відносно вже представлених на ринку брендів. Можливо не прийняття нового товару в необхідних об’ємах. Компанія може втратити не лише кошти, які будуть «заморожені» у складських залишках, а й прибутки від альтернативного використання цих коштів.

Аналіз таблиць 3.9-3.11 дає можливість зробити висновок, що асортимент товарів, який реалізує компанія, близький до загально ринкового. Але для того щоб перебувати на позиціях лідера ринку компанії необхідно розширити долю продажів групи товарів – освіжувачі повітря, приблизно на 17 % пунктів. Для цього не достатньо просто збільшити обсяги закупівлі вже існуючих на ринку брендів освіжувачів повітря. Необхідно абсолютно нова торгівельна марка.

Таблиця 3.12

Аналіз конкурентних переваг

№ п/п Найменування конкурентних переваг Кількість голосів у % відношенні до загального обсягу опитаних
1 2 3
1 Запах 44
2 Яскравий малюнок на балончику 5
3 Термін дії після розпилення 16
4 Екологічність товару 8
5 Вартість 27
Всього голосів 100

Виходячи з аналізу конкурентних переваг цієї товарної групи наведеного у таблиці 3.12 , найголовніші є запах, термін дії після розпилення, вартість.

Даним параметрам відповідає продукція компанії «Респект», яка володіє торгівельною маркою «GRENDY».

Компанія Респект робить продукцію марки GRENDY якісною і доступною широкому колу споживачів. Сьогодні в асортименті компанії - освіжувачі повітря економ-класу, освіжувачі повітря преміум-класу. Вся гама запахів освіжувачів повітря економ-класу Grendy (Гренд) налічує 21 аромат. Види освіжувача Гренд: анти тютюновий, весна, водоспад, чарівний, космос, лід, чарівність, після дощу, свіжість гір, свіжість океану, букет, жасмин, конвалія, лілія, бузок, ялина, апельсин, лимон, полуниця, тутті-фрутті, яблуко.

Освіжувач повітря Grendy Gold - освіжувач premium класу. Створений на основі натуральних компонентів, Grendy Gold усуває неприємний запах, а не маскує його. Освіжувач повітря Grendy Gold містить якісні віддушки, наближені до виробництва парфумерної продукції. Grendy Gold - це 17 видів ароматичних композицій.

Види освіжувача: анти тютюн, подих моря, гірські квіти, ранкова роса, чарівна ніч, тропічний дощ, настрій літа, осінній джаз, зимова вишня, іній, полуниця з вершками, фруктовий коктейль, сонячний мандарин, кавовий десерт, бузковий туман.

Канали збуту. Реалізація товару буде здійснюватися через існуючу клієнткою базу. Товар орієнтований на масове вживання. Він повинен доповнити освіжувачі, яка реалізує компанія. Основний постачальник, у якого планується закупівля товару на правах ексклюзивного імпортера на територію України: Компанія «Респект» (виробництво - Туреччина) .

Розрахункова ціна балончику для споживачів, з урахуванням витрат на транспортування, зберігання, складе 12 грн / шт. Закупівельна ціна з урахуванням витрат на транспортування, митне оформлення складе 10 грн / шт.

Основні параметри позиціювання. Слоганом для даного виду товару буде: Якість преміям класу доступна кожному.

Розрахунок рентабельності майбутнього товару проводитися за такою формулою:

(3.1)

де, Чп - чистий прибуток від продажу товару;

СВ - собівартість товару з урахуванням витрат на транспортування і зберігання, витрати на персонал, рекламу, податки

Мінімальна партія товару за умовами постачальників дорівнює 500 шт.

Звідси, отримуємо:

СВ = Об’єм партії * повну вартість партії = 500 * 10 = 5000грн.

ЧП = Виручка від реалізації партії - СВ = (Ціна продажу партії товару * обсяг партії) - СВ = (12 * 500) – 5000 = 1000 грн.

Ртов = (1000 / 5000) * 100 = 20%

Для проведення порівняння необхідно розрахувати рентабельність товару за результатами 2010 наведених у таблицях 2.2 та 2.3.

Р2010 = (31,70 / 397.70) * 100 = 8%

На підставі наведених розрахунків можна зробити висновок про те що виведення нового товару на ринок є доцільним і вигідним для компанії.


висновки

В ході вирішення поставлених у введенні завдань нам вдалося послідовно вивчити питання про методи Просування імпортованого товару на території України.

Для цього, у свою чергу, треба було простежити і уточнити види міжнародної торгівлі, форми міжнародної торгівлі, методи міжнародної торгівлі, основні види оптових посередників.

Розібравшись у всьому багатстві різноманітних економічних стратегій, підходів та можливих сценаріїв розвитку компанії приходимо до висновку, що розвиток по шляху створення франчайзингової мережі буде економічно виправдано, швидко і найбільш безпечно. Однак, необхідно зазначити, що використовувати елементи стратегії активного розвитку, зокрема, збільшення присутності на ринку побутової хімії група товару - освіжувачі повітря, із засобів виведення нового бренду, є також необхідним і виправданим.