Смекни!
smekni.com

Ефективність управлінської діяльності та шляхи її формування (стр. 10 из 10)

3. Знизити рівень конфліктних ситуацій, що випливає з командного духу, формування корпоративного духу. Чим менше часу витрачається на вирішення непорозумінь, тим ефективнішою буде робота. Тому доцільним є виокремлення управлінцями часу на збори для колективного обговорення ідей, для вирішення проблем чи просто відпочинку. Очевидно, що це приведе до позитивного результату, оскільки постійні суперечки не тільки затягують виробничий процес через послаблення взаємодії, але й понижують рівень продуктивності праці на психологічному рівні.

4. Слідкувати за рівнем стабільності кадрів. Тут взаємозв’язок між стабільністю та ефектом, як і в попередньому випадку, також прямопропорційний, оскільки звільнення з посади працівника несе за собою втрати з приводу пошуку відповідної заміни та простоїв обладнання. Крім того, отримання певних професійних навиків на новому робочому місці найнятим працівником потребує також додаткового часу, а, отже, призупинення діяльності в тій чи іншій мірі.

5. Здійснити економіко-організаційні заходи - прослідкувати як на економію робочої сили впливають фактори удосконалення управління та організації виробництва, збільшення реального фонду робочого часу та структурних змін.

6. Провести техніко-технологічні заходи, а саме обрахувати економію робочої сили за рахунок підвищення технічного рівня виробництва, структурного зрушення виробництва.


Висновки

В даній курсовій роботі розкрито теоретичні аспекти ефективності управлінської діяльності та її практичні реалії стосовно предмету дослідження – ЗАТ "Хмельницька макаронна фабрика".

Щодо діяльності фабрики можна сказати, що це сучасне ефективне виробництво, яке може скласти гідну конкуренцію існуючим виробникам макаронних виробів. Воно регулярно надає допомогу суспільним та благодійним організаціям. Цих результатів неможливо було б досягти без упровадження нових методів господарювання і керування виробництвом, без визначення перспективних напрямків розвитку.

На підприємстві діє програма річного стратегічного планування, що припускає використання інвестиційних капіталів, збільшення кількості продукції, що випускається, розширення виробничої бази, освоєння нових ринків.

Зараз на фабриці підібрана сильна команда досвідчених фахівців, що працює над удосконалюванням організаційної структури підприємства. Ці процеси мають фінансову, організаційну й інформаційну підтримку правління. На підприємстві розвита система участі співробітників у процесах керування, збору і розгляду пропозиції, щодо удосконалення виробничих процесів. Проводяться конкурси на кращі ідеї для рішення тих чи інших проблем, упроваджена система їхнього рішення і система пілотних проектів при реалізації удосконаленні. Два рази на рік проводиться анкетування для оцінки роботи членів правління і по їхніх результатах проводяться кадрові зміни. Кадрова політика підприємства погоджена зі стратегічними планами його розвитку.

Незважаючи на хиткість економіки України, персонал ЗАТ "Хмельницька макаронна фабрика" здатний виконати намічені стратегічні плани, реалізовує свій потенціал і досвід та знаходить вихід у лабіринтах непродуманої державної політики.

Перевагою у діяльності фабрики є задоволеність працівників своєю роботою, наявність дружної атмосфери у колективі, що призводить до збільшення продуктивності праці. Існує висока управлінська культура. Застосовуються передові технології при організації управлінської праці. Електронна система документообігу дозволяє значно економити час і зусилля управлінців.


Література

1. Безкоровайна С.В. Управління організацією в умовах ринку// Актуальні проблеми економіки – 2007, №6, с. 31-34.

2. Галицкий В.П Забезпечення ефективної діяльності організації.К. – 2002.

3. Голобушков О. Фактори впливу на організацію і її ефективність // Вісник КДТЕУ – 2003, №3.

4. Горняк О.В. Напрямки та чинники розвитку сучасного підприємництва // Актуальні проблеми економіки – 2002, №6, с. 35-39.

5. Дафт Р.Л. Менеджмент. – СПб.: Питер –2000.

6. Економіка підприємства: Підручник. За ред. Акад. С.Ф. Покропивного. 2-є вид., перероб. та доп. – К.: КНЕУ – 2001.

7. Немцов В.Д., Довгань Л.Є. Стратегічний менеджмент. Навч. посібник. – К.УВПК Ексоб – 2001.

8. Осовська Г.В. Основи менеджменту. Навч. Посібник. – К.: Кондор – 2003.

9. Паламарчук О.М. Глобалізація і сучасні тенденції розвитку організаційних структур// Актуальні проблеми економіки – 2006, №3.

10. Планування діяльності підприємства: Навч. посіб. / За ред. Москалюка В.Є. – К.: КНЕУ – 2002.

11. Турило А.М. Анализ и оценки эфективного развития предприятия// Актуальні проблеми економіки – 2004, №6.

12. Узупов Ф. Особливості управлінської діяльності в перехідний період // Економіст – 2004, №7-8.