Смекни!
smekni.com

Ефективність управлінської діяльності та шляхи її формування (стр. 3 из 10)

Метою діяльності фабрики є здійснення виробничої, комерційної, постачальницької, торгівельної, посередницької та інших видів діяльності для отримання прибутку від вкладеного капіталу, задоволення на його підставі соціально-економічної зацікавленості акціонерів та членів трудового колективу, які не є акціонерами.

Товариство самостійно та за свій рахунок, за дорученням та за рахунок замовників здійснює на території України та за кордоном свою діяльність.

В 1991 р. змонтована зарубіжна лінія фірми "Бюлер" для виготовлення довгорізаних макаронних виробів продуктивністю 40 тон на добу. Для здешевлення собівартості готової продукції побудована і нова котельня по сучасному передовому проекту, яка в повному обсязі забезпечує виробництво теплоресурсами.

Та на цьому переоснащення фабрики не закінчилось і в 1998 р. в кредит під гарантію Кабінету Міністрів України закуплено і встановлено комплексно-автоматизовану технологічну лінію "Турботерматік" по виробництву короткорізних макаронних виробів "Екстра" тієї ж швейцарської фірми. Ця лінія ще потужніша за попередню, вона є більш швидкою і економнішою, вона комплектується пресом "Поліматик", який немає аналогів у світі (наприклад: на довгорізній лінії заміс тіста відбувається протягом 20 хвилин, а на короткорізній на протязі 20 секунд). Введення лінії в експлуатацію дало можливість збільшити випуск продукції, покращити якість макаронних виробів, значно зменшити витрати і підвищити конкурентоспроможність. Після встановлення нової лінії суттєво зріс асортимент продукції.

Виробництво макаронних виробів на швейцарському обладнані дало можливість відмовитись від твердих сортів пшениці і використовувати українську пшеницю м'яких сортів, забезпечувати споживачів високоякісною продукцією, яка відповідає світовим стандартам і за доступними цінами.

Асортимент змінюється в залежності від попиту. Виробляються макаронні вироби за оригінальними рецептами понад 30 найменувань. Виготовляється продукція з кращих сортів вітчизняної сировини, екологічно чиста, без барвників та домішок. Вся продукція фабрики сертифікована, проведена атестація виробництва. Всі технологічні процеси здійснюються за автоматизованою системою управління. На автоматизованих лініях параметри всіх стадій процесу фіксує комп'ютерна техніка. Така система контролю дає можливість виявити невідповідність на ранніх стадіях виробництва, внести зміни в подальший технологічний процес.

У 2000 році фабрика почала співпрацювати з новим дужу великим клієнтом - ТОВ "Українські макарони". Це товариство одночасно стало і замовником, і постачальником. З 2004 року вони перейшли на інший рівень відносин і тепер поряд з виготовленням продукції із своєї сировини, фабрика почала надавати послуги щодо виготовлення готової продукції з давальницької сировини. А з 2006 року фабрика працює лише на давальницькій сировині.

На протязі 2001 р. освоєно випуск нових видів продукції "Екстра": групи "Елітні" з твердих сортів пшениці в яскравій картонній упаковці та групи "Класичні", виготовлених з м'яких сортів пшениці в яскравій поліпропіленовій упаковці з торгівельною маркою "Тая".

Фабрика успішно конкурує з вітчизняними і зарубіжними виробниками, приваблюючи покупців не лише доступними цінами, а й високою якістю продукції та яскравою упаковкою з оригінальним дизайном.

З початку 2005 року, після тривалих досліджень, фабрика отримала дозвіл Міністерства охорони здоров'я України про подовження терміну придатності до споживання макаронних виробів до 2 років.

Асортимент макаронних виробів включає: трубчаті макарони, зокрема перо "Екстра", перо елітні, вермішель (довга "Екстра", підківка, "Екстра" ), локшина (довга ).

Колектив постійно працює на перспективу, вкладаючи не менше 55 % прибутку в модернізацію та оновлення виробництва.

Фабрика забезпечує виробництво і реалізацію готової продукції за рахунок своїх власних коштів. Короткотерміновими кредитами банку не користується (у зв'язку з достатнім об'ємом оборотних коштів).

Заборгованості перед бюджетом, Пенсійним фондом і постачальниками сировини і матеріалів немає.

За успішну діяльність фабрика відзначена нагородами:

1. "За комерційний престиж" 1997 р., Мадрид (Іспанія).

2. Знак "Довіра споживача" макаронним виробам "екстра" Товариством споживачів Хмельницької області. 1998 - 1999 рр.

3. Дипломами II ступеня конкурсів - дегустацій на IV- V Міжнародних спеціалізованих виставках-ярмарках "Макарони". 1998 - 1999 рр., Москва (Росія).

4. Диплом та медаль лауреата 4-го Українського національного конкурсу з якості в номінації "Малі та середні підприємства". 1999 р.

5. Кубок переможця 5-го Українського національного конкурсу з якості в номінації "середні підприємства".

6. Диплом "Капітал-Престиж'98" за стабільність роботи фабрики протягом останніх 3-х років.

Диплом від "Роосі апсі сігіпкз". 1999 р.

2.2 Аналіз і оцінка внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства

Для визначення стратегії поведінки підприємства на ринку та цілей планування необхідно проаналізувати фактори зовнішнього і внутрішнього впливу підприємства. Ці фактори можуть бути як позитивними так і негативними.

Для кожного підприємством є дуже важливим правильно визначати фактори, які впливають на діяльність підприємства і до яких змін вони призводять. Значну увагу цьому питанню приділяють і на ЗАТ "Хмельницька макаронна фабрика".Детальний аналіз факторів впливу на діяльність підприємства можна зробити на основі нижче наведених таблиць.

Дослідження факторів впливу на підприємство почнемо з аналізу зовнішнього середовища підприємства непрямої дії (мікросередовища)

Таблиця 2.1. Вплив соціально-культурного середовища на діяльність підприємства

Фактори середовища Важливість для галузі Напрями впливу Вплив на компанію Ступінь важливості для компанії
Традиції і культурні цінності, рівень освіти Значний Позитивний Низька кваліфікація кадрів Значний позитивний
Взаємини усередині суспільства (індивідуум-індивідуум, індивідуум-суспільство) Помірний Позитивний Виникнення конфліктів Помірний позитивний
Прийняття-неприйняття приватного підприємництва Помірний Позитивний Довірливеставлення до підприємства Помірний позитивний
Відносини компанія-суспільні організації Помірний Позитивний Співпраця з профспілками Помірний позитивний
Відносини до іноземців Значний Позитивний Співпраця з зарубіжними фірмами Значний позитивний
Профспілкова активність і вплив профспілок на формування суспільної думки Помірний Позитивний Зростає довіра до підприємства як одного з найбільший виробників в області Помірний позитивний

Дані таблиці дозволяють зробити висновок, що на підприємство спричиняють вплив всі з факторів соціально-культурного середовища. Найбільший позитивний вплив на діяльність компанії робить істотний вплив традицій, культурного рівня і рівня освіти, а також відношення до іноземців.


Таблиця 2.2 - Вплив економічного середовища на діяльність підприємства

Фактори середовища Важливість для галузі Вплив на компанію Напрямок впливу Ступінь важливості для компанії
Загальний рівень економічного розвитку Значний Негативний Вплив негативних процесів спричинений несприятливою економічною ситуацією з боку держави Значний негативний
Система оподатковування і якість економічного законодавства Значний Негативний Недосконале податкове законодавство Значний негативний
Рівень розвитку конкурентних відносин Значний Негативний Посилення конкуренції Значний негативний
Масштаби урядової підтримки галузі Помірний Позитивний Недостатня підтримка галузі з боку держави Помірний позитивний
Загальна кон’юнктура національного ринку Помірний Негативний Низький платоспроможний попит на продукцію, що випускається Помірний негативний
Розміри і темпи зміни розмірів ринку Значний Позитивний Зростання ринку збуту Значний позитивний
Інвестиційні процеси Значний Позитивний Розвиток підприємства за рахунок інвестицій Значний позитивний
Ставка банківського відсотка Помірний Негативний Постійне зростання банківського відсотка Помірний негативний
Система ціноутворення і рівень централізованого регулювання цін Незначний Позитивний Збільшення цін на ринку Незначний позитивний

Як видно з приведеної таблиці, фактори економічного середовища роблять негативно і позитивний вплив на діяльність компанії. При цьому найбільший позитивний вплив мають наступні фактори:

- розміри і темпи зміни розмірів ринку;

- розміри і темпи росту сегментів ринку відповідно до інтересів компанії;

- інвестиційні процеси.

А найбільший негативний вплив становлять фактори:

- загальний рівень економічного розвитку;

- система оподатковування і якість економічного законодавства;

- рівень розвитку конкурентних відносин.

Таблиця 2.3 - Вплив науково-технічного середовища на діяльність підприємства

Фактори середовища Важливість для галузі Вплив на компанію Напрямок впливу Ступінь важливості для компанії
Поява "технологічних проривів" Значний Позитивний Збільшення обсягів виробництва, продажу, прибутку. Підвищення якості Значний позитивний
Скорочення чи продовження життєвого циклу технологій Помірний Позитивний Збільшення або зменшення обсягів виробництва, вивільнення обігових коштів Незначний позитивний
Питома вага наукомістких технологій у виробництві Помірний Позитивний Невелика питома вага наукомістких технологій у виробництві Незначний позитивний
Вимоги до науково-технологічного рівня виробництва, що забезпечують конкурентноздатність Незначний Позитивний Низький науково-технологічний рівень Незначний позитивний
Вимоги до кваліфікації кадрів Значний Позитивний Низька кваліфікація кадрів Значний позитивний
Вимоги до науково-технічного рівня конкурентноздатної продукції Незначний Позитивний Низька конкуренто-спроможність продукції Незначний позитивний

Значний вплив на підприємство має також науково-технічне середовище. Серед факторів, що роблять найбільший позитивний вплив, слід зазначити: