Смекни!
smekni.com

Ефективність управлінської діяльності та шляхи її формування (стр. 8 из 10)

Фактори підвищення продуктивності праці Спонукають працювати інтенсивніше Створюють привабливі умови для роботи Сума балів
Добрі шанси просування по службі 2 2 4
Високий заробіток 3 3 6
Оплата праці за її результатами 2 3 5
Визнання добре виконаної роботи 2 3 5
Робота, що стимулює розвиток здібностей працівників 2 2 4
Складна і важка робота 1 1 2
Робота, що спонукає до самостійного прийняття рішень 2 3 5
Високий ступінь відповідальності 2 2 4
Цікава робота 3 3 6
Творча робота 2 2 4
Всього 21 24 45

Аналогічно проведемо аналіз і привабливості робочого місця.

Таблиця 2.12. Оцінка привабливості робочого місця

Фактори підвищення продуктивності праці Спонукають працювати інтенсивніше Створюють привабливі умови для роботи Сума балів
Робота без значного напруження та стресів 2 3 5
Вигідне місце розташування 2 3 5
Робоче місце захищене від шуму та забруднення з середовища 2 2 4
Робота з людьми, які подобаються 2 2 4
Гарні стосунки з безпосереднім керівником 3 3 6
Відповідний обсяг інформації про діяльність фірми 2 2 4
Гнучкий графік роботи 2 2 4
Вільний темп роботи 3 2 5
Наявність додаткових пільг 3 3 6
Справедливий розподіл об'ємів роботи 3 3 6
Всього 24 25 49

Так само як і в попередній таблиці визначимо фактори, які найбільше впливають на привабливість робочого місця (які в сумі набрали найбільше балів). До таких належать:

- гарні стосунки з безпосереднім керівником (6);

- наявність додаткових пільг (6);

- справедливий розподіл об'ємів роботи (6).

Однією з найважливіших форм мотивації праці на підприємствах є матеріальне стимулювання. Система матеріальних стимулів праці ґрунтується на різноманітних спонукальних мотивах, які доповнюють один одного й підпорядковані меті щодо створення матеріальної зацікавленості у здійсненні трудової діяльності.

Таким чином, всі працівники ЗАТ "Хмельницька макаронна фабрика" отримують фіксований оклад. Крім окладу існує додаткова частина заробітної плати у вигляді премій, розмір яких вирішує керівництво в кінці кожного місяця по результатам роботи підприємства. Додаткова частина не перевищує 50% від місячного окладу, але може взагалі не нараховуватись в залежності від результатів діяльності підприємства. В середньому сума додаткової частини становить 20%.

2.3.4 Оцінка системи контролю діяльності на підприємстві

Контролювання -- вид управлінської діяльності щодо оцінки рівня виконання завдань і досягнення цілей, виявлення відхилень, збоїв, недоліків та причин їх виникнення з метою уникнення нагромадження й повторення помилок, мінімізації втрат, подолання складних організаційних проблем тощо.

Щодо системи контролю на ЗАТ "Хмельницька макаронна фабрика", то організаційна структура підприємства дозволяє здійснювати контроль макаронних виробів на всіх етапах життєвого циклу продукту. А саме система контролю передбачає:

- вивчення змін зовнішнього середовища і пристосовування до них;

- оцінювання результатів діяльності організації і її структурних підрозділів ;

- оцінювання гнучкості управління, його здатності адекватно реагувати на виявлення і аналіз факторів, що перешкоджають досягненню запланованих результатів;

- запобігання виникненню і накопиченню помилок;

- мінімізацію витрат;

- врахування конкретних внесків кожного у забезпечення кінцевого результату;

- формування зворотного зв'язку для інформування та заохочення персоналу;

- подолання проблем, пов'язаних із ростом організації.

2.3.5 Організація комунікаційного процесу на підприємстві

Стан комунікаційних процесів ЗАТ "Хмельницька макаронна фабрика" не далекий до ідеального. Але все ж потрібно внести певні зміни, які зумовлять кращу діяльність організації і приведуть до підвищення продуктивності праці.

На мою думку, у на підприємстві діє такий вид комунікації – між рівнями, підрозділами та працівниками організації. Це тоді, коли комунікації здійснюються:

- від вищих рівнів управління до нижчих. Наприклад: начальник інформує підлеглих про поточні завдання;

- від нижчих рівнів до вищих – це коли інформація про недоліки доходить від робочих до начальства;

- між окремими працівниками.

Також діє офіційний характер передавання інформації, який створений керівництвом організації, і неформальний, який сформований на засадах міжособистісних стосунках в організації.

Комунікації являють собою певний потік або процес. І проблеми комунікації постають тоді, коли на шляху цього потоку виникають певні перешкоди. Перед тим як комунікація відбудеться, певна особа визначає її мету і звітує у формі повідомлення. Повідомлення передається до одержувача. Дуже важливо щоб комунікації були добра налагоджені, бо траплялись випадки, коли рішення виявлялись помилкові , а працівники не правильно зрозуміли, чого хоче від них керівник і внаслідок цього погіршуються відносини між людьми. А це дуже негативно впливає на виробничий процес.

Також на підприємстві застосовують письмові види комунікації, до яких належать записки, листи, електронні листи (e-mail), організаційні періодичні видання, дошки оголошень та інші засоби письмової передачі слів та символів.

Я вважаю, що письмові види комунікації більш відчутні, легше піддаються перевірці та краще зберігаються, ніж усні. Як правило, і відправник, і одержувач мають запис комунікації: якщо з'являються запитання стосовно змісту повідомлення, воно є фізично доступним для пізнішого аналізу. Із власних спостережень, я можу зробити висновок, що написаному слову приділяється більше уваги, ніж усному. Отже, письмові комунікації краще обмірковані, логічніші та зрозуміліші.

У кожній організації не рідко відбуваються зміни, так і ЗАТ "Хмельницька макаронна фабрика" також здійснюються зміни, але не завжди керівники готують працівників морально до них, хоча це дуже потрібно. Адже значні переміни можуть негативно відобразитись на стані здоров’я персоналу і це може привести до стресу. Також дуже важливим аспектом до якого потрібно готувати працівників - це нововведення, але керівники не завжди вважають за потрібне попереджувати про них.

Також обов’язково потрібно слідкувати за виконанням повноважень персоналу, адже є випадки коли працівник дозволяє собі дещо більше ніж дозволяє йому його посада.

Отже, як ми бачимо, є багато важливих моментів за якими потрібно слідкувати і виправляти їх у разі порушення. А найкраще вводити якісь нові, більш ефективні методи, які будуть краще сприймати працівники і їм це облегшить виробничий процес.


2.3.6 Аналіз методів управління на підприємстві

Методи управління на підприємстві — це способи впливу на окремих працівників і трудовий колектив загалом, необхідні для досягнення цілей підприємства.

Оскільки методи управління спрямовані на людей, то основою класифікації цих методів є внутрішній зміст мотивів, якими керується людина у процесі виробничої діяльності. За змістом ці мотиви поділяються на економічні, соціальні та примусові. Відповідно розрізняють економічні, соціально-психологічні та адміністративно-правові (організаційні) методи управління.

Економічні методи управління реалізують матеріальні інтереси участі людини у виробничих процесах шляхом використання товарно-грошових відносин.

Серед економічних методів управління на ЗАТ "Хмельницька макаронна фабрика" найбільшого використання набули:

- планування;

- комерційний розрахунок;

- форми і системи оплати праці,

- преміювання, бонуси;

- штрафні санкції.

Соціально-психологічні методи управління реалізують мотиви соціальної поведінки людини: матеріальне заохочення, змістовний характер праці, можливості для прояву ініціативи, кваліфікаційне зростання тощо.

На ЗАТ "Хмельницька макаронна фабрика" використовують такі соціально-психологічні методи:

- підвищення соціально-виробничої активності;

- вдосконалення комунікацій;

- соціального регулювання;

- пропаганди та агітації;

- метод організуючих умов.

Адміністративно-правові (організаційні) методи управління реалізують мотиви примусового характеру. Ці методи використовуються на ЗАТ "Хмельницька макаронна фабрика" за допомогою правових норм, правових відносин та правових актів.

Вибір методу управління є дуже важливим для кожного підприємства, адже від цього вибору залежить ефективність діяльності. Тому кожен керівник повинен серйозно відноситись до вибору методів управління.

Отже, методи управлінняна досліджуваному мною підприємстві орієнтовані насамперед на високу продуктивність і ефективність діяльності персоналу, на злагоджену роботу підрозділів установи, на чітку організацію різноманітної діяльності установи й управління нею на рівні світових стандартів.

2.4 Аналіз витрат на управління підприємством та ефективність управлінської праці

Процес управління виробництвом впливає на всю багатосторонню діяльність підприємства, тому це дає можливість визначити вплив управлінської праці на безліч показників виробничої діяльності.

За допомогою розрахункової таблиці (Таблиця 2.13) проаналізуємо структуру і динаміку управлінських витрат на ЗАТ "Хмельницька макаронна фабрика".