Смекни!
smekni.com

Ефективність управлінської діяльності та шляхи її формування (стр. 7 из 10)

9. Вживає заходів щодо удосконалення організації виробництва, праці і управління на науковій основі, впровадження обчислювальної техніки, механізації та автоматизації інженерних та управлінських робіт.

10. Забезпечує постійне удосконалення підготовки і підвищення кваліфікації персоналу відповідно до вимог науково-технічного прогресу.

11. Керує діяльністю технічних служб підприємства, контролює результати їх роботи, стан трудової і виробничої дисципліни в підпорядкованих підрозділах.

Обов’язки інженера по підготовці кадрів:

1. Організовує (підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації робочих кадрів на виробництві, в середніх професійних учбових закладах, економічне навчання, практичне навчання фахівців, що вчаться і молодих, в період проходження ними стажування, а також виробничої практики студентів і що вчаться).

2. Складає графіки напряму керівних працівників і фахівців в навчальні заклади для підвищення кваліфікації відповідно до укладених договорів, контролює їх виконання.

3. Підбирає кадри викладачів і інструкторів з числа фахівців і висококваліфікованих робочих з подальшим твердженням їх в установленому порядку, комплектує учбові групи.

4. Готує трудові договори (контракти) з викладачами і інструкторами, складає кошториси витрат на підготовку і підвищення кваліфікації кадрів, оплату праці за навчання кадрів і керівництво виробничою практикою, контролює правильність використання засобів на ці цілі.

5. Бере участь в здійсненні контролю за відвідуваністю занять і успішністю працівників, що навчаються на курсах і в учбових закладах без відриву від виробництва, підготовкою і підвищенням кваліфікації фахівців в системі середньої і вищої професійної освіти, а також інститутів і курсів підвищення кваліфікації.

6. Аналізує якісні показники результатів навчання і його ефективність (зміна професійна - кваліфікаційного і посадового складу робочих і службовців, зростання продуктивності праці, заробітної плати і т.д.), веде встановлену звітність.

В обов'язки інженера з охорони праці входить: забезпечення працівників правилами, стандартами, нормами, положеннями та іншими нормативними актами з охорони праці; організація паспортизації цехів, дільниць, робочих місць щодо відповідності їх вимогам охорони праці; вести облік, аналіз нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, шкоди нанесеній цими подіями; підготовка статистичних звітів підприємства з питань охорони праці; забезпечення підвищення кваліфікації та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці.

Секретар зобов’язаний:

1. приймати та розглядати кореспонденцію, яка надходить на розгляд директору;

2. сортувати кореспонденцію за адресатами, ступенем терміновості та значущості для директора;

3. приймати та передавати документи, кореспонденцію і особисті заяви на розглядання та підпис директору;

4. вести облік вхідної та вихідної кореспонденції, а також облік наказів, розпоряджень директора та інших локальних нормативних актів Товариства;

5. відправляти пошту та підтримувати контакти зі службами доставки;

6. організовувати проведення телефонних та особистих переговорів директора, нарад, планувань, інших зустрічей;

7. записувати та передавати директору інформацію про вхідні дзвінки та інші звернення, які надійшли його відсутності;

8. приймати та передавати інформацію від директора співробітникам Товариства та \ або третім особам;

9. стежити за своєчасним поданням структурними підрозділами та конкретними виконавцями документів, виконання яких контролюється особисто директором;

10. роздруковувати та/або розмножувати за вказівкою директора матеріали та/або інформацію;

11. організовувати забезпечення робочого місця директора необхідними засобами організаційної техніки, канцелярським приладдям та створювати сприятливі умови, для ефективної роботи директора;

12. організовувати прийом відвідувачів директора Товариства, виявляючи при цьому тактовність і увагу до них, сприяти оперативності розгляду прохань і пропозицій працівників;

13. виконувати інші доручення Директора Товариства.

Заступник директора комерційних питань забезпечує участь колективів підлеглих служб в розробці перспективних і поточних планів виробництва і реалізації продукції, матеріально-технічного постачання, роботи внутрізаводського транспорту, фінансових планів підприємства, а також в розробці стандартів по матеріально-технічному забезпеченню якості продукції, організації зберігання і транспортування сировини, збуту готової продукції. Здійснює заходи по розширенню господарської самостійності підприємства, своєчасному укладенню договорів з постачальниками і споживачами, розширенню прямих і тривалих господарських зв'язків, забезпечення виконання завдань і зобов'язань по постачаннях продукції. Здійснює контроль за виконанням плану реалізації продукції, матеріально-технічного забезпечення підприємства, плану по прибутку і іншим фінансовим показникам, за правильним витрачанням оборотних коштів і цільовим використанням банківського кредиту, припиненням виробництва продукції, що не має збуту. Організовує роботу складського господарства, забезпечення кількісного і якісного збереження матеріальних ресурсів і готової продукції. Забезпечує повне використання внутрізаводського транспорту, раціональній організації навантажувально-розвантажувальних робіт, розробка заходів щодо максимального оснащення даної служби необхідними механізмами і пристосуваннями.

2.3.2 Оцінка ефективності системи планування на підприємстві

У поточний час основною метою діяльності будь-якого суб'єкта, що господарює, є одержання прибутку. Але більшість підприємств вирішують проблему простого виживання і подальшого існування на ринку. У той же час тактичне планування, не говорячи вже про стратегічне, або слабке, або узагалі відсутнє. Це тягне за собою слабку конкурентноздатність підприємства.

Метою діяльності ЗАТ "Хмельницька макаронна фабрика " є здійснення виробничої, комерційної, постачальницької, торгівельної, посередницької та інших видів діяльності для отримання прибутку від вкладеного капіталу, задоволення на його підставі соціально-економічної зацікавленості акціонерів та членів трудового колективу, які не є акціонерами.

Для досягнення цієї місії підприємству необхідно досягати ряду цілей:

1. Підвищення рентабельності виробництва;

2. Ріст прибутковості діяльності підприємства;

3. Нарощування (в т. ч. шляхом реконструкції, технічного переозброєння) обсягів виробництва продукції, що випускається;

4. Розширення асортименту і прискорення оновлення продукції, підвищення її науково-технічного рівня, споживчих якостей і конкурентноздатності;

5. Забезпечення надійності і ефективності виконання прийнятих замовлень і договірних зобов`язань.

Таким чином, із вищевикладеного можна побачити, що фабрика має намір проводити стратегію росту, і буде прагнути зайняти місце лідера серед інших фабрик з виробництва та реалізації макаронних виробів. Керівництво компанії застосовує активні заходи задля досягненню поставлених перед собою цілей. Для їхнього досягнення робиться великий акцент на якості і ціні продукції, що є традиційним, а також на системах менеджменту, маркетингу організації і керування персоналу, що є новим для роботи на українському ринку.

Серед напрямків діяльності підприємства можна виділити основні:

- виробництво та реалізація макаронних виробів;

- надання послуг щодо виробництва готової продукції з давальницької сировини;

- створення мережі торгівельних підприємств на території України та за її межами та торгівельне посередництво, організація та забезпечення діяльності оптово-роздрібної мережі магазинів та салонів по реалізації власної продукції;

- створення мережі фірмових магазинів по реалізації продукції власного виробництва та товарів вітчизняного та іноземного виробництва;

- організація вантажних перевезень автомобільним транспортом у межах України;

- розробка, виготовлення, ремонт, впровадження виробів, матеріалів та пристроїв, необхідних для ведення статутної діяльності;

- проведення бартерних операцій за правилами та в порядку встановленими чинним законодавством ;

- організація інвестиційної діяльності;

- надання соціально-культурних послуг;

- участь у здійсненні соціальних програм, благодійницька та спонсорська діяльність.

Таким чином, протягом всього періоду діяльності політикою фабрики була і залишається орієнтація на передові досягнення в області забезпечення стабільності якості виробів, задоволення потреб споживачів, впровадження прогресивних сучасних технологій та обладнання, підвищення професійного рівня працівників, вдосконалення методів управління, впровадження системи якості.

2.3.3 Матеріальне і моральне стимулювання працівників підприємства

Досліджуючи чинники, які впливають на діяльність підприємства слід брати до уваги також систему мотивації на підприємстві. Це найзручніше зробити на основі двох розрахункових таблиць:

- Аналіз мотиваційних факторів підприємства (Таблиця 2.11.);

- Оцінка привабливості робочого місця (Таблиця 2.12).

Дослідження мотиваційних факторів підприємства ЗАТ "Хмельницька макаронна фабрика" було проведено наступним чином. Всім факторам, які здійснюють вплив на мотивацію було проставлена оцінка за двома критеріями "Спонукають працювати інтенсивніше" і "Створюють привабливі умови для роботи" по шкалі від 1 до 3, тобто чим більше фактор відповідає певному критерію тим більший бал проставляється. На основі суми балі по двох критеріях визначаємо який фактор спричиняє найбільший вплив. Таким чином з таблиці 2.10 ми бачимо, що таких факторів є 2, це: високий заробіток (6) та цікава робота (6).

Таблиця 2.11. Аналіз мотиваційних факторів підприємства