Смекни!
smekni.com

Розробка пропозицій щодо укріплення маркетингових позицій виробництва (стр. 14 из 16)

З метою інформування потенційних споживачів про можливості комплексної закупівлі обладнання, що включає монтаж та налагодження обладнання, навчання персоналу й технічне обслуговування обладнання; необхідно проводити виставки і демонстрації продукції, конференції безпосередньо на підприємствах-споживачах. Сприяти поширенню інформації про продукцію НКМЗ покликані рекламні проспекти й буклети, тому необхідним стає підготовка докладних рекламних проспектів з детальним описом технічних параметрів і можливостей обладнання.

Безумовно ці заходи вимагають значних інвестицій, однак зміцнення позицій на внутрішньому й зовнішньому ринку, завоювання лідируючих позицій по якісних і технічних параметрах продукції - гарантія повного відшкодування витрат.

4 ОХОРОНА ПРАЦІ

4.1 Аналіз небезпечних і шкідливих виробничих чинників на робочому місці з ПЕОМ

Шкідливий виробничий чинник — виробничий чинник, вплив якого може призвести до погіршення стану здоров'я, зниження працездатності працівника.

Небезпечний виробничий чинник — виробничий чинник, дія якого за
певних умов може призвести до травм або іншого раптового погіршення здоров'я працівника.

При роботі з комп'ютером людина може піддаватися дії як небезпечних, так і шкідливих виробничих чинників, у зв'язку з цим організація роботи з використанням відеодисплейних терміналів (ВДТ) повинна враховувати можливий негативний вплив цих чинників на людський організм.

Відповідно до ГОСТ 12.0.003-74 ССБТ небезпечні і шкідливі виробничі чинники по дії на організм людини підрозділяються на наступні групи:

- фізичні;

- психофізіологічні;

- хімічні;

- біологічні.

При роботі з комп'ютером оператор піддається дії небезпечних і шкідливих виробничих чинників перших двох груп.

До фізичних чинників, які можуть впливати на оператора, відносяться:

- небезпечний рівень напруги в електричному ланцюгі, замикання якого може відбутися через тіло людини;

- підвищений рівень статичної електрики;

- підвищений рівень електромагнітних випромінювань (ВЧ, УВЧ, СВЧ);

- підвищений рівень іонізуючих випромінювань;

- недостатня освітленість робочої зони;

- підвищена пульсація світлового потоку;

- підвищений рівень ультрафіолетової, інфрачервоної і іонізуючої радіації;

- шум і вібрація.

- небезпечний рівень напруги в електричному колі, замикання якого може відбутися через тіло людини;

До психофізіологічних чинників відносяться:

- фізичні перевантаження (статичні, динамічні);

- нервово-психічні перевантаження, обумовлені розумовим перенапруженням, перенапруженням аналізаторів, монотонністю праці.

Аналіз можливих небезпечних та шкідливих виробничих чинників, що впливають на оператора, робить необхідним більш детальне їх вивчення з метою розробки заходів щодо усунення або зменшення результатів негативного впливу на організм людини, а також розробки вимог щодо організації безпечної роботи оператора ЕОМ.

Характеристика робочогомісця і розумів праці оператора ЕОМ

Віробніче приміщення складається з трьох кімнат, кожна з яких обладнана 9-ма робочими місцями. Мікроклімат виробничогоприміщенняхарактеризуєтьсянаступними параметрами: температура повітря на робочихмісцяхскладає30°С, відноснавологість - 50%. Освітленість кімнат відповідає 400 лк, точність зорових робіт - груба. Рівень шуму - 47 дБ. Трівалість зосередженого нагляду складає 20% від тривалості робочого годині, тривалість операцій, що повторюються - 88 сік, кількість важливих об'єктів спостереження відповідає 25. Середньорічна заробітна плата одного робітника складає 3600 грн.

Розрахунок інтегральної оцінки розумів праці та визначення важкості праці

Візначимо категоріюважкостіпраціекономіста-оператора ЕОМ. Для цього шкірному чиннику, щохарактеризуєумовипраці, призначимовідповідний бал.

Температура в приміщенні оцінюється 4 балами, відносна вологість - 1, освітленість - 1, точність зорових робіт - 1, рівень шуму - 2, відсоток зосередження - 1, тривалість операцій, що повторюються, - 2, кількість важливих об'єктів спостереження - 3. Далі із 8 проаналізованих чинників, розглянемо ті чинники, бал яких перевищує 1, таких чинників 4: Температура в приміщенні, рівень шуму, тривалість операцій, що повторюються,кількість важливих об'єктів спостереження. Розрахунок інтегральної оцінки важкості праці вимагає попереднього розрахунку середнього значення оціночних балів

(у розрахунок середнього балу не включається вищий бал, призначений більш несприятливішому чиннику).

де - середнєзначенняоціночнихбалів;

- торба всіх елементів;

n – кількість врахованих елементів розумів праці.

Зробімо розрахунок інтегральної оцінкиважкостіпраці

де

- елемент розумів праці, який взявши найбільшуоцінку;

- середній бал всіх активних елементів розумів праці, крім визначаючого
, що дорівнює

Інтегральна оцінка важкості праці складає 47,66, що відповідає IV категорії важкості праці [1].

Розрахунок показників стомлюваності і працездатності працівників відділу

деY-показникстомлюваності;

15,6 та 0,64 – коефіцієнтирегресії.

R=100-Y

де R – працездатністьлюдини.

Показник стомлюваності в умовниходиницяхскладає

Відповідно показникпрацездатності R дорівнюєR=100 – 50.09 = 49.91

На підставіпроведеногоаналізу, можназробитивисновок, щочинниками, якінеобхіднозмінити для покращення розумів праці є температура приміщень та кількістьважливихоб'єктівспостереження (враховуємотічинники, якіоціненібільшніж2-ма балами).

4.2 Розробка заходів для забезпеченнябезпечних і комфортних розумів праці

Вімоги до організаціїробочихмісцьоператорів ПЕОМ

Організація робочих місць у виробничих приміщеннях здійснюється на основі сучасних ергономічних вимог. Конструкція робочих меблів (столи, крісла або стільці) передбачає забезпечення можливості індивідуального регулювання відповідно зросту працюючого і створення зручної пози. Часто використовуваніпредметипраці та органиуправліннярозташовують в оптимальнійробочійзоні.

При плануванніробочогомісцявраховуютьсязручністьрозташуванняклавіатури, дисплея та інших, необхідних для роботипристроїв, а такожзонидосяжності рук оператора. Ці зони, встановлені на підставіантропометричнихданихлюдськоготіла, даютьможливістьраціональнорозміститинеобхідніпристрої.

Робочий стілрегулюється по висоті в межах 689-760 мм, за відсутностітакоїможливостійоговисотаскладає 720 мм. Оптімальні розміри робочої поверхні столу 1600x900 мм. Під поверхнею робочого столу необхідний вільний простір для ніг з розмірами по висоті не менше 600 мм, по ширині 500 мм, по глибині 650 мм. На поверхні робочого столу для документів передбачається розміщення спеціальної підставки, відстань якої від очей повинна бути аналогічною відстані від очей до клавіатури, що дозволяє знизити зорове стомлення.

Робочий стілець (крісло) забезпечується підйомно-поворотним пристроєм, який забезпечує регуляцію висоти сидіння та спинки, його конструкція передбачає також зміну кута нахилу спинки. Робоче крісло забезпечується підлокітниками. Вісота поверхнісидіннярегулюється в межах 400-500 мм. Ширина сидінняскладає не менше 400 мм, глибина - не менше 380 мм. Вісота опорноїповерхні спинки не менше 300 мм, радіус її кривизни в горизонтальнійплощині 400 мм. Передбачається змінакутанахилу спинки в межах90-110° до площинисидіння.

Матеріал покриття робочого стільця повинний забезпечувати можливість легені очищення від забруднень. Поверхня сидіння і спинки повинна бутинапівм'якою, з нековзаючимся, неелектризуючимся і повітропроникнимпокриттям.

На робочомумісціпередбачили підставку для ніг. Її довжинаскладає 400 мм, ширина 350 мм. Передбачається регулюваннявисотипідставки в межахвід 0 до 150 мм і кут її нахилу - в межахвід0° до 20°, вона повинна матирифленепокриття та борт заввишки 10 мм по нижньому краю (ГОСТ 12.2.032-78 ССБТ [7]).

Вімоги до організації режиму роботи оператора ЕОМ (ДСаНПіН 3.3.2-007-98).

Раціональний режим праці та відпочинку працівників, робота яких пов'язана з обслуговуванням ВДТ, передбачає суворе дотримання регламентованих перерв. При цьому перерви роблятьоптимальноїтривалості: дужедовгі перерви ведуть до порушенняробочої установки, розладудинамічного стереотипу.

Основною перервою є перерва на обід. Відповідно до особливостейтрудовоїдіяльностіпрацівників ОЦ додаткововводяться 2-3 регламентовані перерви тривалістю 10 хв. кожна: 2 перерви - при 8-годинномуробочомудні та 3 перерви - при 12-годинномуробочомудні. При 8-годиннійзміні з обідньоюперервою через 4 годинироботидодатковірегламентовані перерви надаються через 3 годинироботи і за 2 години до її закінчення. При 12-годиннійзміні з обідом через 5 годинроботи деручи перерва вводитися через 3,5-4 години, друга - через 8 годин і третя - за 1,5-2 години до закінченняроботи.