Смекни!
smekni.com

Розробка пропозицій щодо укріплення маркетингових позицій виробництва (стр. 9 из 16)


Рисунок 2.2 - Товарний випуск та обсяг механоізделій з виробництва ГР та КПО кілька років тому, але він носив не системний характер.

Значну роль у вирішенні проблем гірничо-металургійного та паливно-енергетичного комплексів (ГМК і ПЕК) України можуть і покликані зіграти вітчизняні машинобудівні підприємства, але їм потрібні для цього фінансові ресурси. Як свідчить практика, всерйоз розраховувати на іноземні інвестиції не доводиться. Цю проблему необхідно вирішувати на державному рівні . Існуюча промислова база сировинного сектора сьогодні вже практично не в змозі забезпечити ефективну роботу підприємств без якісної модернізації. По суті, процес широкої модернізації підприємств ГМК і ПЕК почався .

Найчастіше ремонтували вже зношене обладнання, замінювали на які були в експлуатації або однотипні машини, розроблені в 70-80-х роках, конструкції яких вже морально і технічно застаріли. Збільшення обсягу закупівель різному арочного парку імпортних машин проблему теж не вирішують. Вони можуть мати прийнятні ціни, але дорогі в експлуатації та ремонті.

Специфіка гірських підприємств обумовлює велику номенклатуру вживаного обладнання, випущеного, як правило, різними фірмами. Це значною мірою ускладнює проблему його обслуговування, знижує економічну ефективність, збільшує виробничі витрати.

Тому для підприємств ГМК і ПЕК становить певний інтерес поставка одним виробником комплексу машин, що охоплюють виконання більшості основних виробничих процесів розробки та переробки корисних копалин. Виробництво ГР і КПО ЗАТ НКМЗ, створене для забезпечення машинами та обладнанням ГМК і ПЕК, в змозі покрити потреби українських гірничодобувних і металургійних підприємств у модернізації та реконструкції на світовому рівні.

Проте, як свідчить практика, гірники і металурги України найчастіше прагнуть купувати техніку закордонних виробників, віддаючи їй перевагу перед вітчизняною.

Одним з найважливіших напрямків діяльності виробництва ГР і КПО ЗАТ НКМЗ є розробка та виготовлення обладнання для гірничо-видобувних галузей промисловості .

Виробництво ГР і КПО ЗАТ НКМЗ постачає гірничорудне обладнання в Болгарію, Німеччину, Індію, Іран, Ірак, Китай, Кубу, Монголію, Польщу, Росію, Румунію, Словаччину, Фінляндію, Чехію та інші країни.

Номенклатура гірничорудного обладнання НКМЗ забезпечує весь виробничий цикл видобутку та переробки корисних копалин - від проведення розкривних робіт до подрібнення, збагачення та складування.

Створюючи продукцію нового покоління, НКМЗ тим самим активно сприяє зростанню ефективності виробництва своїх замовників.

Так, за короткий термін трудовий колектив НКМЗ освоїв ряд принципово нових видів гірничорудного обладнання, в тому числі: Бурові верстати; кар'єрні екскаватори; дробарки і млини різних модифікацій та призначень; роторні заборщікі для складування сипучих матеріалів, що відповідають усім сучасним вимогам замовника та інше обладнання.

Одне з найважливіших стратегічних напрямів у роботі виробництва ГР і КПО НКМЗ в останні роки - вихід на ринок устаткування для паливно-енергетичного комплексу. Вирішуючи це завдання, завод створив для вугільної промисловості сучасну надійну техніку - прохідницькі комбайни П-110 і П-220, які за своїми якісними параметрами відповідають рівню кращих зарубіжних зразків.

Як показала практика, ставка на випуск сучасної техніки для шахтарів була правильним стратегічним рішенням у ході реалізації інноваційної політики виробництва ГР і КПО ЗАТ НКМЗ. З огляду на перспективу співробітництва з українськими та російськими компаніями, виробництво ГР і КПО ЗАТ НКМЗ продовжує впевнено закріплювати свої позиції на ринку вугледобувної техніки, заявляючи про своє потужному інжиніринг, що дозволяє за короткий час створювати принципово нові й унікальні машини, За допомогою яких замовник реалізує нові можливості.

Проектування та виготовлення такої складної і необхідної шахтарям наукомісткої техніки, накопичений досвід дали можливість трудовому колективу виробництва ГР і КПО ЗАТ НКМЗ поставити перед собою більш високе завдання: Постачати замовникам не тільки окремі машини, а й комплексно оснащувати шахти нової високопродуктивної технікою з ресурсом в 2-3 рази вище існуючого, що дозволить підвищити ефективність гірничих робіт, довести навантаження на забій до 1-1,5 млн. т. на рік і забезпечити зниження собівартості вугілля.

За роки роботи в умовах ринкових відносин колектив виробництва ГР і КПО ЗАТ НКМЗ твердо засвоїв, що завойовані ринки втрачати не можна, а їх розширення можливе тільки при відповідному якості устаткування, що випускається і нарощуванні його споживчих цінностей. І в цьому напрямку в виробництва ГР і КПО ЗАТ НКМЗ проводиться постійна цілеспрямована робота, що забезпечує висновок прибуткових контрактів з виготовлення унікального обладнання з метою імпортозаміщення.

Приклад цьому, участь виробництва ГР і КПО ЗАТ НКМЗ у тендері на постачання обладнання для виробництва одношовних газонафтопровідних труб великого діаметру. З огляду на незрівнянно меншу металоємність і ціну устаткування листозгинальна машина в порівнянні з пресової формуванням, в січні 1997р. на Харцизькому трубному заводі було проведено тендер на постачання комплекту обладнання формування трубної заготовки з використанням листозгинальна машина для створення нової формувальної лінії в трубоелектрозварювальне цеху № 2. У тендері брали участь такі відомі фірми як «Хайслер» (Швейцарія), «лізинг» (Австрія), «Маннесман» (Німеччина), НКМЗ (Україна).

За результатами тендерних торгів, з урахуванням технічних і економічних показників тендерної пропозиції ЗАТ НКМЗ, контракт на постачання обладнання був відданий новокраматорці.

У жовтні 2000 р. комплект обладнання формування трубної заготовки для виробництва прямошовних експандірованних труб з одним подовжнім швом був успішно зданий в експлуатацію.

Загальний обсяг поставленого устаткування лінії формування склав більше 900 тонн. 5-ти річна експлуатація нашого обладнання показала його високу працездатність і можливість розширення технологічних можливостей.

Серед замовників і зарубіжних партнерів ЗАТ НКМЗ - такі відомі у світі бізнесу фірми, як «Екосталь», «Круп», «Шлеманн-Зімаг», «Ман Та Крафт», «Бамако», «Сіменс», «Маннесман-Зімаг», «Даніелі», «Фест-Альпіне» та ін.

На сьогоднішній день ПГР і КПО ЗАТ НКМЗ є одним з провідних виробників портальних кранів в Україні і може запропонувати портовикам новітній проект портального крана власної розробки, в якому всі достоїнства «Сокіл-Україна» отримали подальший розвиток. Розробники врахували практично всі пропозиції, висловлені українськими портовиками.

Також виробництво ГР і КПО ЗАТ НКМЗ є одним з провідних виробників ковальсько-пресового устаткування, за останні роки були виготовлені преса для Кореї, Японії, Росії, Франції.

Інноваційний оновлення виробництва служить основним критерієм підйому конкурентоспроможності підприємства. Для здійснення програми розвитку виробництва і корінного техніко-технологічного переозброєння ПГР і КПО ЗАТ НКМЗ за останні 5 років було вкладено більше одного мільярда гривень власних коштів.

За період 2000-2008рр. на виробництво ГР і КПО ЗАТ НКМЗ було впроваджено понад 50 прогресивних технологічних процесів у механоскладальному виробництві. Тільки за останні п'ять років у виробництві ГР і КПО ЗАТ НКМЗ введені в експлуатацію близько 100 одиниць нових високопродуктивних металорізальних верстатів, що забезпечують високу точність і якість обробки.

Верстатний парк виробництва ГР і КПО ЗАТ НКМЗ поповнюється новим високопродуктивним обладнанням відомих фірм «Вальдріх Кобург», «Глиіссон Пфаутер», «Геркулес» (Німеччина), «Шкода» (Чехія), «Феррарі», «INSSE» (Італія), КЗТС (Україна) та ін.

Нове верстатне обладнання підвищує продуктивність праці від 2 до 20 разів, що дозволяє підвищити конкурентоспроможність продукції, вийти на якісно новий рівень розвитку підприємства. В результаті впровадження передових технологій у 2008 році трудомісткість продукції, що випускається у виробництві ГР і КПО ЗАТ НКМЗ знижена більш ніж на 20%.

Розробка і виготовлення такої великої кількості номенклатури устаткування виробництва ГР і КПО, впровадження нового металорізального обладнання, впровадження нових ріжучих інструментів, впровадження нових технологій веде до поліпшення техніко-економічних показників виробництва (Додаток Б).

Структура управління ГРО і КПО наступна (рисунок 2.3): Директор виробництва, заступник директора з виробництва, начальник ПДО, головний інженер виробництва, бюро економічного аналізу, бюро бухгалтерського обліку витрат на виробництво, відділ маркетингу та контрактів ГРО і КПО, відділ головного конструктора ГРО і КПО, відділ головного зварника ГРО і КПО, Технологічний відділ ГРО і КПО, планово-диспетчерський відділ ГРО і КПО, цеху виробництва (Мх. 7, МХ. 8, МХ. 10, МХ. 11, МХ. 13, МХ. 18) [49].