Смекни!
smekni.com

Розробка пропозицій щодо укріплення маркетингових позицій виробництва (стр. 7 из 16)

2.1 Организаційно-экономічна характеристика ЗАО «НКМЗ»

«Ново-Краматорський машинобудівний завод» є найбільшим в Україні та відомим у світі виробником високовиробничого прокатного, металургійного, гідротехнічного, горно рудного та спеціалізованого обладнання. Форма власності НКМЗ –приватна.

«НКМЗ» є одним з флагманів машинобудівного комплексу країни. Його колектив вдосконалює виробництво, з метою повноцінного використання можливостей підвищення технічного рівня та якості вироблених машин та обладнання, збільшити свій вклад в виконання планів реконструкції народного господарства на базі новітніх досягнень науки та техніки.

На найбільших підприємствах країни успішно використовувалось різне обладнання, виготовлене на НКМЗ. В цих умовах висока якість управління , правильно обрана стратегія та її розуміння персоналом дозволили здійснити нові психологічні установки та позитивні мотиви виробничої діяльності, створити зацікавлений в ефективній роботі колектив.

Завод має могутній арсенал технічних засобів. Потужності підприємства дозволяють виробляти конкурентоспроможну продукцію, що користується великим попитом як в країнах СНД та і за рубежем: металургійне, прокатне, горно рудне, спеціальну техніку для освоєння космосу, товари побутового призначення . В теперішній час на заводі проектується, виготовляється та комплектно поставляється широкополосні стани гарячої та холодної прокатки чорних та кольорових металів, машини непереривного лиття заготовок, літейно- прокатні модулі, товстолистові, обжимні, сортові та проволочені стани, також здійснюється реконструкція та модернізація діючих об'єктів.

Нові технології та вироблене ЗАТ «НКМЗ» сучасне обладнання дозволяє вивести основну частину металопродукції вітчизняних металургійних підприємств на конкурентоспроможній рівень, тим самим значно розширити експортні можливості України, майже вдвічі скоротити енергоємність листопрокатного виробництва. Машини ЗАТ «НКМЗ» працюють у 49 країнах світу, серед яких Японія, Германія, Франція, Італія, Канада.Потужна виробнича, науково- дослідна та експериментальна база сучасної технології та високо кваліфіковані кадри дозволяють колективу підприємства створювати комплексне обладнання високої якості в найкоротші строки, підтримувати його експлуатаційні можливості у замовника.На підприємстві розроблена та використовується система якості ISO 9001, що охоплює весь комплекс виробництва від досліджень до монтажу та технічного обслуговування.

ЗАТ «НКМЗ» постійно укріплює свій виробничий потенціал, гарантує випуск продукції, що відповідає вимогам міжнародних стандартів та науково- технічний потенціал, що дозволяє забезпечити виробництво сучасного високоякісного обладнання в кількості, необхідної для насичення ринку. Окрім цього, до сильних сторін діяльності підприємства відносяться:

- стабільний рівень якості продукціі, що випускається, відсутність рекламацій зі сторони замовників;

- гнучкість виробничої та організаційної структури підприємства;

- постійний пошук та освоєння нових ринків збуту для традиційної та нової продукції;

Організаційна структура заводу зображена на додатку Б.

Розглянемо основні техніко-економічні показники діяльності ЗАТ

« НКМЗ» в таблиці 2.1

Таблиця 2.1 Техніко-економічні показники ЗАТ «НКМЗ» за 2008 -2009 р.

Показники 2007 рік 2008 рік Темп росту,%
1 2 3 4
Об'єм продажів, млн.грн. 494,5 706,7 142,9
Об'єм товарної продукції в діючих цінах, млн.грн. 410,8 770,1 187,4
Реалізація товарної продукції,млн.грн. 400,4 645,7 161,2
В тому числі:
А) експорт-всього,млн..грн. 268,8 384,9 143,2
Б) питома вага експорту в реалізованій продукції,% 67,1 59,6 88,8
Об'єм механовиробів,тн. 38535 59192 153,6
Витрати на 1 грн. товарної продукції,коп.. 66,0 49,0 74
Середньосписочна чисельність працюючих 13377 13255 99,3
Виработка товарної продукції на 1 працюючого, тис.грн. 25,08 47,38 189
Середньомісячна заробітна плата 1-го працюючого , грн. 990,6 1200,4 123
Виробництво основних видів продукції в натуральному вираженні:
А) прокатне обладнання,т 1178 1490 146,1
Б) валки прокатні,т 9283 12903 139,0
В) комбайни для проходки,шт. 6 6 100,0
Г) запасні частини до металургійного обладнання,т 2140 2630 122,9

Факторами успіху, які сприяли досягненню високих показників сприяли глибокі якісні зміни, що здійснювались у всіх сферах діяльності, мобільність і оперативність реакції на зміну ринку, інвестиційна політика, що дала новий імпульс для розвитку заводу, мінімізація затрат, нові економічні методи хазяйнування.

Темп росту об'єму продажів як основного показника роботи підприємства в цілому, склав у 2008 в порівнянні з 2007 роком 142,9%, об'єм товарної продукції -187,4%, реалізованої продукції -161,2%.Досягнуті результати підтвердили правильність обраної стратегії, що забезпечує створення конкуренто-спроможнього підприємства світового рівня.

Стратегія експортної діяльності підприємства орієнтована на те, що продукція, що випускається була конкурентоспроможною в порівнянні з продукцією найкращих західних фірм. Доля реалізованої на експорт продукції у 2008 році склала 59,6% .

Постійне оновлення основних виробничих фондів на новій технічній основі і на базі прогресивних технологій , створення техніки світового рівня дозволяє НКМЗ залишатися лідером в машинобудівній галузі. У 2008 році об'єм інвестицій у реконструкцію та технічне переозброєння виробництва складав 61,5 млн.грн.

Цілі і задачі ЗАТ «НКМЗ»

Цілі та задачі ЗАТ «НКМЗ» приведені на рис. 2.1. Аналізуючи цілі ЗАТ «НКМЗ» варто зазначити, що метою заводу, як і багатьох підприємств є максимізація прибутку та стабілізація положення в ринкових умовах, тобто збереження беззбитковості. Наступною метою є підвищення рентабельності. Рентабельність –це відношення прибутку до активів підприємства.

Збільшення прибутку призводить до наступних задач та цілей - підвищення конкурентоспроможності та якості продукції , заміна та вдосконалення обладнання, використання нових технологій. Збільшення прибутку неможливобез зниження витрат виробництва, тому оптимізація витрат виробництва є постійною задачею всього підприємства та кожного з виробництв.

Підвищення рентабельності , в свою чергу, пов'язано з збільшенням об'єму продаж та розширення ринків збуту. Для розширення ринків збуту необхідно проведення засад щодо вдосконалення системи розподілення збуту. Для збільшення об'єму продаж необхідно розширення номенклатури ї продукції.

Рис.2.1 Схема цілей та задач ЗАО «НКМЗ»

Однією з важливих цілей є постійне проведення маркетингових досліджень, вивчення ринку, стимулювання збуту, дослідження конкурентного середовища, стимулювання попиту.

ЗАТ «НКМЗ» - найбільший індустріальний комплекс Європи, завод, який забезпечує заводи. Підприємство унікальне в світі тим, що зосереджує замкнутий цикл виробництва: від виплавки сталі до випуску 250 найменувань продукції. Його небезпідставно вважають Інду-стріальним символом України, на потенціалі ЗАТ «НКМЗ» будувався ряд вітчизняних базових областей. Саме на їх потреби він і працював довгі роки, відправляючи споживачам техніку вищого класу - від крокуючих екс-каваторов і прокатних станів до потужних пресів-гігантам і космічним стартовим установкам. І в ринковому просторі, що настав, з усіма його змінами і новими поглядами на речі, твердими требова-нями ЗАТ «НКМЗ» повністю доводить свою стійкість і живучість.

Машини та обладнання з маркою «НКМЗ» працюють більш ніж у 40 країнах світу, серед яких Німеччина, Франція, Японія, Італія, Канада, Індія, Єгипет і др.

Підприємство має замкнутий цикл виробництва - від виплавки рідко-го металу до випуску готових механоізделій, має у своєму розпорядженні потужний арсенал технічних засобів. У складі ЗАТ «НКМЗ» - 51 цех ос-новних і допоміжного виробництв, соціально-побутові об'єкти.

Були організовані п'ять самостійних функціональних вироб-ництва, спеціалізованих з технологічного ознакою - продуктові центри по видах виготовлених машин та устаткування:

 металургійне виробництво;

 виробництво металургійного обладнання;

 виробництво гірничорудного і ковальсько-пресового обладнання;

 виробництво валків і енергетичного обладнання

 виробництво металоконструкцій.

Виробництва очолили директора, які підпорядковуються безпосереднім-ного Правлінню акціонерного товариства, на відміну від минулих років, коли всі виробничі структури підпорядковувалися безпосередньо заміс-тітелю генерального директора з виробництва, а конструкторські і техно-логічні служби - головному інженерові.

Відповідно до нової організаційної структури до складу кожного виробництва, крім основних і допоміжних цехів і безпосередньо управлінського апарату, увійшли виробничо-диспетчерський відділ, конструкторські та технологічні відділи, групи економічного аналізу, А також знову створені в кожному з них відділи маркетингу і контрактів.