Смекни!
smekni.com

Розробка пропозицій щодо укріплення маркетингових позицій виробництва (стр. 15 из 16)

Режим праці та відпочинкуоператорівзалежитьвід характеру виконуваноїроботи: при введенніданих, редагуванніпрограм, читанні інформації з екранубезперервнатривалістьроботи не повинна перевищувати 4-х годин при 8-годинномуробочомудні. Через кожнугодинуроботи вводитися перерва на 5-10 хвилин, а через 2 години на 15 хв. Кількість оброблюваних символів не повинна перевищувати 30000 за 4 години роботи.

Для зниження напруженості праці операторів необхідно рівномірно розподіляти їх навантаження і раціонально змінювати характер діяльності - прийом і видачу результатів з роботою на клавіатурі ЕОМ та ін. Вночі не повинні виконуватися роботи або завдання, що вимагають складних рішень або відповідальних дій.

Працівникі ОЦ в ціляхпопередження у них професійнихзахворюваньповинніпроходитипопередні (при прийомі на роботові) і періодичнімедичні огляди.

Вимоги до мікрокліматувиробничихприміщень

До показниківмікроклімату у виробничихприміщенняхвідносяться:

- температура, t °С;

- відноснавологість %;

- швидкістьрухуповітря, v, м/с;

- інтенсивність теплового випромінювання, q, Вт/м2.

Нормі до повітряробочоїзонивиробничихприміщень, щовстановлюютьоптимальні і допустимівеличинимікрокліматичнихпараметрів, приведені в ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ.

У залах обчислювальної техніки і інших виробничих приміщеннях, де здійснюється виконання робіт операторського типу, пов'язаних з нервово-емоційною напругою, дотримуються оптимальні величини температури повітря 22-24°С, при відносній вологості повітря 60-40% і швидкості руху повітря не більш 0,1 м/с (у теплий період долі швидкість руху повітря допускається не більш 0,1-0,2 м/с).

При відноснійвологостіповітря до 40% підвищуєтьсязносмагнітних головок, виходить з ладу ізоляція дротів. При відносній вологості повітря більше 75-80% знижується опір ізоляції, зростає інтенсивність відмов елементів ЕОМ.

При забезпеченні оптимальних показників мікроклімату температура внутрішніх поверхонь конструкцій, що захищають робочу зону (стін, підлоги, стелі і ін.), або пристроїв (екранів і т.п.), а також температура зовнішніх поверхонь технологічного устаткування або захищаючих його пристроїв знаходиться в межах 20-26°С (за винятком поверхонь систем охолоджування і опалювання приміщень та робочих місць). При температуріповерхоньзахищаючихконструкційнижчеабовище за температуру повітря22-24°Сробочімісцявіддалятьсявід них на відстань не менше 1 м.

Значні коливаннятемпературипризводять до зміниробочих характеристик вузлів і пристроїв ЕОМ. Колівання температуриповітря по горизонталі в робочійзоні, а такожпротягомзмінидопускається до 4°С. Перепад температуриповітря по висотідопускається до 3°С.

У холодний період долі застосовуються засоби захисту робочих місць від радіаційного охолоджування від засклених поверхонь віконних отворів, в теплий період долі - від попадання прямого сонячного проміння.

Повітря, яку використовується для вентиляції машинних залів ОЦ, очищається від забруднень, зокрема від пилу і мікроорганізмів, для запобігання пошкодженню магнітних головок, робочих поверхонь дисків, стирання рухомих частин і порушення контактів.

Інтенсивність теплового випромінювання, діючого на працюючих не повинна перевищувати:

- 35 Вт/м2 при опромінюванні 50% поверхнітіла і більше;

- 70 Вт/м2 - при величиніопромінюваноїповерхнівід 25 до 50%;

- 100 Вт/м2 - при опромінюванні не більш 25% поверхнітіла.

Вімоги до методів вимірювання та контролю показників мікроклімату пред'являються наступні: вимірювання показників мікроклімату проводяться на качану, в середині і кінці холодного і теплого періоду долі не менше 3 разів в зміну (на качану, середині і кінці); температуру, відносну вологість і швидкість руху повітря вимірюють на висоті 1 м від підлоги або робочого майданчика при роботах, виконуваних сидячи (Санніп № 4086-86).

Пожежна безпека

Відповідно до ГОСТ 12.1.004-91 ССБТ пожежнабезпекаоб'єктузабезпечується системами запобіганняпожежі і протипожежномузахисті, зокремаорганізаційно-технічними заходами.

Системі пожежної безпеки характеризуються рівнем забезпечення пожежної безпеки людей і матеріальних цінностей і повинні виконувати одну з наступних завдань:

- виключативиникненняпожеж;

- забезпечуватипожежнубезпеку людей;

- забезпечуватипожежнубезпекуматеріальнихцінностей;

- забезпечуватипожежнубезпеку людей і матеріальнихцінностейодночасно.

Пожежа можевиникнути при взаємодії пальних речовин, окислювача і джерелзапалення.

До пальним речовинвідносяться: будівельніматеріали для акустичної і естетичноїобробкиприміщень, перегородки, двері, підлоги ізоляція силових, з’єднувальнихкабелів.

Окислювачем є кисень.

Джереламі запалення можуть бути електронні схеми ЕОМ, прилади, які використовуються для технічного обслуговування, пристрої електроживлення, кондиціонери повітря, де в результаті різних порушень утворюються перегріті елементи, електричні іскри і дуги, здатні викликати загоряння пальних матеріалів.

Небезпечнімі чинниками, щовпливають на людей та матеріальніцінності є:

- полум'япожежі та іскри;

- підвищена температура навколишньогосередовища;

- токсичніпродуктигоріння та термічногорозкладу;

- дим;

- зниженаконцентраціякисню.

Заходи пожежноїбезпекиповиннівиконуватися у відповідності з ГОСТ 12.1.004-91.

Протипожежній захистдосягаєтьсязастосуванням одного з наступнихспособівабо їх комбінацією:

- застосуванням засобів пожежегасіння та відповідних видів пожежної техніки;

- застосуваннямавтоматичних установок пожежноїсигналізації і пожежегасіння;

- застосуваннямосновнихбудівельнихконструкцій і матеріалів, зокремавикористовуваних для облицьовуваньконструкцій, з нормованимипоказникамипожежноїнебезпеки;

- організацію за допомогоютехнічнихзасобів, включаючиавтоматичних, своєчасногосповіщення і евакуації людей.

Організаційно-технічні заходь включають:

- організаціюпожежноїохорони;

- організаціюнавчанняпрацюючих правилам пожежноїбезпеки;

- виготовлення і застосуваннязасобівнаочноїагітації по забезпеченнюпожежноїбезпеки;

- застосуванняефективноїпожежноїтехніки, безпечної з поглядуекології.

Пожежна профілактика при експлуатаціїелектроустановок, електроприладів та пристроївполягає в наступних заходах:

- у підтримці опору ізоляції напруговедучихчастин не нижче за величини, регламентовані правилами технікибезпеки;

- у захисті ізоляції від теплової, механічної і агресивної дії навколишнього середовища за допомогою виключення пошкодження ізоляції дротів і кабелів від вібрації, трясіння і при їх пересуванні;

- у захистівідкритихнапруговедучихчастинвідпопадання на їх сторонніхпредметів.

Основнімі речовинами для гасінняпожежі є піна, вуглекислота, стислеповітря, пороша, пісок. Пріміщення повинні бути забезпечені порошковими або вуглекислотними вогнегасниками.

Вібір і обгрунтування заходів щодо покращення розумів праці

Для нормалізації таких виробничих чинників як температура в приміщенні та кількість важливих об'єктів спостереження , пропонується використовувати більш ефективну систему кондиціонування повітря в приміщенні, та раціонального розподілу роботи (на кожен об’єкт нагляду).

Розрахунок нових показників інтегральної оцінки розумів праці, категорії важкості праці та нових показників стомлюваності і працездатності

Якщо умовипраціоцінюютьсятільки балами 1 і 2, то інтегральну оцінкуважкостіпрацівизначають за формулою

Категорія важкостіпраці за розумів, щозмінилися, знизитьсявід IV до II.

При цьомуновіпоказникистомлюваності і працездатностівідповідноскладуть.

На основі проведеного аналізу можна зробити вивід про те що працездатність підвищилася з 49,91 до 83,8.

4.3 Розрахунок ефективностізаходів з охоронипраці

Розрахунок зростанняпродуктивностіпраці при зменшеннікатегоріїважкостіпраці

Показникі працездатності до і після заходів з поліпшення розумів праці складають відповідно 49,91 і 83,8. Розрахуємо зростанняпродуктивностіпраці W

де - W – зростанняпродуктивностіпраці %;

R1 і R2 – працездатність в умовниходиницях до і післявпровадженнязаходів з охоронипраці, якізнизиливажкістьпраці;

0,2 – емпіричнийкоефіцієнт, якийпоказуєвпливзростаннярівняпрацездатності на продуктивністьпраці.

Розрахунок зростанняпродуктивностіпрацісвідчить про її збільшення на 10,97%.

Розрахунок річноїекономіїзарплати за рахунокзростанняпродуктивностіпраці

Заздалегідь необхідно розрахувати загальну кількість співробітників, що працюють в трьох кімнатах виробничого приміщення. Середньорічній рівень заробітної платні одного співробітника складає 3600 грн.

Рср = 9

Річна економія Ер за рахунок зростання продуктивності праці складі

де Рср – середньорічначисельність персоналу;

Зр – середньорічназаробітна плата одного працівника.