Смекни!
smekni.com

Аналітичне дослідження системи управління процесом виробництва (стр. 1 из 4)

Вступ

Розділ 1. Загальна характеристика підприємства

Розділ 2. Теоретичні аспекти дослідження

2.1. Теоретичні основи інформаційного забезпечення діяльності машинобудівних підприємств

2.2. Функціонування системи оперативного інформаційного забезпечення діяльності машинобудівних підприємств

Розділ 3. Аналітичне дослідження системи управління процесом виробництва

3.1. Методичні положення по удосконаленню інформаційного забезпечення на підприємствах машинобудування

3.2. Інформаційне забезпечення діяльності ВАТ «Ковельсільмаш»

3.3.Рекомендації по покращенню інформаційногозабезпечення ВАТ «Ковельсільмаш»

Висновки

Список використаної літератури

Додатоки

Вступ.

Промислові підприємства України здійснюють свою господарську і комерційну діяльність в умовах нестабільності зовнішнього середовища, що зумовлено відсутністю чіткої стратегії економічного розвитку держави, постійною зміною законодавчої бази, нестійкістю фінансового стану переважної більшості державних і приватизованих підприємств, соціальною напруженістю в суспільстві, гіпертрофованим розвитком різноманітних бартерних, взаємозалікових схем ведення господарської діяльності, іноді відсутністю у керівників підприємств чітких, обґрунтованих середньо- і довгострокових перспектив розвитку, відсутністю ефективних механізмів примусу несумлінних контрагентів до виконання взятих зобов'язань.

Нестабільність зовнішнього середовища негативно впливає на внутрішній стан будь-якого промислового підприємства. Набирає сили аксіома, відповідно до якої при глибокій кризі економіки в промисловості не буває цілком благополучних суб'єктів господарювання. Проте, якщо підприємства в зазначених екстремальних умовах прагнуть не тільки "вижити", але й закласти основи свого подальшого розвитку, то вони будуть змушені знаходити засоби і методи адаптації до нестабільного зовнішнього середовища, яке постійно змінюється.

Одниміззасобівтакоїадаптації, особливоцестосуєтьсяпідприємствмашинобудівноїгалузі, єствореннятаактивневикористаннявповсякденнійдіяльностіоперативноїсистемиінформаційногозабезпеченнярізноманітнихсфердіяльностіпідприємств. Адже в даний час стає усе більш очевидним, що тієї або іншої істотної переваги одержують підприємства, що науково обґрунтовано здійснюють свою виробничу і комерційну діяльність. Така діяльність неможлива без вирішення проблеми своєчасного одержання, оперативного опрацювання та ефективного використання інформації.

Багато машинобудівних підприємств призвело до спаду невміння правильно оцінити і спрогнозувати розвиток подій, як мінімум, на найближчий майбутній період. Це сталося внаслідок недостачі спеціально підготовленого персоналу, відсутності ефективної системи інформаційного забезпечення.

Існуюча система інформаційного забезпечення веде до того, що кожний структурний підрозділ, або їхня група передають як безпосередньому, так і вищому керівництву найчастіше неперевірену, перекручену інформацію. Єдиного ж центру, що має загальну інформацію про підприємство в цілому, немає. В результаті, функція по узагальненню, стикуванню, перевірці інформаційних потоків покладається безпосередньо на вищого керівника підприємства, який не завжди має можливість ефективно виконувати таку об'ємну аналітичну роботу.

Враховуючи вищевикладене, виникла необхідність детального дослідження проблем інформаційного забезпечення та удосконалення його існуючих методів на підприємствах машинобудівної галузі України, що обумовлює актуальність обраної теми.

Розділ 1. Загальна характеристика підприємства

ВАТ „Ковельсільмаш” один з найбільших заводів волині. Розташований на північно-західній околиці м. Ковеля – індустріально-аграрного центру, важливого вузла залізничних і автомобільних магістралей, що проходять на Київ, Львів, Луцьк, а також Республіка Польща.

Завод „Ковельсільмаш” було створено в 1966р. як завод по виготовленню сільгосптехніки. Географічне положення підприємства є досить сприятливим для зовнішньоекономічної діяльності, зокрема експортних поставок як залізницею, так і автотранспортом, так як відстань до кордону з Польщею становить 60км. а до кордону з Білорусією – 80км.

ВАТ „Ковельсільмаш” Засновано відповідно до рішення установчих зборів ВАТ від 22 жовтня 1991 року та листа Фонду держаного майна України від 22.10.91р. №Ф-372 шляхом перетворення державного виробничого об’єднання „Ковельсільмаш” у відкрите акціонерне товариство.

Основною продукцією є конвеєри скребкові гноєприбиральні. На даному етапі ВАТ „Ковельсільмаш” виготовляє основних модифікацій конвеєрів. В останні роки підприємство освоєло випуск машин для внесення твердих органічний добрив МТО-3, МТО-6, МТО-12. Машини призначені для транспортування і поверхневого внесення твердих органічних добрив.

ВАТ „Ковельсільмаш” розміщене на території близько 65га., в виробничі площі 166 191 м2. Загальна площа всіх будівель та споруд становить 211000 м2. В трьох просторих корпусах розташовані 9 основних і 12 допоміжних цехів, в яких працює більше, ніж 2000 працівників. Підприємство має у своїй структурі підрозділи з механічної обробки, фарбуванню, зборці та інші.

Перший корпус – завод сільскогосподарських машин загальною площею 60480м2, площа основних цехів складає 42475м2. Спеціалізується на виробництві техніки для сільського господарства, а саме:

- машини для транспортування та поверхневого внесення твердих органічних добрив вантажопідіймального від 2 до 12тн;

- граблі-ворушилки (машина для згрібання сухих та прив’ялених корнів і для ворушіння згреблених валків);

- різноманітні модифікації конвеєрів скребкових гноєприбиральних, які приз-

начені для прибирання гною любої консистенції з будь-яким видом підстилки з каналів розташаваних повздовж стояк тварин при їх прив’язаному утриманні, вивантаження гною за межі приміщення та подача його у транспортні засоби;

- насінеочистка сортувальна машина для вторинної обробки насіння: зернових, бобових, олійних, технічних культур і трав.

Другий корпус – ковальсько-пресове підприємство загальною площею 35581 м2. Площа цехів: основного – 33213м2, інструментального – 2368м2.

Ковальсько-пресове підприємство є одним з найбільших в Україні, яке спеціалізується на обробці металів тиском.

Основним видом продукції підприємства є поковки штамповані і поковки, які виготовляють методом вільної ковки. Також підприємство спеціалізується на виготовленні штампованої оснастки, інструменту, заготовок, які отримують методом електрошлакового переплаву.

Третій корпус – завод круглоланкових зварних ланцюгів загальною площею 70130м2, площа цехів: основного виробництва – 52850м2. В основному виробництві встановлено – 671 одиниця технологічного обладнання, в т.ч. ланцюгов’язального – 203 одиниці, термічного – 19.

На даний час ВАТ „Ковельсільмаш” має сучасне західно-німецьке обладнання. Виробництво виготовляє спеціальні круглоланкові, зварні, калібровані, випробувальні ланцюги слідуючого призначення:

- ланцюги з маловуглецевих сталей загального призначення для сільськогосподарського машинобудування;

- ланцюги з маловуглецевих сталей вантажні та підтримуючі для засобів механізації переміщення вантажів;

- ланцюги з легованих марок сталей (тягові-вантажні) підвищеної міцності 4-8 класів, які використовуються в гірничодобувній промисловості;

- ланцюги з маловуглецевих сталей та низьколегованих сталей тягові для застосування в конвеєрах з зірочкою різноманітного використання.

При виробництві ланцюгів проводиться попередня обробка матеріалу, гнуття, зварювання, термообробка, калібровка, очищення, випробування, покриття.

Всі три корпуси технічно взаємозв’язані і складають одне ціле при виготовленні основної продукції – сільськогосподарської техніки.

Отже, ВАТ „Ковельсільмаш” – потужний машинобудівний комплекс сільськогосподарських машин, який випускає техніку для тваринництва, комплектуючі та запасні частини для сільського господарства.

Тому метою діяльності ВАТ є отримання прибутку і задоволення матеріальних, соціальних та культурно-духовних потреб акціонерів за рахунок виробничо-господарської і комплекційної діяльності.

Основна номенклатура товарів, що пропонується на експорт включає різноманітні модифікації конвеєрів скребкових гноєприбиральних, які призначені для прибирання гною різної консистенції з будь-яким видом підстилки з каналів, розташованих повздовж стійл тварин при їх прив’язаному утриманні, вивантаження гною за межі приміщення та подачі його у транспортні засоби, ремонтні комплекти та запчастини до них.

За останні роки ВАТ „Ковельсільмаш” налагодило зв’язки і успішно працює з фірмами Німеччини, Голандії, Латвії, Литви. У виробництво круглоланкових ланцюгів ВАТ „Ковельсільмаш” голандською фірмою „Ван Лаар Вісерійкейтінг Б.В” протягом 1999-2000р.р. інвестованого 92000 євро.

Організаційну структуру ВАТ «Ковельсільмаш» наведено в Додатку 1.

Розділ 2. Теоретичні аспекти дослідження

2.1. Теоретичні основи інформаційного забезпечення діяльності машинобудівних підприємств

Відомо, що інформація є інтегральною, ключовою ланкою в процесі підготовки і прийняття управлінських рішень. В управлінні виробничим підприємством інформація виступає як чинник, що визначає рівень ризику управлінської діяльності. Більш висока інформованість про зовнішнє і внутрішнє середовище дозволяє мінімізувати ризики, що позитивно впливає на зниженні витрат кожного підприємства на виробництво продукції. Аналіз інформаційного забезпечення процесу підтримки прийняття управлінських рішень є складною методологічною задачею, що вимагає концентрації зусиль у дослідження даної предметної сфери.