Смекни!
smekni.com

Козацький дитячий та юнацький рух (стр. 37 из 61)

Розширюють та закріплюють позитивний досвід спілкування між хлоп­чиками й дівчатками в навчанні, громадській роботі, творчості, від­починку, спорті, переборюють негативізм, скованість і настороженість у спілкуванні з ровесниками іншої статі; активно беруть участь у підготовці та проведенні бесід про дружбу і товариство між хлопчияко й дівчатками «Хлоп’ятка – дівчатка, дівчатка – хлоп’ятка, нам всім подружитися час», організовують колективний перегляд і обго­ворення кінофільмів та спектаклів для дітей; шефствують над молод­шими, допомагають вихователям дитячих садків, грають з малюками, піклуються про них; розширюють знання та уявлення прео моральний ідеал сім’ї, про значення для дітей і батьків міцної, дружньої, щасливої сім’ї, про сімейні ролі чоловіка й жінки, про наступність поколінь; чуйне ставляться до рідних і близьких.

Беруть участь у класних і козацьких зборах, присвячених справам, стосункам у дитячому колективі; обговорюють випадки недодержання Правил для учнів, невиконання Законів козачат. Допомагають товаришам уникнути недоліків у поведінці, подолати нерішучість, пасив­ність, сором'язливість, дратливість, прагнуть зрозуміти, розібратися в причинах та мотивах вчинків ровесників. Випускають сатиричні стін­ні газети та бюлетні «Не проходьте мимо», «Їжачок», «Колючка» та ін. Обговорюють фільми і спектаклі, матеріали газет, в яких засуджуються бездушність, упертість, прагнення до удаваного геройства, показної активності, спроба протиставити себе колективу. Учаться самокритичності, об'єктивності в оцінці заслуг і недоліків товаришів та своїх особистих.

5. Козацька культура. Художньо-естетичне виховання.

Пізнають красу рідногокраю, привчаються самостійно бачити прекрасне на екскурсіях та в походах, роблять зарисовки, фотознімки. Знай­омлячись з художніми творами, з оповіданнями зісторії України про самовіддану працю народу, засвоюють поняття про прекрасне в житті й праці. Звертають увагу на оформлення міста, сучасного селища, села. Колективно обговорюють побачене в музеях, на виставках, екскурсіях на виробництво.

Читають і обговорюють рекомендовану художню та науково-популярну літературу про різні види мистецтва. Колекціонують художні листівки, репродукції, значки, марки. Знайомляться за оригіналами, кіно, теле­фільмами, репродукціями і фотографіями з твбочістю видатних художників, скульпторів, архитекторів. Добирають репродукціїдля уроків та бесід, для шкільної картинної галереї. Слухають розповіді про мистецтво, музичні передачі по радіо, телебаченні; відвідують теат­ри, кіно, концерти, музичні вечори для школярів, художні музеї, виставки,архитектурні та скульптурні нам’ятки, музейні заповідники. Колективно обговорюють побачене в музеях, навиставках, екскурсіях, переглянуті спектаклі, кіно і телефільми, прослухані концерти. Знай­омляться з творами сучасних письменників, поетів, художників, музи­кантів рідного краю, з працями творчих колективів, випускають стінні газети, присвячені їхній творчості. Вивчають пам’ятники історії та культури рідного краю і охороняють їх.

Вивчають напам’ять вірші, уривки з прозових та драматичних творів. Працюють у гуртках малювання, ліплення, прикладного мистецтва, фото і кінолюбителів,художнього читання, в шкільних оркестрах, у різних колективах художньої самодіяльності; беруть участь у тижні музики, кіно, театру, в дитячих художніх виставках, узагальношкільних конкурсах на краще виконання пісень і танців; загонових пісні, вірша, оповідання; виступають у спектаклях лялькового та тіньового театрів. Малюють з натури на теми з навколишнього життя, натеми літературних і музичних творів; знайомляться з графічним оформленням книжок, зі шрифтовими працями; застосовують здобуті знання під час оформлення стінгазет, класних куточків, тематичних альбомів та що­денників у козацькому загонії; придумують малюнки длянескладнихвиши­вок; працюють над заданими композиціями. Влітку в козацьких загонах виконують розучені в школі вірші, пісні, танці;впровадять з молодшими сюжетні ігри, ставлять спектаклі, беруть участь у конкурсі образотвор­чого мистецтва.

Беруть участь в оформленні класу й школи, вдома допомагають прибирати кімнату, двір, намагаючись внести красув домашній побут. Розводять квіти й доглядають за ними, беруть участь в організації та проведенйі Свята квітів. Слухають бесіди про красиве в природій мистецтві, прокрасиві вчинкита красу поведінки людей, красу їхньої праці. Худежньо оздоблюють виготовлені іграшки, макети, муляжі, беруть участь в офор­мленні різних виставок. Беруть участь в операції «Живи, книго». Орга­нізовують змагання, огляди за краще збереження підручників, книжок.

Засуджують недбале ставлення до книжок, випускають«блискавки», стінні газети. Слухають розповіді, бесіди, що дають початкове уявлен­ня про основніелементи доброго смаку в літературі, мистецтві, в костюмі, манері поведінки. Переглядають кіно й телепередачі, фільми, відвідують спектаклі ТЮГів та дядькових театрів, слухають радіопереда­чі, в яких засуджують негідну поведінку і утверджують норми етики. Складають та розігрують маленькі п’єси, сценки, діалоги та монологи, в яких засуджуєтьсянегарна поведінка. Проводять у підшефних класах з козачатами сюжетно-рольові ігри прокрасу поведінки. Читають літературу, діляться своїми враженнями про вчинки героїв, їхній зовніш­ній та внутрішній вигляд.

III. КУЛЬТУРА ПРЕДМЕТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

6. Природа. Екологічне виховання. 7. Праця-навчання. Трудове виховання.

На заняттях глибше вивчають роль праці в житті суспільства й окре­мої особи, дізнаються про працю людей в умовах різних суспільних систем, про будівництво нових міст, промислових підприємств, сільсь­когосподарських об’єктів, про трудові подвиги. Здійснюють екскурсії на заводи, фабрики та інші підприємства, в кооперативи, ферми та майстерні. Слухають радіопередачі, дивляться і обговорюють кінофільми та спектаклі, що розкривають роль праці, суть ставлення до праці. Читають книжки, статті в газетах та журналах про працю та лю­дей праці. Роблять зарисовки картин праці за своїми спостереження­ми; знайомляться з картинами художників про працю людей в наші дні. Ведуть щоденник зустрічей з людьми праці, беруть участь в організації шкільного музею трудової слави.

Вивчають і виконують Правила для учнів «Працюй на загальну користь у школі й удома», «Бери активну участь у громадській роботі класу і школи». Чергують по класу, беруть участь у чергуванні по школі. При­бирають клас, прикрашають і озеленяють його. Працюють у живому куточ­ку, доглядають за рибами в акваріумі, підгодовують зимуючих птахів. Беруть посильну участь у заготівлі палива для школи, времонті шкіль­ної огорожі, в заливанні ковзанки і льодової гірки, в обладнанні літ­нього фізкультурного майданчика. Беруть участь у роботі загальношкільних бригад на шкільній ділянці, в шкільних будівельних загонах,шефствують над дитячими садками, ведуть систематичну роботу у складі патруля з економії електроенергії в школі.

Беруть участь у технічних гуртках. Виготовляють для школи макети рельєфу місцевості, колекції «Корисні копалини”, «Вироби із скла», «Що виробляють із піску та глини”, роблять моделі; виготовляють най­простіші прилади для уроків природознавства, посібники з мови, мате­матики, історії; самостійно заготовляють і обробляють природний мате­ріал для уроків праці.

Беруть участь у впорядкуванні садиби школи, працюють у зоні дії козацького загону /організація відпочинку дітей у дворах, догляд за скверами, допомога місцевому клубу, відділу зв’язку, збирання макула­тури, металобрухту/. Вдома допомагають купувати продукти, учаться готувати прості страви. Миють посуд, сервірують стіл. Допомагають виховувати молодших. Влітку за завданнями козацького загону працюють на навчально-дослідній ділянці школи, в кооперативах, беруть участь увирощуванні овочів, фруктів, ягід;доглядають за домашньою птицею, молодняком худоби; допомагають у боротьбі зшкідниками рослин, у зби­ранні врожаю. Беруть участь у козацьких таборуваннях, учаться розки­дати намети, розпалювати вогнище; готувати на вогнищі їжу.На уроках, у позакласнихта позаурочних заняттях, у роботі козаць­кої організаціїпідлітки вдосконалюють навички спільної праці. Відповідно до трудового завдання й часу, що відводиться на йоговиконан­ня, розробляютьплани роботи. Учаться працювати добре, швидко й друж­но, об’єктивно оцінювати результати своеї праці й праці товаришів. Удосконалюють рухові навички, окомір, необхідні для трудових операцій; додержують техніки безпеки, правил гігієни; змагаються в праці, допо­магаючиодне одному.

Знайомляться з використанням людиною сил природи /води, пари, віт­ру, корисних копалин, лісу і т.п./; систематизують знання про різні галузі промисловості /машинобудування, деревообробка, добування ру­ди, нафти, вугілля, торфу, соді/’ та сільського господарства /ріль­ництво, садівництво, тваринництва/. В навчальній та позакласній діяльності використовують знання про працюлюдей, про роботу машин, транснорту, зв'язку. Беруть участь у роботі технічних гуртків, чита­ють науково-нопулярну літературу про сучасне виробництво, фантастику, про техніку майбутнього, проводять конкурси на кращийфантастичнийпроект; на екскурсіях дізнаються про культуру праці робітників, про НОП; організовують конкурси на кращу раціоналізаторську пропозицію щодо роботи майстерні, виставки робіт технічної творчості. Стежать, щоб у процесі виконання трудових завдань і практичних робіт суворо додержувалися правила техніки безпеки.