Смекни!
smekni.com

Козацький дитячий та юнацький рух (стр. 46 из 61)

Дбають про збереження та примноження народного добра, багатств рідної природи. Очолюють діяльність учнівських організацій у боротьбі за збереження шкіль­ного майна, обладнання кабінетів, підручників, за кра­ще збереження верстатів та машин, іструменту в шкіль­них майстернях, у міжшкільних навчально-виробничих комбінатах, а також робочих місць на підприємствах. Керують роботою «зеленого» та «голубого» патрулів в охороні лісу, парків, скверів, водойм. Беруть участь у козацьких рейдах боротьби за економію матеріалів, сировини, електроенергії; складають перспективний, план упорядкування ніколи, шкільної ділянки, мікрорайону та беруть участь у його виконанні. Виявляють ініціативу в організації недільників по обладнанню дитячих та спортивних май­данчиків, створенню необхідних умов для ігор, відпо­чинку і занять дітей. Разом з молоддю підприємств беруть участь у рейдах «Козацького прожектора». Організовують зимові і літні та­бори праці й відпочинку, беруть участь у літній трудовій чверті, в будівництві, ремонті, оснащенні й оформленні шкільних будинків та в оформленні шкільних кабіне­тів, бібліотек, ремонті меблів тощо.

Активно борються з безгосподарністю, марнотрат­ністю, з проявами безвідповідального ставлення до тру­дових обов'язків у школі та поза її межами. Створюють у колективі атмосферу нетерпимого ставлення до недба­лості, виявів корисливих настроїв, обивательської мора­лі, відкрито обговорюють подібні факти в колективі. Ор­ганізовують загони джур для охорони громадського порядку за місцем проживання, допома­гають дружинникам у роботі на пунктах охорони по­рядку. Активно беруть участь у діяльності загонів юних друзів міліції. Разом з козацькою організацією під­приємства виявляють факти кра­діжок, дописок, допомагають органам державного конт­ролю боротися з цими негативними явищами.


ІУ. СОЦІАЛЬНА КУЛЬТУРА

9. Держава-нація. Громадянське виховання.

Учні IX—ХІ класів оволодівають основами філософської теорії, приводять у систему політичні погляди, закріплюють здобуті знан­ня, уміння та навички в процесі різноманітної громад­_якої роботи в козацькій організації та загально-шкільному колективі, беруть участь у розв’язанні за­гальнонародних завдань. Молоді козаки всіляко допома­гають козацькій організації школи, педагогічному ко­лективові розвивати в учнів глибокий інтерес до суспіль­но-політичних знань, підвищувати відповідальність за оволодіння суспільними дисциплінами. Старшокласники вивчають історію козацтва, традиції Українського козацтва, його історичну роль. Працю­ють з першоджерелами: Конституцією України, Програ­мою розвитку Українського козацтва, документами Генеральної канцелярії, уряду, Молодої Січі, окре­мими творами теоретиків козацтва, учаться їх конспектувати. Слухають лекції, проводять бесіди «Про зростання ролі козацтва в розбудові незалежної України», «Про сучасні завдання джур та молодих козаків »; організовують вечори запитань та відповідей про найважливіші полі­тичні події. Вчаться застосовувати вивчені теоретичні положення для аналізу, оцінок не тільки історичних фактів, а й сучасного суспільного розвитку.

Добиваються підвищення політичної, трудової та громадської актив­ності кожного старшокласника, глибокого засвоєння козацької теорії та практичної участі в розбудові державності, у виконанні рішень козацьких рад, створюють у колективі ат­мосферу принципової вимогливості до кожного козака. Вивчаючи козацьку спадщину, ор­ганізовують козацькі уроки, конференції за працями теоретиків козацтва, конкурси рефератів. Знайомляться з діяль­ністю місцевих Рад народних депутатів, профспілкових та інших громадських організацій. У період підготовки до виборів допомагають виборчим комісіям та агітаторам. Створюють козацькі лекторії та агітбригади, виступають з лекціями і концертами в школі, мікрорайоні, на підшефному підприємстві, перед батьками. Беруть участь у Всеукраїнській туристсько-краєзнавчій експедиції, у поході козаків і молоді по місцях слави козацтва. Здійснюють походи та поїздки по козацьких місцях, містах-героях, рідному краю, збагачують експозиції шкільних історичних, краєзнавчих музеїв, удосконалюють їх роботу. Організовують вистав­ки, присвячені героїчному минулому та сучасному свого краю, історії виробничих колективів, героїчному шляху козацтва. Регулярно поповнюють знання про діяль­ність підприємства-шефа. Беруть участь у громадсько-політичній та культурно-масовій діяльності трудового ко­лективу. Спільно з козаками-шефами проводять уроки мужності. Козацькі читання, козацькі збо­ри, тематичні вечори, суботники; беруть участь в урочистих засіданнях колективів-шефів, у цере­моніях посвячення в робітничий клас, у мітингах та де­монстраціях. Козаки-старшокласники виконують найважливіше доручення Українського козацтва — .керівництво джуровою організацією. Працюють загоновими козацькими вожатими, керівниками гуртків та секцій, клубів за місцем проживання, передають козачатам свій досвід громадсько-політичної діяльності; ке­рують діяльністю політінформаторів, редколегій стінних газет і радіогазет, запрошують козачат на усні журна­ли, вечори запитань і відповідей, навчають їх організо­вувати роботу козацьких лекторіїв, агітбригад. Готують джур до прийому в козаки: проводять заняття в гуртках «Закон козацького життя», «Наше Українське козацтво». Роз'яснюють козачатам роль Українського козацтва у житті українського суспільства, розповідають про героїч­ний шлях козацтва та Молодої Січі, про історичні перемо­ги, здобуті Українським козацтвом.

Систематично знайомляться з періодичною пресою, радіо – й телепередачами, що відображають найважливі­ші проблеми громадсько-політичного життя в країні та за кордоном. Своєчасно відгукуються на події, які відбуваються в світі Оперативно організовують наочну інформацію в школі; випускають інформаційні бюлетені, «блискавки», агітплакати, присвячені громадсь­ко-політичному життю, ювілейним датам. Беруть участь у підготовці пе­редач шкільного радіо «Світ за тиждень». Організову­ють екстрені повідомлення про найважливіші події громадського життя, досягнення шефського підприємства, про його кращих людей. На оглядових і тематичних інформаціях обговорюють проблеми громадсько-полі­тичного життя, оцінюють. Беруть участь у диспутах на теми: «Хто ми? Тільки майбутні будівельники чи сьогод­нішні учасники?» та ін. Регулярно організовують огляди жур­налів, щотижневиків, займаються самоосвітою, освоюють методи самостійного навчання. Проводять теоретичні конференції на козацькі те­ми. Виступають з повідомленнями на суспільно-політичні теми. Навчаються на факультативах із суспільних наук та в політичних гуртках. Беруть участь у оглядах творів учнів на суспільно-політичні теми. Вивчають життя й громадсько-політичну діяльність найвидатніших представників світового ко­зацького руху. Знайомляться з рухом прихильників козацької ідеології, діяльністю організацій, які поділяють її; беруть участь у мітингах, фестивалях, акціях солідарності з козацтвом зарубіжжя. Систематично інформують товаришів та молодших шко­лярів про роботу козацтва по розбудові державності. Проводять вечори, присвячені життю й діяльності видатних козаків, лауреатам козацьких премій. Організовують роботу клубу козацької дружби, встановлюють і підтримують зв'яз­ки з козацтвом інших країн.

Не допускають формалізму в громадській діяльності, вчаться критично оцінювати її результати, регулярно контролювати виконання рішень зборів, подають кон­кретну допомогу товаришам у виконанні громадських доручень, запобігають помилкам та недолікам у роботі. На тематичних інформаціях, диспутах, зборах, у повсякденно­му спілкуванні з людьми активно використовують за­своєні громадсько-політичні знання, оцінюють факти і явища гро­мадського життя з позицій національного козацтва, вчаться розпізнавати будь-які форми, способи й методи антикозацької пропаганди, спрямованої на молодь, давати їм ар­гументовану відсіч.

10. Історія козацтва. Превентивне виховання.Підтримання громадського по­рядку. Беруть участь у семінарських заняттях: «Конституція України про законність та охорону правопорядку», «Походження держави та права»; проводять бесіди на теми: «Держава та особа», «Громадянином бути зобов'язаний», «Про шкідливість куріння та алкоголю» і т. П. Організовують бесіди на те­ми: «Чи все в житті стосується тебе?», «З чого почина­ється ледар, дармоїд?» тощо. Вивчають Конституцію України, найважливіші нормативні постанови державних органів; обговорюють книжки. Проводять у школі вечо­ри: «Право та мораль», «Наш закон», «Українська міліція», «Ге­роїзм працівників міліції».

Стежать за публікацією найважливіших нормативних актів. Роблять огляди журналу «Людина і закон», ви­пускають бюллетень «Ти і закон», проводять тижні, де­кади, місячники пропаганди основ юридичних знань, обладнують вітрини, стенди з питань права.

Беруть участь у підготовці до урочистого акту вру­чення паспорта учням школи. Проводять конкурси на краще знання висловів, афоризмів великих людей про честь, правдивість, повагу й додержання законів, читацькі конференції та бібліографічні огляди літератури, доби­рають матеріал для книжкових виставок на правові те­ми. Колективно переглядають та обговорюють фільми, спектаклі, телепередачі, присвячені працівникам міліції, суду, прокуратури. Знайомляться з діяльністю суду, про­куратури, міліції, відвідують окремі показові судові про­цеси. Беруть на громадське збереження шкільне облад­нання, навчальну літературу тощо.