Смекни!
smekni.com

Страхование (стр. 10 из 10)

Як випливає з приведених вище статистичних даних, домінуючим. видом страхування в світі є як і раніше особисте страхування, яке отримало подальший розвиток в США, Канаді, Європі, а в останні роки і в Японії. На частку особистого страхування в 1989 р. доводилося понад 52% світового збору страхових платежів. Особисте страхування прийнято поділяти на страхування життя, страхування ренти, або пенсії, страхування від хвороб і нещасних випадків. Страхування проводиться індивідуально, а також за груповими договорами страхування. Загалом в зарубіжних країнах основні види особистого страхування трохи відрізняються від тих, що проводяться в нашій країні, хоч деякі види страхування носять специфічний характер. Так, наприклад, широке поширення, особливо серед незаможних верств населення, має так зване індустріальне страхування зізбором страхових платежів по місцю проживання застрахованих щотижня або раз в два тижні. Таким виглядом страхування звичайно займаються спеціалізовані компанії. У Великобританії в цей час є 12 таких компаній. У зв'язку з дорожнечею медичного обслуговування популярністю користується страхування здоров'я, або медичне страхування, призначення якого полягає в повномуабо частковому відшкодуванні витрат, пов'язаних з лікуванням застрахованого. У полісі звичайно обмовляється, якої саме витрати і в яких випадках підлягають відшкодуванню.

У зарубіжних країнах велика увага приділяється страхуванню цивільної відповідальності, або відповідальності перед

третіми особами. Багато які види відповідальності, відповідно до законодавства, проводяться в обов'язковому порядку: страхування відповідальності власників коштів транспорту; страхування професійної відповідальності (лікарі, адвокати, юристи); страхування відповідальності роботодавців; страхування відповідальності за якість продукції, що випускається і т.д. Не маючи страхового поліса, не можна отримати ліцензію на право водіння автомашини або на заняття трудовою діяльністю, яка може бути пов'язана з спричиненням матеріального збитку, збитку здоров'ю і життю клієнтам, пацієнтам і взагалі любым третім особам.

Поряд зі страхуванням від вогню промислових підприємств, будов, домашнього і іншого майна широкий розвиток отримало страхування технічних ризиків, яке включає страхування будівельно-монтажних ризиків, страхування машин від поломок, страхування послепусковыхгарантійних зобов'язань, страхування відповідальності перед ' третіми особами при будівельно-монтажних роботах.

Сучасна зовнішня торгівля і морські перевезення немислимі без страхування, яке в більшості випадків нарівні з іншими елементами в економічному і юридичному аспектах є невід'ємною частиною міжнародних торгових контрактів. У поняття морського страхування входить страхування судів, вантажів і фрахту. Страхування судів і вантажівпроводиться на базі стандартних умов (обмовок), в основу яких встановлені обмовки, вироблені Інститутом лондонских страхувальників (Великобританія). Англійський страховий ринок традиційно є ведучим ринком в області морського страхування.

Вантажі можуть страхуватися з відповідальністю. "за всі ризики", ' по яких відшкодовуються збитки від пошкодження або повної загибелі всього або частини застрахованого вантажу, що відбулися по будь-якій причині, крім ряду випадків, не пов'язаних з поняттям ризику. Страхування вантажів може здійснюватися і на більш вузьких умовах з відповідальністю за приватну аварію або без відповідальності за пошкодження, крім випадків краху. Судна страхуються на стандартних умовах з відповідальністю за загибель і пошкодження, без відповідальності за приватну аварію, з відповідальністю за повну загибель, включаючи витрати по порятунку, з відповідальністю тільки за повну загибель судна.

Внаслідок науково-технічного прогресу виникли і успішно розвиваються наступні види страхування: космічне страхування (комерційні супутники зв'язку запуск і эксплуа-

тация); страхування атомних ризиків (електростанцій, дослідних установок); страхування електронно-обчислювальних машин і роботів; страхування забруднення навколишнього середовища (вилиття нафти і нафтопродуктів в морі внаслідок аварій танкерів); страхування бурильних платформ.