Смекни!
smekni.com

Страхование (стр. 8 из 10)

Зацікавлені підприємства або страхові організації можуть укладати договори з лікарнями і поліклініками про виділення окремих лікарняних палат або окремого прийому лікарями поліклінік тих хворих, які застраховані за договорами медичного страхування. Умови лікування для всіх хворих повинні бути поліпшеними. Лікарні і поліклініки за рахунок виплат страхових сум по медичному страхуванню будуть мати можливість виробляти відповідні витрати на поліпшення медичного обслуговування застрахованих. У

перспективі за рахунок коштів добровільного медичного страхування можуть будуватися або виділятися окремі лікарні і поліклініки, де буде забезпечений більш високий рівень медичного обслуговування застрахованих громадян.

Розміри страхових внесків по обов'язковому медичному страхуванню встановлюються урядом і затверджуються Верховною Порадою Російської Федерації, а по добровільному страхуванню страховими медичними організаціями (страхувальниками). Норми витрат (тарифи) на лікування одного хворого, застрахованого в порядку медичного страхування, встановлюються: по обов'язковому страхуванню органами державного управління республік, країв і областей по узгодженню з відповідними органами охорони здоров'я; по добровільному страхуванню страхувальниками по узгодженню з конкретними лікувальними установами. Тарифні ставки будуються на основі методики, викладеній в розділі 6.

Як приклад становлення добровільного медичного страхування можна привести досвід Московської державної страхової фірми "Стінвест", яка укладає з громадянами договори страхування від травм. Цей вигляд страхування скорочено називається "Соттра". Термін страхування 1 рік. Розмір страхової суми 1000 крб. Страхові внески від 10 до 30 крб. в рік з вказаної страхової суми в залежності від міри небезпеки професії застрахованого.

За окремим договором з Науково-дослідним інститутом швидкої допомоги ім. Н.В.Скліфосовського лікування застрахованих, що отримали травми виготовляється в цьому інституті в спеціально виділених лікарняних палатах, де забезпечується більш високий рівень медичного обслуговування. Страхувавши організація оплачує ці додаткові послуги по узгодженому нормативу за кожний день лікування хворого. ;

Якщо застрахований після травми лікувався в іншій лікувальній установі, йому виплачується страхова сума в порядку, встановленому для індивідуального страхування від нещасних випадків. /

РОЗДІЛ 19

СТРАХУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

19.1. Суть і призначення страхування відповідальності

СТРАХУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ це нова для нашої країни галузь страхування, де об'єктом страхування виступає відповідальність перед третіми (фізичними і юридичними) особами, яким може бути заподіянийзбиток (шкода) внаслідок якої-небудь дії або бездіяльності страхувальника. На відміну від майнового страхування, де страхуванню підлягає конкретна власність громадян або власність підприємств і організацій, і особистого страхування, де страхування проводиться на випадок настання певних подій, пов'язаних з життям і працездатністю громадян (застрахованих), безпосередньою метою страхування відповідальності є страховий захист економічних інтересів потенційних причинителей шкоди, які в кожному конкретному страховому випадку знаходять своє конкретне грошове вираження.

Страхування відповідальності передбачає можливість спричинення шкоди як здоров'ю, так і майну третіх осіб, яким внаслідок закону йди за рішенням суду і виробляються відповідні виплати, що компенсують заподіяну шкоду. Характерним для цієї галузі страхування є те, що поряд зі страхувальником і страхувальником тут третьою стороноювідносин можуть виступати будь-які не певні зазделегідь (треті) особи, а присплаті страхувальником належне з нього страхового платежу не передбачається встановлення страхової суми і застрахованого, тобто фізичної або юридичної особи, якій повинно виплачуватися відшкодування. І те і інше

виявляється конкретно тільки принастанні страхового випадку приспричиненні шкоди третім особам.

До останнього часу в нашій країні страхування відповідальності обмежувалося проведенням Інгосстрахом добровільного страхування цивільної відповідальності іноземних власників механізованих коштів транспорту (в тому числі туристів) на час перебування їх на території країни, а також радянських громадян, що виїжджає на автомашинах за кордон. Крім того, Інгосстрах вже тривалий час проводить страхування відповідальності радянських судовласників на час перебування їх в іноземних водах, організаторів різних виставок за рубежем і іноземних виставок всередині країни і деякі інші операції.

У зарубіжних країнах існує ряд інших видів страхування відповідальності, наприклад страхування відповідальності підприємств (наймачів), гарантуюче підприємцеві відшкодування сум, які він зобов'язаний сплатити в зв'язку з каліцтвом робітника або його смертю, викликаних нещасним випадком на виробництві; страхування особистої відповідальності, яке включає в себе страхування відповідальності домовласників, приватних власників домашніх і диких тварин, страхування відповідальності сім'ї і т.д.; страхування ділової відповідальності (власників нерухомої власності, включаючи орендарів, власність установ, виробників товарів широкого споживання, підрядчиків, а також страхування відповідальності за забруднення навколишнього середовища і страхування ядерної відповідальності); страхування професійної відповідальності. Особливе місце серед видів цієї галузі займає страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, /

19.2. Страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів

Страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів одинз найбільш популярних видів страхування відповідальності, що забезпечує виплату потерпілому

грошового відшкодування в розмірі суми, яка була б стягнута з власника коштів транспорту по цивільному позову на користь третіх осіб (або їх правонаступників) у разі їх каліцтва або смерті, а також пошкодження або загибелі майна, що належить їм, що відбулися внаслідок аварії або іншого дорожньо-транспортного випадку (ДТП) з вини страхувальника.

Значне зростання випуску автомобілів і інших транспортних засобів і, як наслідок цього, зростання аварійності настійно вимагають створення в країні системи страхового захисту всіх учасників дорожнього руху. Тільки в 1990 р. сталося 332,2 тис. дорожньо-транспортних випадків (ДТП), внаслідок яких загинуло більше за 63 тис. і поранилося майже 360 тыс, людина. Тому нарівні з майновими цінностями, життям і здоров'ям учасників ДТП необхідним об'єктом автотранспортного страхування повинна стати цивільна відповідальність власників транспортних засобів..

Об'єктом даного вигляду страхування єцивільна відповідальність власників автотранспорту, яку вони несуть перед законом як власники джерела підвищеної небезпеки для навколишніх, тобто третіх (фізичних і юридичних) осіб. При цьому для кожного власника транспортних засобів ця відповідальність виступає в абстрактній формі до моменту настання страхового випадку, коли вона придбаваєцілком конкретний матеріальний зміст, що виражається як в характеріспричинення шкоди, так і в сумі збитку.

Класифікаційними ознаками цього вигляду страхування є: 1) забезпечення потерпілим (громадянами організаціям) відшкодування збитку, заподіяного власниками коштів транспорту під час їх експлуатації; 2) охорона економічних інтересів специфічної групи страхувальників власників механізованих коштів транспорту. Саме в одночасному виконанні цих двох основних задач укладаютьсясуть і призначення страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Цей вигляд страхування має специфічні особливості. Зсторін, що беруть участь в страхуванні, тут чітко визначені тільки страхувальник (страхова організація) і страхувальник (власник коштів транспорту), який, вступаючи у взаємостосунки (звичайно відповідно до існуючого законодавства даної країни), створюють за рахунок коштів страхувальників спеціальний страховий фонд для розрахунку з потерпілими. У цьому вигляді страхування відсутнє застраховане конкретне обличчя або имушест-

у, не може бути зазделегідь встановлена страхова сума, що викликає великі ускладнення при розробці тарифних ставок. Тут має місце поєднання різних видів інших галузей страхування. Так, нарівні з одноразовими виплатами, наприклад, за пошкодження або загибель коштів транспорту, одягу, багажу, вітрин магазинів, домашніх тварин і іншого майна, а також у разах спричинення шкоди здоров'ю людей, що викликав тимчасову втрату працездатності, виробляються численні довготривалі виплати, пов'язані з відшкодуванням втраченого заробітку або в зв'язку зі смертю годувальника.

Розмір відшкодування визначається виходячи з фактичної вартості заподіяної шкоди по узгодженню сторін (страхувальника і потерпілого) або відповідно до рішення суду.

Тарифні ставки розраховуються з урахуванням кількості дорожньо-транспортних випадку (ДТП) і розміру заподіяного (у вартісному вираженні) громадянам і організаціям шкоди. Об'єм шкоди залежить від: розміру заробітку, втраченого потерпілим внаслідок втрати працездатності, і витрат, викликаної пошкодженням здоров'я; розміру відшкодування, що виплачується особам, що перебувають на утриманні потерпілого (після його смерті); розміру відшкодування приспричиненні шкоди майну громадян і організацій. Диференціація тарифних ставок звичайно виготовляється в залежності від потужності мотора або робочого об'єму циліндрів двигуна засобу транспорту, чого склався в даній місцевості аварійності і збитковості страхових операцій і деяких інших чинників.