Смекни!
smekni.com

Страхование (стр. 5 из 10)

базі Правленіа створена Російська державна страхова компанія (Росгосстрах). Практично виникла великахолдингова компанія. Має бути перетворення і всієї периферійної мережі органів державного страхування.

Цей процес регулюється Тимчасовим положенням про перетворення державних і муніципальних підприємств у відкриті акціонерні товариства, затвердженим Указом Президента Російської Федерації від 29 січня 1992 року.

Рішення про перетворення державних (муніципальних) підприємств в акціонерні товариства приймаються територіальними агентствами Державного комітету Російської Федерації по управлінню державним майном або відповідними комітетами по управлінню майном. Основою для такого рішення може служити державна, республіканська або місцева програма приватизації, представлена заявка на приватизацію, рішення уряду або місцевих органів влади, а також власна ініціатива комітету (агентства).

Підготовка перетворення державного підприємства в акціонерне товариство здійснюється комісією з приватизації. Засновником акціонерного товариства виступаєвиключно відповідний комітет або територіальне агентство., V

5.3. Організація акціонерних товариств

Порядок створення і діяльність страхових акціонерних товариств визначаються єдиними законодавчими актами про товариства відповідного типу. Деякі доповнення і виключення передбачається-спеціальним страховим законодавством.

У Російській Федерації "Положення про акціонерні товариства" затверджено постановоюРади Міністрів від 25 грудня 1990 року Роз'яснення порядку застосуванняПоложення покладено на Міністерство фінансів і Міністерство юстиції. Це положення діє до прийняття надалі закону про акціонерні товариства. Ряд особливих вимог до організації і діяльності страхових товариств пред'являється Законом Російської Федерації "Про страхування".

Акціонерне страхове товариство може бути відкритим або закритим, що відбивається в його статуті. Акції відкритого товариства можуть перейти від однієїособи до іншого без згоди інших акціонерів. Перехід акцій закритого товариства допускається тільки із згоди більшості акціонерів (якщо інший порядок не обумовлений в статуті). Акціонерне товариство є юридичною особою, має фірмове найменування, зареєстрований фірмовий знак, друкзі своїм найменуванням і фірмовим знаком. Суспільствопридбаває права юридичної особи з моменту його державної реєстрації. Однак для проведення страхування необхідно, крім того, отримання ліцензії.

Засновниками акціонерного товариства можуть виступати фізичні і юридичні особи. Іноземні фізичні і юридичні особи можуть виступати засновниками суспільства відповідно до законодавства про іноземні інвестиції.

Засновницькими документами акціонерного товариства є: заявка на реєстрацію, протокол засновницькихзборів (крім випадку, коли у суспільства один засновник), статутсуспільства.

Заявка на реєстрацію товариства містить: найменування суспільства, його місцезнаходження, мета створення і вид діяльності, відповідальність акціонерів, статутний капітал, найменування (ім'я), місцезнаходження (місцепроживання), громадянство засновників і кількість акцій, що придбаваються ними. Заявка, що є формальним договором між засновниками, підписується ними (засновниками).

Статут акціонерного товариства повинен містити всі його основні характеристики: виглядсуспільства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників, фірмове найменування і місцезнаходження, розмір статутного капіталу, зведення про категорії акцій, що випускаються і інших цінних паперів, їх номінальної вартості, співвідношенні акцій різних категорій, наслідку невиконання зобов'язань по викупу акцій, порядок розподілу прибутку і відшкодування збитків, структура і '. компетенція органів управліннясуспільством і порядок прийняття ними рішень, в тому числі перелік питань, по яких необхідна кваліфікована більшість голосів. Статут затверджується засновницькимизборами акціонерного товариства.

Важливе статутне вимогою акціонерним страховим товариствам полягає в тому, що страхова діяльність не може поєднуватися ні з якою іншою (крім інвестування коштів у встановленій формі).

ютсяразові допомоги за тривалість безперервного лікування застрахованого післянещасного випадку, якщо страхова сума не підлягає виплаті в зв'язку з втратою його здоров'я. При лікуванні від 10 до 15 днів виплачується 20 крб., при лікуванні понад 15 днів 30 крб., тобто відповідно 2 і 3% страхових суми.

Принастань смерті застрахованого виплачується: по страхуванню дітей повна страхова сума, по страхуванню школярів половина страхової суми. Виплати з нагоди смерті проводяться незалежно від виплат в зв'язку зі стійким розладом здоров'я дитини.

По страхуванню дітей договір укладається на будь-яку страхову суму по угоді сторін, але не нижче за 1000 крб., а по страхуванню школярів на стандартну суму 1000 крб. При цьому по страхуванню дітей можливо пропорційне зменшення розміру страхової суми, якщо страхувальник неправильно указав вік дитини і сплатив менший страховий внесок.

Страхова сума і в зв'язку з втратою здоров'я, і з нагоди смерті застрахованого виплачується страхувальнику. Можлива виплата і іншому родичеві, з яким проживає дитина, при відсутності страхувальника. У разі смерті страхувальника належна йому страхова сума або допомога видається застрахованому, а при одночасній смерті страхувальника і за'страхованного спадкоємцям застрахованого.

Договори укладаютьсятерміном на 1 рік і діють тільки на території нашої країни.

Тарифні ставки по страхуванню дітей встановлені в залежності від їх віку і складаютьз 100 крб. страхової суми в рік при віці дитини від 1 року до 7 років 20 кой., від 7 до 12 років 26 коп., від 12 до 16 років 30 коп. По страхуванню школярів діє єдина тарифна ставка 2 крб. з 1000 крб. страхової суми в год'.

Страхування дітей проводиться в індивідуальному порядку, як звичайне страхування від нещасних випадків серед дорослих страхувальників. Страхування школярів оформляється організовано, через агентів-сумісників з числа працівників шкіл.

17.2. Страхування від нещасних випадків робітників і службовців за рахунок підприємств, установ і організацій

Контингент страхувальників і застрахованих. На даний вигляд страхування страхувальниками є підприємства, установи і організації, де є працівники з найбільш небезпечними для життя умовами труда. Ці працівники підлягають страхуванню з сплатою страхових внесків 39 рахунок страхувальників і виступають як застраховані. Тим самим держава виявляє турботу про робітників і службовців, зайнятих на особливо небезпечних роботах, розповсюджуючи на них пільгові умови страхування від нещасних випадків зверх діючого для всіх трудящих соціального страхування. Перелік працівників, що підлягають страхуванню за рахунок організацій, встановлюють міністерства фінансів республік по представленню відповідних міністерств і відомств.

У цей час вказане страхування розповсюджується на особистий склад добровільних пожежних дружин на підприємствах і в організаціях, на певних працівників професійної пожежної охорони в містах, населених пунктах і підприємствах, на летно-подьемный склад цивільної авіації і ДОСААФ, станцій санітарної авіації і авіаційної охорони лісів, бійців по-гірському- і газорятувальних частин, полярників, підривників, інкасаторів банку, випробувачів нової техніки і ряду інших фахівців, членів народних дружин з охорони громадського порядку, працівників залізничного транспорту, водіїв автомобільного і електротранспорту, бійців студентських стройотрядов і загонів по збору врожаю, спортсменів в період проведення змагань.

Об'єм страхової відповідальності. Виплата страхової суми виготовляється в зв'язку з втратою здоров'я або настанням смерті застрахованого від нещасного випадку, страхування, що відбулося в період. Перелік страхових нещасних випадків передбачається в угодах, які укладаються з приводу страхування відповідних працівників між підприємствами, організаціями, міністерствами і страховими органами.

Крім того, правилами страхування передбачене обмеження страхової відповідальності, якщо втрата здоров'я або смерть застрахованого пов'язана з довершеним ним злочином, з алкогольним або наркотичним сп'янінням і іншими обумовленими обставинами.

Об'єм страхової відповідальності при страхуванні тих або інших категорій працівників пов'язаний, як правило, з виконанням ними своїх службових обов'язків або конкретних робіт.

Страхова сума і її одержувачі. Термін страхування. Оформлення договору. Тарифні ставки. Розмір страхової суми встановлюється при винесенні рішення про страхування за рахунок організації даної категорії працівників. Наприклад, члени добровільної пожежної дружини застраховані на 400 крб. кожний. Працівники професійної пожежної охорони на 500 крб., льотно-підіймальнийсклад цивільної авіації на 1000 крб.