Смекни!
smekni.com

Особливості обліку та аналізу матеріальних запасів підприємства на прикладі ЗАТ Символ (стр. 4 из 10)

Всі представлені моделі оцінки товарно-матеріальних запасів являються допущеними. Але в фінансових звітах або в примітках до них підприємство зобов’язане вносити інформацію про те, яким методом оцінки воно користується. Кожен з методів має переваги, а саме:

- згідно методу ФІФО до балансу включається сума товарно-матеріальних запасів, приблизно рівна їх поточній собівартості; крім того, для більшої частини підприємств цей метод показує фактичний рух товарів;

- метод середньозваженої вартості допомагає згладити невизначені тенденції в коливаннях витрат;

- метод ідентифікаційної вартості забезпечує точне взаємовідношення собівартості окремих одиниць товарів з доходами, отриманих від їх реалізації.

Підприємства повинні уважно відноситись як до проведення фізичного підрахунку товарно-матеріальних запасів, так і розподілення їх собівартості. Помилка допущена при оцінці собівартості товарно-матеріальних запасів, приводить до невірного зазначення в звітах собівартості реалізованих товарів, валового прибутку, чистого прибутку, оборотних активів і власного капіталу. Крім того, така помилка стає причиною неточностей в звітах наступних періодів, так як товарно-матеріальні запаси на кінець одного періоду – це товарно-матеріальні запаси на начало наступного [25].

Таким чином, згідно з найбільш загальному формулюванню, матеріальні запаси – це продукція виробничо-технічного призначення (ВТП), що перебуває на різних стадіях виробництво та обігу, вироби народного споживача та інші товари, що очікують виробничого чи особистого споживання. Існує декілька основних мотивів створення матеріальних запасів.

Надзвичайно важливе джерело забезпечення підприємства матеріалами — мобілізація внутрішніх ресурсів, яка здійснюється за такими напрямами: економія матеріалів за рахунок впровадження організаційно-технічних заходів, прогресивних технологій, використання вторинних ресурсів, понаднормативних залишків тощо.

Забезпечення виробництва потрібними матеріальними ресурсами є початковою ланкою виробничого процесу, а збут готової продукції — кінцевою.

При відпуску матеріальних запасів у виробництво, їх продажу та іншому вибутті оцінка їх може здійснюватися за одним з таких методів (П(С)БО9):

- ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;

- середньозваженої собівартості;

- собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);

- ціни продаж.

П(С)БО №9 визначено, що для всіх одиниць бухгалтерського обліку запасів, що мають однакове призначення та однакові умови використання, повинен застосовуватися тільки один із наведених методів.


2. БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК МАТЕРІАЛЬНИХ ЗАПАСІВ ПІДПРИЄМСТВА ЗАТ «СИМВОЛ»

2.1 Коротка економічна характеристика підприємства ЗАТ «Символ»

ЗАТ «Символ» створено згідно з рішенням засновників в червні 1994 року. Засновниками Товариства є всі члени організації орендарів спеціалізованого монтажно-експлуатаційного підприємства ЗАТ «Символ», які брали участь у викупі державного майна в процесі приватизації. Товариство є юридичною особою з дати його державної реєстрації. Підприємство ЗАТ «Символ» має самостійний баланс, рахунки в банках, печатку та кутовий штамп зі своїм найменуванням.

Товариство створилося з метою здійснення підприємницької діяльності для одержання прибутку в інтересах Акціонерів, максимізації добробуту Акціонерів у вигляді зростання ринкової вартості акцій Товариства, а також отримання Акціонерами дивідендів.

Основним напрямком діяльності підприємства являється функціонування інфраструктури автомобільного та міського транспорту. Предметом діяльності Товариства є:

- виконання робіт по будівництву, ремонту, монтажу, експлуатації технічних засобів регулювання дорожнім рухом;

- ремонт та обслуговування радіоелектронної апаратури;

- виготовлення та реалізація технічних засобів регулювання дорожнім рухом;

- ремонт будов і споруд невиробничого призначення;

- виробництво та реалізація товарів народного споживання;

- транспортно-експлуатаційні послуги, на замовлення населення, підприємств та організацій;

- ремонт автотранспортної техніки;

- проектні, проектно-вишукувальні роботи;

- торгово-посередницька діяльність;

- професійна діяльність на ринку цінних паперів з ведення власного реєстру власників іменних цінних паперів товариства (у випадках, передбачених чинним законодавством);

- зовнішньоекономічна діяльність.

Статутний капітал Товариства становить 6690 грн. Він поділений на 1338 шт. постійних іменних акцій, номінальною вартістю 0,50 грн., що випущені у документальній формі.

Підприємство включає такі матеріальні запаси, як сировина та матеріали, покупні полу фабрикати та комплектуючі вироби, паливо, запасні частини, інші матеріали та малоцінні швидкозношувані предмети .

Відповідальними за фінансово-господарську діяльність являються директор правління ЗАТ «Символ» та головний бухгалтер ЗАТ «Символ» (додаток В). Розглянемо зміну основних економічних показників діяльності підприємства ЗАТ «Символ» за 2004-2008 роки (таблиця 2.1).

Таблиця 2.1 - Основні економічні показники діяльності підприємства (грн.)

№ п/п Показники 2004 р. 2005 р. 2006 р. 2007 р. 2008 р.
1 2 3 4 5 6 7
1. Чистий дохід від реалізації продукції 2016,2 2191,1 2742,0 3802,9 5384,0
2. Собівартість реалізованої продукції (1682,9) (1784,9) (2287,5) (3093,0) (4463,0)
3. Адміністративні витрати (345,2) (451,5) (494,5) (729,5) (1205,0)
4. Прибуток від операційної діяльності --- --- 22,0 57,8 58,0

Рисунок 2.1 – Основні економічні показники діяльності підприємства

Як водно, з вище представленої діаграми (рисунок), сума чистого доходу від реалізації продукції за період 2004-2008 років постійно збільшувалась. Можна зауважити, що найбільше дохід збільшувався в 2008 році. При цьому динаміка собівартості реалізованої продукції з кожним роком також збільшувалась, особливо в 2008 році. Сума адміністративних витрат збільшувалась: в період з 2004-2006 років зміни були не значними, а в 2006-2008 роки збільшення спостерігається більшим ніж в попередні роки.

Таким чином, підприємство ЗАТ «Символ», основним напрямком діяльності якого являється функціонування інфраструктури автомобільного та міського транспорту, має не стійке економічне становище.

2.2 Аналітичний облік матеріальних запасів підприємства ЗАТ «Символ»

Облік матеріальних запасів відноситься до найбільш проблемних ділянок бухгалтерського обліку на підприємстві ЗАТ «Символ». Облік виробничих запасів на підприємстві ЗАТ «Символ» ведеться в кількісному та грошовому виразі в бухгалтерії та по місцям збереження запасів згідно з Положенням про документальне забезпечення записів в бухгалтерському обліку, затвердженим приказом Мінфіну України від 24.06.96р. № 193.

До матеріальних запасів відносяться матеріали, паливо, запасні частини, а також малоцінні і швидкозношувані предмети. Без забезпечення підприємства необхідними матеріальними цінностями неможливий виробничий процес.

Особливістю виробничих запасів являється те, що вони в процесі виробництва використовуються повністю, і тому для кожного нового процесу виробництва їх необхідно змінювати повністю новими.

Бухгалтерському обліку підлягають матеріальні запаси, що призначені для виготовлення продукції, надання послуг, обслуговування виробництва і адміністративних потреб [13].

Усі операції з надходження, переміщення і відпуску запасів відображають на бланках типових форм первинних документів з обліку сировини та матеріалів, затверджених наказом Мінстату України від 21.06.96 р. № 193.

Матеріальні запаси на підприємстві ЗАТ «Символ» оприбутковують у відповідних одиницях вимірювання (за об'ємом, вагою, рахунком). Бувають ситуації, коли матеріал надходить в одній одиниці вимірювання, а витрачають його в іншій, наприклад, листове залізо надходило за вагою, а відпускають його за кількістю. Тоді його рух відображають у первинних документах та аналітичних регістрах у двох одиницях вимірювання. До місця зберігання запасів прикріплюють Матеріальний ярлик (типова форма № М-16) [17].

Прибуткові ордери (типова форма № М-4) виписують на фактично прийняту кількість цінностей у разі їх:

- надходження від постачальників;

- надходження з переробки;

- придбання підзвітними особами;

- отримання від ліквідації основних засобів і МШП (на підставі актів ліквідації);

- оприбуткування як надлишків, виявлених під час інвентаризації (на підставі звіряльних відомостей з інвентаризації).

У разі отримання запасів за довіреністю уповноважена особа здає їх на склад під розписку комірника на квитанції транспортного документа і на товарно-транспортній накладній. Матеріали, що надходять на переробку (давальницька сировина), обліковують на складах окремо за їх власниками, найменуваннями і цінами згідно з договорами.

Якщо матеріальні запаси, що надійшли, за їх якістю, кількістю та асортиментом не відповідають даним, зазначеним у документах постачальника, то приймальна комісія оформляє Акт про приймання матеріалів (типова форма № М-7) у двох примірниках, один з яких надсилають до відділу постачання для відправлення постачальнику претензії, інший — до бухгалтерії для обліку. Прибутковий ордер у цьому випадку не складають. Під час приймання матеріалів на склад без документів також складають Акт за формою № М-7.

Відпуск запасів на сторону проводять за Накладною на відпуск товарно-матеріальних цінностей (типова форма № М-20). Зазвичай Накладну виписують у трьох примірниках (перший передають одержувачу запасів, другий — на склад підприємства, третій — на пропускний пункт).