Смекни!
smekni.com

Особливості обліку та аналізу матеріальних запасів підприємства на прикладі ЗАТ Символ (стр. 7 из 10)

На підприємстві ЗАТ «Символ» в період 01.03.2009-31.03.2009 р. було проведено інвентаризацію, внаслідок чого було виявлено залишки. Кореспонденція бухгалтерських рахунків залишків проведеної інвентаризації представлено нижче (таблиця 2.6).

Таблиця 2.6 – Кореспонденція рахунків з виявлення залишків внаслідок проведення інвентаризації

№ п/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки Сума, грн..
Дебет Кредит
1 2 3 4 5
1 Оприбутковано лишки матеріальних запасів, виявлених в процесі інвентаризації 20,22 719 5000
2 Виявлені лишки матеріальних запасів віднесено на фінансові результати 719 791 5000
3 Відображено нестачі і витрати від псування цінностей, виявлені в процесі інвентаризації 947 20,22 1500
4 Суму нестачі і витрат від псування цінностей віднесено на фінансові результати 791 947 1500
5 Нараховано суму до оплати, яка підлягає відшкодуванню матеріально відповідальною особою 375 719 3600
6 Відображено суму ПДВ, яка підлягає сплаті до бюджету 719 64 600
7 Різницю між сумою відшкодування і ПДВ віднесено на фінансові результати 719 791 3000
8 Сплачено відшкодування матеріально відповідальною особою 30, 31 375 3600

Таким чином, основним напрямком діяльності підприємства ЗАТ «Символ» являється функціонування інфраструктури автомобільного та міського транспорту. Предметом діяльності Товариства є:

- виконання робіт по будівництву, ремонту, монтажу, експлуатації технічних засобів регулювання дорожнім рухом;

- виготовлення та реалізація технічних засобів регулювання дорожнім рухом.

Бухгалтерський облік на підприємстві ЗАТ «Символ» здійснюється з урахуванням вимог та рекомендацій Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996 від 16.07.99 р. зі змінами та доповненнями. Ведення податкового обліку відповідає вимогам діючого законодавства.

Облік матеріальних запасів відноситься до найбільш проблемних ділянок бухгалтерського обліку на підприємстві. Запаси оприбутковують у відповідних одиницях вимірювання (за об'ємом, вагою, рахунком). Придбані запаси зараховують на баланс підприємства за первісною вартістю, яка включає всі затрати, пов'язані з їх купівлею і доставкою.

Облік матеріальних цінностей запасів організовують за назвою (видами) сировини і матеріалів, а в межах кожного виду — за розділами, типами, групами, ґатунками і окремими найменуваннями, тобто за окремими номенклатурними номерами, одиницями виміру кількості та якості та історичною собівартістю.

Відповідно до облікової політики на підприємстві при передачі матеріалів у виробництво оцінювати їх по методу ФІФО. А також підприємство провадить інвентаризацію залишків матеріалів не рідше як один раз на рік, за станом на 31 грудня. Позачергова інвентаризація провадиться в разі зміни матеріально відповідальних осіб.


3. АНАЛІЗ МАТЕРІАЛЬНИХ ЗАПАСІВ ПІДПРИЄМСТВА ЗАТ «СИМВОЛ»

3.1 Значення та задачі аналізу матеріальних запасів

Сучасні умови господарювання, які ґрунтуються на дії законів ринку, тобто законів попиту і пропозицій та конкурентної боротьби, примушують українські підприємства швидко адаптуватись до змін ринкового середовища та уникати необґрунтованого ризику, приймаючи управлінські рішення щодо використання всіх наявних виробничих ресурсів і, зокрема, матеріальних.

Будь-яке господарське рішення оцінюється за його кінцевими результатами, тобто прибутком. Одним з головних факторів, що впливає на величину прибутку, є рівень матеріальних запасів. Виручка від реалізації та прибуток з’являться лише тоді, коли предмети праці, використані в процесі виробництва, перенесуть свою вартість на вартість виготовленого продукту та знайдуть кінцевого споживача. Тому стабільна забезпеченість матеріальними ресурсами є необхідною умовою функціонування та розвитку будь-якого підприємства.

У загальному русі матеріалів за стадіями виробничого процесу матеріальні ресурси слід класифікувати як запаси предметів праці, що вже придбані, але ще не брали участі у виробництві продукції.

Відповідно до положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 9 «Запаси», п. 6 матеріальними ресурсами треба вважати запаси предметів праці, які включають сировину, основні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріали, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва та адміністративних потреб і наявність яких є необхідною умовою ритмічної роботи підприємства.

Зрозуміло, що запаси матеріальних ресурсів треба постійно поповнювати. Нині підприємство самостійно визначає доцільність створення різних виробничих запасів і, оцінюючи структуру попиту і пропозиції щодо окремих груп матеріалів у поточному періоді, придбавати матеріальні ресурси. Джерелами надходження матеріальних ресурсів можуть бути товарно-сировинні біржі, інші підприємства, а також власне виробництво та використання відходів.

Згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку підприємств, організацій та установ, об’єктами аналізу матеріальних ресурсів є надходження та використання цінностей, які обліковуються на синтетичному рахунку 20: сировина та матеріали, покупні напівфабрикати та комплектуючі, паливо, тара й тарні матеріали, будівельні матеріали, матеріали, що їх передано в переробку, запасні частини, матеріали сільськогосподарського призначення та інші.

В аналізі матеріальних ресурсів велике значення має визначення межі, далі якої не треба дрібнити дослідження цілого з тим, щоб не було втрачено його специфіки. У зв’язку з цим, межа аналізу ефективного використання матеріальних ресурсів звичайно визначається його цілями й завданнями, а програма та зміст аналізу — особливостями досліджуваного об’єкта та його цільовою орієнтацією.

Мета аналізу ефективного використання матеріальних запасів полягає в одержанні найбільш інформативних ключових параметрів, які дають об'єктивну й точну оцінку наявності в підприємства різних видів матеріальних запасів з погляду забезпечення його конкурентоспроможності, уможливлюють оцінку ефективності управлінських рішень щодо формування портфеля замовлень на матеріальні запаси, виявлення резервів підвищення ефективності використання ресурсів, розробку заходів для їх мобілізації (рисунок 3.1) [22].

Важливим елементом раціонального використання матеріальних запасів являється економічний аналіз. Його задачами в цій області являються:

- оцінка потреби підприємства в матеріальних запасах;

- вивчення якості планів матеріально-технічного забезпечення та аналіз їх виконання;

- характеристика динаміки та виконання плану по показникам використання матеріальних запасів;

- визначення системи факторів, обумовлюючих відхилення фактичних показників використання матеріалів від планових показників за попередній період;

- кількісне вимірювання впливу факторів на виявлені відхилення показників;

- виявлення та оцінка внутрішньовиробничих резервів економії матеріальних запасів [2].

Економічна інформація аналізу матеріальних запасів може мати табличну, графічну ті текстову форму. Всю інформацію поділяють також на внутрішню і зовнішню, початкову, базову та похідну розрахункову.

Більшість інформації, яка використовується в аналізі матеріальних запасів, має форму показників. Причому глибина аналізу та обґрунтованість висновків і заходів за його результатами значною мірою залежать від добору показників, які у своїй сукупності формують цілі системи. Уся система показників дає кількісні та якісні характеристики різних сторін господарської діяльності підприємства або окремих економічних явищ і процесів. Кількість показників може зростати через диференціацію або їх інтеграцію залежно від мети і змісту аналізу, глибини вивчення відповідних об'єктів та процесів.

Показники класифікують за різними ознаками. У практиці аналітичних досліджень розрізняють такі показники: кількісні й якісні; натуральні, трудові, вартісні; абсолютні й відносні; загальні й часткові; планові (нормативні) й фактичні (звітні); основні й допоміжні; вихідні й розрахункові (похідні).

Джерелами аналізу матеріальних ресурсів є наступні: ”Звіт про основні показники діяльності підприємства” (форма № 1 – підприємництво), “Звіт промислового підприємства по продукції (форма № 1-П), “Примітки до фінансової звітності”, оперативні дані відділу матеріально-технічного постачання, інформація складських і транспортних служб, відомості аналітичного бухгалтерського обліку про надходження, витрачання та залишки матеріальних запасів; плани матеріально-технічного постачання, нормативно-довідкові дані, які регулюють господарську діяльність.

Зміст економічного аналізу матеріальних запасів в першу чергу вимагає вивчення забезпеченості підприємства матеріалами [26].

Рисунок 3.1 – Схема аналізу потреби в ТМЦ

Створення матеріальних запасів пов’язане з потребою. Важливим фактором забезпеченості підприємства матеріальними запасами являється правильність розрахунку потреби в них, раціонально організоване матеріально-технічне забезпечення та економічно ефективне використання матеріальних запасів у виробництві.