Смекни!
smekni.com

Особливості обліку та аналізу матеріальних запасів підприємства на прикладі ЗАТ Символ (стр. 8 из 10)

Потреба у матеріальних запасах визначається в розрізі їх видів на потреби основної та неосновної діяльності підприємства та на запаси, необхідні для нормального функціонування на кінець періоду.

В основу розрахунку потреб підприємства в матеріальних запасах покладені нормативи та норми їх витрат та складських запасів.

Потреба в матеріальних запасах на появу запасів на кінець періоду визначається в трьох оцінках: 1) в натуральних одиницях вимірювання, що необхідно для встановлення потреби в складських приміщеннях та других цілях; 2)по вартості (в грошовій оцінці) для виявлення потреби в основних засобах, для зв’язки з фінансовим планом; 3) в днях забезпеченості – для цілей планування та організації контролю.

Забезпечення підприємства запасами в днях розраховується як відношення залишку даного виду матеріальних ресурсів до його середньоденних витрат по формулі (формула 3.1) [28]:

, (3.1)

де Дзі – запаси і – го виду матеріалу у днях;

МРзі - запаси і – го виду матеріалу в натуральних одиницях вимірювання;

РДі – середньоденні витрати і – го виду матеріалу в тих же самих одиницях вимірювання.

В свою чергу середньоденні витрати кожного виду матеріальних запасів розраховується діленням його сумарних витрат на потреби виробництва за аналізуючий період на кількість календарних днів в періоді (формула 3.2):

, (3.2)

де Мі – сумарні витрати і – го виду матеріалу за аналізуючий період;

Д - протяжність періоду, дні (рік – 360 днів, півріччя – 180, квартал – 90, місяць 30).

Таким чином, матеріальні витрати складають значну долю всіх витрат у виробництві продукції. Тому виробнича програма може бути виконана тільки при умові своєчасного та повного забезпечення її необхідними матеріальними запасами.

3.2 Аналіз забезпечення підприємства ЗАТ «Символ»

Важливою умовою безперебійної роботи підприємства є повна забезпеченість потреби в матеріальних запасах джерелами покриття. Вони можуть бути зовнішніми (ресурси, що надходять від постачальників) і внутрішніми (скорочення відходів сировини, використання вторинної сировини і т. д.).

У процесі аналізу необхідно також перевіряти забезпеченість потреби у матеріальних запасах договорами на їхнє постачання і фактичне виконання договірних зобов'язань. Перевіряється також якість отриманих матеріалів від постачальників. Велике значення надається виконанню плану по термінах постачання матеріалів (ритмічності) по окремих постачальниках сировини, матеріалів. У разі несвоєчасного постачання сировини, матеріалів, постачання неякісних матеріальних запасів необхідно провести маркетингові дослідження ринку сировини на предмет виявлення можливостей знаходження нових постачальників. Велике значення мають також маркетингові дослідження ринку сировинних ресурсів за ціновим фактором. Наприкінці підраховуються втрати продукції через:

- недопоставки матеріалів;

- низьку якість матеріалів;

- заміну матеріалів;

- простої у зв'язку з порушенням графіка постачання.

При аналізі забезпеченості підприємства ЗАТ «Символ» матеріальними запасами і в першу чергу перевіряють якість плану матеріально-технічного постачання. Перевірку реальності плану починають з вивчення норм і нормативів, що покладені в основу розрахунку потреби підприємства в матеріальних ресурсах. Потім перевіряється відповідність плану постачання потребам виробництва продукції й утворення необхідних запасів виходячи з прогресивних норм витрат ресурсів [27].

В процесі аналізу забезпеченості підприємства матеріалами вирішуються такі завдання:

- перевіряється правильність розрахунку реальної потреби в матеріалах;

- здійснюється оцінка забезпеченості планової потреби договорами, укладеними з постачальниками;

- здійснюється оцінка ступеня виконання договорів;

- аналізується відповідність фактичного надходження матеріалів з реальною потребою в них;

- визначається вплив забезпеченості підприємства матеріалами на обсяг продукції.

Підприємство ЗАТ «Символ» здійснило перевірку по кількості матеріалів, їх якості, типорозмірам, строкам постачання. Виконання договорів аналізується за даними оперативного обліку. При цьому аналізується, як організована перевірка кількості і якості матеріалів при їх прийманні, чи пред'являє підприємство претензії постачальникам при виявленні недостач або зниженні якості матеріалів.

Перевірку було проведено за допомогою інвентаризації. В ході інвентаризації було перевірено все заплановане і внаслідок цього не було виявлено недостач. При цьому підприємством не було представлено постачальникам претензій щодо недостач або зниженні якості матеріалів.

Забезпеченість підприємства ЗАТ «Символ» запасами матеріалів визначається в днях. Розподілом вартості залишків матеріалів на величину їх денних витрат одержують число днів, на які підприємство забезпечене матеріалами.

Зіставлення даних про рівень забезпеченості запасами з встановленою нормою запасів в днях дозволяє виявити по кожному виду матеріалу їх недолік або надлишок. Завищення потреби в матеріальних ресурсах веде до утворення понаднормативних запасів, сповільнення оборотності оборотних засобів і до фінансових труднощів, а зниження — до невиконання виробничих завдань. Необхідно вияснити причини утворення непотрібних підприємству матеріалів, понаднормативних запасів одних матеріалів і недолік інших.

При аналізу асортименту матеріалів підприємства ЗАТ «Символ», що поставляються, підприємство може зробити доробку сировини, яка надійшла, або знайти їй заміну. У випадку заміни матеріалів більш дорогими зростає сума витрат, для її визначення необхідно кількість замінного матеріалу помножити на різницю в ціні взаємозамінних матеріалів. Вивчення доцільності використання категорій взаємозамінних матеріальних запасів показало, що застосування одного матеріалу в порівнянні з іншим більш вигідне (таблиця 3.1).

Таблиця 3.1 – Аналіз асортименту окремих матеріалів підприємства

№ п/п Вид матеріалу Ціна за 1 партію, грн. Витрати на 1 партію, грн. Вид матеріалу Ціна за 1 партію, грн. Витрати на 1 партію, грн. Відхилення по ціні за партію Відхилення по витратам за партію
Абсолютні, грн.. Відносні, % Абсолютні, грн.. Відносні, %
1 Краска «Лайнер» 762,0 462,0 Краска «Полініт» 312,0 342,0 450,0 2,4 120,0 1,4

У зв’язку з заміною матеріалів менш дорогими зменшується сума витрат на придбання матеріальних запасів на підприємстві ЗАТ «Символ» та вартість їх закупки.

Таким чином, підприємству ЗАТ «Символ» необхідно ретельно проробляти плани поставок необхідних матеріальних запасів, щоб не погіршити своє фінансове становище та отримувати максимальний дохід від своєї діяльності.

3.3 Аналіз ефективності використання матеріальних запасів на підприємстві ЗАТ «Символ»

Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів за даними показниками проводиться службою фінансового менеджменту або бухгалтерією (аналітичним відділом) і полягає у встановленні тенденцій зміни швидкості обороту запасів за визначений період, зміни оборотності та зміни термінів зберігання з метою виявлення факторів, що спричинили негативний вплив, та розробки заходів щодо використання виявлених резервів.

Рівень матеріальних запасів формується під впливом 2-х груп факторів (таблиця 3.2).

Баланс перерахованих факторів підприємства ЗАТ «Символ» можна дослідити за допомогою коефіцієнта оборотності матеріальних запасів. Управління матеріальними запасами передбачає їх нормуванню. Норматив власних оборотних коштів – це мінімальний розмір створюваних запасів в грошовій оцінці [32].

Ефективність використання матеріальних запасів може бути вираженою:

- через економію у виробничому процесі за рахунок жорсткості технологічних норм витрат;

- через оптимізацію середньорічної величини запасів товарно-матеріальних цінностей.

Цілі аналізу ефективного використання матеріальних ресурсів полягають в одержанні найбільш інформативних ключових параметрів, які дають об’єктивну й точну оцінку наявності в підприємства різних видів матеріальних ресурсів з погляду забезпечення його конкурентоспроможності, уможливлюють оцінку ефективності управлінських рішень щодо формування портфеля замовлень на матеріальні ресурси, виявлення резервів підвищення ефективності використання ресурсів, розробку заходів для їх мобілізації.

Таблиця 3.2 – Вплив факторів які впливають на формування матеріальних запасів

№ п/п Фактори, які впливають на зниження величини запасів Фактори, які впливають на збільшення рівня запасів
1. прагнення на зниження інвестицій в ці запаси збільшена номенклатура виробів
2. зниження їх якісних властивостей збільшений виробничий рівень
3. вартість збереження та обробки запасів низька виробничість
4. граничність простору засоби та методи виробничо-номенклатурного планування та координування
5. податки на майно стрімкість до оптимального обслуговування клієнта

Аналіз руху матеріальних запасів спрямований на виявлення та розробку заходів по скороченню невиробничих витрат, пов’язаних з нераціональною загрузкою виробничих потужностей, неефективним використанням транспортного господарства та неоптимальних запасів матеріальних цінностей [7].