Смекни!
smekni.com

Організація виробництва м`ясного цеху заготівельного підприємтсва (стр. 2 из 9)

Головна частина

1. Режим роботи заготівельних цехів залежить від типу підприємства, об`ємів виробництва, реалізації напівфабрикатів. Цехи, що забезпечують власне виробництво напівфабрикатів працюють переважно в одну денну зміну.

Робітники виходять на роботу по лінійному графіку, який передбачає одночасний прихід всіх виконавців.

У великих цехах заготівельних підприємств робота організовується в 2 або 3 зміни, залежно від асортименту продукції, термінів її зберігання і графіків її постачання в заготівельні підприємства.

1.1 Види закладів громадського харчування, в яких організовуються процеси виготовлення напівфабрикатів із різних видів сировини

1. підприємства-заготівельні, які працюють на сировині та постачають напівфабрикати іншим типам закладів громадського харчування.

2. підприємства-заготівельні, які працюють на сировині, постачають напівфабрикати іншим типам закладів громадського харчування і реалізовують їх та (або) готові страви з них у власних торгових підрозділах, філіях, дрібно-роздрібній мережі та у власних закладах торгівлі.

3. підприємства-заготівельні, які працюють на напівфабрикатах, вироблених закладами галузей харчової промисловості.

Види закладів-заготівельних, які працюють на сировині та постачають напівфабрикати іншим типам закладів громадського харчування:

1. фабрики-заготівельні

2. спеціалізовані цехи

3. заклад із виробництва напівфабрикатів та кулінарних виробів

Фабрика-заготівельні - це велике механізоване підприємство, призначене для виробництва напівфабрикатів, кулінарних, кондитерських виробів та їх постачання інших підприємств громадського харчування та підприємств роздрібної мережі. Потужність заготівельні фабрики-кухні визначається тоннами сировини, що переробляється в добу. На фабриці-заготівельні діє високопродуктивне обладнання, в тому числі механізовані лінії з обробки м'яса, риби, овочів; потужне холодильне обладнання;для розморожування м'яса і птиці - дефростери. Фабрика-заготівельні має велике складське господарство з транспортерами, підвісними механічними лініями для пересування продуктів і сировини;м'ясної, птіцегольевой, рибний, овочевий, кулінарний і кондитерський цехи, експедицію і спеціалізований транспорт, який передбачає використання функціональних ємностей для транспортування напівфабрикатів і кулінарних виробів в інші підприємства. Виробничі цехи оснащуються сучасним високопродуктивним обладнанням. У них можуть організовуватися потокові механізовані лінії для приготування швидкозаморожених напівфабрикатів і страв, їх зберігання передбачається в низькотемпературних камерах.

Спеціалізовані кулінарні цехи організуються при м'ясокомбінатах, рибозаводів, овочесховищах. Призначені для виготовлення напівфабрикатів з м'яса, риби і овочів та їх постачання доготовочних підприємств.Застосовуються потокові лінії обробки сировини і виробництва напівфабрикатів, механізуються важкі вантажно-розвантажувальні роботи.

Комбінат харчування - велике торговельно-виробниче об'єднання, до складу якого входять: фабрика-заготівельні або спеціалізовані заготівельні цехи та доготовочние підприємства (їдальні, кафе, закусочні).Маючи високомеханізоване обладнання, комбінат харчування забезпечує виробництво і доставку напівфабрикатів іншим підприємствам громадського харчування. Комбінат харчування має єдину виробничу програму, єдине адміністративне управління, загальне складське господарство.Комбінат харчування, як правило, створюється на території великого виробничого підприємства для обслуговування його контингенту, але, крім того, може обслуговувати населення прилеглого житлового району, співробітників розташованих поблизу установ.Комбінат харчування може бути також створений при великому вищому навчальному закладі із загальною чисельністю студентів понад 5 тис. осіб. Створюються також шкільні комбінати харчування.

Комбінат напівфабрикатів відрізняється від фабрики-заготівельні тим, що випускає тільки напівфабрикати з м'яса, птиці, риби, картоплі і овочів і більшою потужністю. Потужність такого підприємства проектується до 30 т сировини, що переробляється в добу.

На базі фабрик-заготовочних, комбінатів напівфабрикатів можуть створюватися фабрики-кухні, комбінати харчування - кулінарні торгово-виробничі об'єднання.

Види закладів-заготівельних, які працюють на сировині, постачають напівфабрикати іншим типам закладів громадського харчування їх та (або) готові страви з них у власних торгових підрозділах, філіях, дрібно-роздрібній мережі та закладах торгівлі:

1. фабрики-кухні

2. заклади із завершально-робочим циклом, які працюють переважно на сировині.

Фабрика-кухня - це велике підприємство громадського харчування, призначене для випуску напівфабрикатів, кулінарних і кондитерських виробів та їх постачання доготовочних підприємств.Фабрики-кухні відрізняються від інших заготовочних підприємств тим, що в їх будинку можуть знаходитися їдальня, ресторан, кафе або закусочна.До складу фабрики-кухні крім основних цехів можуть входити цехи з виробництва безалкогольних напоїв, кондитерських виробів, морозива, по виготовленню охолоджених і швидкозаморожених страв та ін Потужність фабрики-кухні до 10-15 тис. страв за зміну.

Магазини кулінарії - підприємства, що реалізують населенню кулінарні та кондитерські вироби, напівфабрикати; проводять прийом попередніх замовлень на напівфабрикати і борошняні кондитерські вироби. Торговий зал магазину організують на 2, 3, 5 і 8 робочих місць. Магазин свого виробництва не має і є філією інших підприємств громадського харчування (комбінату харчування, ресторану, їдальні). У магазині найчастіше організовують три відділи:

- відділ напівфабрикатів (м'ясних, рибних, овочевих, круп'яних), натуральних крупнокускових, порційних, мелкопорціонних (гуляш, азу), рубаних (біфштекси, котлети, фарш);

- відділ готової кулінарної продукції: салати, вінегрети; запіканки овочеві та круп'яні; печінковий паштет;відварні, смажені м'ясні,рибні та з птиці кулінарні вироби; розсипчасті каші (гречана) та ін;

- кондитерський відділ - реалізує борошняні кондитерські вироби з різних видів тіста (торти, тістечка, пиріжки, булочки та ін) і покупні кондитерські вироби - цукерки, шоколад, печиво,вафлі та багато іншого.

При магазині кулінарії, якщо дозволяє площа торгового залу, організовується кафетерій; для споживання продукції на місці ставлять кілька високих столів.

1.2 Виробничі функції, що виконують заклади громадського харчування в залежності від характеру виробництва

1. заклади заготівельні, що працюють на сировині:

· механічна обробка сировини

· виробництво напівфабрикатів

· виробництво кулінарних виробів

· виробництво кондитерських виробів

2. заклади-заготівельні, що працюють на напівфабрикатах від харчової промисловості:

· виробництво напівфабрикатів високого ступеня готовності з різного виду сировини

Заклади-заготівельні, що працюють на сировині та здійснюють механічну обробку сировини виконують у своїй роботі наступні операції.

До механічних відносять процеси, основу яких становить механічний вплив на продукт: сортування, подрібнення, перемішування, збивання, пресування, дозування й формування.

МЕХАНІЧНІ ПРОЦЕСИ

Сортування

Розрізняють два види поділу продукту: Сортування по якості в залежності від органолептичних властивостей (колір, стан поверхні, консистенція) і поділ за розміром на окремі фракції.

У першому випадку операцію проводять шляхом органолептичного огляду продуктів, у другому - шляхом просіювання.

Сортування шляхом просіювання (борошно, крупа) застосовують для видалення сторонніх домішок. При просіюванні через отвори проходять частки продукту, розміри яких менше отворів сит (прохід), а на ситі у вигляді відходів залишаються частки з розмірами, що перевищують розміри отворів сит (схід).

Для просіювання застосовують: металеві сита з штампованими отворами;дротові з круглої металевого дроту, а також сита з шовкових, капронових пі гей та інших матеріалів.

Сита з шовку володіють високою гігроскопічністю і мають порівняно швидку зношуваність. Капронові мало чутливі до зміни температури, відносної вологості повітря і сіє продуктів; міцність капронових ниток вище шовкових.

Сортування продуктів але величиною (калібрування) застосовують у процесі первинної обробки картоплі, коренеплодів з метою зменшення їх відходів і збільшення продуктивності машин при механізованої очищенню.

Сучасні великі переробні комплекси використовують новітні досягнення електрохімічної промисловості, в тому числі - оптичні датчики, які калібруються на сприйняття тих чи інших розмірів часток, або навіть їх кольору. Так, у великих фабриках-кухнях встановлюють потокові лінії з сортування картоплі, моркви, фруктів, ягід, грибів. Спеціальна конвеєрна система та пневматичні лопаті відсівають продукт відповідно до заданих параметрах, видаляючи його з основного рухомого полотна стрічкового конвеєра.

Подрібнення

Подрібненням називають процес механічного поділу оброблюваного продукту на частини з метою кращого його технологічного використання. Залежно від виду сировини та її структурно-механічних властивостей використовують в основному два способи подрібнення: дроблення і різання.

Дробленню піддають продукти з незначною вологістю (зерна, сухарі, деякі прянощі), різання - продукти, що володіють високою вологістю (овочі, плоди, м'ясо, риба та ін.)

Дроблення з метою отримання великого, середнього і дрібного подрібнення виробляють на размолочних машинах, тонке і колоїдне - на спеціальних кавітаційних і колоїдних млинах.