Смекни!
smekni.com

Вибір вуглезавантажувальних вагонів при проектуванні коксохімічних заводів (стр. 3 из 8)

Для спуска повітря на кожнім гідро циліндрі встановлений кран. Регулювання подачі робочої рідини в циліндри для включення муфти механізму чищення стояківздійснюється краном. Крім того, на гідросистемі установлений вентиль, запобіжний клапан і зворотний клапан. Робоча рідина з пульта керування надходить у живильний бак. До цього ж бака підключена усмоктувальна труба насоса.

Гідравлічна система має другий (резервний) привод, що складається з насоса й електродвигуна, підключений до загальної системи.

Оскільки гідравлічний привід для керування шиберами і телескопами проектувався як досвідчений, проектом передбачалася також можливість приведення в дію механізмів при: допомоги ручних пристроїв.

Шток гідро циліндра виконаний із труби. На виступаючу з гідро циліндра частина штока встановлена траверса, до якої кріпляться тяги чи шиберів телескопів. Тяги надіваються на траверсу вільно, із зазором, що допускає гойдаючий рух тяги щодо нерухомої траверси. Гідроциліндр жорстко кріпиться за допомогою фланця до металоконструкції вагона. Підведення йди відвід робочої рідини до циліндра виробляються через отвори, зроблені в корпусі циліндра.

Експлуатація гідравлічних приводів механізмів шиберів і телескопів

Відповідно до умов роботи механізму на вуглезавантажувальному вагоні робоча рідина повинна бути непаленої і не замерзаючої при температурі мінус 20—30° С (для південних заводів), а також недорогий, що складається з недефіцитних матеріалів. Спочатку проектом передбачався склад робочої рідини, що складає із суміші гліцерину, спирту і водяного конденсату. Однак унаслідок відносної дорожнечі і великих утрат цієї рідини при експлуатації як робочу рідину була використана веретенне мастило.

Через невеликий проміжок часу в результаті витоку олії з комунікації і гідро циліндрів на вагоні утворилася визначена кількість шихти, просоченої олією, що послужило причиною запалення її. Як робочу рідину в теплу пору року була застосована вода. Застосування води зажадало установки гідронасосів з виносними підшипниками (для можливості їхнього змащення). У зимовий час як робочу рідину використовують веретенне мастило, приймаючи міри до максимального ущільнення комунікації. Оскільки вуглезавантажувальний вагон безупинно знаходиться в русі, підтримка гідро комунікації в належному стані представляє визначених труднощів. Крім того, насос і електродвигун гідравлічної системи, встановлені в кабіні машиніста, під час роботи створюють значний шум, що заважає машиністу і люковому обмінюватися необхідними вказівками.

Пневматичний привод механізмів шиберів і телескопів

З огляду на незадовільний досвід експлуатації гідравлічного приводу шибера використання гідравлічного приводу шибера і телескопа, Орський машинобудівний завод запроектував і виконав пневматичний привід для цих механізмів.

Замість двох гідроприводів на кожнім бункері встановлюють два пневматичних циліндри: для привода механізму шибера і для привода механізму телевідколу. Циліндри монтують на хитних опорах за допомогою кронштейнів, приварених до корпуса бункера. Пневмо циліндри через гнучкі шланги з'єднують із трубами. Керування пневмо-циліндрами здійснюється з кабіни машиніста за допомогою спеціальних кранів.

Повітря від компресора, надходить у два повітрозбірники, а потім по трубі діаметром 30 мм подається до пульта керування, розташованому в кабіні машиніста. Повітря надходить у компресор, пройшовши попередньо через фільтр і мастиловіддільник. У кабіні машиніста встановлений манометр.

Повітряна комунікація підводиться до пневмо-циліндрів шиберів і телескопів, а також до пневмо-вібраторів, пневмогальмам і для керування механізмами стояків.

Для керування пневмо системою встановлено дев'ять кранів, а також запобіжні, редукційні і зворотний, клапани, запірний вентиль і опускні крани. Повітрозбірник звареної конструкції, корпус з листової сталі а= 10 мм, плоскі днища з листової сталі а= 20 мм, обсяг кожного повітрозбірника 0,21 м3.

Хитний циліндр для привода шибера має робочий хід 180 мм при відповідному збільшенні габаритних розмірів по довжині. Вага пневмо-циліндра 70,5 кг.

Перший досвід експлуатації вагона з пневматичним приводом після усунення ряду конструктивних недоліків показав задовільні результати роботи. Пневматичний привод у порівнянні з гідравлічним має та перевага, що не вимагає застосування дорогої робочої рідини. Однак витрата електроенергії при цьому приводі в порівнянні з гідравлічним і електромеханічним збільшується в 2,5—3 рази.

У виконаному варіанті, як видно зі схеми пневматичного привода, мається тільки одна компресорна установка, від якої залежить робота всіх механізмів вагона: шиберів, телескопів, керування механізмами чищення стояків, що струшують пристроїв у всіх бункерів, гальм механізму пересування. Вихід з ладу компресора, що працює у винятково тяжких умовах, паралізує роботу усього вагона, а велика кількість пневмо-циліндрів і кранів керування ускладнює обслуговування механізмів.

Кінематична схема механізму для привода шибера і телескопа

При гідравлічному і пневматичному приводах механізмів шиберів і телескопів для виконання заданого циклу роботи на кожнім бункері встановлюють по двох самостійних привода: один для опускання і підйому телескопа, іншої для відкривання і закривання шибера. Таким чином, на трьох бункерному вагоні для керування шиберами і телескопами повинні бути встановлені шість окремих приводів з відповідною підоймовою системою, а на п'ятьох бункерному вагоні десять. Відповідно кількості приводів у кабіні машиніста встановлюють така ж кількість кранів для керування. Очевидно, що велике число приводів ускладнює експлуатацію й обслуговування таких механізмів.

Нижче приводиться опис кінематичної схеми механізму привода шибера і телескопа. Схема працює від одного привода і забезпечує роздільне керування шибером і телескопом. Кінематична схема забезпечує обов'язкову умову правильної роботи механізму: кожна нова операція починається тільки після повного закінчення попередньої.

Кінематична схема, розроблена конструкторським бюро Коксохіммаша, перевірена в експлуатації і прийнята як типова для всіх вуглезавантажувальних вагонів.

Конструкція і розміри корпуса шибера, циліндричного патрубка і телескопи залишаються без зміни, збільшується тільки довжина шибера на 150 мм. На цю величину переноситься вліво отвір на шибері. На вісь обертання важеля телескопа установлюється на шпонці профільний важіль, по якому котиться завзятий ролик, закріплений на головному важелі механізму. Один кінець головного важеля шарнірно з'єднаний з тягою, що йде до привода механізму, а інший кінець також шарнірно з'єднаний за допомогою ланки із шибером.

На важелі телескопа установлюється контр вантаж з таким розрахунком, щоб телескоп надійно опускався під дією власної ваги.

Буває три положення шибера і телескопа в залежності від положення головного важеля. Положення I (вихідне): шибер закритий, телескоп піднятий вагон може пересуватися. Положення ІІ: телескоп цілком опущений, шибер закритий. Положення III: телескоп цілком опущений, шибер цілком відкритий. У вихідному положенні механізму шибер закритий і знаходиться в крайнім лівому положенні; завзятий ролик притискає профільний важіль і цим утримує телескоп у крайньому верхньому (піднятому) положенні.

З моменту руху головного важеля нагору починає рухатися шибер і одночасно під дією власної ваги опускатися телескоп. При цьому профільний важіль знаходиться в безупинному зіткненні з завзятим роликом, чим забезпечується плавне опускання телескопа.

При повороті головного важеля на визначений кут телескоп цілком опускається. За цей час шибер проходить шлях 150 мм

Тому що шибер подовжений проти старої конструкції на 150 мм і на цю же величину пересунений вліво отвір у шибері, висування його на 150 мм не відкриває проходу для шихти. Відкривання шибера починається тільки
після повного опускання телескопа, для повного відкривання шибера. Останній повинний пройти шлях 610 мм.

При зворотному русі головного важеля спочатку відбувається закривання шибера. Для цей шибер повинний пройти шлях 460 мм. Наприкінці цього шляху завзятий ролик входить у зіткнення з профільним важелем і натискаючи на нього при подальшому русі, піднімає телескоп. Таким чином, весь механізм знову приводиться у вихідне положення.

Механізми для роздільного керування шиберами і телескопами приводяться в рух від електромеханічних приводів. Кожен привід складається з електродвигуна, черв'ячно - гвинтового редуктора, приводного важеля і тяги. Черв'ячно - гвинтовий редуктор і електродвигун установлені на хитній рамі і з'єднані спеціальною фрикційною муфтою, що може бути відрегульована на заданий момент, що крутить.

У випадку збільшення зусилля понад заданого і необхідних для того, щоб відкрити шибер і підняти телескоп, муфта автоматично відключить механізм і цим запобіжить поломці його деталей. Хитна рама встановлюється на основній рамі на двох шарнірах. Шток черв'ячно- гвинтового редуктора шарнірно в крапці А з'єднаний із приводним важелем.

При русі штока приводиться в рух тяга і зв'язана з нею підоймова система.

Хід штока черв'ячно - гвинтового редуктора обмежений кінцевим вимикачем. Робота кінцевого вимикача забезпечується лінійкою, що приводиться в рух від приводного важеля.

Кінцевий вимикач забезпечує блокування механізму шибера телескопа з механізмом пересування вагона, тобто не дає можливості включити механізм пересування вагона, якщо телескоп не знаходиться в крайнім верхнім положенні.

Крім обмеження ходу штока за допомогою кінцевого вимикача, установлені ще два упора верхній і нижній. Ці упори передбачені на той випадок, якщо по будь-якій причині не спрацює кінцевий вимикач.