Смекни!
smekni.com

Вибір вуглезавантажувальних вагонів при проектуванні коксохімічних заводів (стр. 5 из 8)

Для запобігання нижньої частини голівки захоплення від перекосів вона підвішена на трьох ланцюжках до верхнього фланця.Така конструкція голівки захоплення забезпечує можливість надійно захоплювати кришку люка при відхиленнях між віссю кришки і віссю захоплення в межах ±75 мм у горизонтальній площині і 4-35 і -40 мм у вертикальній площині (від розрахункової оцінки верха печі після росту кладки). Конструкція голівки захоплення дає можливість працювати між піднятим телескопом вуглезавантажувального вагона і верхи кладки коксової печі, а отже, виконувати всі робочі операції з однієї установки вагона (при який виробляється завантаження шихтою коксової печі).

Істотною перевагою люкознімальної машини конструкції КБ Коксохіммаша є ще і те, що вона дозволяє робити бездимне завантаження коксових печей.

При цьому не тільки скорочується втрата коштовного коксового газу, але і значно поліпшуються умови праці на верху коксової батареї.

Одночасно така конструкція полегшує працю машиніста, тому що скорочується до мінімуму кількість необхідних перестановок вагона і загальний час завантаження кожної печі.

Механізм збирання шихти в завантажувальних люків складається з наступних основних вузлів: підоймової системи вмикання-вимикання механізму, що само встановлюються фасонних шкребків з підведенням до них стиснутого повітря, опорної обертової рами для підвіски шкребків, кільцевого нерухомого розподільного пристрою для повітря, пристрою для вмикання-вимикання обертання шкребків, важелів для чи підйому опускання шкребків і трубопроводу для підведення стиснутого повітря до шкребків. Кожен шкребок укріплений шарнірно на важелі, виготовленому з труби, через яку стиснене повітря подається до сопел.

Шарнірні вузли кріплення шкребків установлені на опорній рамі. Остання приводиться в обертальний рух при включенні зубцюватої деталі і зубцюватої деталі, що має внутрішнє зачепленням укріпленої на шестірні. Це відбувається, коли при повороті, механізму «на збирання шихти» важіль доходить до упора, установленого на опорній рамі машини, і стискає пружини пристрою, роблячи при цьому підйом зубцюватої деталі. Одночасно піднімається склянка, важелі повертаються щодо осей і шкребки під дією власної ваги опускаються.

Стиснене повітря по трубопроводу надходить у нерухомий кільцевий розподільний пристрій, а відтіля через шарнірні з'єднання і виготовлені з труб важелі — до сопел.

При обертанні шкребки скидають основну частину шихти у відкритий завантажувальний люк. Надходить із сопіло стиснене повітря робить остаточне збирання, здуваючи в люк тонкий шар шихти, що залишилася після шкребків.

МЕХАНІЗМИ ДЛЯ ЧИЩЕННЯ СТОЯКІВ

Механізми для чищення стояків установлюють на робочій площадці вуглезавантажувального вагона. Вони служать для очищення внутрішніх поверхонь стояків від графіту перед кожною видачею коксу. Чищення стояків порожніх печей забороняється.

У процесі коксування камера коксової печі з'єднується з газозбірником за допомогою литої чавунної коробки, усередині якої встановлений перекидний клапан, що приводиться в рух від важеля. Коробки з'єднується з чавунним коліном, що має кришку. Кришка за допомогою важеля з'єднана з коліном, як показано на розрізі /—/. Коліно у свою чергу з'єднано зі стояком.

Стояк являє собою зварену трубу, виготовлену з листової сталі товщиною 6—8 мм. На верхньому кінці труби приварюється фланець 9, за допомогою якого стояк з'єднується з коліном. Для зменшення тепловіддачі труба, що утворить корпус стояка, усередині футерується вогнетривким матеріалом.

Внутрішній діаметр стояка після футерівки складає 376 мм. Коли процес коксування закінчується, коксову піч перед видачею коксу відключають від газозбірника. Для цього перекидний клапан ставлять у положення, (клапан закритий).

Одночасно з цим відкривається кришка, коксова камера з'єднується з атмосферою, а стояк підготовляють для чищення.

Поворотні механізми для чищення стояків вимагають застосування ручної праці для напрямку настовбурчуючи (вантажу) у стояках і тому менш зручні в експлуатації. Однак вони мають ту перевагу, що їхній габарит значно менше по висоті (майже в два рази) у порівнянні з механізмом системи інж. Б. В. Березина. Тому при малій висоті для проходу вагона під вугільною вежею можлива установка тільки механізмів чищення стояків з поворотною стрілою. Конструкції цих двох типів механізмів можуть виконуватися з вільним падінням настовбурчуючи (вантажу) чи без такого.

В даний час до типових механізмів для чищення стояків висувають наступні вимоги.

1. Опускання настовбурчуючи повинне здійснюватися під дією сили ваги (вільне падіння).

2. Можливість підйому настовбурчуючи повинна бути забезпечена в найбільш важких умовах його роботи. Виходячи з досвідчена даних, вантажопідйомність лебідки приймають рівної 500 кг.

3. Розташування механізмів для чищення на робочій площадці вагона повинне бути таким, щоб вісь механізмів і вісь печі, що завантажується, знаходилися друг від друга на відстані, кратному кроці печей. Для типових машин ця відстань приймається рівним двом крокам печі, тобто 1143-2286мм.

Таке розташування механізмів дає можливість при визначенні графіка роботи коксових печей здійснювати чищення стояків одночасно про завантаження печі.

4. Мінімальна висота вільного падіння настовбурчуючи до входу його в стояк повинна складати 300—400 мм, щоб йорж у момент заходу в стояк придбав визначену живу силу.

5. Керування механізмами чищення стояків повинне здійснюватися з кабіни машиніста.


Механізм для чищення стояків з поворотною стрілою

Механізм чищення стояків з поворотною стрілою без вільного падання настовбурчуючи складається з електродвигуна, еластичної муфти, електромагнітного гальма, черв'ячного редуктора, на тихохідному валу якого насаджений барабан. Ланцюг, закріплений на барабані і направляє трьома роликами, з'єднує барабан з йоржем, що служить для чистки стояків.

Поворотна стріла з вильотом 1280 мм укріплена на нерухомій колоні. Поворот стріли здійснюється від руки за допомогою черв'ячної передачі. З метою полегшення повороту опорна частина виконана на підшипнику кочення. Черв'ячна передача закрита кожухом. На другий кінець електродвигуна надає хвостовик, за допомогою якого може здійснюватися ручний (аварійний) привід усього механізму.

При русі вуглезавантажувального вагона поворотна стріла 9 знаходиться у вихідному положенні, як показано в плані. При цьому положенні стріли блокувальний ланцюг кінцевого вимикача дає можливість уключити механізм пересування вагона.

Механізм чищення стояків у направляючою стрілою

На вуглезавантажувальних вагонах нової конструкції КБ Коксохіммаша встановлений механізм чищення стояків з направляючою стрілою при вільному падінні настовбурчуючи. Цей механізм успішно пройшов виробничі іспити.

У порівнянні з пристроєм інж. Б. В. Березина новий механізм конструктивно простіше, має менші габарити і вагу.

Кінематична схема механізму чищення стояків нової конструкції показана на малюнку. Механізм складається з електродвигуна, з'єднаного муфтою з редуктором, що за допомогою зубцюватої муфти з'єднаний з барабаном. Умикання-вимикання барабана виробляється електромагнітом. На швидкохідному валу редуктора 3 установлений електро-гальмо. Барабан ланцюгом через направляючі блоки і з'єднаний з йоржем П. На металоконструкції вуглезавантажувального вагона шарнірно на двох опорах установлена направляюча стріла. При роботі стріла опускається в крайнє нижнє положення, до упора, після чого відбувається вільне падіння настовбурчуючи в стояк. Перед початком руху вагона стріла з йоржем встановлюються в крайнім верхнім положенні й утримуються в такому стані захопленням, що працює від електромагніта. Крайнє верхнє положення стріли обмежується пружинним буфером і кінцевим вимикачем.

На рис. 14 показаний загальний вид механізму чищення стояків з направляючою стрілою конструкції Орського машинобудівного заводу. Механізм складається, з електродвигуна 1, безпосередньо з'єднаного з планетарним редуктором 2 і далі через зубцювату муфту 3-з барабаном 4. Керування барабаном виробляється пневмо-циліндром 5 (відключення для вільного падіння настовбурчуючи). Барабан утримується у включеному положенні пружиною 6. За допомогою ланцюга 7, перекиненої через напрямні ролики 8, барабан з'єднаний з йоржем 9. Направляюча стріла 10 у вузлі 11 шарнірно з'єднана з рамою 12, закріпленої на робочій площадці вуглезавантажувального вагона. У крайнім нижнім положенні (при роботі механізму) стріла лягає на упор 13. Крайнє верхнє положення (при русі вагона) обмежується упором 14 і кінцевим вимикачем 15.

Механізм приводиться в рух електродвигуном типу АТ-42-6 потужністю 1,7 кет при п=840 про/хв. Передаточне число планетарного редуктора I=73. Швидкість підйому настовбурчуючи 14,1 м/хв.

Механізм для чищення колін стояків

Графить зі стінок колін стояків на всіх коксохімічних заводах донедавна видаляли вручну. Ця була дуже важка і шкідлива для здоров'я робітника операція.На Дніпродзержинськом коксохімічному заводі був виготовлений, механізм для видалення (чищення) графітних відкладень зі стінок колін стояків. Механізм установлюється на робочій площадці вуглезавантажувального вагона з прилягаючий до стояків сторони. Основними вузлами і деталями механізму є: опорна стійка, на якій шарнірно закріплений сектор з контр вантажами. До сектора шарнірно прикріплена рама, виготовлена з двох швелерів. На ній також шарнірно встановлена рама з електродвигуном потужністю 1,7 кВт і п=1420 про/хв.