Смекни!
smekni.com

Вибір вуглезавантажувальних вагонів при проектуванні коксохімічних заводів (стр. 7 из 8)

Цикл роботи механізму — повне відкривання і повне закривання затвора вугільної веж-здійснюється при повороті кривошипа 4 на 360°.

Пристрою для автоматичного наповнення і спорожнювання бункерів вуглезавантажувального вагона

В даний час на більшості коксохімічних заводів операції по наповненню шихтою бункерів вуглезавантажувального вагона і вивантаженню шихти в камеру коксування виробляються машиністом вагона. Він послідовно включає необхідні чи механізми пристрої, що забезпечують виконання різних операцій (відкривання затворів вугільної вежі, включення при необхідності пневмо-обрушення шихти, закривання затворів вугільної вежі, включення люкозніма для зняття кришки завантажувального люка, опускання телескопа і відкривання шибера і т, д.). Для автоматизації цих операцій у типовому проекті вуглезавантажувального вагона конструкції КБ Коксохіммаша встановлені спеціальні датчики-сигналізатори. Датчики забезпечують включення і. вимикання необхідних механізмів і пристроїв у заданій технологічній послідовності.

По проекті на кожнім бункері вуглезавантажувального вагона встановлені наступні пристрої;

1) датчик-сигналізатор сходу шихти з бункера вугільної вежі;

2) датчик-сигналізатор заповнення шихтою бункера вуглезавантажувального вагона;

3) сигналізатор повного сходу шихти з бункера вуглезавантажувального вагона;

4) датчик-сигналізатор примусового сходу шихти з бункера вагона;

5) датчик вивантаження шихти з бункера вагона в заданій послідовності.

Датчик-сигналізатор сходу шихти з бункера вугільної вежі призначений для сигналізації чи сходу зависання шихти. При необхідності датчик дає імпульс на автоматичне включення пристрою для пневмо-обрушення шихти в бункері вугільної вежі.

Датчик-сигналізатор складається з робочого органа, шарнірно з'єднаного за допомогою системи важелів а вузлом кінцевого вимикача. Робочий орган установлений на опорі і може повертатися щодо осі, що спирається на два підшипники кочення.

Опора і кінцевий вимикач кріпляться верхньої частини бункера вуглезавантажувального вагона. Кінцевий вимикач типу ВКЦ-411 міститься в герметично закритому металевому корпусі.

Підведення електропроводки здійснюється через трубу, а підключення — при знятій кришці. У корпусі на двох опорах установлений вал. На валу за допомогою шпонки закріплений профільний кулачок. При відповідному повороті вала кулачок чи включає виключає кінцевий вимикач. На одному кінці вала установлений важіль з контр вантажем. Другий кінець через підоймову систему з'єднаний з робочим органом датчика-сигналізатора.

Такий кінцевий вимикач застосовується як типовий для всіх датчиків-сигналізаторів, установлених на бункерах вуглезавантажувального вагона.

В окремих випадках на цьому вузлі не ставиться ричать з контр вантажем .

Датчик-сигналізатор сходу шихти з бункера вугільної вежі працює в такий спосіб. У процесі заповнення бункера вуглезавантажувального вагона шихтою потік шихти з бункера вугільної вежі впливає на робочий орган сигналізатора, повертаючи його при цьому на осі опори. Це рух через підоймову систему передається на профільний кулачок вузла кінцевого вимикача, що робить замикання контакту в ланцюзі сигнальної лампи, розташованої на спеціальному табло в кабіні машиніста. При нормальному сході шихти з бункера вугільної вежі сигнальна лампа загоряється. У випадку припинення потоку шихти з бункера вугільної вежі (у результаті чи зависання відсутності шихти в бункері) робочий орган повертається у своє вихідне положення. При цьому розмикається контакт кінцевого вимикача і гасне сигнальна лампа в кабіні машиніста. Контакт кінцевого вимикача замикається і включає пневмо-обрушення у відповідному бункері вугільної вежі. При наявності шихти в бункері вугільної вежі включення пневмо-обрушення звичайно негайно відновлює потік шихти в бункер завантажувального вагона.

Датчик-сигналізатор заповнення шихтою бункера вуглезавантажувального вагона призначений для сигналізації про заповнення бункера до заданого обсягу, а також для дачі імпульсу на автоматичне закривання затвора бункера вугільної вежі, через який надійшла шихта.

Датчик-сигналізатор заповнення шихтою вуглезавантажувального вагона встановлюється також на верхній частині бункера. Він складається з робочого органа і типового вузла. Коли шихта заповнить заданий обсяг бункера вагона, робочий орган під дією шихти повертається. Н. с. контакт кінцевого вимикача замикається і через проміжне реле включає сигнальну лампу на табло в кабіні машиніста. При заповненні бункера до заданого обсягу сигнальна лампа запалюється. Одночасно реле подає імпульс на закривання затвора вугільної вежі.

Сигналізатор повного сходу шихти з бункера вуглезавантажувального вагона, передає на табло в кабіну машиніста сигнал, що показує, що шихта цілком вивантажена в камеру коксування. Він встановлюється в нижній частині бункера, у його вихідного отвору.

Сигналізатор складається з робочого органа і типового вузла. Для установки робочого органа в бункері робиться виріз, що прикривається козирком.

Сигналізатор повного сходу шихти з бункера вагона працює в такий спосіб. При заповненні бункера шихта притискає робочий орган до тіла бункера . Н. с. контакт кінцевого вимикача розмикається і сигнальна лампа на табло в кабіні машиніста гасне.

Після повного, сходу шихти з бункера контр вантаж повертає робочий орган сигналізатора у вихідне положення. При цьому контакт кінцевого вимикача замикається і включає сигнальну лампу.

Датчик-сигналізатор примусового сходу шихти, з бункера вуглезавантажувального вагона автоматично підключає електровібратор чи електромагнітний кран пневмо-обрушення, за допомогою яких здійснюється примусовий сход шихти з бункера вагона.

Робочий орган—«пелюсток» датчика-сигналізатора примусового сходу шихти встановлюється на вихідному отворі бункера. Він жорстко укріплений на валу, що має дві опори. На продовженні вала установлений контр вантаж і важіль про, що за допомогою системи важелів з'єднаний з типовим вузлом кінцевого вимикача.

При закритому шибері бункера вуглезавантажувального вагона робочий орган установлюється контр вантажем у горизонтальне положення. Коли шибер бункера відкритий, що рухається шихта, впливаючи на робочий орган, установлює його у вертикальне положення.

Якщо сход шихти з бункера припинився в результаті зависання шихти, робочий орган встановлюється в горизонтальне положення. Одночасно подається імпульс на включення електровібратора чи електромагнітного крана пневмо-обрушення (у залежності від схеми примусового сходу шихти, прийнятої на даному вагоні). Після того як шихта знову початку сходити, робочий орган встановлюється у вертикальне положення. При цьому через підоймову систему приводиться в профільний кулачок вузла кінцевого вимикача, що автоматично виключає електровібратор.

Датчик вивантаження шихти з бункера вуглезавантажувального вагона в заданій послідовності. служить для припинення вивантаження шихти в коксову піч після сходу з бункера вагона заданої частини шихти, що міститься в ньому.

Для цієї діли застосовується сигналізатор. При спрацьовуванні цього сигналізатора контакт кінцевого вимикача замикається.

Одночасно відбувається замикання контакту в ланцюзі керування електродвигуном механізму шибера і телескопа, що приводить до закривання шибера вуглезавантажувального вагона без підйому телескопа. Після витримки протягом заданого часу датчик дає імпульс на відкривання шибера і завантаження шихтою камери коксування продовжується.

Бездимне завантаження коксових печей

При завантаженні коксових печей шихтою з камери, в атмосферу велика кількість газів і вугільного пилу.

При цьому створюються багато праці для обслуговуючого персоналу. Крім того, гази і пил забруднюють атмосферу населених пунктів. Усе це вимагає не сповільнювач того рішення ряду технічних питань, що забезпечують припинення виділення з камер коксування газу і пилу. За останні роки з метою визначення найкращого методу бездимного завантаження коксових печей проведений ряд експериментальних робіт на Нижньо-Тагільському металургійному комбінаті, Запорізькому, Харківському, Московському коксогазовому і інших заводах. У проведенні
досвідів брали участь працівники Гіпрококсу, Ухина і Вухина.

Відомо, що для зменшення виділення газів в-атмосферу при, завантаженню печей уже тривалий час заводи застосовують парову інжекцію. Однак застосування тільки парової інжекції при заданих параметрах пари 7—8 атм не дає належних результатів, якщо строго не дотримувати визначених методів завантаження печей.

Слід зазначити, що впровадження тонкого здрібнювання шихти і застосування парової інжекції на коксових печах ускладнило роботу механізованих освітлювачів і викликало погіршення якості смоли по показниках зольності. Упровадження парової інжекції на коксових печах привело до збільшення кількості стічних вод і до підвищення змісту окису азоту в коксовому газі, що є небажаним, особливо при передачі коксового газу на переробку азотоперероблюючим заводам.

У результаті проведення експериментальних робіт з визначення кращого методу бездимного завантаження коксових печей б. Міністерством чорної металургії прийняте рішення рекомендувати метод роботи, випробуваний на Московському коксогазовому заводі. Тоді ж була розробила «Технологічна інструкція з бездимного завантаження коксових печей, обладнаних двома газозбірниками».

Інструкція встановлює завантаження камер коксування в наступній послідовності:

1. Вуглезавантажувальний вагон установлюється так, щоб вісь випускних отворів бункерів збіглася з віссю завантажувальних люків.