Смекни!
smekni.com

Розрахунку і вибору окремих елементів електричного обладнання системи електропостачання проект (стр. 1 из 10)

РЕФЕРАТ

Пояснювальна записка та курсовий проект містять 65 сторінок, 8 рисунків, 12 таблиць, 2 додатків, 21 джерело.

Об’єкт розробки – електропостачання окремого агрегату металургійного підприємства по виготовленню металічних труб на трьох валковому стані.

Мета роботи – отримання практичних навичок по розрахунку і вибору окремих елементів електричного обладнання системи електропостачання проектуємого об’єкту.

Метод виконання – виконання розрахунків з використанням комп’ютерної техніки, матеріалів мережі „INTERNET”, використання таб­лиць, графіків, даних технічної літератури та довідників електротехнічного профілю.

Виконані розрахунки економічної доцільності двох варіантів одного з елементів електропостачання. Вибрана і розроблена схема електропоста­чання низьковольтної електромережі.

Результати виконаної роботи можуть бути використані при дипломному проектуванні, а також при виконанні реальних проектних робіт при практич­ній діяльності на підприємстві.

ПОСТАЧАННЯ, СТРУМ, НАПРУГА, ПІДСТАНЦІЯ, ТРАНСФОРМА­ТОР, ЗАХИСТ, ПОТУЖНІСТЬ.

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………..7

1. Загальна частина…………………………………………………………...9

Опис технології і обладнання об’єкту проекту­вання…………..........................................................................................................9

1.1Вибір основного електроустаткування і його кла­сифікація………………………………………………………………………….13

1.2 Класифікація об'єкту проектування згідно вимог ПУЕ…………………....16

2. Спеціальна частина……………………………………………………….20

2.1 Розрахунок електричних навантажень проектованого

об'єкту…................................................................................................................20

2.2 Визначення витрати електроенергії на шинах низької

напруги (НН) і розрахунок средневзваженного коефіцієнта

потужності...............................................................................................29

2.3Компенсація реактивної потужності……………….....……………..............32

2.4Вибір і розрахунок цехової трансформаторної підстанції............................35

2.5Вибір і розрахунок цехової низьковольтної мережі…………..…………....45

2.6 Основні заходи щодо автоматики і релейного захисту

на трансформаторній підстанції………………………………………..56

2.7 Захисне заземлення на ТП …………………………………….……….........59

Висновки і рекомендації…………………………………………………….62

Перелік посилань…………………………………………………………….63

Додатки……………………………………………………………………….65

ВСТУП

Електропостачання підприємств, цивільних і суспільних споруд в даний час є однією з основних задач забезпечення життєдіяльності людей. Слід за­значити, що в світі потреба людини в енергії на 40-50% покривається за ра­хунок електроенергії. Питання постачання електроенергією, побудови мереж електропостачання надають великий вплив не тільки на життєдіяльність але і на електростанції в світі. В даний час в розвинених державах об'єми вироб­леної електроенергії підходять до критичної межі, перехід якої для людства загрожує екологічною катастрофою.

У світовій енергетиці питанням електропостачання, а також виробництва і збуту електроенергії зайняті 30% всього електротехнічного персоналу і спо­стерігається тенденція до збільшення чисельності.

Світові тенденції розвитку електропостачання в даний час направлені не на збільшення вироблення електроенергії, а на впровадження енергозберіга­ючих технологій і виробництва нових видів електроустаткування зробленого за енергозберігаючою технологією. В даний час 7-12% всієї виробленої елек­троенергії йде на покриття електричних втрат в лінії електропостачання. Зниження цих втрат рівноцінне збільшенню виробництва електроенергії, тому однією з основних задач при проектуванні систем електропостачання вважається задача зниження втрат при передачі електроенергії і наближення джерел електроенергії максимально близько до споживача. Це може відбува­тися за рахунок використання дротів з кращими електричними властивос­тями, наприклад використання криогенних дротів і кабелів, наднизьких тем­ператур, отримання нових матеріалів поліпшеної електропровідності і т.д.

Завдання на КП передбачає розробку системи електропостачання окремо взятого металургійного об'єкту. Розробка системи електропостачання прово­диться на підставі учбової і технічної літератури, знань одержаних при ви­вченні курсу, вживанні сучасної комп'ютерної і обчислювальної техніки.

Виконання КП заснована і тісно пов'язана з дисциплінами, що вивчаються в технікумі такими як конструкційні і електротехнічні матеріали, електро­апарати, теоретичні основи електротехніки і ін.

1 ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

1.1 Опис технології і обладнання об’єкту проекту­вання

Удосконалення техніки і технології, збільшення одиничної потужності агрегатів, зростання вимог до якості труб, створення спеціалізованих ділянок для обробки окремих видів продукції, оснащення цехів автоматизованими системами контролю, керування й обліку – усе це сприяло тому, що сучасні трубні цехи перетворилися у складні промислові комплекси, успішна робота яких залежить від ряду технічних, економічних і соціальних факторів. вирі­шальний вплив на склад і структуру сучасного цеху робить технологія виго­товлення продукції.

Виробництво труб різних видів і розмірів здійснюється на спеціалізова­ному устаткуванні, тип і конструкція якого обумовлені методами перетво­рення вихідного матеріалу в готову продукцію (гаряча і холодна прокатка, волочіння, формування, зварювання), а також способами її обробки і конт­ролю.

Технологічний процес виробництва сталевих труб складається із сукуп­ності операцій, здійснюваних над заготовкою при перетворенні її в готову трубу із заданими технічними характеристиками. Характер технологічного процесу, тобто послідовність операцій і види обробки, залежить від конфігу­рації, розмірів і якості вихідної заготовки, а також від вимог до готової про­дукції, обумовлених умовами експлуатації труб.

Проте, незалежно від призначення і розмірів продукції, процес її виготов­лення складається з технологічно однотипних структурних елементів, що в основному визначають склад і компонування цеху.

Вихідний матеріал надходить на склад, де його зважують і складають від­повідно до діючих правил. Перш ніж цей матеріал буде направлений у виро­бництво, його піддають контролю (спеціальному чи вибірковому) і, при не­обхідності, ремонту та повторному контролю.

Як правило, спеціальний контроль і ремонт заготовок здійснюють на за­воді постачальнику. Однак для деяких видів труб відповідального призна­чення цю операцію дублюють у цеху. Іноді після ремонту заготовку піддають додатковій термічній і хімічній обробці. Наприклад, заготовка для труб, при­значених для експлуатації у котлах високого тиску, проходить механічну, те­рмічну і хімічну обробку з наступним контролем якості. При деформації за­готовок з використанням нагрівання, отриманого на попередній стадії вироб­ництва (гарячий посад чи транзитна прокатка), її подають безпосередньо у нагрівальні пристрої чи на прокатні агрегати, минаючи склад і ділянку підго­товки до прокату. Спеціальне вогневе чи термофрезерне зачищення загото­вок здійснюють у безперервному технологічному потоці ділянки для вироб­ництва заготовок (напівпродукту).

Підготовлена і проконтрольована належним чином заготовка надходить на ділянку основного виробництва. Тут виконують комплекс операцій, що забезпечують одержання чорного виробу: нагрівання (при необхідності); рі­зні деформаційні процеси, що в окремих випадках супроводжуються підігрі­вом деформованого матеріалу; охолодження; виправлення. При складному циклічному виробництві деформаційні процеси багаторазово повторюють і супроводжують термічною, хімічною і механічною обробкою. Чорний виріб піддають проміжному контролю, маркіруванню, ремонту (якщо це необ­хідно) і направляють на ділянки виготовлення готової продукції. На цих ді­лянках з чорного виробу після комплексу операцій по термічній, механічній і хімічній обробці одержують готову продукцію необхідних видів із заданими властивостями. Готова продукція проходить задавальний контроль, клейму­вання, маркірування і при необхідності ремонт. Після ремонту вироби повто­рно направляють на оздоблювальні операції і здавальний контроль. Далі труби надходять на ділянки нанесення антикорозійних покрить, потім – на склад готової продукції.


Рис.1.1 – Технологічний процес виробництва труб



Табл.1.1 – Даний електрообладнання

№ нав.

Найменування

Кіл., шт.

Руст.,

кВт

Рід струма, на­пруга

Реж.роб.,

ПВ%

Кз

Ки

cosφ

1

Стелажи для заготовок

1

27

~ 0,4

100

0,8

0,75

0,62

2

Подводящий печевой рольган

1

31

~ 0,4

100

0,7

0,6

0,68

3

Стационарный столик для заготовок

3

19

~ 0,4

60

0,4

0,3

0,72

4

Методические нагревальные печи

1

110

~ 0,4

100

0,9

0,85

0,8

5

Мостовой кран 10т

1

36

~ 0,4

40

0,4

0,3

0,7

6

Стол заготовок

2

28

~ 0,4

100

0,8

0,75

0,62

7

Кран мостовой 25т

1

47

~ 0,4

40

0,4

0,3

0,75

8

Электродвигатель

2

39

~ 0,4

100

0,7

0,65

0,71

9

редуктор

2

9

~ 0,4

40

0,4

0,3

0,55

10

Конические шестерни

1

16

~ 0,4

100

0,7

0,6

0,78

11

Шестернные клети

1

62

~ 0,4

100

0,8

0,7

0,72

14

Фотореле для авт. вкл. рольганов, кантователей раската, шлепперов

1

2,7

~ 0,4

40

0,3

0,2

0,68

15

Кантователи раскатов

3

11

~ 0,4

60

0,5

0,45

0,72

1.2 Вибір основного електроустаткування і його