Смекни!
smekni.com

Зв’язок особистісних характеристик та стратегії поведінки в конфліктах у старшокласників (стр. 7 из 9)

А найрідше члени даної групи обирають таку стратегію поведінки як співпраця, тобто учасники конфліктної ситуації не приходять до альтернативи, що повністю задовольняє інтереси обох сторін (Таблиця 3.1).

Для опитуваної групи найбільш характерними є такі особистісні характеристики як авторитарність та агресивність. Тобто найбільш характерними рисами для більшості членів даної групи є домінантність, впертість, наполегливість, енергійність, компетентність, успішність в справах, люблять давати поради та вимагають до себе поваги.

А найменш характерні особистісні якості – це підозріливість, підкорюваність та залежність. Тобто для більшості членів групи не є притаманними такі риси як скромність, поступливість, емоційна стриманість, відсутність власної думки, конформність, м’якість, очікування допомоги та порад від інших, довірливість, схильність до захоплення навколишніми, ввічливість (Таблиця 3.2).

Проаналізувавши отримані результати дослідження, буде доцільним вказати які особистісні характеристики притаманні людям, які обирають ту чи іншу стратегію поведінки в конфліктних ситуаціях.

Отже, порівняння груп з високим та низьким рівнями використання стратегії поведінки суперництва в конфліктних ситуаціях за допомогою кореляційного аналізу дозволило виявити такі статистично значущі відмінності особистісних характеристик як авторитарність (на рівні значущості 0,039), егоїстичність (на рівні значущості 0,042), агресивність (на рівні значущості 0,018), підкорення (на рівні значущості 0,000), залежність (на рівні значущості 0,000), дружелюбність (на рівні значущості 0,001) та альтруїстичність (на рівні значущості 0,002) (Додаток 2).

Отже, для учнів, які надають перевагу такій стратегії поведінки як суперництво, тобто вони прагнуть добитися задоволення своїх інтересів в збиток іншим, притаманні такі особистісні характеристики як домінантність, енергійність, успішність у справах, притаманні егоїстичні риси, орієнтація на себе, вимогливість, прямолінійність, суворість в оцінці оточуючих, схильність звинувачувати у всьому оточуючих, роздратованість, мала схильність до співпраці, не гнучкість та не компромісність при вирішення проблем, рідко слідує правилам спілкування при вирішенні конфліктів (рис. 1.1).

Учням, які рідко надають перевагу стратегії поведінки суперництва, притаманні впевненість в собі, наполегливість, енергійність, орієнтація на навколишніх, скромність, емоційна стриманість, ввічливість, гнучкість та компромісність у вирішенні проблем, слідування правилам, прагнення допомагати, відповідальний по відношенню до людей, делікатний, добрий, відношення до людей проявляється в симпатії, опіці, ласці (рис. 1.2).

Рис. 1.1 Дискограма особистісних характеристик, притаманних учням, які зазвичай обирають стратегію поведінки суперництва

Рис. 1.2 Дискограма особистісних характеристик, притаманних учням, які рідко обирають стратегію поведінки суперництва


Порівняння груп з високим та низьким рівнями використання стратегії поведінки компромісу в конфліктних ситуаціях за допомогою кореляційного аналізу дозволило виявити такі статистично значущі відмінності особистісних характеристик як авторитарність (на рівні значущості 0,039) та егоїстичність (на рівні значущості 0,024) (Додаток 3).

Отже, для учнів, які надають перевагу такій стратегії поведінки як компроміс, тобто прагнуть укласти угоду між учасниками ситуації шляхом взаємних поступок, притаманні такі особистісні характеристики як впевненість в собі, наполегливість, схильність до співпраці, енергійність, скромність, емоційна стриманість, конформність, м’якість, гнучкість у вирішенні проблем, прагнення бути у згоді з думками оточуючих, відповідальність по відношенню до людей, делікатність, доброта (рис. 2.1).

Учням, які рідко надають перевагу стратегії поведінки компроміс, притаманні домінантність, енергійність, обізнаність, впевненість в собі, незалежність, самозадоволеність, впертість, наполегливість, критичність (рис. 2.2).

Рис. 2.1 Дискограма особистісних характеристик, притаманних учням, які зазвичай обирають стратегію поведінки компроміс

Рис. 2.2 Дискограма особистісних характеристик, притаманних учням, які рідко обирають стратегію поведінки компроміс

Порівняння груп з високим та низьким рівнями використання стратегії поведінки пристосування в конфліктних ситуаціях за допомогою кореляційного аналізу дозволило виявити такі статистично значущі відмінності особистісних характеристик як підкорення (на рівні значущості 0,001), залежність (на рівні значущості 0,06), дружелюбність (на рівні значущості 0,000) та альтруїстичність (на рівні значущості 0,000) (Додаток 4).

Отже, для учнів, які надають перевагу такій стратегії поведінки як пристосування, тобто принесення в жертву власних інтересів заради інтересів іншого, притаманні такі особистісні характеристики як скромність, поступливість, конформність, очікування допомоги від оточуючих, намагання бути в згоді з думками оточуючих, дружелюбність, делікатність, безкорисливість (рис. 3.1).

Учням, які рідко надають перевагу стратегії поведінки пристосування, притаманні впевненість в собі, наполегливість, критичність, незалежність, відстоювання власної думки, впертість, егоїстичність, не відповідальність по відношенню до людей (рис. 3.1).

Рис. 3.1 Дискограма особистісних характеристик, притаманних учням, які зазвичай обирають стратегію поведінки пристосування

Рис. 3.2 Дискограма особистісних характеристик, притаманних учням, які рідко обирають стратегію поведінки пристосування

Так як суттєвих відмінностей між групами з високим та низьким рівнями використання стратегії поведінки уникнення в конфліктних ситуаціях не виявлено, то доцільно розглянути загальний профіль особистісних характеристик цих груп згідно з проведеним аналізом результатів (Додаток 5).

Отже, для учнів з високим та низьким рівнями використання стратегії поведінки уникнення, тобто відсутність прагнення до кооперації і відсутність тенденції до досягнення власних цілей, притаманні такі особистісні характеристики як впевненість в собі, енергійність, впертість, компетентність, прямолінійність, наполегливість, критичність, ініціативність, відповідальність, підозріливість, емоційна стриманість (рис. 4.1, рис. 4.2).

Рис. 4.1 Дискограма особистісних характеристик, притаманних учням, які зазвичай обирають стратегію поведінки уникнення

Рис. 4.2 Дискограма особистісних характеристик, притаманних учням, які рідко обирають стратегію поведінки уникнення

Так як суттєвих відмінностей між групами з високим та низьким рівнями використання стратегії поведінки співпраці в конфліктних ситуаціях також не було виявлено, то доцільно розглянути загальний профіль особистісних характеристик цих груп згідно з проведеним аналізом результатів (Додаток 6).

Отже, для учнів з високим та низьким рівнями використання стратегії поведінки співпраці, тобто учасники конфлікту приходять до альтернативи, що повністю задовольняє інтереси обох сторін, притаманні такі особистісні характеристики як енергійність, авторитетність, компетентність, проявляються егоїстичні риси, присутні наполегливість, критичність до навколишніх людей, скромність, відповідальний по відношенню до інших, намагається допомогти оточуючим, рішучість, впевненість в собі, прямолінійність (рис. 5.1, рис. 5.2).

Рис. 5.1 Дискограма особистісних характеристик, притаманних учням, які зазвичай обирають стратегію поведінки співпраці

Рис. 5.2 Дискограма особистісних характеристик, притаманних учням, які рідко обирають стратегію поведінки співпраці

Отже, з аналізу отриманих результатів слідує, що гіпотеза про те, що в юнацькому віці найбільш характерними стратегіями поведінки в конфліктних ситуаціях є компроміс та суперництво, підтвердилася.

Гіпотеза про те, що старшокласникам, які обирають стратегію поведінки суперництва, притаманні такі особистісні риси як авторитарність, егоїстичність, агресивність, підозріливість, підтвердилась.

3.4 Практичні рекомендації

Для покращення взаємостосунків юнаків з оточуючими, для найбільш конструктивного виходу всіх сторін із конфліктних ситуацій варто провести серію практичних тренінгових занять.

Наприклад, одне з таких тренінгових занять приведено нижче.

План – конспект тренінгового заняття

Тема: Що таке конфлікт. Конфліктні емоції.

Мета заняття: сформувати конфліктну компетентність учнів і здатність толерантної поведінки.

Завдання заняття:

познайомити учнів з поняттям “конфлікт”;

дати уявлення про різні стилі вирішення конфлікту;

поглибити саморозуміння шляхом виявлення свого власного стилю, характерного для поведінки в конфлікті.