Смекни!
smekni.com

Вплив молодіжних субкультур на формування особистісного "Я" в період ранньої юності (стр. 5 из 8)

Учні розуміють соціальну небезпеку таких субкультур,як, наприклад, скінхеди, гопники, проте, на жаль, деякі учні навіть розділяютьїхні погляди. Це говорить про те, що сучасні діти та молодь схильні до насилля,жорстокості, тому що схвалюють її, і, можливо, самі живуть за такимипринципами. Крім того, такий високий рівень агресії, як вербальної, так і фізичної,може спровокувати їх подальшому навіть на кримінальні вчинки (бійки тощо).

З метою дослідження впливу молодіжних субкультур, середучнів 11-А та 11-Г класу було проведене анкетування, яке дало змогу визначитизнання старшокласників про субкультури, та їхнє розуміння ідей, цілей,необхідності окремих молодіжних течій. Кількість опитаних старшокласників – 41учень. В анкеті було поставлено 10 наступних запитань:

1)        Що такемолодіжна субкультура?

2)        Якімолодіжні субкультури є в твоєму місті?

3)        Які молодіжнісубкультури тобі подобаються? Чим саме?

4)        Чивідносиш ти себе до якоїсь молодіжної субкультури?

5)        Як тистав членом молодіжної субкультури?

6)        Якийвплив молодіжна субкультура має на тебе?

7)        Якийвплив молодіжна субкультура має на суспільні відносини?

8)        Якімолодіжні субкультури ти заборонив би?

9)        Якумолодіжну субкультуру ти створив би?

10)     Якихвідомих людей ти знаєш, що відносять себе до певної молодіжної субкультури?

У відповідь на перше питання, учні дали такі визначеннямолодіжної субкультури: «це група людей зі своїми переконаннями, стилем життя»– 19,5%; «молодіжне захоплення» – 17%; «напрям молодіжної культури» – 12%;«виховання молоді» - 9,7%; «молодіжний рух» – 7,3%; «спосіб вираження себе» –7,3%; «молодіжна філософія» – 4,8%; «напрям сучасної творчості» – 4,8%; «стандуші» – 2,4%; «те, що найбільше допомагає в житті» - 2,4%; «спосіб життя» –2,4%. Не дали жодної відповіді 9,7% опитаних. Із відповідей учнів видно, якуроль субкультура грає в їхньому житті та як вони до неї ставляться. Вони вказуютьна те, що в учнів, які є членами певної субкультури, формування світогляду,особистісного «Я», відбувається через призму ідей, цінностей, способу життяцієї субкультури.

Відповіді на друге питання анкети: «Які молодіжнісубкультури є у вашому місті?» були наступними. Найпоширенішими (за кількістючленів, прихильників) є емо – 100% опитаних, панки – 97,5%, металісти – 43,9%,репери – 41,4%. Менш поширеними у місті є такі субкультури як готи – 75,6%,скінхеди – 29,2%, , гопники - 4,8%, та сатаністи – 9,7%.

На третє питання анкети «Які молодіжні субкультуритобі подобаються?» опитувані відповіли так: панки – 31,7%, ніякі не подобаються– 29,2%, репери – 12,1%, емо – 12,1%, готи – 12,1%; металісти – 9,7%, скінхеди– 2,4%. Подобаються молодіжні субкультури через їхню музику, погляди на життя,стиль одягу, поведінку; були і такі відповіді, як «тому, що вони всііндивідуальності» та «через те, що там панує культ сильної особистості» (усубкультурі металістів). Більшість учнів вважають субкультури беззмістовнимзахопленням, на яке не варто гаяти часу, а дехто вважає, що люди, які єучасниками субкультур не знайшли собі в житті кращого заняття, не знають, кудидіти свій вільний час, або ж, живучи у світі субкультури, відмовляються відоточуючого світу, суспільства.

На четверте питання «Чи відносиш ти себе до якоїсьмолодіжної субкультури?» 82,9% (34 учні) відповіли негативно. Деякі з нихуточнили свої відповіді чи пояснили, чому вони не належать до жодної ізсубкультур, такими фразами: «я нормальна людина», «мені не вистачає часу надурниці», «я не займаюсь дурницями», «я взагалі цього не поважаю» тощо. Багатохто написав, що захоплюється лише музикою чи стилем, але до субкультури невходить. Лише 7 учнів є учасниками молодіжних субкультур: 9,7% (4 учні) – панки;4,8% (2 учні) – металісти; 2,4% (1 учень) – емо. Це також вказує на своєріднийрейтинг субкультур та їхнє поширення серед молоді.

На питання «Чому ви стали членом молодіжноїсубкультури?», відповідно, 7 учнів дали такі відповіді: «подобається музика цієїсубкультури» - 2 учні, «через надію знайти друзів», «тому, що це круто»,«бажання віднайти самого себе», «друзі порадили», «розумію і підтримую ідеїсубкультури». Як видно з відповідей учнів, мотиви до вступу в молодіжнісубкультури в кожного різні. Найпоширеніший – це захоплення музикою, з якоїпочинається зацікавлення стилем субкультури, її ідеями і так далі. Є такі, щопрагнуть краще пізнати себе, або ж, просто розуміють та підтримують ідеї чипогляди субкультури.

Шосте питання «Який вплив має молодіжна субкультура натебе?» визначило наступні відповіді учнів. Більшість учнів стверджує, щосубкультура не має на них ніякого впливу - 68,2%. На деяких учнів, молодіжнасубкультура впливає негативно - 7,3%, чи майже не впливає - 4,8%, дехторозцінює такий вплив як великий - 4,8%, чи помірний – 2,4%. Є також учні, якіне можуть визначити силу чи ступінь впливу молодіжних субкультур – 4,8%, адеякі старшокласники визначають, у чому саме проявляється цей вплив, наприклад:вплив друзів – 2,4%, молодіжна субкультура чомусь навчає - 2,4%, або ж навіть визначаєжиттєву позицію – 2,4%.

Вплив молодіжних субкультур на суспільні відносиниучні визначили в наступних відповідях: 39% учнів вважають, що молодіжнісубкультури негативно впливають на суспільні відносини; 12,1% не можутьвизначити, як впливає субкультура на відносини в соціумі, тому не дали жодноївідповіді. Окремі учні розцінюють цей вплив як великий - 12,1%, складний -2,4%, позитивний - 2,4%, агресивний - 2,4%; вважають, що субкультури не маютьніякого впливу - 7,3%, або ж мають вплив лише деякі субкультури - 4,8%; «провокуютьсутички між субкультурами» - 9,7%, «нав’язують свої ідеї» - 2,4%, «погіршуютьвідносини батьків та дітей» - 2,4%, «неповага до оточуючих» - 2,4%. Звідповідей старшокласників видно, що не всі вони можуть об’єктивно судити провплив молодіжної субкультури, визначаючи лише його найсильніші сторони.

З відповідей на питання «Яку молодіжну субкультуру тизаборонив би?» видно, що більшість учнів негативно ставляться до субкультуриемо – 41,4%. Це пояснюється тим, що підліткам та молоді не імпонують хлопці тадівчата, які відкрито виражають свої емоції, можуть плакати, а ще, як вважаютьопитувані, вони схильні до самогубства. Заборонили б субкультуру скінхедів –21,9%. Це говорить про те, що сучасна молодь більш сприйнятлива до насилля, ніждо відкритого вияву емоцій. 31,7% учнів заборонили б всі субкультури, оскількивони не розуміють їхнього значення, або вважають їх зайвими в суспільстві. 9,7%не заборонили б нічого, мотивуючи це словами «вони мені не заважають» тощо.Окремі учні не хочуть бачити в числі діючих субкультур сатанистів – 7,3%,пояснюючи це їхніми протиправними діями, наприклад жертвоприношення; а такожсубкультури готів - 7,3%, реперів – 7,3% та гопників – 2,4%. З цих відповідейвидно, як ставляться підлітки до своїх однолітків-неформалів, та як їхнєставлення впливає на формування особистості останніх.

Серед тих субкультур, які учні створили б, є такі:«Glamour», «Fashion» – відповіли декілька опитуваних-дівчат, орієнтуючись нате, що їм цікаво. Дехто зі старшокласників проекспериментував з об’єднаннямирізних, подекуди несумісних субкультур в одне ціле, наприклад: емо-готи,емо-скінхеди, фолк-металісти, метал націоналісти – беручи від кожноїсубкультури тільки найкращі її сторони. Деякі учні створили б субкультури спортсменів,патріотів, оптимістів, тобто, корисні та цікаві суспільству. 24% опитаних даливідповідь: «не створював би ніякої субкультури», мотивуючи тим, що це нецікавезаняття, або ж власними, вже існуючими вподобаннями, інтересами, ціллю життя. 9,7%старшокласників не дали жодної відповіді. 7,3% відповіли: «те, що мені потрібно– вже створено», що говорить про вагоме значення субкультури в їхньому житті; 4,8%- «всі можливі субкультури вже створені ». Однак, майже всі учасники опитуванняхотіли б бачити новостворені субкультури цікавими, позитивними, без насилля,жорстокості та корисними для суспільства.

Серед відомих людей, які відносять себе до певноїмолодіжної субкультури, старшокласники назвали музичні гурти: «Tokio Hotel»(емо) – 14,6%; «Арія» - 12,1%, «Король и Шут» - 7,3%, «Rammstein», «Amatory» ,«30 секунд до Марсу» - 4,8%, «Slayer», «Korn», «Slipknot», «Металіка», «ДДТ»,«Blog 27» - 2,4% та співаків: Мерлін Менсон, Юра Хой – 17%, Віктор Цой,В.Кіпєлов – 14,6%, Авріл Лавін, Шевчук, А.Князєв – 12,1%, ГоршОк – 9,7%,А.Беркут, Павло Яцин – 7,3%, Курт Кобейн, Наташа Щеглова, Аня Рудньова – 2,4%.Не дали жодної відповіді – 24,3% опитаних. Досить багато учнів не можутьназвати жодного з відомих людей-неформалів, та й інші назвали лише музикантів –співаків чи музичні гурти, які є популярними в середовищі окремих субкультур.Це говорить про недостатню обізнаність учнів у цьому питанні і пояснюється тим,що учасники певних субкультур мають своїх кумирів, фанатів серед тих, хтодоносить до них їхню улюблену музику і просто не цікавляться іншими, як і їхнізвичайні однолітки, - їм це просто не цікаво.

Отже, результати цього анкетування говорять про те, щобільшість старшокласників вважають субкультури захопленням, яке погано впливаєна людину, проте серед них є такі, що захоплюються музикою чи стилем одягудеяких субкультур. Частина учнів відноситься до учасників подібних угрупуваньнейтрально, або ж мають друзів-неформалів. І лише малий відсоток учнів єчленами молодіжних субкультур. Для них субкультура – це «те, що найбільшедопомагає в житті», «спосіб життя», «круто», вони живуть за ідеями своєї групита відносяться до свого захоплення цілком серйозно. Тож на формуванняособистісного «Я» цих молодих людей субкультура впливає по різному. Для учасниківсубкультур є дві сторони впливу, одна – у середовищі самої субкультури, друга –в колі однокласників, суспільства. Що ж до молоді, яка не відносить себе дожодного з неформальних об’єднань, то на них субкультура впливає за допомогоютаких засобів, як спілкування з однолітками-неформалами, музикою певнихсубкультур, та і просто наявністю різноманітних молодіжних субкультур всуспільстві.