Смекни!
smekni.com

Вплив молодіжних субкультур на формування особистісного "Я" в період ранньої юності (стр. 6 из 8)

Ще одне анкетування на тему «Ціннісні орієнтації ужитті старшокласника» було проведене серед учнів 11-Б класу. В анкетуванніприймали участь 22 учні. Метою дослідження було визначення факторів, якінайбільше впливають на формування особистісного «Я» та індивідуальності уданому віці. Анкета складалась із 16 тверджень, що потребували доповнення:

1.        Життя -...

2.        Головниму житті є...

3.        У життіможна сподіватися на...

4.        У життімене лякає...

5.        Мета могожиття – це...

6.        Сенсжиття людини в ...

7.        У житті ябоюся...

8.        Укритичних ситуаціях мені допомагає...

9.        Зараз ябоюся...

10.     Я почуваюсявільним, коли...

11.     Незалежналюдина – це та, що...

12.     Найкращимспособом відпочинку є...

13.     Бутищасливим мені заважає...

14.     Щопотрібно людині, щоб досягти щастя?

15.     Моямайбутня професія...

16.     Моїмжиттєвим правилом є...

На перше питання «Життя – це...» учні відповіли так:«існування людини від народження до смерті» – 50%, «дане для добра, допомогиоточуючим» – 9%, «для самореалізації, сім’ї» – 9%, «зміна поколінь» – 9%, недали жодної відповіді – 9%, «те, що розвивається» – 4,5%, «життєдіяльністьлюдини» – 4,5%, «нескінчений вир захоплюючих подій» – 4,5%, «музика» – 4,5%. Зцих відповідей видно, як учні відносяться до життя, чи цінують його, що вонодля них значить та як вони використовують те ж саме життя.

Що є головним у житті, старшокласники визначилинаступним чином: здоров’я, духовні та моральні цінності – 40,9%, сім’я – 27,2%,друзі, кар’єра – 18,1%, щастя – 13,6%, спілкування, радість, життя, добробут –9%, кохання, музика, розваги – 4,5%. Отже, головною цінністю, безумовно, єздоров’я, і дуже добре те, що учні це розуміють. Також одними з головнихцінностей для них є духовні та моральні цінності. Проте всі вони, звичайно,орієнтувались на ці цінності, які є головними для них сьогодні, зараз, втеперішній період їхнього життя.

За відповідями на третє твердження можна дізнатися, нащо в житті сподіваються учні, тобто, яким чином вони планують своє життя вмайбутньому. Отож, 27,2% учнів відповіли, що в житті можна сподіватися на все,тобто, іншими словами, життя для них непередбачуване. Ще 27,2% відповіли, щосподіватися можна тільки на себе. 13,6% учнів сподіваються в житті на диво, аще 13,6% – на удачу Лише 9% учнів розраховує на батьків, родичів, близьких, відяких, напевно, чекають вирішення своїх проблем чи допомоги. Всього 4,5%опитаних розраховує на друзів. Отже, учні розуміють важливу роль друзів дляспілкування, спільного проведення вільного часу, але разом з тим, знають, щорозраховувати повністю вони на них не можуть. Ще 4,5% учнів в життісподівається на пригоди. Отже, ці відповіді вказують на те, яким чином учнібудуть вирішувати свої проблеми та до кого звернуться чи не звернуться задопомогою, в чому шукатимуть розраду.

Досить непередбачуваними були відповіді учнів напитання, яке визначало, що їх лякає в житті. 36,3% відповіли, що це –відповідальність за свої вчинки чи за інших людей. 22,7% старшокласників лякаєвідсутність грошей; 13,6% – самотність; 9% – самостійність, що вказує на те, щовони ще не готові до дорослого самостійного життя. Ще 9% учнів лякає криза вкраїні, інших 9% – подальше навчання, пошук роботи. Також 9% учнів відповіли,що їх нічого не лякає. Були також і такі відповіді, як «лякає те, що не зможудосягти мети» – 4,5%; «нові люди» – 4,5%; «відсутність підтримки» – 4,5%; «ставленняоточуючих» – 4,5% опитаних. Отож, старшокласники не зовсім готові відповідатиза свої вчинки, а тим більше, нести відповідальність за інших людей.

У відповідь на п’яте питання, учні визначили метусвого життя наступним чином. Для 50% опитаних мета життя полягає в тому, щобосвоїти добру професію та знайти гарну роботу. 18,1% метою життя вважаютьдобробут, гроші. 13,6% старшокласників за мету життя мають створення сім’ї;знайти своє призначення – це мета 4,5% опитаних; здобути незалежність – 4,5%;принести користь суспільству – 4,5; грати на гітарі – мета життя 4,5% учнів, таще 4,5% мета – досягнути всесвітньої слави, стати героєм. Ці відповіді прямовказують на ціннісні орієнтації учнів, на основі яких формується їхнєособистісне «Я». Переважно, це – матеріальні цінності.

На питання «В чому полягає сенс життя людини?»старшокласники відповіли так: «залишити по собі слід та хороші спогади» –27,2%; «досягнути цілі та прожити життя не марно» – 22,7%; «продовжити рід,створити сім’ю» – 13,6%; не змогли визначити, а тому і не дали жодної відповіді– також 13,6%; «насолоджуватись кожною хвилиною життя» – 9%, «у кожного сенсжиття різний» – 4,5%; «допомагати іншим» – 4,5% опитаних. Дане питання булоспрямоване на те, щоб визначити, чи розуміють старшокласники сенс життя людинита визначити на які цінності вони орієнтують своє життя.

Наступне питання визначало, чого бояться старшокласники.Відповіді були дуже різноманітними. Наприклад, 22,7% учнів бояться в життівтратити батьків, близьких; 13,6% бояться самотності; 9% – не досягнути успіхув житті, ще 9% не дали відповіді на питання; 9% - смерті; 9% - тварин; інші 9%дали відповідь – «боюсь багато чого»; 4,5% бояться зради; 4,5% - кризи; 4,5 –смертельних хвороб; 4,5 – покарань від Бога.

У відповідь на питання «Що тобі допомагає в скрутніхвилини?» учні визначили по декілька факторів. Так, 68,1% відповіли, що це –друзі. Цим пояснюється велике значення дружби в такому віці. Проте, у відповідьна третє питання, на друзів може сподівається в житті лише 4,5% опитаних. Цеговорить про те, що учні розуміють, що з віком значення дружби зменшується.36,3% старшокласників в скрутні хвилини розраховують на батьків. Ще 36,3%опитаних допомагає музика. 18,1% старшокласникам в скрутні хвилини допомагаєкохана людина. 9% в критичних ситуаціях розраховують лише на себе. 4,5%допомагає телевізор, 4,5% - школа, 4,5% - впевненість, 4,5% - комп’ютерні ігри,4,5% - Інтернет, 4,5% - оптимізм.

На наступне питання «Чого ти боїшся зараз?»одинадцятикласники відповіли так: «втратити рідних, друзів» – 45,4%; «не здатиЗНО, не вступити до вузу» – 40,9%; «втратити здоров’я» – 9%; «бути непотрібнимсуспільству» – 4,5%; «армії» – 4,5%; «злих людей» - 4,5%; «нічого не боюсь» –4,5% . Виходячи з цих відповідей, можна сказати, що найбільшим страхомстаршокласників є самотність, втрата людей, які завжди допоможуть тапідтримають. Страх не вступити до вузу – передбачуваний, тому що щороку чекаєна одинадцятикласників. Страх бути непотрібним суспільству спрямовує напозитивну діяльність на користь суспільства, хоча, може бути і зовсім навпаки.В такому випадку, людина просто буде себе жаліти, а це вже негативний факторіндивідуальності.

У відповідь на десяте питання учні писали, за якихумов вони почуваються вільними. Проаналізувавши ці відповіді, можна побачити,що незалежними старшокласники почуваються у колі друзів, коли вони безбатьківської опіки. Саме так відповіли 40,9% опитаних учнів. Почуваютьсявільними учні і тоді, коли займаються улюбленою справою – 22,7% учнів. Середулюблених справ назвали такі, як гра на гітарі, заняття паркуром, програмуваннявеб-дизайну, мотоцикол, скейт. Завжди почуваються вільними 13,6% учнів. 9%вільні, коли проводять час з коханою людиною. 4,5% – під час сну; ще 4,5% – колина самоті; інші 4,5% – коли слухають музику; та 4,5% – коли ні у кого з близькихнемає проблем. Ці відповіді вказують також на те, що майже всі старшокласники відчуваютьгостру залежність від батьків, а коло друзів чи субкультура дає їм право бутитам вільними. Саме через це у юнацькому віці так високо цінується дружба, аджев цьому середовищі вони знаходять те, що їм найбільше потрібно – незалежність.

На наступне питання учні мали визначити, яка це –незалежна людина. Отож, отримали наступні відповіді. 22,7% опитаних вважаєнезалежною таку людину, яка не має ні перед ким обов’язків. Для 18,1% учнів –це така людина, яка живе сама. Ще 18,1% вважає незалежною людину, яка маєздоров’я, гроші та роботу. 13,6% за незалежну мають людину, яка самостійноприймає рішення, на все має особисту думку. 9% не можуть сказати, яку людинуварто вважати незалежною, а ще 9% опитаних справедливо зазначають, щонезалежних людей взагалі немає. 4,5% учнів вважає, що незалежна – це людина,яка почуває себе вільною, а ще 4,5% відповідають, що це така людина, яка самапланує своє життя.

У дванадцятому питанні учні визначали, що для них єнайкращим видом відпочинку. Отож, 50% відповіли, що це – відпочинок на природічи у колі друзів. Для 18,1% найкращим видом відпочинку є дискотека; для 13,6% –сон; для 9% – спорт, а для ще 9% – комп’ютер чи Інтернет. Ці відповіді прямовказують на те, як проводять старшокласники свій вільний час та як люблятьвідпочивати.

Відповідь на тринадцяте питання передбачала визначеннятого, що саме опитуваним заважає бути щасливими. На це питання 36,3% відповіли,що вони повністю щасливі, і це дуже добре, оскільки вони розуміють цінністьжиття. 18,1% опитаних бути щасливими заважають проблеми; а 13,6% учнів самізаважають своєму щастю. Для 9% це – батьки, а ще 9% заважає суспільство. 4,5%учням бути щасливими заважає страх. У відповідях лише подекуди відчувається юнацькиймаксималізм, в цілому ж вони справедливі та об’єктивні.

Наступне питання передбачало визначення понять, якінеобхідні людині для досягнення щастя. Отже, 36,3% опитаних визначили, що це –наполегливість, і це визначення є досить справедливим. Однак, 18,1% учнівнеобхідною умовою досягнення щастя вважають оптимізм, адже, коли людинапосміхається, вона вже щаслива; а ще 18,1% стверджують, що це – сім’я. 13,6%вважають, що без грошей людина не може бути щасливою, а інші 13,6%старшокласників думають, що для досягнення щастя потрібно працювати над собою.Позитивним у цих відповідях є те, що учні розуміють складові щастя та прагнутьїх дотримувались в теперішньому та майбутньому житті.