Смекни!
smekni.com

Соціологія як наука про суспільство (стр. 2 из 8)

2.Еміль Дюркгейм (1858-1917, фр.) - називав предметом соціології соціальні факти. Під соціальними розумів колективні у всіх виявах. Першим торкнувся теми відхилення від норм (книга "Самогубство" 1897).

3.Макс Вебер (1864-1920) - головна задача соціології – пошуки значення людських дій. Став основоположником "розуміючої соціології". Задача - розуміння соціологічних дій людей. Найважливішою ознакою соціальної дії є суб'єктивне значення - особове осмислення можливих варіантів поведінки, можлива свідома орієнтація суб'єкта на відповідну реакцію оточуючих, очікування цієї реакції.

4.Марксизм- предметом соціології вважає наукове вивчення суспільства, як соціальної системи і складових його структурних елементів (осіб, соціальних спільностей, соціальних інститутів). Приблизно таке визначення поширено в сучасній літературі.

Задачею соціологічної науки є типологізація соціальних систем, дослідження зв'язків і відносин кожного типологізованого об'єкта на рівні закономірностей, отримання конкретного наукового знання про механізми їх дії і форми вияву в різних соціальних системах для цілеспрямованого управління ними. Таким чином:

Соціологія - наука про закони становлення, функціонування, розвитку суспільства в цілому, соціальних відносин і соціальних спільностей, механізми взаємозв'язку і взаємодії між цими спільностями, а також між спільностями і особистістю (Ядов).

Практична важливість вивчення явища людської взаємодії безперечна хоча б тому, що у вивченні їх ми кровно зацікавлені.

Теоретична важливість соціології стає очевидною в тому випадку, якщо ми доведемо, що властивості явищ, що вивчаються, не вивчаються іншими науками, тобто необхідна відповідь на два останніх питання.

Прийнято вважати, що об'єктом соціологічного пізнання є вся сукупність властивостей, зв'язків і відносин, які носять назву соціальних.

Що ж таке соціальне? Соціальне, з погляду російського соціолога Г. В. Осипова, — це сукупність тих або інших властивостей і особливостей суспільних відносин, інтегрованих індивідами або спільностями в процесі їх діяльності в конкретних умовах, і виявляється в їх ставленні один до одного, до свого положення в суспільстві, до явищ і процесів суспільного життя.

Соціальне явище або процес виникають тоді, коли поведінка навіть одного індивіда виявляється під впливом іншого індивіда або їх групи (спільності) — незалежно від того, чи присутній при цьому даний індивід або спільність. Саме в процесі взаємодії один з одним індивіди діють один на одного, сприяють тим самим тому, що кожний з них стає носієм і виразником яких-небудь соціальних якостей. Таким чином, соціальні зв'язки, соціальна взаємодія, соціальні відносини і спосіб їх організації є об'єктами соціологічного дослідження.

Предмет же соціології, оскільки він є результатом дослідницьких дій, не може бути визначений також однозначно. Розуміння предмету соціології протягом всієї історії існування цієї науки мінялося. Представники різних шкіл і напрямів висловлювали і висловлюють різне розуміння предмету соціології. І це природно, оскільки предмет науки знаходиться в тісному зв'язку з дослідницькою діяльністю учених.

Об'єктом соціологічного пізнання є суспільство, але визначити тільки об'єкт науки недостатньо. Так, наприклад, суспільство є об'єктом практично всіх гуманітарних наук, тому обгрунтування наукового статусу соціології як і будь-якої іншої науки лежить в різниці і об'єкту і предмету пізнання.

Об'єкт пізнання - все те, на що направлена діяльність дослідника, що протистоїть йому як об'єктивна реальність. Будь-яке явище, процес або взаємовідносини об'єктивної реальності можуть бути об'єктом дослідження самих різних наук ( фізики, хімії, біології, соціології і т.д.). Коли ж йдеться про предмет дослідження конкретної науки, то та або інша частина об'єктивної реальності ( місто, сім'я і т.д. ) береться не взагалі , а лише тією її стороною, яка визначається специфікою даної науки. Вся решта сторін розглядається як другорядні.

Так що ж є предметом соціології ? По Конту, соціологія - це єдина наука, що вивчає як розум, так і думки людини, що відбувається під впливом соціального життя.

Сен - Симон. Предмет соціологія - соціальні обов'язки, групи, соціальні інститути, суспільні явища і процеси, а так само взаємодії між ними і їх взаємостосунки, функціонування і розвиток.

Специфіка соціології як науки в тому, що вона вивчає кожний прояв людської життєдіяльності в соціальному контексті, тобто у взаємозв'язку з суспільством в цілому, у взаємодії різних сторін, рівнів цієї суспільної системи.

Сорокін П. - "Соціологія вивчає явища взаємодії людей один з одним, з одного боку, і явища, що виникають з цього процесу взаємодії, з іншою".

Отже, ми маємо: соціологія вивчає всю сукупність зв'язків і відносин, які носять назву соціальних.

Соціальні відносини - це відносини між групами людей, що займають різне положення в суспільстві, що беруть неадекватну участь в його економічному, політичному і духовному житті, що розрізняються рівнем і джерелом доходів, структурою особистого споживання.

Соціальні відносини - це вираз взаємної залежності суб'єктів по мотиву їх життєдіяльності, образу життя, відносини до суспільства, внутрішньої самоорганізації, саморегуляції, відношення з іншими суб'єктами.

Соціологія - наука про закони становлення, функціонування, розвитку суспільства в цілому, соціальних відносин і соціальних спільностей, механізмах взаємозв'язку і взаємодії між цими спільностями, а також між спільностями і особистістю (Ядов).

Таким чином, соціологія - це наука про закономірності становлення, функціонування і розвитку суспільства як соціальної системи. Вона вивчає соціальні факти, процеси, відносини, діяльність індивідів, груп, їх ролі, статуси, поведінка, інституційні форми їх організації.

Фундатори соціологічної науки

Термін "соціологія" ввів в науковий оборот Огюст Конт в роботі "Курс позитивної філософії" в 1842 р. Це був час великих відкриттів в області природничих наук, що вплинуло на світогляд учених. О. Конт дотримувався принципу "порядок і прогрес", який він розумів по аналогії з фізикою як симетричність і врівноваженість всіх структурних елементів суспільства, а соціологію — як джерело знань про суспільство, яка необхідна, перш за все, для оптимізації відносин між людьми.

О. Конт вважав, що нова наука повинна розглядати суспільство як структурний організм, в якому кожну клітинку потрібно досліджувати з погляду суспільного блага.

Великого наукового сліду в соціології О. Конт не залишив, але надзвичайно важлива його думка про те, що наука про суспільство повинна грунтуватися на позитивних фактах, будуватися за прикладом наук природничих. Не випадково соціологію спочатку називали соціальною фізикою.

Становлення соціології як науки про суспільство ведеться з середини минулого століття і зв'язується з іменами Карла Маркса, Макса Вебера і французького ученого Еміля Дюркгейма. З такою точкою зору згодні представники практично всіх основних напрямів сучасної соціології.

Багато ідей К. Маркса є основоположними в соціології. Його методологічні підходи розвивалися не тільки в марксистській соціології , але і іншому перебігу соціологічної думки, наприклад, в так званому неомарксизмі Франкфуртської школи. К. Маркс, як економіст і соціолог, аналізував сучасне йому суспільство періоду промислової революції в Західній Європі і дав дійсно блискучий і поки не перевершений соціологічний аналіз. Достатньо вірні і прогнози К. Маркса про подолання відчуження людини від суспільства, природи, результатів своєї праці і деякі інші.

Соціологія як наука може бути розглянута з позицій об'єкту соціології і предмету соціології. Об'єктом соціології є:

суспільство як цілісна соціальна реальність;

соціальні організації;

соціальні інститути;

соціальні взаємодії;

соціальні явища;

соціальні процеси;

соціальні відносини;

соціальні спільності;

соціальні суб'єкти.

Предметом соціології можна вважати: систему істотних властивостей і законів, що характеризують буття об'єкту соціології, його внутрішню визначеність, тобто спосіб існування і механізм вияву і функціонування соціальних явищ, соціальних процесів і відносин.

Предмет соціології, оскільки він є результатом дослідницьких дій, не може бути визначений також однозначно. Розуміння предмету соціології протягом всієї історії існування цієї науки мінялося. Представники різних шкіл і напрямів виказували і виказують різне розуміння предмету соціології. І це природно, оскільки предмет науки знаходиться в тісному зв'язку з дослідницькою діяльністю учених.

Досліджуючи суспільство, учені розбили соціологію на такі галузі:

1.Соціальних інститутів і організацій: соціологію політики, культури, релігії, утворення сім'ї, організацій, праці, управління.

2.Соціальних спільностей : соціологію малих груп, страт, міста, села, молоді.

3.Спеціальних соціальних процесів і явищ: соціологія конфліктів, урбанізації, мобільності і міграції, девіантної поведінки.

Оригінальну концепцію розвитку соціології висунув американський соціолог Р. Мертон. В 1947 році, полемізуючи з Т. Парсонсом, який ратував за створення в соціології "всеохоплюючої теорії, що спирається на теорії соціальної дії і структурно-функціональний метод».