Смекни!
smekni.com

Соціологія як наука про суспільство (стр. 3 из 8)

Метод соціологічної науки.

Гегель говорив: "Вся філософія резюмується в методі".

Так і в соціології — специфіка об'єкту і предмету науки зумовила специфіку її методу.

Оскільки для пізнання соціального процесу, явища і т.д. необхідне отримання первинної детальної інформації про нього, строгий відбір її, аналіз, то, очевидно, що інструментом в процесі такого пізнання є соціологічні дослідження.

Соціологічне дослідження — один з основних методів в соціології. Він включає:

1) Теоретичну частину:

— розробка програми дослідження,

— обгрунтовування цілі і задач,

— визначення гіпотез і етапів дослідження.

2) Інструментальну частину (процедурна частина):

— набір інструментів збору інформації,

— вибір методу збору інформації,

— визначення результативної вибірки,

— можливість обробки інформації,

— отримання характеристик стану досліджуваної реальності.

В структурі соціології розрізняють три незалежні рівні:

1.Теоретична соціологія (рівень фундаментальних досліджень). Задачею є накопичення наукового знання шляхом побудови теорій, що розкривають універсальні закономірності і принципи даної області;

2.Прикладна соціологія. Задачею є вивчення актуальних проблем, що мають безпосередню наукову цінність, на основі фундаментальних знань;

3.Соціальна інженерія - рівень практичного упровадження наукових знань.

Разом з цими трьома рівнями, соціологи виділяють також усередині своєї науки макро- і мікросоціологію. Макросоціологія досліджує великомасштабні соціальні системи і історично тривалі процеси. Мікросоціологія вивчає повсякденну поведінку людей в їх безпосередній міжособовій взаємодії. Ці рівні тісно взаємозв'язані, оскільки безпосередня, повсякденна поведінка людей здійснюється в рамках певних соціальних систем, структур і інститутів.

Якщо будемо розглядати групу — то це люди, що з'єднані взаємними інтересами або залежні один від одного і відмінні від інших груп відносинами і цілями. В цьому значенні йдеться і про групу, і про систему. Наприклад, два сусіди, сім'я, нація. Держава — це також група, що розглядається на соціальному рівні. На рівні світових систем (макрорівні) розглядається відношення держави з іншою державою.

Визначимо також рівні соціологічного аналізу:

Рівень Елементи Приклади
Міжособистий Типова взаємодіяРольова поведінкаСоціальний статусМіжособисті зв’язки Гра в футболТренер – ігрокАдвокат – власникСтуденти університету
Груповий Первинна групаОрганізаціяГрупові відносини Компанія друзівЛікарняПраця - управління
Соціетальний ІнститутСоціальний порядокКлас і прошарокМісто і спільність РелігіяМонархіяДворянствоМосква
Світові системи Міжнародні відносиниМіжнац. організаціїГлобальний інститутСвітова взаємодія ООНГрінпісІсламВиробництво нафти

2 Функції соціологічної науки

Функції кожної науки виражають різноманіття її взаємодій і зв'язків з повсякденною практикою суспільства. У функціях полягає потреба суспільства в конкретній пізнавальній або перетворюючій дії даної науки.

Призначення соціології обумовлено потребами функціонування і розвитку соціальної сфери життя суспільства і людини.

Таким чином соціологія, вивчаючи суспільне життя, вирішує наукові проблеми, пов'язані з формуванням знання про соціальну дійсність, описом, поясненням і розумінням процесів соціального розвитку, розробкою концептуального апарату соціології, методології і методів соціологічного дослідження.

Теорії і концепції, що розробляються в цій області, відповідають на два запитання:

1) "що пізнається?" — об'єкт;

2) "як пізнається?" — метод;

Розглянемо функції соціології:

Пізнавальна функція

Соціологія вивчає і пояснює закономірності соціального розвитку на різних рівнях суспільної системи. Реалізація пізнавальної функції включає також розробку теорії і методів соціологічних досліджень, техніки збору і обробки соціологічної інформації.

Прогностична функція

На основі знання закономірностей суспільного розвитку соціологія здатна будувати коротко-, середньо- і довгострокові прогнози у сфері демографії, соціальних структур, урбанізації, рівня життя, виборчих кампаній і т.п. Такі прогнози — основа розробки рекомендацій для практики політичного і соціального управління.

Функція соціального проектування

В задачу соціального проектування входить розробка оптимальних моделей не тільки організації різних соціальних спільностей, наприклад, трудового колективу, нового підприємства, нового міста, політичної партії або руху, але й управління для досягнення поставлених цілей. В країнах з розвинутим громадянським суспільством велика частина професіонально підготовлених соціологів займається саме такою роботою.

Соціально-технологічна функція

Типовим прикладом є створення служб соціального розвитку на підприємствах, в великих організаціях, об'єднаннях, де працюють професійні соціологи. Вони займаються, наприклад, з'ясуванням потенційної текучості кадрів, вивченням соціально-психологічної обстановки в колективах, управлінням соціальними конфліктами, управлінням виборчими кампаніями, формуванням первинних колективів з відповідними віковими і психологічними характеристиками.

Управлінська функція

Соціологія, особливо прикладна, напряму пов'язана з управлінською діяльністю. Без соціологічної підготовки і соціологічних знань займатися управлінням в сучасних умовах практично неможливо. Наприклад, будь-яку зміну режиму роботи трудового колективу безглуздо починати без аналізу небажаних соціальних наслідків, інакше спрацьовує схема: хотіли — як краще, а вийшло — як завжди

Ідеологічна функція

Як і будь-яка інша наука про суспільство, соціологія несе певне ідеологічне навантаження хоча б тому, що пояснює стан суспільства, суспільних процесів, вивчає громадську думку, образ життя, рейтинг політичних діячів і т.п.

Іноді соціологію використовують для маніпулювання громадською думкою. Це небезпечно тим, що можна скомпрометувати соціологію як науку, підірвати довір'я до її висновків. Річ у тому, що результати опитувань і рейтингів впливають на позиції великих груп людей, а то і всього суспільства. Типовий приклад — вибори.

Слід пам'ятати, що наука виконує свої ідеологічні функції не захистом догм, а формуванням світогляду, глибиною наукового аналізу, терпимістю до різних точок зору тобто пов'язані з рішенням гносеологічних (пізнавальних) задач і формують теоретичну, фундаментальну соціологію.

3 Структура соціології

Соціологія є достатньо диференційованою системою знань.

Кожна її структурна частина обумовлена потребами пізнавальної і продуктивної діяльності і, у свою чергу, характеризує багатоаспектне і багатоцільове призначення соціології як науки. З цієї точки зору структура соціології складається з 4-х основних блоків:

І. Теоретико-методологічні основи соціології. Дослідження соціального явища припускає виявлення сутності і природи соціального феномена, його історичної специфіки, зв'язаність з економічною і політичною сторонами життя. Цей етап пізнання є фундаментальними теоретичними основами вивчення будь-якого соціального явища. Не володіючи цими фундаментальними теоретичними знаннями проводити вивчення соціального явища не можна.

II. Величезна кількість соціальних теорій (соціологія журналістики у тому числі), тобто вся проблематика. Соціологія має справу з окремими соціальними явищами (єдиними або масовими, приведеними до середньостатистичного факту). В їх вивченні виділяються два моменти:

1) знання природи конкретного соціального явища (особа, трудовий колектив, самовираження суб'єкта через яку-небудь діяльність, вияв соціальної позиції суб'єкта у відношенні до чого-небудь або думці). Воно систематизовано в спеціальних соціологічних теоріях, розкриває сутність конкретного явища, специфіку вираження в ньому соціального;

2) знання природи самого стану соціального явища як моменту і межі в його розвитку.

III. Методи соціологічного дослідження, методи обробки, аналізу і узагальнення соціологічної інформації, тобто емпіричний і методологічний арсенал науки. Специфіка пізнавальної діяльності — теорія і методи соціологічного дослідження, методи збору, обробки, аналізу первинної інформації про стан соціального явища, — важлива самостійна частина соціології

IV. Соціоінженерна діяльність, соціальні технології, тобто знання по організації і діяльності служб соціального розвитку, про роль соціології в народному господарстві і управлінні. Теорія організації і діяльність служб соціального розвитку, що розкриває функції і роль соціолога — самостійна специфічна частина соціології. Це інструмент перетворення практики, яким володіти керівник будь-якого підприємства, працівники соціологічних служб, владних структур

Нині в соціології існує велика кількість спеціальних теорій, які належать або до загальної соціології, бо до різних її галузей. Назвемо деякі з них:

анатомії (Мертон, Дюркгейм);

соціального конформізму (Хорні, Фромм);

соціальних установок (Знанецкий, Оллпорт);

масової культури ( Паркет, Рісмен);

класів (Маркс, Вебер);

бюрократія ( Вебер, Гоулднер, Мертон).

Соціологічні закони: сутність, класифікація

Ядро всякої науки складають її закони.

Закон – це істотний зв'язок або суттєве ставлення, що володіє загальністю, необхідністю і повторюваністю за даних умов. Соціальний закон – цей вираз суттєвого, необхідного зв'язку соціальних явищ і процесів, перш за все зв'язків соціальної діяльності людей або їх дій. Соціальні закони виражають стійку взаємодію сил і їх рівноцінну, яка розкриває сутність явищ і процесів.