Смекни!
smekni.com

Проект будинку зі срубу (стр. 2 из 6)

- Створення обмірочного креслення приміщення

- Розробка перепланування моделі приміщення (як правило, декілька варіантів)

- Розробка перепланування моделі приміщення (як правило, декілька варіантів)

На першому етапі проектування інтер'єру визначається просторова основа майбутнього дому, взаємозв’язок його частин між собою. На цьому етапі розподіляється простір приміщення, пов'язаний з конструкцією дому, освітленням, положенням санітарних вузлів та сходів. В залежності від завдання на проектування, намічаються можливі розміри приміщень та їх площини.

Другий етап включає в себе визначення форми, розмірів і розташування приміщень. Будь яке приміщення в будинку відповідає декільком характеристиками. Під якістю розуміють сукупність властивостей, які задовольняють певні потреби. Оцінка якості базується на аналізі потреб до виробів, їх конструкцій, матеріалів, технологій. В результаті такого аналізу встановлюються вимоги до виробів, які служать основою для їх подальшого вдосконалення. [7]

Що стосується стилю, в інтер'єрі даного будинку поєднано декілька стилів і напрямків, які вдало поєднанні в одну композицію. Стіни будинку виконані в стилі - кантрі, меблі - шале а акценти і аксесуари сумісні. Інтер'єр будинку дуже контрастний, в ньому поєднано природні матеріали із склом та металом, прямі лаконічні лінії з насиченим дивакуватим декором. Кольорова гамма інтер'єру також дуже насичена та контрастна.

Меблі в даному проекті мають складі дивакуваті форми які дуже вдало виглядають на фоні простих, лаконічних формах стін, складність композицій, контрастність, підкреслення природності фактур. Робота великими площинами, графічність.

В розробленому будинку багато великих вікон, що робить його візуально більшим і прозорим.

Кольорові поєднання супроводжують конкретні емоціональні реакції. Для змалювання властивостей кольорів знайдеться багато аспектів порівнянням та протиставленням яких будуть виявленні якості кожного з кольорів. Але основнім критерієм тут прийняті означення світлий та темний.

Вторинні аспекти кольору стосуються комбінацій, які збалансовано співіснують один з одним. Спектральний баланс з'являється на сітчатці ока, хімічні компоненти якої поглинають або відбивають електромагнітні хвилі різної довжини.

Колір є складним та простим водночас. Люди різних культур сприймають його по-різному. Погляди на колір навіть близьких людей не співпадають. Він об'єднує в собі індивідуальні та універсальні якості, і варіанти його сприйняття безкінечні

Що стосується освітлення, то в розробленому інтер'єрі воно дуже різноманітне та функціональне. Вітальня - це кімната, яка виконує декілька функцій: тут приймають гостей, спілкуються, дивляться телевізор, читають. Тому освітлення цієї кімнати має дуже багато джерел і напрямків світла, що вдало міняє настрій в кімнаті в залежності від комбінації та інтенсивності світла.


2. Наукова частина. Аналіз та узагальнення матеріалу вивчення літератури, реалізованих об’єктів

2.1 Аналіз вивченої літератури

Основна мета наукової та проектної діяльності в області житла - створення матеріально-просторових вимог для життєдіяльності родини. Облік всього комплексу потреб сім'ї дозволяє забезпечити архітектурними засобами нормальне протікання господарчо-побутової та культурної діяльності, необхідної для регенерації фізичного та духовного потенціалу членів родини.

Найоптимальніші середи життєдіяльності забезпечується задоволенням комплексу соціальних, функціональних, технологічних, художніх потреб. Характер цих потреб залежить, перш за все, від типу родини - кількості поколінь, кількості членів родини, їх віку, роду занять, психічного складу характеру. Зміна характеру цих потреб залежить від динамічних процесів, які відбуваються в родині: народжуються та підростають діти, старіють батьки. Тому робота над інтер'єром безкінечна. [9]

Проаналізувавши вивчену літературу можна сказати, що проектування інтер'єру дуже відповідальний крок як для замовника, так і для дизайнера, який виконує замовлення. При проектуванні інтер'єру будинку головною задачею дизайнера є, створення таких умов, які будуть задовольняти потреби людини в повному обсязі.

«Гарна теплоізоляція, правильно розміщенні з урахуванням розміщення меблів вікна, хороше опалення та вентиляція є серед інших важливими факторами доброго самопочуття людини». [3]

«Щоб зробити своє житло комфортним, зручним, гарним, треба, перш за все, знати функції житла, головні та допоміжні побутові процеси дому, якими засобами виконується їх об'єднання та розділення в приміщеннях, просторах та зонах будинку. Треба знати основні вимоги, які пред'являють до організації зон загальних функцій, таких як сон, відпочинок, прийом їжі, індивідуальна гігієна». [2]

Кожен будинок має бути архітектурно-організованим простором,в якому проходить не один, а декілька функціональних процесів. Різні процеси можуть проходити одночасно, вони потребують різного обладнання, меблювання. Для того, щоб розділити різні функціональні процеси можна використати засоби зонування приміщення.

Майстерність композиції - це вміння організувати окремі предмети в єдине ціле. Такої єдності можна домогтися шляхом продуманого розташування з урахуванням їх форми, кольору, фактури та розмірів. При проектуванні інтер'єру архітектори та дизайнери повинні обирати гармонійні поєднання розмірів окремих елементів, використовувати нюанси та контрасти. Просторова композиція інтер'єру будинку визначається плануванням приміщень та прийнятою функціональною програмою. Це впливає на кольорову гаму приміщення, оздоблення, декор та освітлення.

Стиль визначається як поєднання рис, єдність художніх засобів, які можуть бути притаманні конкретному часу, направленню в мистецтві, окремій людині та його оселі. Дизайн інтер'єру може бути витриманий в одному стилі, головне, щоб він відповідав кругозору господаря, його характеру, звичкам. Але стилі в приміщенні можуть змішуватися. Дуже важливо, щоб вони гармонійно поєднувалися між собою та вигідно підкреслювали індивідуальність господаря. [2]

Основна задача дизайнера - зробити так, щоб в оформленні інтер'єру відслідковувалася загальна лінія, а його окремі елементи гармонійно і природно сполучалися між собою, створюючи цільний образ - визначений стиль.

«Стиль - це мова архітектури, проекту, композиції і, як будь-яка жива мова, переймає мови, окремі слова з інших напрямків. Звідси, переплетення стилів. Але надмірне переплетення стилів породжує в ліпшому разі еклектику - змішення стилів».

Щоб стати органічним, архітектурне спорудження повинно створюватися подібно тому, як розвивається живий організм, наприклад як росте квітка. Як у природі чарівна квітка визначається своєю внутрішньою будовою, так форма й привабливість будівлі визначаються її внутрішньою структурою.

2.2 Аналоги та прототипи даного проекту (вітчизняний та зарубіжний досвід).

2.2.1 Аналіз аналога № 1

Жила площа: 173.1 м2

Загальна площа: 402.2 м2

Зовнішні стіні: брус

Внутрішні стіни: брус

Дах: скатна, мансардна

Тип крівлі: бітумна черепиця

Фасад: тонування

Кількість поверхів: 2

Наявність цокольного поверху: відсутній

Рис. 1


Цей будинок (рис. 1) запроектовано київською архітектурно-будівельною компанією. Він може бути як місцем відпочинку, так і місцем постійного проживання. Ефектний заміський будинок з мансардою і гаражем. Особливий шарм додає проекту облицьовування каміння цоколя і вхідної зони. В дизайні екстер'єру дуже вдало поєднанні оздоблювальні матеріали (камінь, дерев'яний брус та темна черепиця) роблять екстер'єр будинку дуже затишним і теплим, що підкреслює також вдало підібрана кольорова гамма. Димарі будинку облицьовані також як і фундамент штучнім камінням, що підкреслює загальну стилістику будинку. Масивні, широкі віконні рами складають враження монолітності та статичності споруди, і також вдало виглядають на фоні світло тонованого деревинного брусу. Дах обладнаний слуховими вікнами, які створюють відчуття комфорту та затишку в спальнях другого поверху.

На першому поверсі розташовано гараж, тамбур, санвузол, кабінет, вітальня, кухня та їдальня. Потрапивши в будинок попадаємо в тамбур, пройшовши трохи глибше праворуч розташована кухня ліворуч робочий кабінет, попереду знаходяться сходи на другий поверх.

На другому поверсі розташовано три спальні, кабінет та два санвузли. Одна із спалень другого поверху обладнана великими мансардними вікнами і орієнтована на схід, тому раннє сонце завжди наповнює цю кімнату своїм промінням.

Інтер'єр будинку виконано в теплих кольорах та використано дуже багато природних матеріалів, що підсилює ефект затишку і сприяє гарному відпочинку (рис. 2, 3, 4).


Рис. 2

Рис. 3

Рис. 4

2.2.2 Аналіз аналога №2

Загальна площа будинку: 262.9 м2

Жила площа: 114.4 м2

Зовнішні стіни: каркасно-щитові

Внутрішні стіни: каркасно-щитові або гіпсокартон

Дах: скатний

Крівля: бітумна черепиця

Фасад: штукатурка, камінь

Наявність цокольного поверху: відсутній

Наявність гаражу: відсутній

Рис. 5

Цей будинок (рис. 5) запроектовано київською архітектурно-дизайнерською компанією. Стильний двоповерховий будинок незграбної орієнтації. У архітектурі будівлі - тяжіння до готичної крівлі. Особливість фасаду рустовані кути. В основі аналога № 2 лежить асиметрична композиція. В розробленому будинку є багато великих вікон, що робить дім повним світла.