Смекни!
smekni.com

Проект будинку зі срубу (стр. 3 из 6)

На першому поверсі розташовано тамбур, спальня, кімната відпочинку та поєднанні вітальня кухня та їдальня, що робить цю кімнату дуже місткою та функціональною. На другому поверсі знаходиться три спальні та санвузол.

В формі будинку поєднано готичні форми даху та фасад будинку курортного містечка. Кольорова гамма будинку складається з трьох кольорів, цокольна частина та деякі елементи фасаду облицьовані штучним камінням

Скло відіграє особливу роль в інтер'єрі будинку. Повністю або частково виконані зі скла, предмети оформленні лаконічно й строго як, наприклад, у їдальні де довгий обідній стіл зі скляною стільницею оточений білими стільцями без прикрас. Довгий ряд металевих шаф, також має скляне оформлення. Світла плитка, білі стіни та стеля немов окресленні темними балками. Поєднанні вітальня і їдальня мають одну тематику: дивани і крісла які оточують невеликий скляний журнальний столик, що є центром цієї меблевої композиції. Великі світлі дивани кофейного відтінку контрастують із подушками темно-червоного відтінку. їдальня і кухня розділяються невеликою перегородкою - на ній з боку кухні перебувають полиці а з боку їдальні - ще один телевізор. Металізовані пластикові поверхні вбудованих шаф і бічної панелі робочої зони, що стоїть окремо, виконані в темно - червоному кольорі.

Рис. 6

2.2.3 Аналіз аналога №3

Загальна площа: 343.5 м2

Жила площа: 157.0 м2

Зовнішні стіни: брус

Внутрішні стіни: брус

Дах: скатний, мансардний

Крівля: черепиця

Фасад: тонування

Наявність цокольного поверху: відсутній

Рис. 7

Цей будинок (рис. 7, 8) запроектовано польською архітектурною фірмою «АКСИЕТСЖ».

Мансардний будинок без підвалу з гаражем. Дуже затишний заміській будинок з цікавим вирішенням даху який має велику кількість слухових вікон. Перший поверх і мансарда спроектовані, як дві самостійно житлові зони. В кожній з них є санвузол та місця відпочинку. У будинку передбачено кілька входів: головний парадний вхід і додатковий літній через велику відкриту терасу. Дах будинку дуже вдало прикрашають слухові вікна з білою окантовкою віконних рам. В кольоровій гамі як інтер'єру, так і екстер'єру будинку в основному переважають теплі коричневі кольори. Як стіни так і елементи обробки інтер'єру та меблі в основному виготовленні з природних матеріалів.

Рис. 8

Підлога майже всіх приміщень вкрита дубовою дошкою. Простір вдало збільшують дзеркала, що розташовані напроти вікон тераси. Вікна оформленні шторами із шовку, додатковою прикрасою вітальні служить великий килим на підлозі.

Вітальня якби поділена на дві частини їдальнею і має великі вікна тераси, котрі прикрашені квітковими композиціями. Інтер'єр вітальні прикрашають масивні шкіряні дивани. Кухня і їдальня відокремлені стіною. В їдальні розмістився великий дубовий стіл з класичними стільцями. Також на першому поверсі знаходиться гараж який має два зручні входи в дім: один через коридор, а один в санвузол. П - образні сходи приводять на другий поверх де розташовано дві симетричні спальні, в одному крилі, санвузол та прохід, по центру та ще одна спальня та кабінет в іншому крилі будинку. Кожна із спалень має по два слухових вікна, під одним із вікон вдало розташовано стіл або диван, а під іншими квіткові композиції (рис. 9, 10).

Рис. 9

Рис. 10

3. Об’ємно-планувальне рішення, композиція, функціональне зонування об’єкту розробки

Об'ємно-планувальне рішення, композиція, функціональне зонування об'єкту розробки. Котедж є традиційним типом англійського житла. Він являє собою двоповерхову окремо розташовану будівлю з внутрішніми сходами, вітальнею, кухнею, іншими господарчо-побутовими приміщеннями на першому поверсі – зони відпочинку, на другому знаходяться спальні. Основні ознаки котеджів.

Котедж зазвичай має два поверхи, має присадибну ділянку. Може знаходитися в міський або заміській зоні. Якщо дозволяє площа може мати басейн. Котедж може бути як постійним житлом, так і місцем відпочинку, куди можна інколи навідуватись. Котедж ділиться на такі зони: Відпочинку Санітарна; Приготування та прийому їжі; Робоча (кабінет); Транзитна зона та вхідна група; Вітальня; Комори.

Колективна зона бере на себе функції загальносімейного та між сімейного спілкування, так звані «денні функції». Вона, як правило, формується на базі суспільно-соціального блоку, і може являти собою як єдиний, інтегрований простір, так і простір розокремленний, з доволі жорсткою ізоляцією окремих підпросторів.

Індивідуальна зона, перш за все, надає кожному члену родини можливість відокремлення. В цю зону входять місця сну, індивідуальної гігієни, потребуючі абсолютної ізоляції. Простір цієї зони ділиться на інтимну зону батьків та інших членів сім'ї. В той же час в інтимну зону можуть бути перенесені тихий відпочинок, читання, робота на комп'ютері, навчання окремих членів родини та створені персональні просторові ячейки. Можливе винесення цих приміщень в самостійну обслуговуючу зону в простір між кордонами колективної та індивідуальної зон. [9]

Щоб зробити житло комфортним, сучасним та гарним, потрібно, перш за все, знати функції житла, головні та другорядні побутові процеси, якими прийомами досягається їх поєднання та поділ в приміщеннях, просторах та зонах житла. Потрібно знати основні вимоги, що пред'являються до організації зон спільних функцій, таких як сон, харчування, відпочинок, особиста гігієна, та вміти виробляти індивідуальні вимоги з урахування побутових процесів, характерних для проживаючої там родини.

Кімната являється архітектурно - організованим простором, в якому одночасно проходить не один а декілька функціональних процесів. Скажемо, приготування страв та харчування - на кухні, сон та розумова праця - в спальні, вечірній відпочинок, харчування та сон в спільній кімнаті. Різноманітні процеси можуть проходити одночасно, для них потрібне різне устаткування, меблі, та іноді і різний рівень комфортності. Поділ функціональних процесів можна досягти шляхом тимчасової або постійної просторової ізоляції прийомами зонування.

Даний заміський будинок був розроблений на двох поверхах, на першому поверсі були розташовані кімнати: гостьовий санвузол, вітальня, кухня, їдальня, передпокої, веранда й крильце, на другому поверсі: спальня дорослих, дитяча, хазяйський санвузол, балкон, хол.

Передпокої

Передпокої - це кімната в якій відбувається перший контакт гостей з членами родини. З зовнішнього вигляду передпокоїв можна визначити смак мешканців та спосіб життя. Хоча розміри передпокоїв, зазвичай, не дуже великі, вони доволі таки функціональні. Вони ізолюють будинок від зовнішнього шуму та протягів при відкриванні дверей, в них люди залишають запилений одяг та взуття. В залежності від планування, але, найчастіше, вони зв'язують кімнати і являються самою транзитною зоною. Передпокої також використовується як вбиральня для зберігання і тимчасового розташування верхнього одягу, взуття, головних уборів, сумок.

Вітальня

Вітальня - обличчя будинку, основне ядро колективного життя сім'ї. Зазвичай для вітальні рекомендують вибирати найбільшу кімнату в домі, розташовану поряд з передпокоями і кухнею. У звичайних умовах призначення загальної кімнати більшою мірою залежить від організації харчування в сім'ї, кількості її членів, характеру їх роботи. Склад і кількість меблів, її розміщення повинні створювати рівні умови комфорту для всіх членів сім'ї. Красиво для всіх інший принцип рішення інтер'єру загальної кімнати. У ній найяскравіше повинні виявитися інтереси і смаки всіх членів сім'ї, захоплення, такі, як колекціонування, рукоділля, спорт, читання. Меблі для загальної кімнати повинні бути підібрані з урахуванням тих основних функцій, які в ній протікають, складу і побутового устрою сім'ї.

Розставляючи елементи меблів, необхідно дотримуватися правила: чим частіше використовується елемент, тим вільніше повинен бути доступ до нього.

Освітлення вітальні, різні його прийоми, впливають на естетику і комфорт і створення затишку в приміщеннях. Оскільки загальна кімната розділена на зони, то, окрім загального освітлення, передбачається індивідуальне для кожної зони -місцеве.

Зона відпочинку (спальня)

Для спалень слід відводити найбільш ізольовані світлі і зручні кімнати. Краще приміщення для спальні - кімната, розташована далеко від кухні і основних проходів. Бажано, щоб вікна цієї кімнати виходили на південь, схід або південний схід. Ізоляція спальних місць від приміщень денного перебування - перша вимога до організації сучасного будинку. Найбільш послідовно цей принцип здійснюється при рішенні індивідуального будинку в двох рівнях, з приміщеннями денного перебування на нижньому, спальними кімнатами і ванною - на верхньому поверхах. Коли не всі спальні кімнати ізольовані від приміщень денного перебування, вхід в одну із спалень (зазвичай батьків) проектується із загальної кімнати. Добре, коли є другий вхід з коридору або вітальні. Це забезпечує хороший зв'язок спальної кімнати з санітарним вузлом.

Меблі спального приміщення повинні бути придатними для зберігання всього запасу одягу і особистої білизни; тут же повинен знаходитися туалетний столик з великим дзеркалом, в якому можна бачити повністю своє віддзеркалення, пуф і двоспальна або односпальні ліжка. Ліжка можуть бути що окремо стоять або об'єднані з секційною шафою. Ліжка - головний предмет меблювання спальних кімнат. Крім того, висота від підлоги до нижньої сторони поверхні постели для полегшення прибирання простору.