Смекни!
smekni.com

Проектування системи водопостачання та водовідведення житлового будинку квартирного типу (стр. 10 из 11)

9. При виконанні монтажних робіт на висоті деталі трубопроводів, зварювальні матеріали, розчинники і т.п. повинні подаватися нагору і опускатися вниз у тарі. Вимоги безпеки при експлуатації виробничої тари – за ГОСТ 12.3.010-82.

10. На монтажних лісах, підмостях, вишках та колисках не дозволяється виконувати згинання труб, підгинання відводів і інші підгонні роботи.

11. Складальні одиниці трубопроводів слід розстроповувати після того, як вони будуть закріплені на опорах до підвісок або з’єднані дільницями трубопроводів фланцевими з’єднаннями або електрозварюванням.

12. Ходіння по скляних чи пластмасових трубопроводах, а також скочування труб у траншеї за допомогою ломів, важелів и т.д. не допускається.

Для спускання в траншеї зварених батогів слід користуватися інвентарними рушниками (із зазначеною на них вантажопідйомністю).

13. Перебування людей в траншеї під час опускання в неї дільниць трубопроводів не допускається.

14. Спускання робітників у траншею по розпірках кріплень не дозволяється. Для цієї мети повинні бути встановлені драбини з поручнями, а там, де це не дозволяє ширина траншеї, – приставні сходи.

15. Очищення траншеї від ґрунту, що обвалився, і підчищення до проектної відмітки треба виконувати до опускання в неї ділянки трубопроводу. Якщо ґрунт обвалився під час монтажу трубопроводу, видаляти його необхідно після підведення під підняту над траншеєю ділянку трубопроводу опорних конструкцій.

6.1.8 Монтаж внутрішніх санітарно-технічних пристроїв

1. Монтаж внутрішніх санітарно-технічних пристроїв слід вести лише за наявності проекту виконання робіт.

2. Приступати до робіт з монтажу внутрішніх санітарно-технічних пристроїв слід після приймання будівлі або захватки під монтаж та узгодження з генеральним підрядником графіка суміщених робіт.

3. Роботи з монтажу внутрішніх санітарно-технічних пристроїв необхідно виконувати так, щоб попередня операція повністю виключала можливість виробничої небезпеки при виконанні наступних.

4. При виробництві фарбувальних робіт із застосуванням ручних розпилювачів слід керуватися "Санітарними правилами при фарбувальних роботах з застосуванням ручних розпилювачів" № 991-72 МОЗ СРСР.

5. Монтаж внутрішніх санітарно-технічних пристроїв з риштувань, підмостків та майданчиків слід виконувати відповідно до ГОСТ 12.2.012-75 І ГОСТ 24258-80.

6. Роботи в каналізаційних колодязях необхідно виконувати, застосовуючи шлангові протигази, при цьому двоє робітників, перебуваючи поза колодязя, повинні страхувати безпосередніх виконавців робіт за допомогою канатів, прикріплених до запобіжних поясів працівників, що перебувають в колодязі.

7. Встановлення насосів, водопідігрівачів та іншого обладнання на фундаменти, кронштейни та інші опори слід проводити після затвердіння бетону до проектної міцності.

8. При виконанні електрозварювальних робіт для захисту людей від небезпечного і шкідливого впливу електричного струму, електричної дуги, електромагнітного поля, статичної електрики, а також дотримання правил пожежної та вибухо - пожежної безпеки слід виконувати вимоги ГОСТ 12.4.004-76, ГОСТ 12.3.003-75 , ГОСТ 12.1.013-78, ГОСТ 12.1.019-79, ГОСТ 12.1.030-81, А також "Санітарних правил при зварюванні, наплавленні і різанні металів" № 1009-73, затверджених Міністерством охорони здоров'я СРСР.

9. У процесі виробництва електрозварювальних робіт при низьких температурах (нижче -20 ° С) повинні бути забезпечені умови, що відповідають вимогам будівельних норм і правил, затверджених Держбудом СРСР.

10. У разі ручного зварювання всередині ємностей і зварюванні великогабаритних виробів слід застосовувати місцеві відсмоктувачі.

11. З'єднання оцинкованих сталевих труб, деталей і вузлів зварюванням слід виконувати за умови забезпечення місцевого відсмоктування токсичних виділень або очищення цинкового покриття на довжину 20-30 мм з подальшим покриттям зовнішньої поверхні зварного шва і біляшовній зони фарбою.

12. Застосовувати механізований інструмент, пристосування та засоби малої механізації допускається тільки відповідно до вказівок, наведених у паспорті.

13. Застосовувати машини електричні (електрифікований інструмент) слід з дотриманням вимог ГОСТ 12.2.013-75 і цього стандарту.

14. При виконанні робіт слід застосовувати тільки справний механізований інструмент, пристосування та засоби малої механізації.

15. При веденні робіт поза приміщеннями у всіх випадках, а в приміщенні-в умовах підвищеної небезпеки ураження працюючих електричним струмом необхідно застосовувати ручні електричні машини П і Ш класів.

При роботі з електричними машинами П класу необхідно застосовувати засоби індивідуального захисту, при наявності особливо небезпечних умов ураження працюючих електричним струмом слід користуватися електричними машинами Ш класу за ГОСТ 12.2.007-75 з застосуванням діелектричних рукавичок, калош і килимків.

16. Електричні машини повинні піддаватися періодичній перевірці відповідно до вимог ГОСТ 12.1.013-78.

17. При виконанні газополум'яних робіт необхідно виконувати вимоги СНиП Ш-4-80, а також "Санітарних правил при зварюванні, наплавленні та різанні металу" № 1009-73, затверджених Міністерством охорони здоров'я СРСР.

18 Пальники, різаки, редуктори, вентилі, шланги допускаються до експлуатації тільки у справному стані. Довжина шлангів для газополуменевих робіт повинна бути не більше 20-25 м. Застосування дефектних шлангів, атакож підмотка їх ізоляційною стрічкою або іншими матеріалами забороняється.

19. При роботі із застосуванням порохових інструментів необхідно виконувати вимоги СНиП Ш-4-80, ГОСТ 12.1.003-83, ГОСТ 12.1.005-76.

20. Для запобігання розгойдування або закручування піднімається санітарно-технічного обладнання або трубних вузлів слід застосовувати відтяжки і гаки.

21. Роботи з монтажу санітарно-технічних пристроїв дозволяється робити тільки справним інструментом. Гайкові ключі повинні точно відповідати розмірам гайок і болтів, не мати збитих скосів на гранях і задирок на рукоятці. Не можна відкручувати або загортати гайки ключем великих розмірів (у порівнянні з головкою) з підкладкою металевих пластин між гранями гайки і ключа, а також подовжувати гайкові ключі шляхом приєднання іншого ключа або труби.

22. При монтажі внутрішніх санітарно-технічних пристроїв слід передбачати пристосування і оснащення, а також місця і способи кріплення страхувальних канатів і запобіжних поясів, що забезпечують безпечне проведення робіт на висоті.

23. Гідростатичний або манометричний випробування внутрішніх санітарно-технічних систем центрального опалення, теплопостачання, внутрішнього водопроводу, гарячого водопостачання та котелень слід проводити відповідно до вимог СНиП 3.05.01-85. Випробування необхідно проводити в присутності майстра або виконавця робіт. З місця випробування необхідно видалити сторонніх осіб, а слюсарі, що проводять випробування, повинні перебувати в безпечних місцях на випадок вибивання радіаторних пробок, заглушок і т.д.

24. Передпускове налагодження санітарно-технічного обладнання дозволяється проводити після закінчення монтажних робіт, перевірки електропроводки, натягу ременів, встановлення огорож на рухомі частини в присутності майстра або виконавця робіт і липа, відповідального за монтаж електричної частини.

6.2 Вимоги безпеки при аварійних ситуаціях на підприємстві

1. При виникненні аварійної ситуації працівник повинен:

1.1. Припинити роботу, виключити апарати, обладнання, устаткування, усунути джерело небезпеки, якщо це можливо, покинути небезпечну зону.

1.2. Попередити працюючих про небезпеку.

1.3. Повідомити керівника підприємства про виникнення аварійної ситуації.

1.4. Допомагати в усуненні аварійної ситуації.

1.5. При виникненні пожежі вжити заходи щодо її гасіння з допомогою вогнегасників та інших засобів, також негайно викликати пожежну охорону (за номером 01) і повідомити керівництво.

2. При нещасних випадках з людьми необхідно надати першу долікарську допомогу, викликати швидку медичну допомогу за тел. – 03, поставити до відома керівництво, вжити заходи для збереження обставин при яких трапився нещасний випадок, якщо це не створює загрози для життя і здоров’я інших працівників.

2.3. У випадку загоряння необхідно:

2.3.1. зачинити вікна, кватирки, відключити електроприлади, вентиляцію, винести у безпечне місце горючі рідини;

2.3.2. приступити до гасіння загоряння, застосовуючи первинні засоби пожежогасіння.

2.4. Полум’я необхідно гасити наступними засобами:

2.4.1. при загорянні рідин, які змішуються з водою – будь-яким вогнегасником, струменем води, піском, сукняним одіялом;

2.4.2. при загорянні речовин, які не змішуються з водою – вогнегасниками порошковими, вуглекислотними, піском, покривалами;

2.4.3. для гасіння палаючої електропроводки, електроприладів необхідно спочатку відключити від електромережі: вимкнути з розетки або вимкнути рубильник на електрощиті і гасити порошковим або вуглекислотним вогнегасником;

2.4.4. при загорянні легкозаймистих речовин для їх гасіння застосовують будь-які вогнегасники, пісок, сукняні покривала;

2.4.5. для гасіння палаючих дерев’яних частин застосовують будь-які засоби пожежогасіння.

2.5. Вжити заходів для евакуації та збереження матеріальних цінностей.

2.6. Після прибуття пожежних підрозділів виконувати розпорядження керівника гасіння пожежі.

6.3Відповідальність за ліквідацію аварійних ситуацій

На випадок виникнення аварій і аварійних ситуацій, на підприємстві розробляється план локалізації і ліквідації аварій і аварійних ситуацій.

Метою плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій є планування дій (взаємодій) персоналу підприємства, спецпідрозділів, населення, центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо локалізації і ліквідації аварій та пом'якшення їх наслідків.