Смекни!
smekni.com

Проектування системи водопостачання та водовідведення житлового будинку квартирного типу (стр. 9 из 11)

3) відстійники, де відбувається освітлення води;

4) фільтри, де відбувається остаточне очищення води;

5) вторинне реагентне господарство, контактні камери і РПВ, де відбувається знезараження води перед подачею в розподільну мережу населеного пункту;

Також треба подати воду до будівель, для цього потрібні:

1) трубопроводи;

2) фільтри механічної очистки;

3) внутрішні санітарно-технічних пристрої;

Обслуговуючий персонал і його підготовка.

1. Склад, чисельність і кваліфікація обслуговуючого персоналу визначається виробником залежно від потужності та ступеня складності споруд, технологічних процесів з урахуванням обсягів роботи з обслуговування і ремонту діючих мереж і споруд.

При визначенні чисельності обслуговуючого персоналу рекомендується використовувати Нормативи чисельності робітників, зайнятих на роботах по експлуатації мереж, споруд і насосних станцій водопроводу і каналізації, затверджені Головою Держжитлокомунгоспу України 19 грудня 1991 року.

2. На підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства діють такі форми навчання робітників:

виробничо-технічні курси;

курси навчання суміжним професіям;

курси цільового навчання;

школи з вивчення передового досвіду праці та інші форми навчання.

Навчання з робітничих професій може здійснюватися лише при наявності програмно-методичного та кадрового забезпечення, а також відповідної учбово-технічної бази (учбово-технічних кабінетів, лабораторій, тренувальних майданчиків, у т.ч. з охорони праці тощо).

3. Особи, що приймаються на роботу, пов'язану з безпосереднім обслуговуванням, ремонтом, випробуванням і налагодженням роботи споруд, комунікацій, устаткування, обов'язково проходять медичне обстеження на відповідність стану їхнього здоров'я вимогам до даної професії, а потім періодичні огляди згідно з Інструкцією по проведенню обов'язкових попередніх і періодичних медичних оглядів, затвердженою Міністерством охорони здоров'я України.

4. При призначенні фахівців на посади спеціалістів слід користуватися вимогами Кваліфікаційного довідника посад службовців.

5. До призначення на самостійну роботу чи у разі переведення на іншу роботу (посаду) робітники виробника зобов'язані пройти:

спеціальну фахову підготовку;

інструктаж на робочому місці;

перевірку знань цих Правил, виробничих і посадових інструкцій, правил з охорони праці згідно з Типовим положенням про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці, затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці України від 04.04.94 N 30.

Для працівників, що обслуговують електроустановки, обов'язкове знання Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів і Правил техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачів.

Для працівників, що обслуговують хлорне господарство та хлораторні установки, обов'язкове знання Правил безпеки при виробництві, зберіганні, транспортуванні та використанні хлору ПБХ-93, затверджених Держнаглядохоронпраці України наказом від 29.10.93 N 105.

6. Первинній перевірці знань підлягає увесь персонал виробника до керівних та інженерно-технічних працівників включно.

Перевірку в процесі роботи здійснюють у строки, встановлені керівником підприємства.

Затвердження на посадах працівників підприємства провадиться згідно з Кодексом законів про працю України після перевірки знань цих Правил і робочих інструкцій, а також затверджених Держнаглядохоронпраці України Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопровідно-каналізаційного господарства.

7. Чергову періодичну перевірку знань робітників провадять щорічно, інженерно-технічного персоналу - один раз на 3 роки.

8. Працівники, що порушують ці Правила, правила техніки безпеки чи виробничі інструкції, підлягають позачерговій перевірці знань, обсяг і строки проведення якої встановлює керівник підприємства.

9. Перевірку знань здійснює кваліфікаційна комісія, що призначається керівником підприємства, в кількості на менше трьох осіб. Кваліфікаційна комісія створюється згідно з Типовим положенням про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці, затвердженим Держнаглядохоронпраці України наказом від 04.04.94 N 30.

10. Працівникам, які під час чергової перевірки знань отримали незадовільну оцінку, призначають повторну перевірку не пізніше ніж через місяць. Працівник, що вдруге отримав незадовільну оцінку, працевлаштовується згідно з чинним законодавством.

11. Кожному працівникові, що успішно витримав первинну перевірку знань, видають посвідчення. Працівники, зайняті на роботах з обслуговування електроустановок, одержують спеціальне посвідчення про присвоєння кваліфікаційної групи згідно з правилами техніки безпеки.

12. Систематичну підготовку персоналу організують і особисто контролюють керівник і головний інженер виробника.

6.1.2 Водозабірні споруди і насосні станції

- Відкриті вікна водоприймача, де встановлені решітки, що затримують великі зважені речовини. Необхідні щоденні чищення решіток в певну пору року при відсутності механізації вимагають застосування живої робочої сили і крана для підйому решітки. При цьому віддаляються захисні огорожі вікон водоприймача, відповідно потрібні вжити заходів для виключення можливості падіння людини у водоприймальну камеру;

- Механізовані обертаються сітки. Необхідно перевіряти збереження захисного кожуха, захищає рухомі частини;

- Мостовий кран, службовець для переміщення великих об'єктів і конструкцій. Може працювати тільки людина, спеціально пройшов навчання та допущеного для роботи на мостовому крані. Крім того, необхідно виключити доступ людей у ​​небезпечну зону працюючого крана;

- Обслуговування агрегатів. Перед початком роботи необхідно знеструмити агрегат і за допомогою установки знаків заборонити включення на період обслуговування.

6.1.3Реагентне господарство, змішувачі, камери хлопє утворення

- На складі хлору повинні використовуватися герметичні ємності, що виключають можливість викиду газу в атмосферу. Необхідно підтримувати в приміщенні зберігання стабільну температуру для виключення можливості випаровування хлору і відповідно збільшення тиску в баку-сховище;

- Необхідно підтримувати аварійну сигналізацію і пристрій водяної завіси в робочому стані;

- Персонал, Що працює в безпосередній близькості від реагентного господарства, повинен бути навчений діям в аварійних ситуаціях. Крім того, персонал повинен бути забезпечений протигазами;

- Склад сухого сульфату алюмінію слід влаштовувати в закритому приміщенні, Куди неможливий доступ дощової води для виключення можливості розчинення реагенту;

- При розвантаженні розчиненні сухого сульфату алюмінію слід користуватися респіраторами для виключення можливості попадання пилу в органи дихання;

- При розчиненні коагулянту виключити можливість падіння людини у розчинні ємності;

- Транспортування реагентів слід передбачати в герметичних ємностях. Заборонена спільна перевезення з горючими, органічними матеріалами.

6.1.4Відстійники

Основну небезпеку становить робота з видалення накопиченого осаду з відстійника (при відсутності гідравлічної системи видалення осаду). При цьому працюючі повинні бути забезпечені відповідною одягом, освітлювальними приладами, страхувальними поясами, що забезпечують безпечний спуск в камеру відстійника. Необхідно виключити можливість затоплення приміщення відстійника в період проведення промивних робіт.

6.1.5Фільтри

Необхідно суворо дотримуватися процедури проведення промивки для уникнення можливості затоплення приміщення фільтрів. Необхідно виключити можливість заповнення фільтрів в період проведення реконструкції та обслуговування (заміна дренажу, заміна фільтруючого завантаження, прочищення каналів). Слід строго дотримувати процедуру заміни або відновлення пошкодженого дренажу для забезпечення рівномірного розподілу промивної води площею фільтруючого завантаження. При проведенні санації фільтруючого завантаження слід дотримуватися правил техніки безпеки, які регламентують застосування та поводження з використовуваними для цієї мети реагентами.

6.1.6 Вторинне реагентне господарство, контактні камери та РПВ

Всі умови, яких необхідно дотримуватися при роботі на спорудах первинного реагентного господарства, справедливо також і тут. На даному етапі обробки води коагулювання води.

6.1.7 Монтаж трубопроводів

1. Побудова, зміст і виклад у ПВР і ПВЗР вимог безпеки – за СНіП 3.01.01-85.

2. Вимоги безпеки при виконанні розвантажувальних робіт – за ГОСТ 12.3.009-76, ГОСТ 12.3.020-80 і "Правилами будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів", затвердженими Держнаглядохоронпраці.

3. Труби, арматура, складальні одиниці необхідно стропувати так, щоб при підйомі вони були урівноважені і при приєднанні їх до апаратів або до інших складальних одиниць і труб не було потрібно виконувати перестропування.

4. Труби і складальні одиниці довжиною більше 6 м необхідно стропувати у двох місцях, при цьому кут нахилу стропа до горизонталі повинен бути не менше 45 градусів.

5. При підйомі труб і складальних одиниць трубопроводів необхідно використовувати відтягнення, що прикріплюються до одного з кінців труб або складальних одиниць.

6. При підйомі труб діаметром понад 150 мм, довжиною більше 6 м допускається користуватися стропами з двома твердими захопленнями, вставленими у кінці труб.

7. Недостатньо тверді складальні одиниці трубопроводів повинні бути посилені чи розкріплені розпірками, зв'язуваннями.

8. При подачі труб і складальних одиниць трубопроводів за допомогою кранів усередині етажерки і у відкриті вертикальні пройми сигнальник повинен бути у полі зору кранівника. Відтягнення повинні застосовуватися з двох протилежних боків.