Смекни!
smekni.com

Проектування системи водопостачання та водовідведення житлового будинку квартирного типу (стр. 2 из 11)

Мінімальна річна кількість опадів (273 мм) спостерігалась у 1951 р., максимальна (881 мм) - в 1960 р. Максимальну добову кількість опадів (82 мм)зафіксовано 23 серпня 1960 р. в середньому за рік у місті спостерігається 127 днів з опадами; найменше їх (по 7) у серпні та жовтні, найбільше (16) - у грудні. Щорічно у Дніпропетровську утворюється сніговий покрив (грудень-лютий, іноді листопад-березень), проте його висота незначна; нерідкі відлиги.

Відносна вологість повітря в середньому за рік становить 74%, найменша вона (61%) у серпні, найбільша (89%) - у грудні. Найменша хмарність спостерігається в серпні, найбільша - у грудні. Найбільшу повторюваність у місті мають вітри з півночі, найменшу - з північного заходу і південного заходу. Найбільша швидкість вітру - у січні-лютому, найменша - влітку. У січні вона в середньому становить 5,4 м / с, у липні - 3,7 м / с.

Кількість днів з грозами в середньому за рік дорівнює 22, градом - 5, снігом - 53.

Сучасна поверхню території України покрита молодими відкладеннями, що утворилися в четвертинний (антропогенового) період. Їхній вік - від кількох десятків до кількох сотень тисяч років. Вони поширені майже суцільний товщею потужністю в середньому 15 м (Максимум 100 м). Якщо ж подумки зняти цю товщу, то під нею будуть породи різного віку. Їх поширення відображає тематична геологічна карта України. Для створення такої карти не потрібно знімати товщу антропогенових відкладів. Про породах під ними можна дізнатися різними способами: Бурінням свердловин, вивченням стінок кар'єрів або відслонень (виходів порід на поверхню) на крутих берегах річок.

Найдавнішими відкладами в геологічну будову України є докембрійські, Залягають на всій її платформної частини на різних глибинах, а в межах Українського щита - виходять на поверхню. Найбільшого поширення серед палеозойських порід мають відкладення кам'яновугільного періоду, Які потужною товщею наповнюють Дніпровсько-Донецька западина, а в Донбасі виходять на поверхню великий суцільний площею. Геологічна карта засвідчує відсутність на території України виходів на поверхню порід кембрійського і ордовицького періодів, дуже мале поширення силурійських і девонських (У долинах Дністра і його лівих приток на Поділлі), а також пермських (в Донбасі) відкладів. Мезозойські відклади залягають у Донбасі і Кримських горах. Зокрема породи крейдового періоду займають великі площі на заході (Волинь, Карпати) і північно-сході України.

Найбільш поширеними на території України є кайнозойські відкладення. Палеогенові породи є на Лівобережжі, північно-сході країни, в Карпатах. Неогенові відклади майже суцільно покривають Причорномор'я, рівнинний Крим, Поділля, Прикарпаття і Закарпаття, займають значні площі в межах Українського щита і Дніпровсько-Донецької западини. Четвертинні (антропогенового) відкладення утворилися в основному на суші. Тільки на шельфі, узбережжях і в затоках-лиманах Чорного і Азовського морів вони морське походження.


2. Санітарно-технічне обладнання 10-ти поверхового будинку

2.1 Технічна характеристика житлового будинку

Задана для розрахунку будівля - житловий 10-поверховий будинок з висотою поверху 3,15 м та підвалу 3,0 м і товщиною перекриття 0,3 м. число споживачів на квартирі - 3. Відмітка поверхні землі 0,6 м., глибина промерзання ґрунту - 1,2 м.

Гарантійний натиск розраховується водопроводу 20,66 м. Діаметр труби міського водопроводу 300 мм, міської каналізації - 300 мм. Відстань від червоної лінії до будівлі 9 м.

Водопостачання та водовідведення виконується від житлового 10-поверхового будинку квартирного типу. Кожна квартира обладнана санітарно-побутовими приладами: Унітаз, раковина, кухонна мийка, ванна довжиною 1500-1700мм з душовою сіткою. У квартирі проживають 3 людини. Житловий будинок секційного типу. Кожен поверх секції налічує п’ять квартир. Загальна кількість санітарних приладів 225 шт. Загальне число жителів - 112 людини.

Введення водопроводу з водомірним вузлом один на всі секції будівлі. Водопостачання будівлі запроектовано від існуючої міської водопровідної мережі.

Прокладка магістрального водопроводу прийнята під стелею підвалу (на кронштейнах). Стояки монтують в санвузлах за унітазом. Для зручності монтажу їх розміщують поруч з каналізаційними стояками.

Підводки до санітарно-технічних приладів прокладають, відкрито на висоті 0,2 м від підлоги і з'єднують з водорозбірної арматурою.

На водопровідній мережі передбачається встановлення запірної арматури.

Засувки встановлюють на вводі трубопроводу, на напірному та всмоктуючому патрубку насосів, після водоміра, на обвідної лінії в водомірному вузлі. Вентилі розміщують на відгалуженнях від магістралі до кожного стояка, до поливальним кранів, на вводі в кожну квартиру перед змивним бочком.

Відведення стоків від санітарних приладів здійснюється самопливом по самостійному каналізаційного випуску від кожної секції будівлі в приймальний каналізаційний колодязь дворової мережі.

Технічний поверх – теплий, тобто температура повітря в ньому в холодний період року забезпечена системою опалення не нижче +5 °С.

2.2 Вибір системи та схеми внутрішнього водопроводу

Вибір системи внутрішнього водопроводу проводиться залежно від техніко-економічної доцільності, санітарно-гігієнічних та протипожежних вимог. У житлових будинках поверховістю до 12 поверхів приймають систему господарсько-питного водопостачання.

Система внутрішнього водопроводу включає вводи в будинок, водомірний вузол, розвідних мережу, стояки, підведення до санітарних приладів, водорозбірну, змішувальну, запірну і регулюючу арматуру. Для подачі води питної якості в мережах діаметром до 150 мм беруть сталеві оцинковані труби. З'єднання труб передбачається зварюванням, на різьбленні або на клею.

По конфігурації розрізняють схеми з нижньої і верхньої розводкою магістральних трубопроводів, а також кільцеві і тупикові. Для житлових будинків з числом квартир до 400 дозволяється приймати тупикову схему водопроводу з одним вводом, роздільну перерву в подачі води на випадок аварії. Наявність техпідпілля під всім будинком і відносно невеликий поверховості будівлі визначає вибір схеми з нижнім розведенням магістральних трубопроводів.

Для даного розрахунку приймаємо систему господарсько-питного водопостачання, а також кільцеву схему водопроводу.

Для паркування запроектовано протипожежне водопостачання (пінне), також розміщуємо по два поливальних крана на одній парковці.

2.3 Трасування мережі

Схему внутрішнього водопроводу слід розробляти, починаючи з введення в будівлю. Введення проектують під прямим кутом до стіни будівлі з найменшою довжиною, до середини будівлі для зменшення протяжності водопровідної мережі. Діаметр введення визначається в ході гідравлічного розрахунку мережі. У місці приєднання введення до мережі зовнішнього водопроводу передбачають колодязь діаметром не менше 700 мм, в якому розміщують запірну арматуру для відключення введення на ремонт. Глибину закладення введення приймають з урахуванням глибини закладання труб міського водопроводу і глибини промерзання ґрунту. Введення прокладають із ухилом 0,002 в бік зовнішньої мережі для спорожнення внутрішнього водопроводу. Перетин вводу зі стінами підвалу виконується в сухих ґрунтах з зазором 0,2 м між трубопроводом і будівельними конструкціями. Введення водопроводу в своєму розпорядженні вище труб каналізації, відстань в плані не менше 1,5 м один від одного.

Водомірний вузол розташовують, як правило, відразу ж після введення всередині будівлі на відстані не більше 1 м від зовнішньої стіни. При проектуванні системи з одним вводом влаштовується водомірний вузол з обвідний лінією, на якій встановлюється опломбовані засувки, що включає в разі необхідності пропуску протипожежного пропуску води або зняття водоміра на ремонт та перевірку.

Необхідно забезпечити вільний підхід до водомірного вузла для зручності експлуатації і зняття показань водоміра. Перед водоміром і після нього встановлюють запірну арматуру, між водоміром і другої по ходу руху засувкою контрольно-спускний кран.

Водопровідні стояки слід розміщувати разом з каналізаційними стояками та стояками гарячої води в місцях найбільшого водо розбору, звичайно в кутку біля унітазу. У залежності від оздоблення будівель застосовується відкрита і прихована прокладка стояків. Магістральні водопроводи прокладаються вздовж капітальної внутрішньої стіни або колон на 40-50 см нижче стелі підвалу.

Кріплення трубопроводів здійснюється на кронштейнах або покрівлях. На магістральних трубопроводах необхідно також передбачити установку поливальних кранів діаметром 25 мм, які розміщуються з зовнішньої сторони будівлі в нішах на висоту 0,25 м від вимощення через 60-70 м по периметру будівлі. З внутрішньої сторони встановлюють запірний вентиль для виключення поливального крана на зиму. Підвідні трубопроводи від стояків до санітарних приладів прокладаються на висоті 20-30 см над підлогою з ухилом 0,002-0,005 до стояків і з'єднуються з арматурою приладу вертикальними ділянками.

2.4 Гідравлічний розрахунок мережі

Основним призначенням гідравлічного розрахунку є визначення найбільш економічних діаметрів трубопроводів для пропуску розрахункових витрат води до всіх споживачів у необхідній кількості і з найменшими втратами напору.

Гідравлічний розрахунок виконується в такій послідовності:

1) На аксонометричній схемою вибирають диктують точку водорозбору;

2) Намічають розрахункове напрямок руху води від місця приєднання введення до зовнішньої мережі до диктує точки і розбивають на ділянки, нумеруючи вузлові точки;

3) Визначають розрахункові витрати за розрахунковими дільниць;

4) Визначають діаметр труби, Втрати напору і швидкість руху води на кожній ділянці;

5) Підбирають водомір і підраховують втрати напору в ньому;