Смекни!
smekni.com

Організаційна та правова регламентація діяльності митного органу України (МОУ) на прикладі діяльності Київської обласної митниці (стр. 15 из 26)

Зокрема підприємці звертали увагу на необхідності вдосконалення механізму сприяння як для підприємств-експортерів, так і спрощення митних процедур для митних ліцензійних складів, коли такі належать українському підприємству, яке здійснює зовнішньоекономічну діяльність, а не лише надає свої складські послуги. Також йшлося про потребу спрощення процедури митного огляду вантажів підприємств, до яких застосовується режим сприяння.

Для покращення правової регламентації діяльності розроблений та впровад-жений в практику діяльності митниці стандартизований та вичерпний «СПИСОК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ АКРЕДИТАЦІЇ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ МИТНИЦІ», згідно якому для акредитації підприємства в Київській обласній митниці необхід-но надати оригінали всіх нижчеперерахованих документів. Всі ксерокопії доку-ментів, які не завірені нотаріусом, повинні бути завірений печаткою підприємства.

1. Статут підприємства (завірений нотаріально +копия);

2. Статутний договір (завірений нотаріально + копія);

3. Свідоцтво держреєстрації (завірене нотаріально +копия);

4. Довідка статуправління (завірена нотаріально +копия);

5. Свідоцтво платника ПДВ або Свідоцтво платника єдиного податку (завірене нотаріально +копия);

6. Форма 4-ОПП ( копія);

7. Договори - аренди на юридичну і фактичну адреси (2-копії)+акти прийому-передачі приміщення (свідоцтво на право власності на обидві адреси);

8. Довідка з банку про відкриття валютних і розрахункового рахунків (оригінал + копія);

9. Протокол зборів засновників про призначення директора (завірений нотаріально);

10. Наказ про призначення директора (копія);

11. Наказ про призначення глав. бухгалтера ( копія);

12. Наказ про призначення відповідальних осіб на роботу з митницею з вказівкою посади, паспортних даних (№ паспорта, ким і коли виданий, реєстраія), зразки підпису. Дані особи повинні бути внесений в картку акредитації. (копія);

13. Інформаційне повідомлення про відсутність (наявності) іноземних інвестицій (оригінал);

14. Паспорти директора, гл. бухгалтера, відповідальних осіб на роботу з митницею, засновників (оригінали + копія);

15. Лист на акредитацію.

Одним з шляхів покращення правової регшламентації діяльності Київської обласної митниці є впровадження, згідно з наказом Київської обласної митниці від 29.05.2008 N 121 вроваджений « ПОРЯДОК дій посадових осіб митниці при прий-нятті Київською обласною митницею з іншими митними органами погодженого рішення про місце здійснення митного оформлення товарів» [35].

Цей Порядок визначає механізм дій посадових осіб митниці при прийнятті Київською обласною митницею (далі - митниця) з іншими митними органами по-годженого рішення про місце здійснення митного оформлення товарів і спрямова-ний на реалізацію права суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності (далі - суб'єкт ЗЕД) пред'являти товари до митного оформлення іншому митному органі, ніж митний орган, у зоні діяльності якого розташований цей суб'єкт ЗЕД.

У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:

ВОМК - відділ організації митного контролю;

ПМО - підрозділ митного оформлення Київської обласної митниці (відділ митного оформлення, сектор митного оформлення);

Інші терміни в цьому Порядку вживаються у значеннях, установлених законодавством України.

Київська обласна митниця погоджує місце здійснення митного оформлення товарів та транспортних засобів з іншими митними органами відповідно до Порядку, затвердженого наказом Державної митної служби України від 09.11.2004 N 801 (зі змінами та доповненнями) та у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.2003 N 584 (зі змінами та доповненнями).

Дії посадових осіб митниці при оформленні листа про погодження в Київській обласній митниці:

1. При оформленні листа про погодження до ВОМК Київської обласної митниці подається два примірники листа про погодження, його електронну копію в установленому форматі й два комплекти документів, потрібних для здійснення митного оформлення товарів.

Окремо надаються засвідчені в установленому порядку копії документів, які вказують на необхідність проведення митного оформлення у визначеній митниці, копія облікової картки суб'єкта ЗЕД, копія довідки про декларування валютних коштів або довідка про їх відсутність.

Для проведення ідентифікації посадовою особою ВОМК зазначених вище документів до ВОМК мають надаватися їх оригінали та специфікація до листа про погодження.

В специфікації зазначаються дані про код товару згідно УКТЗЕД (десять знаків), найменування товару, кількість товару, фактурна вартість товару. Специфікація до листа про погодження завіряється підписом та печаткою керівника підприємства.

2. Посадова особа ВОМК перевіряє відповідність даних, зазначених у листі про погодження, даним, зазначеним у поданих документах; перевіряє реквізити суб'єкта ЗЕД на недоставляння вантажів, на застосування спеціальних санкцій згідно зі ст. 37 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" [2], на відсутність заборгованості по тимчасовому ввезенню/вивезенню тощо.

При відсутності зауважень, на кожному примірнику листа про погодження, вчиняє запис "Перевірено, зауваження відсутні".

3. На кожному примірнику листа про погодження та на зворотному боці останнього аркуша пакета документів у місці прошивання посадова особа ВОМК проставляє особистий підпис і завіряє його відбитком особистої номерної печатки (далі - ОНП).

4. При порушенні вимог, наведених у п. 2.1 Порядку, виявленні невідповідності даних електронної та паперової копії листа про погодження, невідповідності відомостей, лист про погодження до розгляду не приймається. Такий лист про погодження повертається для доопрацювання з накладенням на зворотному боці одного з екземплярів резолюції посадової особи ВОМК наступного змісту: "Оформлення листа про погодження можливе при умові...", де зазначаються умови, при яких лист про погодження може бути оформлений.

При повторному зверненні до ВОМК з метою оформлення доопрацьованого листа про погодження, надається екземпляр згаданого листа про погодження для скорочення часу розгляду документів при повторному зверненні.

5. При відсутності зауважень, начальник ВОМК накладає на кожному примірнику листа про погодження, резолюцію "Пропоную дозволити митне оформлення товарів за листом про погодження у ___" із зазначенням митного органу в якому планується здійснення митного оформлення товарів.

У разі прийняття начальником ВОМК рішення про відмову в митному оформлені товарів в іншому митному органі, зазначити причини відмови.

6. Після проставлення відміток начальника ВОМК, посадова особа ВОМК реєструє лист про погодження.

7. Після прийняття начальником митниці або вповноваженою ним особою рішення про можливість митного оформлення товарів в іншій митниці, загальний відділ у той же день присвоює листу про погодження митного оформлення зазначених у ньому товарів в іншій митниці, вхідний номер.

8. Один примірник листа про погодження разом з пакетом документів через загальний відділ направляється в ВОМК для подальшого контролю. Другий примірник листа про погодження разом з пакетом документів видається декларанту.

9. Посадові особи ВОМК здійснюють контроль за митним оформленням товарів за листами про погодження шляхом перевірки відомостей в ЄАІС.

10. У разі прийняття начальником митниці обліку або вповноваженою ним особою рішення про відмову в митному оформленні товарів в іншому митному органів, ВОМК зобов'язаний надати декларантові в день прийняття рішення письмове повідомлення із зазначенням причин відмови.

Присвоєний листу про погодження реєстраційний номер анулюється ВОМК відповідно до пункту 4.2 цього Порядку. Анульований реєстраційний номер листа про погодження не може бути присвоєний іншому листу про погодження.

Дії посадових осіб при митному оформленні товарів за листами про погодження в Київській обласній митниці:

1. У разі прийняття начальником митниці або вповноваженою ним особою рішення про можливість митного оформлення товарів начальник митниці або вповноважена ним особа накладає відповідну резолюцію на другому примірнику листа про погодження.

2. Лист про погодження реєструється у загальному відділі митниці в порядку, установленому наказом Держмитслужби України від 28.12.02 N 747 "Про затвердження Інструкції з діловодства в митній службі України".

Лист про погодження завіряється гербовою печаткою та надається декларанту для здійснення митного оформлення товарів в ПМО.

3. Посадова особа ПМО заносить відомості про дату й номер кожної оформленої ВМД за листом про погодження до ЄАІС. У разі завершення митного оформлення всього обсягу товарів, зазначеного у листі про погодження, посадова особа ПМО вносить відмітку про це до ЄАІС.

4. Якщо начальником митниці або вповноваженою ним особою прийнято рішення про відмову в митному оформленні товарів за листом про погодження, то на ньому накладається відповідна резолюція із зазначенням причин відмови. Лист про погодження передається до ВОМК для анулювання. Про відмову в митному оформленні товарів за листом про погодження ВОМК інформує митницю обліку.

ВОМК робить відмітку в ЄАІС про анулювання листа про погодження.

ПОРЯДОК оформлення листів про погодження між підрозділами митного оформлення Київської обласної митниці:

1. При оформлені товари в іншому ПМО Київської обласної митниці, до ПМО за місцем обліку суб'єкта ЗЕД подається лист про погодження установленої форми (додаток 1) та комплект документів, потрібних для здійснення митного оформлення товарів.