Смекни!
smekni.com

Правила заповнення вантажної митної декларації (стр. 2 из 5)

* Застосовується у випадках, установлених Держмитслужбою України.

** Застосовується у випадках, установлених законодавством України.

Держмитслужба України може встановлювати інші особливості операції в межах існуючих митних режимів.

Графа 2 «Відправник / Експортер»

У графі зазначаються відомості про відправника:

індивідуальний податковий номер платника податків (у разі наявності) – у правому верхньому кутку;

найменування та місцезнаходження юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові (далі – П. І. Б.) фізичної особи, її місце проживання та відомості про документ, що посвідчує особу;

ідентифікаційний номер відправника (у нижній частині графи після знака «N»), що формується за схемою, наведеною в додатку 1 до цієї Інструкції.

Якщо відправник – іноземна особа, то в графі зазначаються найменування та місцезнаходження іноземного підприємства або П. І. Б. і місце проживання фізичної особи.

Графа 3 «Додатковий аркуш»

Графа заповнюється, якщо використовуються додаткові аркуші.

У першому підрозділі графи зазначається порядковий номер аркуша, у другому – загальна кількість аркушів декларації, включаючи додаткові.

Наприклад, якщо є одна декларація з двома додатковими аркушами, то в самій декларації належить зазначити «1/3», у першому додатковому аркуші – «2/3», у другому – «3/3».

Якщо додаткові аркуші не використовуються або використовуються специфікації довільної форми, то в графі зазначається «1/1».

Якщо використовуються формуляри-специфікації форми МД-8, то графа не заповнюється.

Графа 4 «Відвантажувальні специфікації»

Графа заповнюється при використанні специфікацій.

Зазначається загальна кількість доданих до ВМД аркушів специфікацій довільної форми, пакувальних листів або переліків товарів.

Якщо використовуються формуляри-специфікації форми МД-8, то в графі зазначається «1/ХХ», де ХХ – загальна кількість аркушів декларації, включаючи формуляри-специфікації форми МД-8.

Порядок використання специфікацій визначається Державною митною службою України.

Графа 5 «Всього найменувань товарів»

Проставляється зазначений у графі 32 ВМД порядковий номер товару, що декларується останнім за цією ВМД.

При використанні специфікацій довільної форми в графі зазначається загальна кількість найменувань товарів, задекларованих за вантажною митною декларацією.

Графа 6 «Кількість місць»

У графі зазначається (цифрами) загальна кількість місць у декларованій партії товарів.

При переміщенні через митний кордон насипних, наливних вантажів та таких, що переміщуються трубопровідним транспортом, лініями електропередачі, а також навалом, у графі проставляється «0».

Для товарів та інших предметів, що перевозяться в контейнерах, бочках, каністрах, ящиках або на піддонах, зазначається відповідно кількість контейнерів, бочок, каністр, ящиків, піддонів.

Графа 7 «Довідковий номер»

У графі проставляються номер і дата прийняття ВМД (реєстраційний номер) за такою схемою:

ххххххххх /х/ хххххх
_________________________ ,
1 2 3

де 1 – дев'ятизначний код митного органу, у якому проводиться митне оформлення, згідно з додатком до Класифікатора митних органів України та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом Держмитслужби України від 02.04.2004 №233 «Про затвердження Класифікатора митних органів України та їх структурних підрозділів» (зі змінами й доповненнями);

2 – остання цифра поточного року;

3 – порядковий номер декларації в журналі обліку ВМД (у порядку зростання протягом поточного року, починаючи з одиниці).

Графа 8 «Одержувач/Імпортер»

У графі наводяться відомості про одержувача товарів:

індивідуальний податковий номер платника податків (у разі наявності) – у правому верхньому кутку;

найменування та місцезнаходження юридичної особи або П. І. Б. фізичної особи, її місце проживання й відомості про документ, що посвідчує особу.

У нижній частині графи після знака «N» проставляється ідентифікаційний номер одержувача, який формується за схемою, наведеною в додатку 1 до цієї Інструкції.

Якщо одержувач – іноземна особа, то в графі зазначаються найменування та місцезнаходження іноземного підприємства або П. І. Б. і місце проживання фізичної особи.

Графа 9 «Особа, відповідальна за фінансове врегулювання»

У графі зазначаються відомості про резидента України, що уклав зовнішньоекономічний договір (контракт), у тому числі комісіонера – при митному оформленні товарів за договором комісії, повіреного (агента) – при митному оформленні за договором доручення (агентським договором).

При транзиті товарів через митну територію України із застосуванням фінансових гарантій у графі зазначаються відомості про особу, яка надає митним органам України фінансові гарантії щодо обов'язкової доставки товарів, а в усіх інших випадках – про експедитора.

Відомості зазначаються в такому порядку:

індивідуальний податковий номер платника податків (у разі наявності) – у правому верхньому кутку;

назва та місцезнаходження юридичної особи або П.І.Б. фізичної особи, її місце проживання та відомості про документ, що посвідчує особу.

У нижній частині графи проставляється ідентифікаційний номер, який формується за схемою, наведеною в додатку 1 до цієї Інструкції.

Графа 10 «Країна першого призначення»

Графа не заповнюється.

Графа 11 «Торговельна країна»

У графі проставляється цифровий код торговельної країни відповідно до Класифікатора країн світу.

Графа 12 «Загальна митна вартість»

Зазначається загальна митна вартість декларованих товарів у валюті України.

Ця вартість складається із сум, наведених у графах 45 ВМД (або сум вартостей за основним аркушем ВМД та листами специфікацій довільної форми).

Графа 13

Якщо товар підлягає експортному контролю, то в графі проставляється «1». У всіх інших випадках, у тому числі, якщо згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТ ЗЕД) код декларованого товару збігається з кодом товару, що підлягає експортному контролю, але товар за своїм описом або характеристиками не відповідає товарові, щодо якого цей контроль застосовується, то в графі проставляється «0». У цьому разі опис товарів, наведений у графі 31, має однозначно підтверджувати таку невідповідність.

Графа 14 «Декларант / Представник»

У графі наводяться відомості про декларанта товарів:

індивідуальний податковий номер платника податків (у разі наявності) – у правому верхньому кутку;

найменування та місцезнаходження юридичної особи або П.І.Б. фізичної особи, її місце проживання й відомості про документ, що посвідчує особу;

ідентифікаційний номер, сформований за схемою, наведеною в додатку 1 до цієї Інструкції (у нижній частині графи).

Для підприємства, що здійснює декларування на підставі договору, додатково зазначаються номер і дата видачі Держмитслужбою України Свідоцтва про визнання підприємства декларантом.

Графа 15 «Країна відправлення»

У графі зазначається назва країни, з якої товари були відправлені в Україну, згідно з Класифікатором країн світу.

У разі вивезення товарів за межі митної території України графа не заповнюється.

У разі вивезення товарів з митної території України на територію спеціальної економічної зони в графі зазначається «Україна».

Графа 15а «Код країни відправлення»

У графі зазначається цифровий код країни, з якої товари були відправлені в Україну, згідно з Класифікатором країн світу.

У разі вивезення товарів за межі митної території України графа не заповнюється.

У разі вивезення товарів з митної території України на територію спеціальної економічної зони в графі зазначається код України згідно з Класифікатором країн світу.

Графа 16 «Країна походження»

Графа не заповнюється.

Графа 17 «Країна призначення»

У графі зазначається назва країни призначення згідно з Класифікатором країн світу.

Якщо в момент виконання зовнішньоекономічного договору (контракту) країна призначення невідома, то в цій графі наводиться найменування торговельної країни (країни договору /контракту/).

Графа 17а «Код країни призначення»

У графі зазначається цифровий код країни призначення згідно з Класифікатором країн світу.

Якщо в момент виконання зовнішньоекономічного договору (контракту) країна призначення невідома, то в цій графі наводиться код торговельної країни (країни договору /контракту/).

Графа 18 «Транспортний засіб відправлення»

У лівому підрозділі графи зазначаються кількість транспортних засобів, через пропуск – відомості про транспортний засіб (назва морського або річкового судна, трубопроводу, лінії електропередачі, номер рейсу для повітряного судна, номер залізничного вагона, реєстраційний номер дорожнього транспортного засобу тощо).

У правому підрозділі проставляється відповідно до Класифікатора країн світу цифровий код країни, якій належить транспортний засіб.

Якщо товар переміщується в ручній поклажі, то в графі зазначається «Ручна поклажа».

Якщо ВМД заповнюється на механічний транспортний засіб як на товар і він перетинає митний кордон України своїм ходом, то в графі зазначається «Самоходом». При цьому правий підрозділ графи не заповнюється.

Графа 19 «Контейнер»

У графі проставляються:

1, якщо товари прямують у контейнері;

0, якщо товари прямують не в контейнері.

Графа 20 «Умови поставки»