Смекни!
smekni.com

Правила заповнення вантажної митної декларації (стр. 3 из 5)

У першому підрозділі графи проставляється цифровий код умови поставки відповідно до Класифікатора умов поставки.

У другому підрозділі наводиться скорочене літерне найменування умов поставки (згідно з Класифікатором умов поставки) з обов'язковим зазначенням географічного пункту доставки товару.

При декларуванні товарів, що переміщуються трубопроводами, лініями електропередачі, після скороченого літерного найменування умов поставки обов'язково зазначається відповідно назва пункту приймання-передачі чи назва пункту контролю таких товарів.

У третьому підрозділі графи зазначається 2-значний цифровий код застосованої форми розрахунків за товар згідно з умовами договору купівлі-продажу:

«10» – акредитив;

«20» – інкасо;

«30» – переказ;

«40» – акредитив/інкасо;

«50» – акредитив / переказ;

«60» – інкасо/переказ;

«70» – акредитив/інкасо/переказ.

При товарообмінних (бартерних) операціях третій підрозділ не заповнюється.

Графа не заповнюється в разі переміщення товарів за договорами (контрактами), що відрізняються від договорів (контрактів) купівлі-продажу, міни, комісії та консигнації.

Графа 21 «Транспортний засіб на кордоні»

У лівому підрозділі графи зазначаються кількість транспортних засобів, через пропуск – відомості про транспортний засіб (назва морського або річкового судна, трубопроводу, лінії електропередачі, номер рейсу для повітряного судна, номер залізничного вагона, реєстраційний номер дорожнього транспортного засобу тощо), на якому товари будуть вивезені за межі митної території України або (при ввезенні на митну територію України) на якому здійснювалося міжнародне перевезення декларованих товарів.

У правому підрозділі графи проставляється відповідно до Класифікатора країн світу цифровий код країни, якій належить транспортний засіб.

Якщо товар переміщується в ручній поклажі, то в графі зазначається «Ручна поклажа».

Якщо ВМД заповнюється на механічний транспортний засіб як на товар і він перетинає митний кордон України своїм ходом, то в графі зазначається «Самоходом». При цьому правий підрозділ графи не заповнюється.

У разі відсутності в декларанта відомостей про транспортний засіб, на якому товари будуть вивезені за межі митної території (при їх перевантаженні під митним контролем), графа не заповнюється.

Графа 22 «Валюта та загальна фактурна вартість»

У лівому підрозділі наводиться цифровий код валюти договору (контракту) згідно із загальнодержавним Класифікатором валют.

У разі переміщення товарів відповідно до договорів (контрактів), що передбачають зустрічні поставки товарів, зазначається код валюти оцінки товарів, віднесеної Національним банком України до вільно конвертованої валюти (першої групи Класифікатора іноземних валют).

У правому підрозділі графи для товарів, що переміщуються за договорами (контрактами) купівлі-продажу або міни, зазначається цифрами загальна фактурна вартість цих товарів у валюті України, одержана як сума вартостей, наведених у графі 42 основного та додаткових аркушів ВМД.

Для товарів, що переміщуються за договорами (контрактами) лізингу (оренди), у правому підрозділі графи зазначається цифрами загальна вартість об'єктів лізингу (оренди) у валюті України.

В інших випадках правий підрозділ графи не заповнюється.

Графа 23 «Курс валюти»

У графі наводиться курс одиниці валюти, зазначеної в лівому підрозділі графи 22, установлений Національним банком України для зовнішньоторговельних операцій на дату прийняття митницею декларації до оформлення.

Якщо в лівому підрозділі графи 22 зазначено код валюти України, то в графі проставляється «1».

Графа 24 «Характер угоди»

У графі зазначається код характеру договору (контракту) згідно з Класифікатором характерів угод.

У правому підрозділі графи наводиться цифровий код валюти розрахунку згідно із загальнодержавним Класифікатором валют. Якщо на момент митного оформлення валюта розрахунку невідома, то в цьому підрозділі графи проставляється код «000».

Графа 25 «Вид транспорту на кордоні»

У графі згідно з Класифікатором видів транспорту проставляється код транспортного засобу, зазначеного в графі 21 ВМД.

Графа 26 «Вид транспорту в межах країни»

У графі зазначається код транспортного засобу згідно з Класифікатором видів транспорту.

Графа 27 «Місце завантаження / розвантаження»

У графі зазначаються згідно з Класифікатором митних органів України та їх структурних підрозділів, затвердженим наказом Держмитслужби України від 02.04.2004 №233, найменування митного органу та його дев'ятизначний код, а за наявності – код структурного підрозділу цього митного органу або пункту пропуску, у якому передбачається перевантаження товарів з одного транспортного засобу на інший.

Графа 28 «Фінансові та банківські відомості»

У графі наводяться фінансові та банківські відомості про особу, що здійснює розрахунки за зовнішньоекономічним договором (контрактом). Кожний з реквізитів починається з нового рядка, й перед кожним з них проставляється порядковий номер:

1 – код за ЄДРПОУ уповноваженого банку;

2 – найменування банку;

3 – адреса банку;

4 – номер розрахункового рахунку в національній валюті України (при здійсненні розрахунків у цій валюті) або в іноземній валюті (при розрахунку в іноземній валюті), код МФО банку.

У разі переміщення товарів за договорами (контрактами), які не передбачають грошових розрахунків, графа не заповнюється.

Графа 29 «Митниця на кордоні»

У графі зазначаються згідно з Класифікатором митних органів України та їх структурних підрозділів, затвердженим наказом Держмитслужби України від 02.04.2004 №233, найменування митного органу, через який передбачається переміщення товарів, і його дев'ятизначний код (а за наявності – код пункту пропуску).

Графа 30 «Місце огляду товару»

Порядок використання графи встановлюється Державною митною службою України залежно від митного режиму.

Графа 31 «Вантажні місця та опис товару»

«Маркування та кількість – номери контейнерів – опис товару»

Зазначаються точні дані про товар (комерційна та фірмова назва товару, фірма (країна) виробника, характеристики товару, а саме: розміри, номери моделей, стандарти, типи, маркування, розфасування, комплектність тощо), необхідні для його ідентифікації та однозначної класифікації за задекларованим у графі 33 ВМД товарним кодом згідно з УКТЗЕД. Зазначається кількість товару та відомості про його упаковку й маркування.

Якщо товари з однаковими кодами за УКТЗЕД мають різні дані (країну походження, ознаки та характеристики, що впливають на рівень оподаткування, тощо), то відомості про такі товари зазначаються в окремих графах 31 ВМД.

Відомості, що заявляються в цій графі, вказуються кожний вид з нового рядка із зазначенням порядкового номера.

Під номером 1 зазначається точний опис товарів, що декларуються митному органу: повне найменування; технічні та основні (головні) комерційні характеристики, що визначають основні якісні та кількісні параметри товарів (стандарт, ОСТ, ТУ, сорт, марка, модель, артикул, розмір, комерційна та фірмова назва, фірма виробника тощо); опис окремих товарів має містити додаткову інформацію, необхідну для класифікації, згідно з додатком 3 до Інструкції.

Відомості про товари, заявлені в зазначеному підрозділі графи, мають містити достатній перелік інформації для їх ідентифікації при митному оформленні та однозначного віднесення до визначеної підкатегорії УКТЗЕД згідно з основними правилами інтерпретації УКТЗЕД.

Під номером 2 зазначаються відомості про кількість вантажних місць, їх пакування й маркування, а також відомості щодо кількості, пакування, фасування й маркування товарів, які містяться всередині одного вантажного місця.

При декларуванні насипних, наливних товарів, товарів, що переміщуються трубопровідним транспортом, лініями електропередачі, а також навалом, зазначається «Місць 0».

Під номером 3 для товарів, що перевозяться в контейнерах, проставляються кількість контейнерів та їх номери.

Якщо товар, що декларується, займає не весь контейнер, після його номера вказується – «частина».

Для товарів, що перевозяться не в контейнерах, проставляється «0».

У правому нижньому підрозділі в спеціально виділеному полі зазначаються кількість заявленого товару в додатковій одиниці виміру, що передбачено для цієї класифікаційної позиції за УКТЗЕД, та скорочена назва цієї одиниці виміру. Якщо для товару застосовується основна одиниця виміру за УКТЗЕД, то правий нижній підрозділ графи не заповнюється.

Якщо заявлені в цій графі товари згідно із законодавством України підлягають оподаткуванню за ставками, що встановлюються залежно від кількості товару, одиниця виміру якого відмінна від основної або додаткової одиниці за УКТЗЕД, то в графі зазначаються кількість товару в одиницях виміру, визначених при встановленні ставок цих податків, та скорочена назва цієї одиниці виміру.

При декларуванні товарів, що переміщуються трубопровідним транспортом, лініями електропередачі, у лівому нижньому підрозділі в спеціально виділеному полі зазначається номер місяця переміщення цих товарів через митний кордон України.

Невикористана графа «Вантажні місця й опис товарів» на додаткових аркушах ВМД або у формулярах-специфікаціях перекреслюється.

Графа 32 «Товар N»

У графі проставляється порядковий номер товару, що декларується в графі 31.

Кількість товарів, декларованих в основному та додаткових аркушах ВМД, не повинна перевищувати 99.

При використанні формулярів-специфікацій форми МД-8 декларується не більше ніж 265 товарів.

При використанні специфікації довільної форми в графі проставляється «1».

Графа 33 «Код товару»

У першому підрозділі графи зазначається 10-значний код товару згідно з УКТ ЗЕД. Структурно код записується без пропусків та інших розподілювальних знаків.