Смекни!
smekni.com

Товарознавство та митне оформлення чаю (стр. 10 из 15)

При ввезенні на митну територію України чорного чаю повинні забезпечуватись вимоги щодо забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення. [18]

У разі відсутності даних щодо безпеки та здоров’я населення, реалізація та використання чорного чаю дозволяється лише після отримання позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи. До товару “чорний чай”, який імпортується в Україну, застосовуються вимоги щодо безпеки здоров’я людини, а також процедур контролю, експертиз, надання дозволів, встановлення санітарно-епідеміологічних нормативів аналогічно вимогам, що застосовуються до товарів, які вироблені в Україні.[19]

Санітарна охорона України забезпечується проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів та санітарно-епідеміологічним наглядом у пунктах пропуску через державний кордон України. Ввезення на територію України вантажів чорного чаю, які можуть бути фактором передачі інфекції, дозволяється лише після огляду їх працівниками санітарно-епідеміологічного підрозділу. Митне оформлення таких вантажів здійснюється після проходження зазначеного огляду.

Ввезення на територію України вантажів чорного чаю не допускається у разі, якщо під час проведення санітарно-епідеміологічного нагляду встановлено, що:

- їх ввезення заборонено законодавством у зв’язку з небезпекою для життя і здоров’я людей;

- товаросупровідна документація не містить відомостей щодо їх безпеки для життя і здоров’я людей;

- їх ввезення може спричинити масові інфекційні захворювання або отруєння людей.[18]

При ввезенні на митну територію України чорного чаю, у пунктах пропуску на митному кордоні України проводиться екологічний та радіологічний контроль. [44]

Митне оформлення вантажів чорного чаю, які підлягають фітосанітарному, санітарному, екологічному та радіологічному видам контролю у пунктах пропуску на митному кордоні України, може бути завершено тільки у разі позитивних висновків цих служб. При цьому результати фітосанітарного, санітарного, екологічного та радіологічного контролю повинні бути відображені у вигляді відміток (штампів, печаток) державних інспекторів цих служб на товаросупровідних, товаротранспортних документах, які слідують з вантажами чорного чаю.[32]

Митний контроль здійснюється з метою забезпечення дотримання державними органами, підприємствами та їх службовими особами, а також громадянами порядку переміщення через митний кордон України товарів, в конкретному випадку чорного чаю.

Митний контроль здійснюється службовими особами митниці шляхом перевірки документів, необхідних для такого контролю, митного огляду, переогляду. Під час ввезення на митну територію України чорного чаю, з метою вільного використання, даний товар перебуває під митним контролем з моменту ввезення в зону митного контролю і до пропуску через митний кордон України, при переміщенні в режимі “ транзит “ – з моменту ввезення в Україну і до вивезення з України.

Митниця відправлення дає дозвіл на доставку товару “чорний чай” у митницю призначення за умови відсутності у неї обґрунтованих претензій до пред’явлених для митного контролю документів та товару.

Повне митне оформлення товару “чорний чай”, відповідно до заявленого режиму “імпорт”, здійснюється у митниці за місцем державної реєстрації або проживання, за місцем знаходження юридичної або фізичної особи на адресу якої ввозиться чорний чай.

Альтернативою митному оформленню товару ”чорний чай” у митниці призначення є здійснення повного митного оформлення товару безпосередньо у прикордонній митниці зі сплатою належних платежів та дотримання положень чинного законодавства у частині сертифікації продукції, а також застосування заходів нетарифного регулювання.

Товар “чорний чай” перевозиться між митницями під митним забезпеченням в упаковці, транспортних засобах чи контейнерах, виготовлених та обладнаних таким чином, щоб товар не міг бути вилученим з опечатаного вантажного місця, транспортного засобу чи контейнера.

Допускається перевезення товару “чорний чай” під забезпеченням митних органів інших країн, вантажовідправників або транспортних організацій, що прийняли такі вантажі до перевезення. Такі забезпечення, зокрема пломби, визнаються митними органами України за умови їх відповідності вимогам, що висуваються до митного забезпечення, яке використовується митними органами України.

При перевезенні вантажів чорного чаю автомобільним транспортом перевізники – резиденти України допускаються до перевезень вантажів під митним забезпеченням за умови наявності у них ліцензії Міністерства транспорту України на право здійснення міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом та свідоцтва про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення вантажів під митними печатками і пломбами, виданого митними органами України. [32]

Для здійснення контролю за доставкою товару “чорний чай” та виявлення фактів недоставки даного товару у митницю призначення використовується програмно – інформаційний комплекс, що базується на відомчій системі зв’язку митних органів України. Контроль за доставкою товару у митницю призначення здійснює митниця відправлення цих товарів.

У разі виявлення фактів недоставки вантажів чорного чаю в митницю призначення справу про порушення митних правил заводить митниця, якій було надане відповідне зобов’язання.[34]

Для здійснення контролю за доставкою вантажів чорного чаю до митниці призначення використовується попереднє повідомлення (ПП) та його електронна копія. При оформленні ПП на товар “чорний чай” митні платежі не нараховуються та не сплачуються.[34]

Заповнене згідно з установленим порядком ПП та його електронна копія, до моменту ввезення чорного чаю на митну територію України, подаються митниці за місцем державної реєстрації або проживання, за місцезнаходженням юридичної або фізичної особи, на адресу якої ввозиться чорний чай, тобто митниці призначення.

В окремих випадках, враховуючи специфіку господарської діяльності особи, на адресу якої ввозяться товар “чорний чай”, можливе оформлення ПП та наступне оформлення вантажної митної декларації в зоні діяльності митниці іншої, ніж митниця за місцем державної реєстрації або проживання, за місцезнаходженням цієї особи. У таких випадках ПП оформляється за листами узгодження між митницею за місцем державної реєстрації особи та митницею оформлення. При цьому ПП та ВМД на товар “чорний чай” повинні бути оформлені однією митницею.

Після в’їзду до зони митного контролю в пункті пропуску митниці відправлення (прикордонній митниці) перевізник подає інспектору митниці товаросупровідні документи на товар “чорний чай”, що ввозиться в Україну, та інформує про номер і дату ПП, оформленого митницею призначення.

Інспектор митниці відправлення в межах своїх повноважень:

- перевіряє наявність у товаросупровідних документах запису про дату і номер оформлення ПП;

- робить оперативний запит до БД ІАМУ за номером ПП та перевіряє наявність у БД ІАМУ електронної копії цього ПП;

- перевіряє відповідність поданих до митного оформлення товаросупровідних документів та вантажу відомостям, зазначеним в електронній копії ПП.

По отриманні підтвердження з БД ІАМУ про наявність ПП та за відсутності зауважень інспектор митниці відправлення заповнює контрольну мітку ПП шляхом унесення до електронної копії ПП відомостей про:

- транспортний засіб (вид, тип, номер…);

- перевізника (найменування, адреса, відомості про особу, що безпосередньо здійснює перевезення);

- переміщуваний товар “чорний чай” (кількість товару, який фактично переміщується у цій партії, в основній або додатковій одиницях виміру);

- дату і час перетину кордону;

- визначення митницею відправлення строк доставки товарів у митницю призначення;

- номер службового посвідчення інспектора митниці відправлення, що здійснював митне оформлення вантажу чорного чаю;

- номер особистої номерної печатки інспектора митниці відправлення, що здійснював митне оформлення вантажу чорного чаю.

Якщо попереднє повідомлення, оформлене митницею призначення, складено на велику партію товару “чорного чаю”, що ввозитиметься декількома транспортними засобами, на кожну частину такої партії, яка перевозиться окремим транспортним засобом, заповнюється окрема мітка у БД ІАМУ.

У разі ввезення консолідованих вантажів чорного чаю, коли в одному транспортному засобі міститься товар “чорний чай”, призначені для різних одержувачів, що знаходяться у зоні діяльності декількох митниць, інспектор митниці відправлення перевіряє наявність у БД ІАМУ електронних копій ПП на всі партії товару “ чорного чаю”, що містяться у цьому транспортному засобі. Дозвіл на відправлення транспортного засобу в митницю призначення та у проміжні митниці надається тільки за умови наявності в БД ІАМУ поставлених на контроль ПП на кожен конкретний вантаж чорного чаю.

Інспектор митниці відправлення використовуючи дані БД ІАМУ роздруковує два примірники витягу з електронної копії ПП (із заповненою контрольною міткою) на переміщуваний товар “чорний чай”, ознайомлює особу, що приймає товар та документи на нього до перевезення до митниці призначення, зі змістом статей 109, 110, 111, 112 Митного кодексу України.

(ст.109 МК України “Недоставлення в митний орган України предметів та документів”, ст.110 МК України “Пошкодження або втрата митного забезпечення”, ст.111 МК України “Вантажні та інші операції, що проводяться без дозволу митного органу України”, ст.112 МК України” Видача предметів без дозволу митного органу України або їх втрата”).