Смекни!
smekni.com

Товарознавство та митне оформлення чаю (стр. 8 из 15)

У разі вирішення спірних та складних питань визначення митної вартості товару “чорний чай”, у справах ВТтаМВ залишаються такі документи: копія примірника вантажно-митної декларації, документи (чи їх копії), на підставі яких було прийняте рішення про визначення митної вартості товару “чорний чай” (рахунки – фактури, рахунки-проформи, інвойси, банківські документи, висновки експертних організацій тощо), копія сертифіката про походження товару, довідка розрахунок митної вартості на товар “чорний чай”, інші документи, що були підставою для визначення митної вартості даного товару.

Для достовірного визначення митної вартості чорного чаю ВТтаМВ має право ініціювати проведення огляду даного товару й відбору проб та зразків згідно з чинним законодавством. [32]

З метою правильного визначення митної вартості чорного чаю, що переміщується через митний кордон України, працівники ВТтаМВ проводять роботу зі збирання, аналізу, оброблення даних про вартість даного товару з метою формування бази даних цінової інформації. Як додаткові джерела інформації можуть використовуватися дані експертних, зовнішньоторгівельних, біржових організацій, дані про тарифи на перевезення та страхування вантажу, про вартість навантажувально–розвантажувальних робіт, комісійних та брокерських послуг, про ліцензійні платежі, торгівельні знижки та націнки. [32]

На основі проведеного аналізу працівниками ВТтаМВ митниць , у 2001-2002 р. р. була сформована наступна база даних цінової інформації Держмитслужби на “чорний чай” в залежності від країни –експортера та якості чаю: в межах: 660 – 1100 дол. США на чай чорний нефасований та 1150-1780 дол. США на чай чорний фасований з Турції, 1130-1300 дол. США на чай чорний листовий з Цейлону, 1550 – 1600 дол. США на чай чорний в упаковках з Індії, Індонезії, 600-800 дол. США на чай чорний нефасований з Грузії.

За станом на даний час встановлені контрольні межі митної вартості на певний Перелік товарів. У разі здійснення митного оформлення товарів, зазначених у переліку, їх митна вартість повинна відповідати визначеним межам. Визначена контрольна межа митної вартості на товар “чай чорний”, а саме:

- на “чай чорний (ферментований) і частково ферментований”, походженням з країн СНД, код за УКТЗЕД 0902 30 00 00, 0902 40 00 00 встановлена контрольна межа митної вартості на умовах DAF – кордон України від 0,6 до 1,6 доларів США за 1 кг;

на “чай чорний (ферментований) і частково ферментований, що не походить з країн СНД, код за УКТЗЕД 0902 30 00 00, 0902 40 00 встановлена контрольна межа митної вартості на умовах DAF – кордон України від 4,00 до 8,00 доларів США за 1 кг.

У разі здійснення митницею митного оформлення вказаного виду ”чаю чорного” в межах, які не відповідають встановленій контрольній межі вартості, відділ тарифів та митної вартості митниці, наступного після здійснення митного оформлення дня, подає службову записку відділу тарифів та митної вартості регіональної митниці в якій зазначає

підстави для прийняття рішення щодо величини митної вартості, яка не відповідає контрольній межі.[35]

Згідно УКТЗЕД “чай чорний” відноситься до розділу ІІ “Продукти рослинного походження”, до групи 09” Кава, чай, мате (парагвайський чай) та прянощі”.

УКТЗЕД має детальну систему опису та правил кодування товарів. В основу утворення класифікаційних угрупувань УКТЗЕД закладено різні ознаки товарів. Під час формування розділів використовуються такі ознаки: походження матеріалу, з якого вироблено товар, призначення, хімічний склад.

Під час формування груп закладено принцип послідовного оброблення товарів – від сировини до готових виробів, що створює умови для застосування УКТЗЕД у митних тарифах.

Під час формування товарних позицій та підпозицій у кожній групі часто застосовується своя послідовність ознак. Але в своїй сукупності можна виділити чотири основних: ступінь оброблення, призначення, вид матеріалу, з якого вироблено товар, значення товару в світовій торгівлі.

В УКТЗЕД дотримано принцип однозначного віднесення товарів до класифікаційних угрупувань, що дозволяє віднести кожний товар тільки до одного класифікаційного угрупування. Це досягається завдяки основним правилам інтерпретації класифікації товарів, приміткам до розділів, групі Товарних позицій.[14]

УКТЗЕД на рівні шести знаків повністю відповідає Гармонізованій системі описк та кодування товарів, а на рівні восьми знаків – Комбінованій номенклатурі Європейського Союзу.

Товар, що класифікується у групі “09” за УКТЗЕД, включає різновид чаю, який одержують із рослин ботанічного роду Thea.

Якщо оброблення зеленого чаю полягає переважно в підігріві свіжих листків, скручуванню їх і сушінню, то у “ чорного чаю” листки скручують і ферментують до нагріву і сушіння. В позицію також включається частково ферментований чай.

Тут також класифікують цвіт, суцвіття, і залишки чаю у вигляді порошку (листків, цвіту і суцвіття), агломерованого в кульки або таблетки.

Позиція включає також чай без кофеїну, але сам кофеїн в дану товарну позицію не включається (позиція 2939).

В дану позицію не входять продукти, одержані від інших видів рослин, ніж рід Thea, хоча і називаються чаєм, наприклад:

а) Мате (парагвайський чай) (позиція 0903);

б) Продукти, які використовуються для приготування настойок або відварів трав ( такі як чай “куратів”), класифікуються в позиціях 0813, 0909, 1211, 2106;

в) Женьшеневий “чай” (суміш екстрактів женьшеню із лактозою або глюкозою), (позиція 2106);

г) Медичні “чаї” (очищувальний, послаблюючий і т. п.), що є медикаментами (позиції 3003 або 3004).

Група 09. “Кава, чай, мате (парагвайський чай) та прянощі “

Позиція 0902.

0902 Чай, ароматизований чи неароматизований:

0902 10 00 00 - чай зелений (неферментований) і частково ферментований у первинних упаковках масою нетто не більше як 3 кг

0902 20 00 00 - інший чай зелений (неферментований)

0902 20 00 10 - - у первинних упаковках з масою нетто 10 кг і більше

0902 20 00 90 - - інші

0902 30 00 00 - чай чорний (ферментований) і частково ферментований у первинних упаковках масою нетто не більше як 3 кг

0902 40 00 - інший чай чорний (ферментований) і частково ферментований:

0902 40 00 10 - - у первинних упаковках з масою нетто 10 кг і більше

0902 40 00 90 - - інші

“Чай чорний” класифікується в УКТЗЕД відповідно до Правила 1 інтерпритації класифікації товарів, де назви розділів, груп та підгруп наводяться лише для зручності користування. Для юридичних цілей класифікація товарів проводиться виходячи з найменувань товарних позицій і відповідних приміток до розділів чи груп і, якщо такі тексти найменування та примітки не вимагають іншого, відповідно до таких положень.

УКТЗЕД – це систематизований перелік товарів, які експортуються та імпортуються. Вона групує ці товари у розділи, групи та підгрупи, які мають назви, що вказують в стислій формі категорії або типи товарів, які вони охоплюють. В багатьох випадках різновидність та кількість товарів, що класифікуються в розділі або групі така, що неможливо охопити їх усі або перерахувати їх конкретно в назвах.[46]

Правило 1 починається з того, що назви “наводяться лише для зручності користування”. Тому вони не використовуються при класифікації.

Друга частина даного правила говорить про те, що класифікацію слід проводити:

а) виходячи з текстів класифікаційних угрупувань і відповідних приміток до розділів чи груп;

б) якщо такі тексти не вимагають іншого, відповідно до Правил 2,3,4,5.

Положення а) є очевидним для даного товару, “ чай чорний” класифікується в УКТЗЕД без подальшого посилання на інші Правила інтерпретації класифікації товарів.

В положенні б) умова “ якщо такі тексти не вимагають іншого” досить чітко дає зрозуміти, що назви позицій і примітки до розділів та груп є пріоритетними, тобто вони враховуються в першу чергу при класифікації товарів.

Специфіка класифікації товарів на національному рівні в УКТЗЕД відображена у дев’ятому та десятому розрядах коду. Для встановлення єдиної структури розрядності цифрового коду класифікаційні угрупування, які в подальшому не деталізуються, доповнюються “00” до десяти знаків. Це доповнення не змінює класифікаційної назви класифікаційного угрупування, але в такому випадку товар класифікується у товарній категорії.

Нулями доповнюються лише ті коди, які на сьомому або восьмому розрядах мають значущі цифри.[14]

У випадку, коли класифікаційні угрупування мають значущі цифри на дев”ятому або десятому розряді, то товар класифікується у товарній підкатегорії.

Структура коду товару “ чай чорний” за УКТЗЕД.

0902 30 00 00 - чай чорний (ферментований) і частково ферментований у первинних упаковках з масою нетто не більше як 3 кг

09 – група;

0902 - товарна позиція;

0902 30 - товарна підпозиція;

0902 30 00 - товарна категорія;

0902 30 00 00 - товарна підкатегорія.

0902 40 00 - інший чай чорний (ферментований) і частково ферментований:

0902 40 00 10 - - у первинних упаковках з масою нетто 10 кг і більше

0902 40 00 90 - - інші

09 - група;

0902 - товарна позиція;

0902 40 - товарна підпозиція;

0902 40 00 - товарна категорія;

0902 40 00 10

0902 40 00 90 - товарна підкатегорія.

Слід відмітити одну з особливостей УКТЗЕД і товарних номенклатур взагалі, це наявність, так званої, “дефісної системи”, Ця система передбачає проставлення визначеної кількості рисочок (дефісів) перед назвою товарної підпозиції, категорії, підкатегорії. Проставлення різної кількості дефісів говорить про глибину деталізації і полегшує пошук коду товару за визначеним алгоритмом – від меншого числа рисочок (дефісів) до більшого, Кількість дефісів залежить від рівня вкладу інформації в ту чи іншу співпозицію.