Смекни!
smekni.com

Товарознавство та митне оформлення чаю (стр. 11 из 15)

В обох примірниках витягу з електронної копії ПП проставляє відбиток особистої номерної печатки. Перший примірник витягу з електронної копії ПП протягом установленого строку зберігається у митниці відправлення разом з примірниками усіх товаросупровідних документів. Другий примірник витягу з електронної копії ПП передається особі, що приймає заявлений товар “чорний чай” до перевезення та бере зобов’язання щодо доставки даного вантажу до митниці призначення. Цей примірник використовується як довідковий документ протягом усього строку переміщення товару “чорний чай”, а по завершенні переміщення засвіджчується печаткою митниці призначення та залишається у зазначеної особи як свідчення здійсненого переміщення вантажу “чорного чаю”.[34]

Інспектор митниці відправлення засвідчує завершення митного оформлення товару ”чорний чай” проставленням відбитка номерного штампа “Під митним контролем” на всіх примірниках усіх поданих до митного оформлення документів та дає дозвіл на відправлення вантажу чорного чаю у митницю призначення.

При надходженні товару “чорний чай” у митницю призначення у визначений митницею відправлення строк доставки (або раніше) інспектор цієї митниці перевіряє відповідність вантажу відомостям про нього, зазначеним в електронній копії ПП та проставляє у всіх товаросупровідних документах штамп “Під митним контролем”. Другий примірник витягу з електронної копії ПП засвідчується відбитком особистої номерної печатки інспектора митниці призначення та записом “вантаж надійшов”.

В електронній копії ПП, що міститься в БД ІАМУ, інспектор робить відмітку про надходження вантажу чорного чаю в митницю призначення.

Будь-які операції з товаром “чорний чай”, що надійшов у митницю призначення, але митне оформлення якого не завершено, можуть бути здійснені тільки з дозволу та під контролем митниці призначення.

Товар “ чорний чай” перебуває під митним контролем митниці призначення до моменту завершення повного їх митного оформлення згідно із заявленим митним режимом.

При частинному надходженні (при перевезеннях декількома транспортними засобами) у митницю призначення товару “чорний чай”, що входить до складу заявленої за одним ПП партії, митниця здійснює митне оформлення згідно із заявленим режимом усієї подрібненої партії товару”чорний чай” тільки у повному обсязі, за винятком тієї частини партії, яка цілком втрачена або потрапила під дію надзвичайних обставин чи подій і не може бути доставлена у митницю призначення, про що складено відповідні документи.

Для здійснення контролю за доставкою товару “чорний чай”, що переміщується транзитом через митну територію України, використовується ВМД типу “транзит” та її електронна копія.

Після в’їзду до зони митного контролю на пункті пропуску митниці відправлення власник транзитного товару “чай чорний”, їх перевізник або уповноважена ним особа (декларант) заповнює ВМД типу “транзит” та разом з усіма документами подає її інспектору митниці відправлення.

Особа, що приймає задекларований товар “чорний чай” до перевезення та бере зобов’язання щодо доставки цього товару у митницю призначення ознайомлюється зі змістом статей 109, 110, 111, 112, 114 Митного кодексу України (ст.114 МК України “Порушення зобов’язання про транзит”) та підписує всі примірники основних аркушів ВМД. Зобов’язання і підпис засвідчуються відбитком особистої номерної печатки інспектора митниці відправлення.

Інспектор прикордонної митниці перевіряє правильність заповнення ВМД та її електронної копії, відповідність відомостей, зазначених у поданих до митного оформлення товаросупровідних документах. За відсутності зауважень присвоює ВМД реєстраційний номер, дає дозвіл на транзит товару “чорний чай” через митну територію України.

До бази даних ІАМУ в оперативному режимі передається інформація про пропуск вантажу чорного чаю: номер і дата оформлення ВМД типу “транзит”, код митниці в зоні діяльності якої знаходиться пункт пропуску через який здійснюється ввезення даного вантажу, строк доставки товару у митницю призначення, відомості про перевізника.

Після завершення митного оформлення інспектор митниці відправлення разом з примірниками ВМД залишає у справах митниці примірники усіх товаросупровідних документів на переміщуваний товар “чорний чай”, усі ці документи зберігаються у справах митниці відправлення протягом установленого строку зберігання.

Проведення митного контролю є завершальним видом контролю, який проводиться при переміщеннях вантажів чорного чаю у пунктах пропуску на митному кордоні України. [32,34]

Пропуск на митну територію України сільськогосподарської продукції, що підпадає під визначення першої –двадцять четвертої груп класифікації товарів за УКТЗЕД, що ввозиться громадянами, в будь-яких обсягах не дозволяється. Поскільки чорний чай відноситься до “09 “ групи класифікації товарів за УКТЗЕД, на цей товар поширюються обмеження щодо ввезення його громадянами на митну територію України.

Дані обмеження не поширюються на чорний чай, що надходить на адресу фізичних осіб у міжнародних поштових відправленнях вагою до 10 кг.

Громадянам дозволяється ввозити чорний чай, як продукт харчування, для власного споживання на суму не більше як 50 ЄВРО на одну особу в таких обсягах:

- в упаковці виробника, призначені для роздрібної торгівлі, у кількості не більше ніж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує двох кілограмів кожного найменування на одну особу;

- без упаковки – у кількості, що не перевищує двох кілограмів кожного найменування на одну особу.

Чорний чай, як продукт харчування, що ввозиться громадянами на митну територію України для власного споживання у зазначених обсягах, декларується усно чи письмово за бажанням їх власників або на вимогу посадової особи митниці.[20]

3.3. Митне оформлення чорного чаю при ввезенні

на митну територію України на конкретному

прикладі

Приклад митного оформлення на Рівненській митниці в режимі “імпорт” товару “чай чорний (ферментований)” по ВМД № 20401/2/000837, (додаток 19).

Відповідно до контракту № МО2-00 від 22.02.01р. між суб’єктами зовнішньо-економічної діяльності: фірмою OXBRIDGE SERVICES, яка зареєстрована у Великобританії і яку представляє Пітер Джонес (Продавець) та товариством з обмеженою відповідальністю (ТОВ) ”МАРКА - М “, яку представляє Іван Макарчук (Покупець), на митну територію України з метою вільного використання ввозився товар “чай чорний (ферментований), розфасований, ароматизований” в картонних упаковках, загальною вагою 2107 кг., в 2380 коробках (гр.31 осн. лист. ВМД) та “чай зелений неферментований фасований в пакетики”, загальною вагою 303 кг, в 394 коробках,(дод.20). Чорний чай ввозився в асортименті: MILFORD Earl Grey (35.0гр.), кількість коробок 192, вагою 161,28 кг., MILFORD Lemon (35.0гр.), кількість коробок 256, вагою 215,04 кг., MILFORD Wildfruichte (35.0гр.), кількість коробок 256, вагою 430,08 кг., MILFORD Himbeere (35.0гр.), кількість коробок 64, вагою 107,52 кг., MILFORD Hagebunttee (40.0гр.), кількість коробок 256, вагою 245,76 кг., MILFORD Kamillentee (30.0гр.), кількість коробок 256, вагою 184,32 кг., MILFORD Fruchtetraum arom. (45.0гр.), кількість коробок 320, вагою 725,76кг, MILFORD Jonnannisdeer/Kirsche (45.0гр.), кількість коробок 256, вагою 276,48 кг., MILFORD de Luxe Breakdest (35гр.), кількість коробок 192, вагою 161,28 кг., MESSMER (200 гр.), кількість коробок 40, вагою 32 кг., MESSMER (43,75гр.), кількість коробок 80, вагою 42 кг., MESSMER Ostfriesentee (56гр.), кількість коробок 20, вагою 13,44 кг., MILFORD GreenTea Zitron (35гр.), кількість коробок 192, вагою 161,28 кг.(гр.31 осн. лист. ВМД)

Умовами зовнішньо-економічного договору (контракту) від 22.02.2001 р.№ М02-00 передбачено наступне:

поставка даної партії чорного чаю здійснюється зі складів компанії “ОТG – International” в м. Гредштадт, Німеччина;

асортимент чорного чаю на дану поставку, ціни на товар, вказані в інвойсі від 18.01.2002 р. №4620, який є невід’ємною частиною контракта № М02-00. Загальна сума даної поставки чорного чаю включає вартість тари, упаковки, маркування, транспортування та складає 22779 дол. США, загальна сума контракту – 40000 дол. США;

продавець поставляє покупцю товар “чорний чай” на умовах СІР-Луцьк (продавець не приймає на себе ризик втрати чи пошкодження товару або додаткові витрати внаслідок подій, що мають місце після відвантаження товару, перевезення та страхування оплачені до м. Луцька);

упаковка товару повинна забезпечувати повну схоронність товару при транспортуванні всіма видами транспорту;

платежі за поставлений товар проводяться уповноваженим банком на рахунок Продавця на протязі 90 днів з дати поставки товару в адрес Покупця згідно вказаних в інвойсі цін. Для прискорення взаєморозрахунків можлива проплата за поставлений товар на рахунок вказаний продавцем окремим письмовим повідомленням;

у випадку невідповідності якості товару Покупець має право на протязі 60 днів після прибуття товару в Україну пред’явити Продавцю обґрунтовану претензію. Сторони визнають акт торгово-промислової палати. Продавець зобов’язаний розглянути отриману претензію на протязі 15 днів. У випадку коли на протязі даного періоду відповіді від продавця не надійде, претензія вважається визнаною. При рекламації на якість, Покупець повертає забракований товар Продавцю із стягненням суми 10% від вартості товару, який повертається. Вартість забракованого товару, недостачу внутрішньотарну, штрафні санкції, а також транспортні розходи Продавець зобов’язаний на протязі 30 днів з дати отримання рекламації перерахувати Покупцю;

у випадках, коли Продавець більш ніж на дві неділі просрочить поставку продукції проти термінів, встановлених даним договором, то він сплачує кошти в розмірі 0,35% від вартості недоставленого товару за кожну неділю на протязі перших двох неділь і 0,7% за кожну наступну неділю. Загальна сума сплачених коштів не може перевищувати 10% від загальної суми контракту;