Смекни!
smekni.com

Організація роботи дільничної станції Хутір-Михайлівський (стр. 4 из 6)

Оператор СТЦ, одержавши документи, перевіряє відповідність з номерами вагонів, повноту перевізних документів, при необхідності корегує ТГНЛ.

Документи від прибуваючих непарних розбірних поїздів штемпелюються ст. оператором СТЦ штемпелем з підписом «ЗЕРНОВО-ПРИЙНЯТИЙ», виконується запис вантажної інформації, рефрижераторних секцій, вагонів під охорону й ін., та оператор ЕОМ 4 розряду (контори передачі) роздруковується в 10-ти екземплярах передатна відомість і вручається причетним працівникам.

Не прийняті вагони викреслюються з ПВ. ПВ корегується.

Обробка поїзда після прибуття складається з наступних операцій: технічного огляду вагонів, комерційного огляду, контрольної перевірки поїзда і наявності вантажних документів. Після зупинки поїзда, його закріплення і відчеплення локомотива, оператор ПТО обгороджує поїзд, після чого дає команду приступати до огляду. Порядок огородження викладений у місцевій інструкції про порядок користування пристроями ЕЦ ст. Хутір – Михайлівський Південно-Західної залізниці. Якщо поїзд виходить за корисну довжину колії прийому, він огороджується переносним червоним сигналом оглядачами вагонів. У ході проведення технічного огляду працівники ПТО проводять необхідний ремонт, а також при необхідності роблять відпуск автогальм. Якщо ремонт не може бути зроблений на колії прийому, то працівники ПТО надають ДСЦ акт форми ВУ-23 для подачі вагонів на колії поточного ремонту.

Паралельно з технічним оглядом працівники ПКО виконують огляд поїзда в комерційному відношенні, при якому виявляються несправності вагонів, що загрожують схоронності вантажу і безпеки руху. У процесі огляду поїзда приймальники поїздів 5 розряду перевіряють наявність ЗПУ на вагонах з наступним звіренням їх з даними перевізних документів і ПВ.

Після закінчення огляду і ремонту вагонів в поїзді оглядачі вагонів доповідають оператору ПТО про закінчення огляду, ремонту і відпуск автогальм по двосторонньому парковому зв'язку, після чого він знімає огородження і доповідає черговому по станції про закінчення огляду і ремонту вагонів. Старший зміни оглядач вагонів зобов'язаний розписатися в книзі ВУ-14 у маневрового диспетчера за пред'явлення і закінчення огляду поїзда в технічному відношенні не пізніше 4 годин після огляду поїзда.

По закінченні огляду поїзда оператор ПТО повідомляє маневровому диспетчеру номера вагонів, що вимагають відцепочного ремонту, з наступним заповненням на ці вагони повідомлення ВУ-23. Старший по зміні ПКО – номера вагонів, що вимагають подачі на перевірку, усунення комерційних несправностей з наступним складанням на них акта загальної форми ГУ-23, наданням наряду на відчеплення вагонів і дачі оперативного повідомлення.

Про закінчення огляду поїзда і зняття огородження оператор ПТО повідомляє ДСЦ, ДСП.

Технологія розформування і формування поїздів

Розформування – формування поїздів виконується на гірці малої потужності і витяжній колії №21.

- Перший маневровий район – розташований у непарній горловині в нього входять: гірка малої потужності, розташована на витяжній колії №45, з якої здійснюється розпуск вагонів на 4 сортувально-відправних колій (№№14 -17) і сортувальну колію №18. У маневровому районі виконується розформування формування дільничних поїздів призначенням на станції Конотоп, Брянськ. Формування вивізних поїздів на станції Свеса, Зернове, Чигинок, розформування груп, що відчіплюються від транзитних поїздів, і підготовка груп вагонів до причеплення, подача вагонів для перевірки на естакаді, контрольного зважування на вагах «Пульсар ВТВ – 1СТ».

- Другий маневровий район – розташований в парній горловині, у нього входять: витяжна колія №21, 4 сортувально-відправні колії (№№14 – 17) сортувальна колія №18. У маневровому районі виконується підготовка груп, що причіпляються до транзитних поїздів, і причеплення їх до поїздів, відчеплення вагонів від транзитних поїздів, подача і прибирання вагонів по вантажних фронтах, у ремонт, для огляду, перевірки на знеструмлених коліях і зважування; у разі потреби за вказівкою маневрового диспетчера під формування дільничних і вивізних поїздів.

Твердої спеціалізації сортувально-відправних колій немає. Розформування всіх поїздів виконується через гірку малої потужності. ДСПГ проводить розпуск поїздів, згідно отриманого від ДСЦ сортувального листа.

Маневровий диспетчер, одержавши від оператора ЕОМ 4 розряду (накопичувача) розмічений ТГНЛ на поїзд, що надійшов у переробку, перевіряє можливість розміщення вагонів поїзда, що підлягає розформуванню, у межах сортувальних колій. У разі потреби готує сортувальні колії (робить осаджування, підтягування), повідомляє всіх причетних працівників про план розпуску поїзда, переконується через відповідних працівників про відсутність під вагонами гальмових башмаків і сторонніх предметів, дає вказівку оператору ЕОМ 4 розряду (накопичувачу) на складання сортувального листка в АРМі.

У сортувальному листі вказується: кількість вагонів у відчепі, колії напрямку відчепів, стан вагонів у відчепі (порожньої, навантажений, легковагові), особливості проведення маневрової роботи з кожним вагоном у відчепленні (з негабаритним вантажем, провідник, довгобазний, скло, шифер і т.д.). Про заборону розпуску з гірки або заборону пропуску через гірку. Складений сортувальний листок ДСЦ по прямому телефонному зв'язку в повному обсязі передає черговий по гірці.

Відповідно до плану формування і наміченому відправленню поїздів, маневровий диспетчер установлює черговість огляду вагонів на коліях сортувально-відправного парку, про що повідомляє працівникам ПТО, ПКО.

Маневровий диспетчер відповідно до плану відправлення поїздів погоджує з черговим по станції перестановку сформованого поїзда на колію відправлення.

В АРМі оператора ЕОМ 4 розряду (накопичувача) ведеться безперервний облік наявності і розташування вагонів на сортувальних коліях по призначеннях плану формування поїздів. Розмічений ТГНЛ запитується для кожної колії і розташовується на спеціальному робочому столі оператора ЕОМ 4 розряду (накопичувача). Номера вагонів розташовуються в такому порядку, у якому вони фактично розташовані на коліях сортувального парку після розформування. У такій же послідовності оператор ЕОМ 4 розряду (накопичувач) розкладає перевізні документи в осередки.

ДСПГ перед розформуванням поїзда підготовляє сортувальні колії, при необхідності дає вказівка складачу поїздів про осаджування вагонів. У разі потреби маневровий диспетчер дає вказівку локомотиву парної сторони підтягти вагони в парну сторону.

Під час розпуску поїзда черговий по гірці й складач поїздів стежать за правильністю розчіплювання і проходження відчепів, у разі потреби, по парковому гучномовному зв'язку ДСПГ інформує старшого регулювальника швидкості руху вагонів і регулювальника швидкості руху вагонів про зміну напрямку відчепу, а також про відчепи, що при гальмуванні вимагають особливої обережності (рефрижераторні вагони, вагони з вантажами ВМ, із провідниками й інші). Порядок оповіщення працівників про наявність у поїздах, що розпускаються та наявності на сортувальних коліях, вагонів з вантажами окремих категорій, що вимагають особливої обережності, викладений у місцевих інструкціях.

Перед початком розпуску поїзда ДСПГ знайомить маневрову бригаду з планом майбутньої роботи, через складача поїздів ДСП переконується у відсутності під вагонами гальмових башмаків і сторонніх предметів. Після чого дає вказівку машиністу маневрового локомотива про перестановку поїзда на витяжну колію №45. ДСПГ переконується, що регулювальники знаходяться на робочих місцях, після чого по парковому гучномовному зв'язку повідомляє про початок розпуску.

Для повного використання місткості сортувальних колій, рівномірного розподілу роботи між регулювальниками швидкості руху вагонів (РШРВ), а також забезпечення безпеки руху й охорони праці старший регулювальник швидкості руху вагонів у залежності від майбутнього обсягу роботи і ступеня заповнення колій вагонами в необхідних випадках здійснює перестановку РШРВ на сортувальних коліях.

Для найбільш повного використання місткості сортувальних колій і забезпечення зіткнення відчепів з вагонами, що знаходяться на коліях, зі швидкістю не більш 5 км/год, застосовується прицільне гальмування. Прицільне гальмування здійснюється старшими регулювальниками швидкості руху вагонів і регулювальниками швидкості руху вагонів на постійних гальмових позиціях, що обладнані башмакоскидачами, c допомогою ручних гальмових башмаків. Для забезпечення охорони праці старші регулювальники швидкості руху вагонів і регулювальники швидкості руху вагонів укладають гальмові башмаки на колії за допомогою спеціальних вилок.

Після закінчення розпуску черговий по гірці дає вказівку складачеві поїздів, а той у свою чергу – машиністу гіркового локомотива, осадити вагони на сортувальних коліях.

Перед перестановкою поїзда складач поїздів особисто перевіряє збіг поздовжніх осей автозчеплення, забирає з-під вагонів гальмові башмаки і переконується у відсутності перешкоди для руху.

ДСПГ, після закінчення розформування поїзда, повідомляє оператора ЕОМ 4 розряди (накопичувача) про всі зміни в напрямку вагонів на сортувальних коліях у порівнянні з раніше наміченим планом для внесення виправлень в листах обліку накопичення вагонів.

Формування поїзда на витяжній колії №21 виконується складачем поїздів в одну особу, одиночними поштовхами, а при відсутності регулювальника швидкості руху вагонів шляхом осаджування.

Порядок роботи складача в одну особу викладений в «Місцевій інструкції з організації маневрової роботи господарського локомотива складачем поїздів в одну особу по станції Хутір-Михайлівський Південно-Західної залізниці»