Смекни!
smekni.com

Товарознавча експертиза та митне оформлення автомобілів ВАТ "УАЗ" (стр. 11 из 13)

Вартість автомобіля УАЗ‑469, державний реєстраційний номер ВК7076АЕ, 1990 року виготовлення, з врахуванням його технічного стану встановленого на момент огляду, в цінах на час виконання даного дослідження, становить 9097,72 грн..

Таким чином:

1 За великий проміжок успішного виробництва конкурентоспроможних автомобілів «УАЗ» розробив та впровадив у оснащення автомобілів досить широкий ряд двигунів вітчизняного та іноземного виробництва – ЗМЗ‑409.10, УМЗ 4218.10, ДВС 210.10, УМЗ 420, Andoria 4CT90, ЗМЗ‑5143.10. Модельна гама двигунів дозволяє покупцю зробити оптимальний вибір враховуючи потужність, економічність та надійність. Що вплине на подальше задоволення потреб під час експлуатації автомобіля.

2 На сьогоднішній день додатковим оснащенням автомобілів «УАЗ» в Україні займається корпорація «АИС». Підприємство на спеціалізованих станціях здійснює повний комплекс робіт по встановленню широкого ряду комплектів додаткового обладнання, основним з яких є – газобалонне обладнання; автомобільні аудіосистеми; протиугінні засоби захисту та антикорозійна обробка

3 Значне місце в автомобільній галузі посідає авто товарознавча експертиза. Експерт зобов’язаний опрацьовувати величезну кількість інформації, здобувати нові навики та використовувати їх в роботі. В цьому суттєвою допомагає велика кількість спеціальної друкованої літератури, а також програмне забезпечення для оперативної обробки інформації про стан та характеристики автомобіля.

4 Під час проведення оцінки транспортного засобу повторно ознайомився з основними поняттями що застосовують під час проведення автотоварознавчих досліджень. Безпосередньо оцінка представленого транспортного засобу здійснювалась із загальноприйнятим алгоритмом оцінки транспортного засобу.

5 Визначення ринкової вартості транспортного засобу проводилось з врахуванням його технічного стану, встановленого органолептичним методом, шляхом зовнішнього візуального огляду і перевірки технічної справності оцінюваного автомобіля, проведених спеціалістом 25 січня 2007 року.

6 Ринкова вартість дорожнього транспортного засобу враховує його комплектність, укомплектованість, фактичний стан, термін експлуатації, величину пробігу, умови в яких він зберігався та експлуатувався та особливості кон’юнктури ринку регіону на момент проведення дослідження.

7 Згідно висновку автоварознавчого дослідження вартість автомобіля УАЗ‑469 на момент дослідження, державний реєстраційний номер ВК7076АЕ, 1990 року випуску становить 9097,72 грн.

3. Митне оформлення автомобілів марки «УАЗ» при імпортних операціях

Ще до 1994 р. митним законодавством не було передбачено сплати ніяких платежів за переміщення через митний кордон транспортних засобів. Достатнім було пред'явити іноземний паспорт з візою країни, де була придбана автомашина, та документи, що підтверджували право на розпорядження цим авто, і митний кордон був відкритим.

Але ввезення автотранспорту з країн Європи та СНД набрало значних масштабів і тому митне оформлення транспортних засобів стало ефективним каналом надходжень до державного бюджету. Тому, починаючи з 1994 р., майже щороку приймалися нормативні документи для впорядкування роботи у цьому напрямі.

3.1 Порядок митного оформлення

Загальний порядок митного контролю та оформлення транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, визначається Митним кодексом України, Законами України які постійно доповнюються, низкою постанов Кабінету Міністрів України, наказами Держмитслужби України та іншими нормативними документами.

Згідно з МКУ основними складовими митного оформлення товарів та транспортних засобів є:

· засвідчення відомостей одержаних під час митного контролю товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України. Відомості про такі товари надаються особами, які їх переміщують, або уповноваженими декларантами. Відомості зазначаються у митних деклараціях або заявляться усно посадовим особам митного органу.

· оформлення результатів митного контролю здійснюється посадовими особами митного органу шляхом проставляння відтисків штампів та печаток, що належать до особистого митного забезпечення, на аркушах митної декларації та накладанням засобів митної ідентифікації на вантажні відсіки транспортних засобів, контейнери, приміщення, тощо.

· проведення статистичного обліку ввезення, вивезення та транзиту товарі транспортних засобів обумовлено необхідністю аналізу зовнішньоекономічної діяльності в України та оперативного пошуку інформації.

Митне оформлення здійснюється у спеціально визначених для цього місцях у зоні діяльності митного органу, в якому знаходиться відправник або одержувач товарів. Як правило, митне оформлення товарів та транспортних засобів суб’єктів ЗЕД проводиться за місцем державної реєстрації, тобто у митному підрозділі, де вони взяті на облік. Митне оформлення товарів та транспортних засобів громадян проводиться за місцем постійного проживання або безпосередньо в пункті пропуску.

Проведення митного контролю повинно забезпечувати:

· створення умов, що сприяють прискоренню зовнішньоторговельного обороту;

· дозвільний порядок переміщення через митний кордон України товарів та транспортних засобів;

· ведення боротьби з контрабандою, порушеннями митних правил і транспортних засобів і податкового законодавства;

· вчасне і повне стягування мита, податків та митних платежів;

· ведення статистики зовнішньої торгівлі;

· здійснення у межах компетенції митних органів валютного контролю;

· ведення УКТ ЗЕД тощо.

Основним документом, що супроводжує товар та транспортний засіб при переміщенні через митний кордон України є уніфікований адміністративний документ форми МД-2 або вантажна митна декларація. Порядок використання та заповнення вантажної митної декларації регламентується «Положенням про вантажну митну декларацію», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України, а також інструкціями про порядок заповнення ВМД, затвердженими наказами Державної митної служби України.

3.2 Перелік документи для митного оформлення транспортних засобів

Митне оформлення транспортних засобів розпочинається після подання митному органу декларації, а також всіх необхідних документів, відомостей про транспортні засоби, які підлягають митному оформленню. Основними документами є:

· облікову карту зовнішньоекономічної діяльності або в установлених випадках її завірену копію;

· зовнішньоекономічний договір;

· ВМД заповнена згідно з вибраним режимом. Також подається електронна копія відповідної ВМД;

· товаросупровідні документи;

· дозволи, сертифікати уповноважених державних органів.

3.3 Методи нетарифного регулювання

Методи нетарифного регулювання представляють собою регулювання переміщення через митний кордон України певних видів товарів за допомогою низки дозвільних документів від уповноважених державних органів. Основним завданням такого виду регулювання є захист національного споживача, ринку та виробника.

У випадку імпорту легкових автомобілів з Російської Федерації окрім основного пакету документів необхідно отримати наступні дозволи та документи:

· дозвіл радіологічного контролю. Радіологічний контроль проводиться безпосередньо на кордоні посадовими особами Державної екологічної інспекції Міністерства екології та природних ресурсів України. Підтвердженням проведення радіологічного контролю є наявність у товаросупровідних документах відмітки «Радіологічний контроль» або відмітки «Екологічний контроль»;

· висновок санітарно-епідеміологічної експертизи. Дозволяється ввозити автомобілі реалізовувати чи використовувати їх в Україні лише після отримання позитивного висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи;

· сертифікат відповідності. Пропуск на митну територію України з метою вільного обігу та першу реєстрацію в Україні ввезених транспортних засобів нових і таких, що були в користуванні, здійснюють за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-2»;

· попередня ВМД. Умовою пропуску через митний кордон України товарів є подання суб'єктом підприємницької діяльності, на адресу якого ввозяться товари, митниці, у зоні якої він знаходиться, попередньої вантажної митної декларації та її електронної копії.

3.4 Визначення коду автомобіля марки «УАЗ» за УКТ ЗЕД

Класифікатор товарів зовнішньоекономічної діяльності, розроблений на базі Гармонізованої системи описання і кодування товарів і Комбінованої тарифно-статистичної номенклатури Європейської економічної співдружності, представляє собою основу системи мір державного регулювання зовнішньоекономічною діяльністю держави.

На сьогоднішній день система УКТ ЗЕД представлена також в електронному вигляді, в якості програм та модулів до програмного забезпечення. Більшість програм до яких входить класифікатор УКТ ЗЕД прямо чи опосередковано пов’язані із визначенням коду товару. Зокрема, програма MD Office окрім основних функцій, також має можливість визначати код товару, що значно прискорює процес заповнення декларації.

Структура УКТ ЗЕД включає найменування розділу, код та найменування групи, код та найменування товарної позиції, кодове позначення товару, найменування товару, преференційна, повна, пільгова ставка мита та скорочення позначення додаткових одиниць його виміру.

Визначення коду автомобіля марки «УАЗ» проходило в наступній послідовності.

Перший крок, визначення розділу, до якого потрібно віднести товар. В даному випадку автомобіль можна віднести до розділу VIII.