Смекни!
smekni.com

Товарознавча експертиза та митне оформлення автомобілів ВАТ "УАЗ" (стр. 7 из 13)

Протиугінні засоби захисту – це є охоронний комплекс, що включає сигналізацію з різноманітними функціями захисту й електричні або механічні системи, що блокують. Автомобільні сигналізації, запропоновані в торгово-сервісній мережі Корпорації «АИС», є сучасними автомобільними електронними системами захисту, тому можуть задовольнити будь-які вимоги до рівня безпеки й зручності, представлені виробниками сучасних автомобільних електронних систем захисту. Згідно із цими вимогами автосигналізації мають різноманітні функціональні можливості захисту автомобіля від крадіжки й дозволяють експлуатувати автомобіль із максимальним комфортом. Модельний ряд автосигналізацій містить у собі як сигналізації початкового рівня, які тільки попереджають про злом автомобіля, так і сигналізації, які мають унікальні охоронні й сервісні функції.

У Торгово-сервісній мережі Корпорації пропонують автосигналізації лідируючих світових виробників: ALLIGATOR, PANTERA, FANTOM, KGB, JAGUAR, SHERIFF, STINGER, MONGOOSE. Кожну із цих систем сигналізації можна доукомплектувати інтерфейсом й автономною сиреною.

Сигналізація виконує, насамперед, попереджувальну функцію у виконанні безпосередньо протиугінних завдань. Для цього служать окремі механічні, електромеханічні й електронні системи, які є останнім етапом захисту автомобіля від викрадення. На сьогоднішній день є можливість установки іммобілайзерів, механічних замків для блокування кермового вала, КПП, підкапотного простору виробництва МUL-T-LOCK і ВЕAR-LOCK.

Крім того, умови всіх страхувальник компаній зобов’язують автовласників оснащувати транспортний засіб всіма необхідними протиугінними пристроями.

Антикорозійна обробка починається з обов'язкової підготовки поверхонь, які піддаються корозії. Спочатку віддаляється бруд і залишки старого покриття. Далі – сушіння. Наступним кроком є властиво обробка антикорозійною речовиною.

Антикорозійна речовина «Тесty l», що використається при антикорозійній обробці, виготовлене за технологією всесвітньовідомої голландської фірми «Valvoline». «Тесty l» – це матеріал на нафтовій основі, що містить домішки й, так називані, полярні компоненти, які разом забезпечують відмінні антикорозійні властивості покриття. Сховані порожнечі кузова обробляються легкопроникаючою речовиною «МL-групи», відповідно до технологічних карт, на кожну модель автомобіля. У деяких випадках свербляться додаткові отвори, які після обробки закриваються пластиковими заглушками. При підготовці до обробки днища й арок автомобіля в реальних умовах неможливо домогтися абсолютного очищення металу від іржі, бруду й вологи. Тому за технологією «Valvoline» рекомендується наносити покриття на днище двома шарами:

• первинна обробка проводиться високопроникаючим речовиною «МL-группи», що забезпечує хімічний захист металу від корозії й повну адгезію до поверхні абразивостійкої речовини;

• не чекаючи повного висихання першого шару, на днище наносять абразивостійкі речовини, які зіграють роль механічного захисту.

Технологія гарантує захист кузова від проникаючої корозії до 8 років за умови дотримання графіка профілактичних оглядів й обробок.

На сьогоднішній день більшість автомобілів, які реалізує Корпорація, проходять антикорозійну обробку на спеціалізованих постах регіональних составів, постах торгово-сервісної мережі, а також на Красз.

2.2 Основні технічні показники та коротка характеристика сучасних моделей марки «УАЗ»

З модельного ряду позашляховиків та комерційних автомобілів фірми «УАЗ» мною були виділені декілька автомобілів для характеристики їх технічних параметрів.

Patriot на 20% це імпортний автомобіль. Корейська коробка передач, німецьке зчеплення, механізм гідропідсилювача керма, стартер, генератор – це не повний перелік запчастин запозичених в інших марок. Двигун російський – 2.7-літровий 16-клапанний 128-сильний ЗМЗ-409.

Таблиця 2.1 – Технічні характеристики автомобіля УАЗ «Patriot»

Модель УАЗ 3163–030
Довжина, мм 4630
Ширина, мм 2060
Висота, мм 1948
Маса спорядженого автомобіля, кг 2070
Повна маса, кг 2670
Двигун ЗМЗ‑409.10
Робочий об’єм двигуна, л 2,693
Макс. потужність, к.с. 128
Макс. обертальний момент, Нм 217,6
Число передач у КП 5
Максимальна швидкість, км/год 150
Витрата палива, л/100 км: 10,4
Шини 245/70R16

Для комфортної їзди по всіх видах доріг випускається легковий УАЗ 31514 з металевим дахом і поліпшеною обробкою салону. Автомобіль може комплектуватись як пружинною так і ресорною передньою підвіскою зі звичайними або оснащеними колісними редукторами мостами, – так називаними «військовими».

Автомобіль оснащувався одним з 4 двигунів: інжекторним виробництва Заволзького моторного заводу потужністю 128 к.с. або карбюраторним Уляновського моторного заводу потужністю 84 к.с. та дизельними Andoria4CT90 потужністю 86 к.с. та ЗМЗ‑5143.10 – 91 к.с.

Таблиця 2.2 - Технічні характеристики УАЗ «Hunter»

Модель 31519–195 Hunter
Довжина, мм 4100
Ширина, мм 2010
Висота, мм 2025
Маса спорядженого автомобіля, кг 1770
Повна маса, кг 2520
Двигун УМЗ 4218.10
Робочий об’єм двигуна, л 2,89
Макс. потужність, к.с. 84
Макс. обертальний момент, Нм 159
Число передач у КП 5
Максимальна швидкість, км/год 120
Витрата палива, л/100 км: 15,5
Шини 245/70R16

УАЗ 3909 – дана модель вагонного типу являє собою спеціальний вантажопасажирський повнопривідний автомобіль із 3-ма бічними одностулковими дверима й двостулковими дверима позаду. Головний плюс автомобіля – універсальність: тут одночасно можуть розміститись водій, 6 пасажирів і 450 кг вантажу в ізольованому відсіку.

Таблиця 2.3 - Технічні характеристики УАЗ 3309

Модель УАЗ 3909
Довжина, мм 4440
Ширина, мм 1940
Висота, мм 2100
Маса спорядженого автомобіля, кг 1720
Повна маса, кг 2720
Двигун УМЗ 4218.10
Робочий об’єм двигуна, л 2,89
Макс. потужність, к.с. 84
Макс. обертальний момент, Нм 159
Число передач у КП 4
Максимальна швидкість, км/год 117
Витрата палива, л/100 км: 15,5
Шини 225/75 R 16

2.3 Методика автотоварознавчої експертизи та оцінки дорожніх транспортних засобів

На сьогоднішній день, враховуючи шалені темпи зростання кількості автомобілів, вагоме місце займає автотоварознавча експертиза. Крім того, автомобільна індустрія все більше і більше використовує нові технології у виробництві та в оснащенні транспортних засобів. При таких темпах розвитку експерт зобов’язаний опрацьовувати величезну кількість інформації, здобувати нові навики та використовувати їх в роботі. Також в автотоварознавчій експертизі значне місце займає оцінка транспортних засобів. З метою полегшення даної діяльності друкується велика кількість періодичних видань, спеціальної технічної літератури а також створюється програмне забезпечення для оперативної обробки інформації про стан та характеристики автомобіля.

2.3.1 Основні поняття оцінки транспортних засобів

Для проведення оцінки транспортних засобів застосовуються та нижче наводяться деякі поняття, викладені в положеннях національного стандарту оцінки майна «Загальні засади оцінки майна та майнових прав»:

Рухоме майно – матеріальні об'єкти, що характеризуються можливістю бути переміщеними без завдання шкоди. До рухомого майна відноситься майно у матеріальній формі, яке не є нерухомістю.

Подібний об'єкт оцінки – майно, яке за своїми характеристиками та властивостями подібне об'єкту оцінки або має таку саму інвестиційну привабливість.

Знос втрата вартості майна порівняно з вартістю нового подібного майна. Знос за причинами його виникнення поділяється на фізичний, функціональний та економічний. Фізичний та функціональний знос поділяється за ознакою можливості його усунення на такий, що технічно може бути усунутий, та такий, що не може бути усунутий або усунення якого економічно недоцільно.

Фізичний знос – знос, зумовлений частковою або повною втратою первісних технічних та технологічних якостей об'єкта оцінки.

Функціональний знос – знос, пов'язаний з невідповідністю функціональних характеристик об'єкта оцінки даному виду майна.

Економічний – знос, зумовлений впливом соціально-економічних, екологічних та інших факторів відносно об'єкта оцінки.

Ринкова вартість – вартість, за яку можливе відчуження об'єкта оцінки на ринку відповідного майна на дату оцінки внаслідок угоди, укладеної між покупцем та продавцем, після відповідного маркетингу за умови, що кожна із сторін діяла із знанням справи, розсудливо і без примусу.

Залишкова вартість заміщення – вартість заміщення об'єкта оцінки за вирахуванням усіх видів зносу. Оціночна вартість – вартість, яка визначається за алгоритмом та складом вихідних даних. Прямий збиток – поточна вартість витрат на відтворення, заміщення або відшкодування ринкової вартості об’єкта оцінки без урахування неотриманих вигод.

2.3.2 Принципи оцінки, що використовуються при визначенні вартості ДТЗ

Принцип корисності передбачає ту обставину, що ДТЗ має вартість тільки в тому випадку, якщо вона корисна потенціальному покупцю або споживачу. Під корисністю ДТЗ слід розуміти його здатність задовольняти потреби покупця чи споживача на протязі визначеного часу.