Смекни!
smekni.com

Товарознавча експертиза та митне оформлення автомобілів ВАТ "УАЗ" (стр. 9 из 13)

2 – код країни;

4–7 – модель;

8–9 – символи-заповнювачі;

10 – рік випуску;

11 – код заводу виробника;

12 – 17 – порядковий номер виробу.

Для випадку випуску менше 500 автомобілів за рук:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Y 6 9 4 7 0 9 3 0 S K H M 7 1 2 3

1 – код країни географічного району;

2 – код країни

9 – символ-заповнювач;

10 – рік випуску

11 – код заводу, де збирався автомобіль;

12–14 – код заводу-виробника;

15–17 – порядковий номер.

Приклад: УАЗ

Номер кузова – XTT046903L2005047

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
X T T 0 4 6 9 0 3 L 2 0 0 5 0 4 7

1–3 – код виробника;

4 – 7 – модель автомобіля

8–9 – конструкція кузова

10 – рік виготовлення

11 –17 серійний номер.

Номер двигуна складається з 11 знаків:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
G 4 X T T L 1 1 1 1 1

1 – вид палива;

2 – кількість циліндрів

3 – 5 – код виробника від А до Z;

6 – L – рік випуску;

7–11 – серійний номер.

2.4 Товарознавче дослідження транспортного засобу

Для проведення експертизи був представлений автомобіль «УАЗ» модель 469. Замовником експертизи є ЗАТ фабрика «Рівненчанка». Виконавець Рівненська торгово-промислова палата в особі судового експерта Шимаюка Романа Олександровича.

Замовник поставив перед експертом наступну задачу: визначити дійсну ринкову вартість автомобіля УАЗ-469, державний реєстраційний номер ВК7076АЕ, 1990 року випуску, на момент проведення огляду та дослідження.

2.4.1 Бази оцінки і методи оцінки при визначенні вартості ДТЗ

Базою оцінки в даному випадку є ринкова вартість досліджуваного транспортного засобу.

Оцінка дорожніх транспортних засобів, у відповідності з Методикою товарознавчої експертизи і оцінки дорожніх транспортних засобів, виконуються з використанням порівняльного чи комбінованого методичних підходів. При цьому затратний підхід, як обумовлений спосіб визначення вартості дорожнього транспортного засобу, не використовується.

Затратний підхід застосовується в комбінації з порівняльним підходом при оцінці пошкоджених, розкомплектованих ДТЗ.

Дохідний підхід при розрахунку ринкової вартості ДТЗ, у відповідності з вказаною методикою не використовується. Застосований при визначенні ринкової вартості ДТЗ ринковий підхід, оснований на аналізі цін їх покупки чи продажу. Кількість угод по продажу ДТЗ достатньо велика, інформація про пропозиції до продажу і покупки дорожніх транспортних засобів є відкритою і доступною. В сукупності, вказані обставини дозволяють отримати достовірні значення вартості ДТЗ. основані на методах математичної статистики і приведені в передбачених Методикою довідниках. Наступне коригування вартості досліджуваного транспортного засобу, враховує можливі відмінності, між параметрами оцінюваного ДТЗ і довідковими даними, отриманими методами математичного аналізу.

2.4.2 Огляд та ідентифікація дорожнього транспортного засобу

Визначення ринкової вартості транспортного засобу проводилось з врахуванням його технічного стану, встановленого органолептичним методом, шляхом зовнішнього візуального огляду і перевірки технічної справності оцінюваного автомобіля, проведених спеціалістом 25 січня 2007 року.

Згідно свідоцтва про реєстрацію даного автомобіля – РВС №219879, досліджуваний автомобіль УАЗ‑469, державний реєстраційний номер ВК7076АЕ, колір автомобіля зелений, рік випуску 1990 належить Парфенюку Сергію Вікторовичу, що знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Приходька, 3.

Згідно свідоцтва про реєстрацію, ідентифікаційний номер автомобіля – XTT046903L2005047, а об'єм двигуна – 2445 см3.

Ідентифікаційний номер дорожнього транспортного засобу VIN – структуроване об'єднання буквено-цифрових позначень, які даються виробником ДТЗ з метою його ідентифікації.

В загальному випадку ідентифікація ДТЗ – це співставлення відповідностей характеристик конкретного дорожньо-транспортного засобу з даними виробника.

В результаті технічного огляду автомобіля встановлено, що на його кузові нанесений ідентифікаційний номер – XTT046903L2005047, що візуально відповідає даним свідоцтва про реєстрацію.

При огляді ТЗ встановлено, що одометр має п'ятизначний лічильник. Його покази на момент дослідження становлять – 76905 тис. км. Після коригування згідно нормативного пробігу, для досліджуваного автомобіля зі строком експлуатації 17 років, для подальших розрахунків приймаємо фактичний пробіг рівний – 276905 км.

З врахуванням даних, вказаних замовником дослідження встановлено, що: транспортний засіб не експлуатувався в режимі таксі, автошкіл, швидкої допомоги. Автомобіль проходив черговий техогляд. У спеціаліста немає підстав технічного характеру, сприймати вказані вище дані, пред'явлені замовником дослідження недійсними.

Оглядом встановлено, що: транспортний засіб має сліди корозійних пошкоджень панелей підлоги кузова, коробчастих елементів жорсткості, стояків боковий.

2.4.3 Визначення комплектності дорожнього транспортного засобу

Комплектність ДТЗ – перелік складових і опцій, що відповідає специфікаціям виробника ДТЗ.

Технічним оглядом автомобіля УАЗ-469, державний реєстраційний номер ВК7076АЕ, встановлена його комплектність. Базова комплектність ДТЗ – комплектність ДТЗ складовими частинами, обладнанням у варіантах їх виконання, яка передбачена виробником для випуску найбільш дешевої моделі ДТЗ, найбільш широкого використання, з найменшою кількістю споживчих якостей.

2.4.5 Визначення робочого об'єму двигуна.

Робочий об'єм двигуна – сума робочих об'ємів циліндрів двигуна з кривошипно-шатунним механізмом, які витісняються поршнями під час їх переміщення від крайнього нижнього і до крайнього верхнього положення.

Робочий об'єм двигуна може бути встановлений одним із наступних способів:

· по моделі двигуна, на основі довідкових даних або даних виробника двигуна;

· по умовному позначенню в ідентифікаційному номері автомобіля;

· розрахунковим шляхом, по встановленим величинам діаметра циліндра, робочого ходу поршня і кількості циліндрів;

· шляхом безпосереднього замірювання витісненої робочої рідини чи повітря.

В даному випадку об'єм двигуна визначений на основі довідкових даних про його модель. В результаті технічного огляду автомобіля УАЗ-469, державний реєстраційний номер ВК7076АЕ, встановлені наступні технічні параметри і конструктивні характеристики:

· робочий об'єм двигуна, см3 – 2445;

· потужність, кВт/к.с. – 57/92;

· тип – бензиновий.

2.4.6 Визначення року виготовлення дорожнього транспортного засобу

За рік виготовлення ДТЗ приймається календарна дата його виготовлення. Календарна дата виготовлення в загальному випадку може бути визначена на основі даних виробника по ідентифікаційній частині VIN.

Якщо календарну дату виготовлення визначити неможливо, то за основу приймається модельний рік виготовлення, який визначається по його ідентифікаційному номеру з врахуванням календарної дати першої реєстрації ДТЗ.

Дата першої реєстрації ДТЗ. визначається по даті видачі свідоцтва про реєстрацію.

У випадку відсутності даних по календарній даті першої реєстрації, чи виникнення сумнівів в її достовірності, коли встановлений модельний рік виготовлення ДТЗ співпадає з роком початку його експлуатації, для цілей оцінки за дату виготовлення приймається 1 липня даного в реєстраційних документах року.

З врахуванням викладеного приймаємо для розрахунків календарний рік виготовлення досліджуваного ДТЗ 1 січня 1990 року.

2.4.7 Обмеження достовірності дослідження.

Висновки даного дослідження достовірні при дотриманні наступних умов:

1. ідентифікаційний номер автомобіля і номер двигуна, що містять інформацію, необхідну для ідентифікації ДТЗ, а також дані, які містяться в свідоцтві про реєстрацію автомобіля, є достовірними;

2. покази одометра транспортного засобу, відповідають дійсності його пробігу і не піддавались впливу з метою його спотворення;

3. свідчення власника ДТЗ, про умови експлуатації транспортного засобу, наявності чи відсутності у нього аварійних і інших пошкоджень до дати оцінки, і інших даних, що використовуються в розрахунках, є достовірними.

Перевірка відповідності перерахованих умов дійсності виходить за межі компетенції спеціаліста в області оцінки. Оцінка дій осіб, що надають неправдиві вихідні дані, використання яких призведе до необ'єктивних висновків про вартість ДТЗ, є прерогативою суду і слідчих органів.

2.4.8 Визначення ринкової вартості дорожнього транспортного засобу

Визначення ринкової вартості ДТЗ проведено з врахуванням встановлених вище його ідентифікаційних даних і технічного стану.

Ринкова вартість ДТЗ враховує його комплектність, укомплектованість і фактичний стан, термін експлуатації, величину пробігу, умови в яких він експлуатувався, особливості кон’юнктури ринку регіону.