Смекни!
smekni.com

Організація технічного сервісу автомобіля КрАЗ 65032 (стр. 9 из 13)

- кількість робітників на посту

- коефіцієнт використання робочого часу поста ПР =0,8-0,9

- коефіцієнт, який враховує розподіл робітників за змінами у зоні ПР

Для зручності розрахунки ведуться за допомогою таблиці 17

=
, (17)

Де

- загальна чисельність робітників зони ПР

- чисельність робітників зони ПР, працюючих в найбільш

завантажену зміну

- кількість змін

=
=11/6*2=0,91

Розрахунок кількості робочих постів для ТО і ПР автомобілів

Таблиця 19

види постів

метод ТО

формула

розрахунок

Результат

Х

потоковий

Х

*ZЩО

2*3

6

одиничний

t

(RЩО*jП)

Х

потоковий

Х

*ZТО-1

1*3

3

одиничний

t

(RТО-1*jП)

Х

потоковий

Х

*ZТО-2

1*4

4

одиничний

t

(RТО-2*jП)

Х

ТПРНН

51246*1,5

255*2*8*3*0,9*0,9

4,9»5

Поряд з робочими постами визначається і кількість місць очікування перед ТО і ПР, кількість місць чекання слід приймати для потокових ліній ТО - по одному для кожної потокової лінії. Місця для чекання транспортних засобів розташовані в приміщенні, з розрахунку одне місце чекання на одну потокову лінію.

Обґрунтування і вибір методу поточного ремонту автомобілів

Поточний ремонт автомобілів проводять індивідуальним і агрегатним методами. Для даного підприємства найбільшою мірою підходить агрегатний метод поточного ремонту автомобілів, при якому несправні агрегати, замінюють на справні з обмінного фонду. Це зручно, тому що всі 300 автомобілів в АТП однієї моделі. Таким шляхом зменшується час простою рухомого складу. В обсяг ПР автомобілів входять постові роботи (розбирально-складальні) і виробничо-цехові. Постові роботи виконуються на спеціалізованих постах (їх у нашому АТП - п’ять), які працюють в дві зміни і на яких виконують роботи по 1-2 робітника в залежності від трудомісткості робіт.. Пости оснащені оглядовими канавами і обладнані підйомно-транспортними пристроями, пристосуваннями й інструментами. Щоб забезпечити виконання виробничо-цехових робіт створені допоміжні виробничи цехи: Агрегатний, Малярний, Оббивний, Арматурний, Жерстяницький, Зварювальний, Ковальско-мідницький, Вулканізаційний, Слюсарно-механічний, Акумуляторно-електротехнічний, Ремонту системи живлення, Шиномонтажний, в яких працює одночасно від 1 до 5 робітників. В цих цехах відповідно до їх призначення виконують ремонтно-відновні роботи агрегатів і механізмів автомобіля.

Обґрунтування організаційних форм побудови технологічного процесу обслуговування і ПР автомобілів

На нашому АТП знайшла застосування типова форма побудови технологічного процесу. Технологічний процес ТО і ремонту автомобілів — частина виробничого процесу технічної підготовки автомобілів — становить суму діянь щодо зміни розміру, форми, стану і взаємного розміщення предметів праці. Технологічний процес технічної підготовки автомобілів полягає в наступному .

Загальний технологічний процес технічної підготовки автомобілів полягає ось у чому. Автомобілі, що прибувають, проходять КПП, де їх оглядає черговий механік. При цьому перевіряють комплектність і зовнішній вигляд автомобіля, аналізують технічний стан.

Після огляду справні автомобілі направляють на ЩО, а потім на зберігання. У разі потреби деякі автомобілі після ЩО надходять у зону ТО (за направленням чергового механіка або згідно графіка)

А після цього на Д-1 для діагностування прискореним методом обмеженої кількості параметрів основних механізмів і систем, відмовлення яких може спричинити аварійну ситуацію. На АТП Д-1розглядають як прикінцевий вид діяння після виконання ТО-1, ТО-2 і ПР автомобілів.

Справні автомобілі направляють на стоянку. І разі виявлення на Д-1 несправностей автомобіль направляють на ПР.

Після ПР, якщо потрібно, повторюють діагностування, устаткування для якого знаходиться на дільниці ПР

ТО-1 виконується на потоковій лінії з несучим конвеєром. На лінії чотири робочих місця:

Перед ТО-2 автомобілі піддаються попередньому діагностуванню Д-2. у разі потреби Д-2 можна виконувати і перед ПР. Мета попереднього діагностування — дістати характеристики щодо потужності і економічності автомобіля, виявити несправності, визначити способи і місце усунення їх. На дільницю Д-2 автомобілі надходять після діагностування за графіком. Після діагностування справні автомобілі надходять на ТО-2. на дільниці То-2 провадяться ремонті операції з трудомісткістю не більше 30-40 люд.-год.. автомобілі з трудомісткішим ремонтом направляються на ПР. Після чого автомобілі направляються на стоянку. Усі автомобілі після ТО-2 проходять Д-1, і якщо претензій немає, дозволяється експлуатація.

ТО-2 виконується на паралельних проїзних постах, що дає можливість скоротити втрати часу і повніше завантаження обладнання, так як робітники можуть перейти через тунелі з поста на пост.

Визначення площ виробничих приміщень підприємств

Площі приміщень для виконання ТО, ремонту й зберігання рухомого складу визначають, виходячи з кількості робочих постів або місць зберігання та площі, яку займають автомобілі, проїзди, проходи і робочі місця.

Загальна площа зони зберігання, ТО та ПР

F=Х*f*К (18)

Де Х- кількість постів для ТО і ремонту або місць для зберігання

автомобілів

f - площа, що її займає в плані автомобіль або підйомно-оглядове

обладнання, м2

f=2.5м*8.285м=20,7 м2

К - коефіцієнт густоти розміщення автомобілів, для постів ТО і ремонту

К»4,5, для місць відкритого зберігання автомобілів К»2,5

Розрахунок площ виробничих приміщень, м2

Таблиця 20

Виробничі підрозділи

формула

розрахунок

результат

Прийняте значення

Зона ЩО, FЩО

Х

*f*К

6*20.7*4.5

588.9

600

Зона ТО-1, FТО-1

Х

*f*К

3*20.7*4.5

279.45

300

Зона ТО-2, FТО-2

Х

*f*К

4*20.7*4.5

372.6

400

Зона ПР, FПР

Х

*f*К

5*20.7*4.5

465.75

500

Зона зберігання, FЗБ

Аобл*f*К

300*20,7*2,5

15525

15600

Всього:

17400

Розрахунок площ складських приміщень, м2