Смекни!
smekni.com

Діяльність закладу швидкого харчування "Картопляна хата" (стр. 4 из 6)

Розпорядження власника або уповноваженого ним органу або вищестоящого в порядку підпорядкування органу має бути зроблене не пізніше за два тижні з дня виявлення нанесеної працівником шкоди і приведене у виконання не раніше семи днів з дня повідомлення про це працівникові. Якщо працівник не згоден з відрахуванням або його розміром, трудова суперечка за його заявою розглядається в порядку, передбаченому законодавством.

У останніх випадках покриття шкоди проводиться шляхом пред'явлення власником або уповноваженим ним органом позову до районного (міського) народного суду.

Стягнення з керівників підприємств, установ, організацій і їх заступників матеріальної шкоди в судовому порядку проводиться за позовом вищестоящого в порядку підпорядкування органу або за заявою прокурора.

ДОГОВІР

про повну індивідуальну матеріальну відповідальність

В цілях забезпечення збереження матеріальних цінностей, належних ресторану «Картопляна хата, керівник – Гайда О.І., з одного боку і матеріально-відповідальна особа – Кронберг М.І., з іншого боку, уклали цей договір про нижченаведене:

1. Матеріально-відповідальна особа переймає на себе повну матеріальну відповідальність за збереження увірених йому матеріальних цінностей і у встановленому законом порядку несе відповідальність за їх збереження, у зв'язку з викладеним зобов'язався:

а) дбайливо відноситися до переданих йому для зберігання матеріальним цінностям ресторану «Картопляна хата» і приймати заходи по запобіганню збитку;

б) своєчасно повідомляти керівника про всі обставини, загрозливі забезпеченню збереження увірених йому матеріальних цінностей;

в) виробляти прийом і відпустку матеріальних цінностей по документах, підписаним керівником ресторану «Картопляна хата» і головним бухгалтером;

г) брати участь в інвентаризації.

2. Керівник ресторану «Картопляна хата» зобов'язався:

а) створювати матеріально-відповідальній особі необхідні умови для нормальної роботи і забезпечення повного збереження увірених їй матеріальних цінностей;

б) проводити в установленому порядку інвентаризацію матеріальних цінностей.

3. В разі неубезпечення з вини матеріально-відповідальної особи збереження увірених йому матеріальних цінностей, визначення розміру збитку, заподіяного організації і його відшкодування здійснюється відповідно до чинного законодавства.

4. Дія цього договору поширюється на весь час роботи

СПД ф.о. «Картопляна хата»

М.В.О. Кронберг М.І Директор Гайда О. І.

Адреса: вул. Чорновола, 65 Адреса: вул. Чорновола, 65

Дата укладення договору:

Організація оперативного контролю за станом товарних запасів

Інвентаризація є одним з методів бухгалтерського обліку і полягає у встановленні на певну дату фактичних засобів в натуральному і грошовому вираженні і джерел їх освіти шляхом безпосереднього перерахунку (зняття залишків) об'єкту в натурі, що інвентаризує, і звірення фактичних залишків з даними бухгалтерського обліку.

Шляхом проведення інвентаризації виявляються і документуються зміни у складі господарських засобів, які не були зареєстровані в той момент, коли вони сталися. Наприклад, зменшення величини матеріальних цінностей в результаті їх природного спаду.

Результати інвентаризації знаходять своє віддзеркалення на рахівницях.

Періодичне узагальнення інформації по річній інвентаризації відбивається в річному бухгалтерському звіті, а поточні – в звітності того місяця, в якому була закінчена інвентаризація.

Основними завданнями інвентаризації є:

- контроль за збереженням засобів шляхом зіставлення фактичної наявності з даними бухгалтерського обліку;

- виявлення товарно-матеріальних цінностей, частково втративших свою первинну якість, що не відповідають стандартам якості, технічним умовам і т. п.;

- виявлення наднормативних і невикористаних матеріальних цінностей з метою подальшої реалізації;

- перевірка дотримання правив і умов зберігання матеріальних цінностей і грошових коштів, а також правил вмісту і експлуатації машин, устаткування і інших основних засобів;

Таким чином, за допомогою інвентаризації:

- перевіряються повнота і достовірність даних бухгалтерського обліку

- виявляються помилки, допущені в обліку

- приймаються на облік не обліковані господарські об'єкти

- контролюється збереження господарських засобів

- виявляються і попереджають не обліковані цінності і допущені втрати, розкрадання, недостачі

- контролюється робота матеріально-відповідальних осіб

Крім того, інвентаризація займає важливе місце в процесі здійснення економічного аналізу. Значення інвентаризації полягає ще і в тому, що її здійснюють самі працівники підприємства, тому вона виступає одним з методів контролю працівників за діяльністю підприємства

Кількість інвентаризацій в звітному році, порядок і терміни їх проведення, перелік майна і зобов'язань, що перевіряються при кожній з них, встановлюються самим підприємством.

Проведення інвентаризації обов'язкове:

- при зміні матеріально відповідальних осіб;

- при встановленні фактів розкрадань, зловживань, крадіжок, пограбувань, псування цінностей – негайно при встановленні таких фактів;

- після пожежі або стихійних лих – негайно після їх закінчення;

- при переоцінці основних засобів і товарно-матеріальних цінностей.

Перевірка фактичних залишків

Перевірка фактичних залишків виробляється при обов’язковій участі матеріально відповідальних осіб. Наявність цінностей при інвентаризації визначається шляхом обов'язкового перерахунку, зважування, обміру безпосередньо в місцях зберігання продуктів і матеріальних цінностей.

Кількість матеріалів і товарів, що зберігаються в непошкодженій упаковці постачальника, визначається на підставі документів при обов'язковій перевірці в натурі їх частини. Визначення ваги (або об'єму) навалювальних матеріалів допускається виробляти на підставі обмірів. При інвентаризації великої кількості вагових товарів відомості ведуть окремо один з членів інвентаризаційної комісії і матеріальна відповідальна особа. Після закінчення переважування дані цих відомостей звіряють і підсумок вносять до опису.

Комісія також повинна перевірити ваговимірювальне устаткування. Інвентаризація рахунків проводиться шляхом зіставлення виписок з особових рахунків з бухгалтерськими записами по рахунках.

Після закінчення інвентаризації можуть проводитися контрольні перевірки правильності її проведення. Їх слід проводити з участю членів інвентаризаційних комісій і матеріально відповідальних осіб обов'язково до відкриття складу, комори, секції і т. п., де проводилася інвентаризація. Результати контрольних перевірок оформляються актом, де оголошуються фактичні суми інвентаризації і контрольної перевірки і фіксуються розбіжності.

Найменування об'єктів, що інвентаризують, їх кількість і ціна показуються в інвентаризаційних описах або актах (не менше чим в двох екземплярах, підписаних всіма членами комісії і матеріально відповідальними особами) по номенклатурі і в одиницях виміру, прийнятих в обліку. Матеріально відповідальних осіб підтверджують на кожному описі, що у них немає претензій до комісії і що перевірені цінності прийняті ними на зберігання

В разі виявлення псування, бою і лому товарно-матеріальних цінностей інвентаризаційна комісія складає акт, в якому вказують характер, міру, причини псування і осіб, в ній винних, і разом з письмовим поясненням матеріально відповідальних осіб передають на розгляд.

Оформлені інвентаризаційні описи здають в бухгалтерію, де їх перевіряють і порівнюють фактичну наявність засобів з даними бухгалтерського обліку. Результати порівняння записують в звіряльну відомість. У ній вказують фактичну наявність засобів за даними інвентаризації, наявність засобів за даними обліку і результати порівняння – надлишок або недостача.

Після закінчення інвентаризації в книзі контролю за виконанням наказів про проведення інвентаризації робляться підсумкові записи: дата закінчення інвентаризації за наказом і фактично, суми недостач і надлишків остаточні, дата затвердження результатів керівництвом, дата вживання заходів по недостачах – їх погашення або передачі справи в слідчі органи, відмітка про погашення недостач, оприбутковування надлишків.

Після підведення підсумків інвентаризації складається зведена відомість її результатів, в якій вказуються: найменування і номери рахунків, по яких виявлені недостачі і надлишки, їх суми, суми встановлених норм майна, після чого визначаються напрями списання недостач і втрат.

Інвентаризаційна комісія зобов'язана виявити причини недостач або надлишків, виявлених при інвентаризації. Висновки, пропозиції і вирішення комісії оформляють протоколом, затвердженим керівником підприємства.

По всіх недостачах, втратах і надлишках матеріальних цінностей і грошових коштів інвентаризаційною комісією мають бути отримані від матеріально відповідальних осіб письмові пояснення. На підставі наданих пояснень і матеріалів інвентаризації комісія встановлює характер і причини виявлених недостач і надлишків і відповідно до цього визначає порядок регулювання різниць між даними інвентаризації і бухгалтерського обліку.

Таблиця 2. Аналіз та оцінка основних економічних показників ресторану «Картопляна хата»

Показник 2005 р. 2006 р. Відхилення(+, -) Темп зміни, %
1. Дохід (виручка від реалізації), тис. грн 475,6 523,2 +47,6 +10
2. Чисельність працівників, чол. 23 25 +2 +8,7
3. Виручка від реалізації на 1-го працівника, тис. грн 20,7 20,9 +0,2 +0,97
5. Витрати:
– сума, тис. грн 88,14 99,12 +10,98 +12,5
– рівень, % 18,5 18,9 +0,4 +2,2
6. Прибуток:
– сума, тис. грн. 207,4 223,2 +15,8 +7,6
– рентабельність, % 43,6 42,7 −0,9 −2,1
7. Платежі у бюджет, тис. грн 51,9 55,8 +3,9 +7,5
8. Чистий прибуток:
– сума, тис. грн. 155,5 167,4 +11,9 +7,7
– рентабельність, % 32,7 32 −0,7 −2,1
9. Коефіцієнт концентрації власного капіталу 0,13 0,28 +0,15 +115
10. Коефіцієнт фінансової залежності 9,8 9,7 −0,1 −1,02
11. Загальний коефіцієнт ліквідності 0,6 1,2 +0,6 100
12. Рентабельність власного капіталу 0,43 0,27 −0,16 −37,2
13. Рентабельність реалізації 0,33 0,32 −0,01 −3
14. Рентабельність активів 0,05 0,05

За даними цієї таблиці, ми можемо зробити висновок що дохід ресторану «Картопляна хата» за звітний період має тенденцію до збільшення на 10%, що і спричинило його зростання на кінець звітного періоду на 47,6 тис. грн. Також зросла і чисельність працівників з 23 до 25 чол., що становить 8,7%, а виручка від реалізації на 1-го працівника збільшилася лише на 0,97%.