Смекни!
smekni.com

Індустрія туризму (стр. 2 из 6)

У багатьох випадках автобусні поїздки замовляються активними громадянами "у віці". Люди живуть довше і мають більш високий "вільний" дохід, так що вони є хорошим ринком. Автобусні поїздки і подорожі замовляють також люди, охочі використовувати другу або третю частину своєї щорічної відпустки.

Іноді має сенс домовлятися з більш крупними компаніями, міжміськими автобусними перевезеннями пасажирів, що займаються, переконуючи їх включити ваш продукт в свою програму. Організатори групових турів іноді просять більш дрібні з таких компаній вибрати місця для відвідин, але в більшості випадків приходять до них з певним рішенням щодо місця, куди хочуть спрямувати свою групу.

Оператори коротких поїздок

До числа операторів по організації коротких поїздок можна віднести мережу готелів, що випускають свої брошури з описом маршрутів коротких поїздок, щоб продати місця в готельних номерах, що порожніють, на вихідні. Існує також декілька крупних операторів, що надають нічліг на термін від однієї до чотири ночей і, якщо буде потрібно, транспорт і екскурсії по огляду визначних пам'яток. Це ринок, що розвивається, але конкурентоздатний, і оператори коротких поїздок не припиняють пошуки нових пунктів призначення і заходів для пакетів.

Агенти по організації заохочувальних поїздок і організатори корпоративних заходів

Подорож може бути стимулом для співробітників або клієнтів. Агенти по організації заохочувальних поїздок, як правило, підбирають заходи або маршрути, не відповідні для публіки в цілому, що робить подорож особливою. Аналогічно проходять і корпоративні заходи. При цьому часто використовуються заходи на зразок одноденної поїздки на перегони як основний компонент, доповнюваний чимось понад програму, наприклад, дозволом на вхід на закриту територію, вишуканим ленчем і придбанням сувенірів.

Організатори групових подорожей

Недавно проведене дослідження показало, що існує близько 6000 незалежних і діючих організаторів групових подорожей (їх прийнято називати ОГП), багато хто з яких працює як суспільні організації.

Більшість опитаних організацій по групових подорожах - пенсійні і суспільні клуби, при цьому більш ніж 41 % всіх організацій складаються з людей у віці від 60 років. Організації, що здійснюють групові екскурсії на суспільних початках, включають:

• жіночі групи, такі як Жіночі інститути, Міські гільдії для жінок і Товариські клуби;

• суспільні клуби, такі як суспільні клуби для персоналу або клуби по організації "поїздок на день";

• асоціації пенсіонерів, такі як "Пробус" і пенсійні клуби компаній;

• групи по інтересах, такі як клуби художників і університети "третьої епохи".

Списки цих організацій можна одержати від брокерів, або на них можна націлити маркетингову діяльність і за допомогою публікацій, наприклад в журналі "Організатор групової подорожі". Багато організацій перераховано в "Довіднику британських асоціацій", але там, як правило, представлені центральні офіси, а не місцеві відділення. Іноді списки місцевих організацій є в бібліотеках.

1.2. Потреби туристичної галузі

Ви зможете більш активно працювати з туристичною галуззю, якщо зрозумієте і задовольните її потреби. Від вас очікується надання інформації.

Інформаційні матеріали для створення паблісіті

Матеріали для створення паблісіті повинні чітко відповідати потребам туристичної галузі. Розмістіть скрізь, де це буде доречно, наступну інформацію:

Базовий опис ваших послуг - в чому полягають ваші відмінні риси або переваги перед конкурентами?

Попереднє сповіщення - переважно за 6-12 місяців - і деталі будь-яких подій або спеціальних пропозицій.

Терміни і передбачувана тривалість відвідин (для розважальних заходів і пунктів призначення). Бажана також інформація про самий відповідний час для відвідин.

Місцеположення, переважно з вказівкою на карті пунктів висадки з автобуса і місця стоянки.

Деталі про групові тарифи, структурі комісійних і будь-яких особливих виплатах організаціям туристичної галузі.

Наявність вільних місць і надання особливих послуг для водіїв автобусів і екскурсоводів.

Деталі спеціальних умов для груп, таких як поїздки з екскурсоводами; організація живлення знижки в сувенірних магазинах; функціонування їх в позаурочний час; реєстрація груп і т.д.

Ім'я потрібної особи і контактний телефонний номер для запитів щодо групових поїздок.

Замовлення і запити

Важливо полегшити організаціям туристичної галузі процес замовлення, інакше вони не здійснять його. Необхідно, щоб була чітка певна контактна особа, з якою можна зв'язатися протягом звичних годин роботи. Переважно, щоб посада цієї особи називалася, наприклад, "координатор груп", в цьому випадку організації туристичної галузі відчувають, що ця людина розуміє їх потреби.

Процес замовлення повинен бути прямим і здійснюватися невідкладно. Наприклад, при бронюванні по телефону місць для групи бентежить, якщо вам говорять, що потрібна форма групового замовлення, значить, доведеться чекати, поки її пришлють, заповнять бланк, повертати його і потім чекати підтвердження. Ніж більше стадій в процесі продажу, тим менша вірогідність, що організації туристичної галузі дійсно зроблять замовлення.

Цінова політика і оплата замовлення

Звичайно готелі надають групові знижки або комісійні організаціям туристичної галузі, організатори розважальних заході в більшості випадків також пропонують 10-20-процентну знижку. Надання вільного місця для водія/екскурсовода або керівника групи, якщо група полягає більш ніж з 15 чоловік, є загальною практикою.

Туристична галузь потребує гнучкої системи оплати. В деяких випадках керівник групи має нагоду представити чек або заплатити готівкою від імені всієї групи після прибуття. Проте багато організацій туристичної галузі вимагають ухвалення їх ваучерів як для одиничних відвідувачів, так і для груп, чекаючи, що ви випишете їм рахунок-фактуру після відправлення.

1.3. Шкільні поїздки і освітні подорожі

Строго кажучи, організатори шкільних і освітніх подорожей не є елементом туристичної галузі, але виступають як замовники-посередники і нерідко дозволяють значно розширити бізнес, так що про них тут варто згадати.

Деякі школи і освітні установи (включаючи школи англійської мови) організовують для своїх учнів екскурсії і поїздки, в основному в рамках освітньої програми, так що вони представляють важливий ринок для розважальних заходів і деяких пунктів призначення. Освітні екскурсії іноді розглядаються негативно, оскільки мають низьку вартість, до того ж юні екскурсанти можуть стати некерованими. Проте є вірогідність, що вони ініціюють вторинні відвідини, приводячи з собою свої сім'ї. Іншою перевагою освітніх екскурсій є те, що вони, як правило, проходять у в непиковые періоди.

Ключові моменти, які потрібно взяти до уваги при організації відвідин школярів:

Більшість шкільних і освітніх екскурсій здійснюється в місця, куди можна добратися від учбової установи за 60 хвилин.

При ухваленні рішення про те, куди відправитися, для вчителів і керівників груп найважливішими є наступні міркування:

• відчутна освітня цінність екскурсії;

• позитивний досвід під час попередніх відвідин;

• упевненість в тому, що штат співробітників розважального заходу або пункту призначення розуміє потреби освітніх груп і чітко організовує для них екскурсії.

Якщо говорити про методи рекламної діяльності, одним з найважливіших вважається "чутка" - розповіді колег: "Повірю, коли побачу", тому має сенс запросити вчителів, щоб вони особисто оглянули місце проведення екскурсії, і надати можливість провести її в час, коли для решти відвідувачів установа закрита.

Оскільки важливий освітній характер екскурсії, потрібно, щоб інформація, що надається, демонструвала, як екскурсію можна пов'язати з тими або іншими стандартами знань або елементами обов'язкової учбової програми. Важливо забезпечити вчителів інформаційними пакетами і планами екскурсій.

Одноденні екскурсії звичайно плануються за один - три місяці, а багатоденні - не менше ніж за десять місяців.

Максимальна прийнятна межа ціни - близько п'ять фунтів за учня. Освітні екскурсії надзвичайно чутливі до ціни. Проте під час повторних відвідин витрачається готівка, і екскурсанти можуть заплатити за обслуговування більше, ніж очікувалося.

Більшість освітніх екскурсій здійснюється початковими і середніми школами.

1.4. Зарубіжні ринки

Число відвідин Британії з-за кордону зростає, так само як і кількість грошей, які туристи витрачають в Британії. В 1998 р. (останній рік, по якому є статистичні дані) Британію відвідали 25,9 мільйони чоловік і витратили 12,8 мільярди фунтів стерлінгів. Зростання числа зарубіжних візитів до Великобританії очікується в середньому на близько 4 % в рік, і до 2005 р. число туристів, за оцінками, досягне 34,6 мільйонів, а їх витрати складуть близько 21 мільярда фунтів стерлінгів за рік.

Навіть при більш низькому рівні витрат - 12,8 мільярди фунтів стерлінгів в рік - доходи від туризму у валюті значно перевищують, скажімо, доходи від торгівлі продуктами нафтопереробки, яка приносить всього 9,5 мільярди. Туризм складає близько 27 % всього об'єму експорту індустрії послуг і 9 % явного експорту. Свіжі дані по об'ємах туризму в Британії з-за кордону можна черпнути в Британському управлінні по туризму.

Британське управління по туризму (БУТ) - це офіційний орган, що відповідає за зміцнення позицій Британії як пункту призначення для туристів зі всього світу. БУТ працює в співпраці з іншими регіональними і загальнодержавними установами, такими як Шотландський і Уельсській ради з туризму. Ця підтримувана урядом організація одержує річну дотацію близько 3 5 мільйонів фунтів стерлінгів від Міністерства культури, ЗМІ і спорту.